ze szpinakiem - 2500 przepisów (strona:51/167)

Ryż z pieczarkami i szpinakiem w kremowym sosie 174

Dziś przepis na ryż w wersji bezmięsnej, z pieczarkami i szpinakiem, w bardzo kremowym, jogurtowym sosie:). Danie lekkie i smaczne, może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do mięsa. 200g ryżu 500g mrożonego szpinaku 500g pieczarek 2 cebule 300g jogurtu greckiego  2 ząbki czosnku 150g sera cheddar sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)kostkę, pieczarki w ćwiartki, ser ścieramy na tarce a czosnek przeciskamy przez praskę. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy, cebulę i pieczarki. Kiedy pieczarki puszczą wodę dodajemy czosnek i szpinak. Dusimy do całkowitego rozmrożenia szpinaku i odparowania wody. Dodajemy przyprawy, jogurt grecki i ser. Dusimy jeszcze chwilę. Mieszamy z ryżem

Szefowa kuchni
Pieczarki faszerowane szpinakiem i serkiem 170

Pieczarki które ndają się na przystawkę lub do obiadu, faszerowane szpinakiem i serkiem - 60 g serka Apetina pomidory i bazylia - 300 g szpinaku - 10 średnich pieczarek - 1 ząbek czosnku - 20 g parmezanu  - 1 mała cebula - sól - pieprz - 4 łyżki masła - olej Przygotowanie: Szpinak myjemy, odkrywamy grubsze ogonki i podsmażamy na patelni na dwóch łyżkach masła z czosnkiem, solimy. Odstawiamy(...)wystygnięcia. Pieczarki myjemy lub czyścimy, odkrywamy nóżki i drobno je kroimy, podsmażamy z drobno posiekaną cebulką na pozostałym maśle. Po wystygnięciu mieszamy ze szpinakiem i serkiem. Przygotowaną masą nadziewany pieczarki, posypujemy startym parmezanem. Pieczarki układamy w wysmarowanej olejem brytfannie i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, zapiekamy 35 minut. Podajemy jako przystawka lub do obiadu.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami 264

Składniki: Ciasto : -200 g mąki -100 g masła -1 jajko -szczypta soli -zimna woda Farsz: -opakowanie mrożonego szpinaku -200 g sera feta -100 ml śmietany 30% -1 jajko -1 łyżka masła -2 pojedyncze piersi z kurczaka -300 g pieczarek -100 g boczku wędzonego -1 cebula -2-3 ząbki czosnku -pieprz -125 g mozzarella -pomidor do dekoracji Posiekać mąkę z miękkim(...)jeszcze 7 minut.  Pierś z kurczaka, umyć i pokroić w kostkę, następnie usmażyć na patelni z przyprawą do kurczaka. Odstawić na bok. W oddzielnej patelni na masełku udusić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poddusić jeszcze chwilkę, dodać wcześniej usmażoną pierś i doprawić pieprzem do smaku. Umyte pieczarki, pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na maśle razem z cebulą

Kulinarne przemyslenia
Zapiekanka mięsna z makaronem i szpinakiem 606

Bardzo syta zapiekanka z makaronem spaghetti, mielonym mięsem i szpinakiem. Polecam na pyszny obiad lub kolację! 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula ½ puszki kukurydzy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki wody Sól Pieprz Suszona natka pietruszki 150 g makaronu spaghetti 400 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 200 g sera feta 100 g żółtego sera(...)zmieni kolor dolewamy wodę. Dodajemy kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Na końcu mięso mieszamy z makaronem. W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę fetę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żółty ser ścieramy na tarce

VioletoweKucharzenie
Ciasto szpinakowe 162

Wszyscy robią ciasto szpinakowe to zrobiłam też ja. Ciasto jest mega! W ogóle nie czuć szpinaku! Polecam jest naprawdę pyszne. Składniki: ciasto: 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl oleju rzepakowego 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 1 łyżeczka proszku do pieczenia masło i bułka tarta do formy krem: 1 szkl śmietanki słodkiej(...)mascarpone galaretka: 200 g mrożonych truskawek bez szypułek Hortex 1/4 szkl wody 1 galaretka truskawkowa w proszku tortownica o śr. 18 cm Przygotowanie: Poprzedniego dnia wieczorem zamrożony szpinak wykładamy na sitko i tak pozwalamy mu się rozmrozić i odcieknąć i tak samo robimy z truskawkami. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Następnie cały czas miksując na najniższych obrotach dodajemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Jogurtowy koktajl z chia, szpinakiem i ananasem 181

Dziś na blogu gości samo zdrowie ! Śniadanie, przekąska, deser... jak kto woli 😃.  Jogurtowy koktajl z chia, szpinakiem i ananasem oraz z dodatkiem ziaren granatu jest idealny na każdą z tych okazji. Jest przygotowany bez dodatku cukru, zawiera mnóstwo witamin i zero tłuszczu. Zawiera za to cenne nasionka.  Chia, szałwia hiszpańska, to gatunek rośliny zielnej kwitnącej(...)wspomagają układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Są także  źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka. Zapraszam na odrobinę wiosny na talerzu ! Jogurtowy koktajl z chia, szpinakiem i ananasem Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 400 g naturalnego gęstego jogurtu 1 duża garść świeżego szpinaku 2 plastry świeżego ananasa 2-3 łyżeczki nasion chia ziarenka granatu

Kulinarne przygody Gatity
Stir-fry z pieczoną dynią, szpinakiem i dymką 138

jest ten dzień ! Dzień lenia. Nie chce mi się siedzieć długo w kuchni i przygotuję na szybko danie z serii stir-fry. Dziś wersja wege – z pieczoną dynią, szpinakiem i dymką. Pysznie i szybko. Koniecznie spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1,5 szklanki dyni pokrojonej w drobną kostkę 250 g świeżych liści szpinaku makaron udon – 1 porcja(...)inny olej roślinny oliwa z oliwek Wykonanie: Przygotuj składniki: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dymkę wraz ze szczypiorkiem pokrój w 0,5 – 1 cm kawałki. Makaron ugotuj al dente. Szpinak umyj i osusz. Pieczona dynia: Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 – 2 cm. Blachę wyłóż papierem

Moja pasja smaku
Awaryjny makaron z tunczykiem 137

danie, które nie wymaga dużego zaangażowania w przygotowanie. Natomiast niemal wszystkie produkty, które są potrzebne, można kupić w dowolnej chwili i przechowywać na właśnie tego typu sytuacje. Co do szpinaku - w tym zestawieniu jest przepyszny, ale jeśli akurat go nie mamy, danie aż tak bardzo nie ucierpi. Natomiast w kwestii oliwek nadzianych anchois, można kupić naprawdę małe puszki(...)porcje) 1 opakowanie makaronu spaghetti lub tagliatelle 1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie lub sosie własnym 1 puszka pomidorów lub passaty 10 oliwek z anchois* 50-60 g świeżego szpinaku baby parmezan lub inny twardy ser do posypania 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii sól pieprz * mogą być osobno oliwki i 2-3 fileciki

Kuchnia od dwojga
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55846

kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Majonez wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Wyłożyć na śledzie. Żółtka pokruszyć. Posypać sos majonezowy na sałatce. I gotowe! 7. Pakieciki z łososiem i szpinakiem Podobno łosoś to teraz bardzo popularna ryba na Wigilię. O ile się Wam nie przejadła, to polecam przygotować pakieciki z łososiem i szpinakiem. Jeśli odliczymy czas pieczenia, to przygotowanie potrawy wyniesie(...)około 30 minut, więc przepis spełnia założone przeze mnie warunki :) Dokładny sposób przygotowania  TUTAJ A pokrótce: Składniki : opakowanie ciasta francuskiego pół opakowania mrożonego szpinaku pół kostki sera typu feta 1 cebula, 2 ząbki czosnku pieprz łyżka śmietany filet z łososia, świeży - około 200-250 g cytryna Przygotowanie : Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać szpinak. Gdy się

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Zapiekanka makaronowa z szynką, szpinakiem i pieczarkami 268

przepisem z bloga karmelowy.pl , w którym wprowadziłam swoje modyfikacje. Składniki na 6 porcji: 450g makaronu np. świderki, penne 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku 250g szynki 300g pieczarek Opakowanie 500g passaty pomidorowej (przecieru) 100g serka śmietankowego (np. almette, Twój smak puszysty) 10 dag startego sera żółtego Szczypta cukru 1 łyżeczka oregano sól do smaku(...)oliwek lub olej Przygotowanie: Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente. Odcedzić i przelać go zimną wodą. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek. Zeszklić. Dodać szpinak  i lekko posól, smażyć do momentu, gdy świeże liście się skurczą, a mrożony będzie ciepły. Przełożyć na talerz bez nadmiaru wody ze szpinaku Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju, podsmaż

Fabryka pomysłów
SZPINAKARZ CZYLI PAPRYKARZ SZPINAKOWY 146

słynny paprykarz szczeciński, który owszem jest smaczny, ale mój paprykarz jest smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu.  Wszystko zależy od organizacji :).  Szpinakarz jak nazwa mówi jest ze szpinaku, z dodatkiem tuńczyka i mascarpone.  Taka wersja fajnie rozsmarowuje się na kanapkach, starczy na dużo kanapek i jest aromatyczna ! :)  A no i ma piękną zieloną barwę :)  Zielony(...)jest zdrowy dla wzroku xD  Składniki: tuńczyk w sosie własnym 2 puszki ryż 1 torebka szpinak mrożony 250 gram mascarpone 2 łyżki sól i pieprz do smaku czosnek 1 ząbek koperek 1 łyżka sól 1 łyżeczka ( do ryżu ) Metoda: Zamrożony szpinak wrzucić na patelnie i smażyć aż woda całkowicie wyparuje. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem

Kuchnia Paulettes
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM 121

Pierogi można robić z różnym farszem. Najbardziej znane to te z ruskim, mięsem lub kapustą i grzybami. Ja dla urozmaicenia menu zrobiłam ze szpinakiem i twarogiem. Efekt jaki uzyskałam był zadowalający. Farsz nakłada się bardzo łatwo, nie rozsypuje się a ciasto na pierogi jest elastyczne, dzięki czemu łatwo i szybko lepi się pierogi.  Rodzinie najbardziej smakują podsmażone :) SKŁADNIKI: Ciasto(...)mąka 3 szkl. woda gorąca 1 szkl. jajko 1 szt. sól 1 łyżeczka olej 1 łyżka Farsz: szpinak mrożony 250 gram twaróg 300 gram cebula 1 szt. kucharek 1 łyżka pieprz do smaku masło 1 łyżka Dodatkowo: sól 1 łyżka olej 2 łyżki woda do gotowania METODA: Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać jajko, wodę, sól i olej. Zarobić ciasto, aż będzie

Kuchnia Paulettes
Kremowa zupa brokułowa ze szpinakiem 154

Uwielbiamy zupy kremy, bo… są aksamitne, gładkie, nie widać warzyw, a szcególnie szpinaku, którego w innej postaci chłopaki nie jadają. A tutaj zmiksowane, zielone i brokułowe, bo cukinia i szpinak jest be… Smakowało, a jakże. Kremową zupę można jeść z różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być(...)jaglana czy ryż, a na mniej głodne płatki migdałowe, pestki dyni czy słonecznika. Składniki: • 1 brokuł • 3 ziemniaki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 mała cukinia • 2 garści szpinaku • 3 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • czarny sezam i płatki migdałów do posypania Wykonanie: • Pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojony czosnek i ziemniaki

To co kocham
BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE WRAPY Z MIGDAŁOWYM SOSEM "MAJONEZOWYM", CUKINIĄ, GUACAMOLE, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 158

wielu składników mineralnych i witamin. Migdały i słonecznik, będące składnikiem sosu "majonezowego", stanowią źródło witamin z grupy B, witaminy E, błonnika, potasu, magnezu, wapnia, itd. Jeśli dodać do tego szpinak bogaty w żelazo, cukinię  - w magnez, potas, witaminy: A, C, K, PP, B1 oraz suszone pomidory jako źródło likopenu, to mamy odżywcze WOW!!! Polecam! Składniki: Ciasto naleśnikowe(...)wody, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie), 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego, 4 ziarna czarnego pieprzu. Dodatkowo: 3-4 bardzo duże liści szpinaku, 4 sztuki suszonych pomidorów, 1/4 średniej wielkości cukinii (składniki do jednego wrapa).  Wykonanie: Naleśniki: Komosę ryżową, proso i kaszę gryczaną moczymy przez noc. Następnie odcedzamy, przepłukujemy obficie wodą. Umieszczamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Quinoa z łuskwiakiem nameko, szpinakiem i kozim serem 152

witamin zwłaszcza z grupy B, a także obniża stężenie cholesterolu LDL. W każdym razie jest smaczny :) Z quinoą, kozim serem (ja miałam akurat ser łomnicki z rozmarynem) i szpinakiem wyszło całkiem apetycznie. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 8-10 grzybów nameko 1 duży pęczek szpinaku 70 gram młodego dojrzewającego sera koziego 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 3 łyżki(...)klarowanego masła pieprz sól Wykonanie: Grzyby oczyszczamy,  kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy wypłukane, osuszone i obrane z łodyżek liście szpinaku. Podsmażamy nadal, mieszając od czasu do czasu aż szpinak zmięknie, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dorzucamy quinoę i posypujemy pokruszonym, lub pokrojonym w kostkę serem i od razu podajemy

Quinoa Raz!