szpinaku mrożonego cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pół papryczki chili 100 g sera feta 3-4 płaty ciasta filo 1 łyżka masła tłuszcz do smażenia odrobina sezamu do posypania Szpinak rozmrozić, Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę posiekaną w kosteczkę i czosnek. Dodać szpinak przyprawy do smaku i chili i odparować. Wystudzić. Do szpinaku dodać pokruszony
Gotowanie jest łatweesienna tarta ze szpinakiem, grzybami i chorizo, do przygotowania z grzybów leśnych lub przez cały rok z pieczarek lub boczniaków. Na ciepłą kolację lub zimny lunch do pracy, no chyba że należycie do tych szczęśliwców, którzy w pracy posiadają kuchenkę :) Czas przygotowania: 60 lub 130 minut Składniki: Ciasto kruche lub opakowanie gotowego ciasta: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego(...)masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Farsz: 250 g świeżych grzybów (leśnych lub pieczarek), 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego), 150 g chorizo , 200 g miękkiego sera koziego lub serka mascarpone, 100 g śmietany 30%, 4 łyżki tartego parmezanu, 3 jaja, 1 łyżki posiekanej cebuli, 1 łyżka posiekanego tymianku
SzczyptaSmaQPrzedstawiam dzisiaj przepyszne i szybkie danie z sezonowymi letnimi składnikami. Ulubiony makaron z pieczonym kurczakiem, kawałkami chrupiącej cukinii i szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym z dodatkiem parmezanu. Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny, nawet po zabieganym dniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia(...)pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 1 duża garść świeżego szpinaku sól i pieprz 2-3 łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki 30-36% 1 szklanka mleka 1/4 szklanki startego parmezanu 1/8 łyżeczki płatków chilli 300 g upieczonego kurczaka, pokrojonego w kostkę
karmelowyDzisiaj kolejny pomysł na przemycenie szpinaku :) Wcześniejsza propozycja znajduje się tutaj Koktajl szpinakowo-owocowy Szpinak bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Bogaty jest w antyoksydanty, żelazo i kwas foliowy. Składniki na 3 porcje: 2 brzoskwinie 1 nektarynka 1 pomarańcza spora garść szpinaku 1 szklanka mleka Brzoskwinie i nektarynki pozbawić pestek. Pokroić na kawałki. Pomarańcze obrać, pozbawić pestek. Przygotowane owoce(...)wrzucić do blendera, dodać szpinak i mleko. Zmiksować. Podawać od razu. Smacznego
Moja Galeria SmakuGotowi na nowe połączenia smaków? :) Co powiecie na szpinak z truskawkami? W sałatce takie połączenie się sprawdza, więc dlaczego by nie zrobić koktajlu ;) Eksperyment uważam za udany:) Składniki na 2-3 szklanki: 350 g truskawek 2 garście szpinaku 3/4 - 1 szklanka wody (można zastąpić kostkami lodu) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Truskawki odszypułkować, szpinak umyć, osuszyć.Truskawki i szpinak przełożyć
Moja Galeria SmakuTAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI przepis autorski // 1 porcja obiadowa ~100g makaronu tagliatelle (użyłam pełnoziarnistego) ~200g rozdrobnionego szpinaku (mrożony wcześniej rozmrozić) ~150g pieczarek ~łyżeczka oliwy z oliwek ~sól, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, kardamon Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gdy makaron będzie się gotować przygotuj pozostałe składniki; szpinak wymieszaj z solą, pieprzem(...)lubię pikantne dania :)) Pieczarki umyć, obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pieczarki, posypać solą i dusić na małym ogniu do miękkości. Makaron odcedzić, wymieszać ze szpinakiem i pieczarkami. Można całość jeszcze przez chwilę podgrzać. Smacznego :) Wartość energetyczna porcji: Przepis dodaję do akcji
chili & sugarBomba witaminowa - banan, truskawki i szpinak. Poniższy koktajl jest naprawdę świetny w smaku, chociaż jego kolor może trochę zniechęcać. Uwielbiam przygotowywać koktajle, ponieważ są bardzo pożywne, a samo ich przyrządzenie trwa zaledwie kilka minut. Składniki na 2 duże porcje: 2-3 garście świeżego szpinaku 100 g jogurtu naturalnego 300 g truskawek 1 banan cukier do smaku Szpinak umyć(...)odsączyć. Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Do kielicha blendera dodać obranego i pokrojonego na plasterki banana, truskawki, szpinak i odrobinę cukru (ja wsypałam 1 łyżkę). Wszystko ze sobą zmiksować. Na sam koniec wlać jogurt naturalny i ponownie wszystko ze sobą zmiksować. Od razu podawać
Ugotowaćudało się. Danie było gotowe z 20 minut, ale naprawdę rewelacyjne - doskonałe na taki gorący dzień jak dzisiaj. Zapraszam na makaron mafalde z sosem z sera gorgonzola i szpinakiem, podanym ze świeżymi pomidorami. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram makaronu mafalde, 250 gram świeżych liści szpinaku, 150 gram sera gorgonzola, 150 ml słodkiej śmietany 30%, 3 średnich pomidorów(...)wspólnie z cebulą i czosnkiem najlepiej przejdzie ich aromatem i przekaże go do sosu. Kiedy cebula zaczęła robić się lekko szklista dodałem na patelnię bardzo drobno posiekane liście świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego). Całość podgrzewałem na małym ogniu, dość często mieszając, aż szpinak stracił swoją objętość. Dopiero wtedy przyprawiłem całość niewielką ilością soli i białego mielonego pieprzu. Następnie dodałem
Wyprawy kulinarneprzepis z tej strony składniki 1 szklanka kaszy bulgur ok 1 i 3/4 szklanki bulionu lub wody 500 g zielonych szparagów 110 g świeżego młodego szpinaku (może być mrożony) 1 cebula pokrojona w kostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu ¼ szklanki oliwy z oliwek + dodatkowo łyżka(...)podsmażać na średnim ogniu przez ok 1 - 2 minuty. Dodać szparagi i pół szklanki bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu 5 do 6 minut. Dodać opłukany szpinak i gotować 3 do 4 minut, lekko mieszając, lub do czasu aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą. Wymieszać pozostała 1/4 szklanki oliwy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pozostałym czosnkiem
Stare GaryKolejna odsłona ulubionych przeze mnie pieczonych kotletów mielonych. Tym razem z domieszką bardzo pasujących do siebie smaków, czyli sera, pieczarek i świeżego szpinaku. Całość jest dobrze i wyczuwalnie doprawiona, świetnie pasuje właściwie do wszystkich dodatków. U mnie z ziemniakami i buraczkami, pychota. :-) 500g mięsa mielonego 200g pieczarek 150g żółtego sera 2 garści świeżego szpinaku 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka(...)papryka ostra 1. Pieczarki i ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Szpinak drobno siekamy. 2. Mięso mielone, ser, pieczarki, szpinak, jajko i przyprawy umieszczamy w misce i zagniatamy na gładką masę. 3. Formujemy kule dowolnej wielkości, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, przez 25-30 minut
Szefowa kuchniUwielbiam jajka na miękko, a wersję w kokilce lubię sobie zrobić od czasu do czasu... Dziś wersja ze szpinakiem! Składniki: 1 jajko 1 garść młodego szpinaku 1 ząbek czosnku 2 pomidorki koktajlowe sól, pieprz szczypiorek / młoda cebulka 1 łyżka tartego żółtego sera Sposób wykonania: 1. Szpinak opłukać, osuszyć, udusić na patelni z odrobiną oleju i zmiażdżonym czosnkiem. 2. Kokilkę posmarować(...)masłem, na dnie ułożyć szpinak, dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, ostrożnie wbić jajko, oprószyć solą i pieprzem, dodać ser żółty i posiekany szczypiorek. 3. Całość zapiekać w 180 st.C ok 10-15 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Anisurówką z młodej kapusty. Jeden placek to 263 kcal. Składniki (9 sporych placków): 200 g kaszy jaglanej 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 100 g szpinaku (mrożonego) cebula 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Kaszę gotujemy do lekkiego rozgotowania w osolonej wodzie. Cebulę siekamy drobno, szklimy na maśle, następnie dodajemy szpinak i czosnek(...)przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy, aż szpinak stanie się miękki. Ugotowaną kaszę, szpinak, jajka, obie mąki i przyprawy mieszamy razem. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor
e-PrzepisyKulinarnetygodniu królować na naszych talerzach będzie szpinak. Naszą pierwszą propozycją jest danie idealne na śniadanie. Pyszna jajecznica smażona na masełku z dodatkiem szalotki, suszonych pomidorów i szpinaku. Bardzo aromatyczny i niezwykle smaczna. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 1 Składniki: 3 jajka 2 plasterki suszonych pomidorów Szalotka Garść szpinaku Łyżeczka masła Przyprawy: sól, pieprz Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy na nią(...)masło. Szalotkę obieramy i kroimy w plasterki. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Oba składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnie i delikatnie podsmażamy na masełku. W międzyczasie odcinamy ogonki od liści szpinaku, myjemy je i tniemy na mniejsze części. Wrzucamy na patelnie i smażymy, aż zwiędnie. Zdejmujemy patelnie z ognia, wbijamy jajka, całość mieszamy i doprawiamy. Ustawiamy ponownie na gazie i smażymy
Kolizje Smakówkonsystencję mniej więcej kruszonki należy wlać wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki. Składniki: pęczek zielonych szparagów, pół opakowania świeżego szpinaku, 3 garści ugotowanego zielonego groszku, 1 spora cukinia, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki ricotty, 1 jajko, 3 łyżki śmietany 18%, oregano, sól, pieprz ew . łosoś, kurczak, indyk, dojrzewająca szynka, parmezan(...)temperaturę do 170 stopni. Szparagi należy umyć i odłamać łykowate końcówki, jeżeli zależy nam na miękkich szparagach w tarcie polecam podgotować je dosłownie z minutkę, ja ten krok pominęłam. Szpinak należy umyć, cukinię obieraczką do warzyw pociąć wzdłuż na wstążeczki. Do miseczki wbić jajko, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i oregano - całość należy dobrze wymieszać
Plate of JoyPołączenie smakowe szpinaku, łososia i serów sprawdza się zawsze! Kiedy dodamy do tego posmak ziół i ostrość chili musi być pysznie, ale dodajcie do tego chrupiące ciasto i kremowe wnętrze - będzie idealnie! Tak właśnie smakują te pierożki. Mało z nimi pracy, szybko się je zwija i smakują pysznie! Składniki: opakowanie ciasta filo, ok. 100 g łososia, 100 g ricotty(...)fety, duża garść szpinaku, 1 duży ząbek czosnku, chili, tymianek, oregano, sezam, masło klarowane, 1 jajko, czarnuszka Łososia umyć, oczyścić i osuszyć, doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w sezamie. Obsmażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron i odstawić do przestudzenia. Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili dorzucić umyty
Plate of Joy