Koktajl ze szpinakiem, bananem i sokiem z pomarańczy na dobry początek dnia :) Składniki: garść szpinaku sok z 3 pomarańczy 1 banan Szpinak umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie
Moja Galeria SmakuFilety z piersi kurczaka w kremowym sosie z curry, mleczkiem kokosowym i szpinakiem. Smaczne danie w stylu indyjskim. Składniki na 2 porcje: 2 filety z kurczaka 1 cebula 2 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mąki 400 ml mleczka kokosowego spora garść świeżego szpinaku sól , pieprz Do podania: 100 g ugotowanego ryżu 1. Cebulę(...)filety, zrumienić. Dołożyć cebulę i czosnek. Podsmażyć. Dodać curry oraz mąkę. Krótko zasmażyć. Wlać mleko kokosowe i 200 ml wody. Zagotować. Dodać pomidory i całość gotować 10 minut. 3. Szpinak porwać na mniejsze części, dodać do kurczaka i przez chwilę gotować. 4. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem
Moja Galeria SmakuZdrowy koktajl w kolorze zielonym, bez dodatku cukru. Szpinak dostarczy nam dużej ilości żelaza, a awokado zdrowych tłuszczy omega 3. Oba te składniki zawierają również kwas foliowy. Polecam go więc również kobietom będącym w ciąży. Składniki na 2 porcje: garść szpinaku sok z 3 pomarańczy (około jednej szklanki soku) 1 awokado 1 banan Szpinak umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana
Moja Galeria SmakuSzpinak od niedawna coraz częściej gości w mojej kuchni. Najczęściej dodaje go do koktajli, ale sprawdza się też świetnie w daniach obiadowych. Dobrze przyprawiony smakuje wyśmienicie. Dzisiejsza propozycja to makaron penne zapieczony w sosie śmietanowo-szpinakowym, pod warstwą mozzarelli i pomidorów. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu penne 100 g szpinaku 180 g śmietany 18% 1 kulka mozzarelli(...)pomidor 4 ząbki czosnku kilka listów bazylii oliwa z oliwek sól, pieprz Makaron ugotować al dente. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na patelnię, zalać śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusić kilka minut. Do naczynia żaroodpornego włożyć ugotowany makaron, polać sosem śmietanowo-szpinakowym. Przykryć plasterkami mozzarelli i pomidorów. Spryskać oliwą. Posypać solą i pieprzem. Piec 15 minut
Moja Galeria SmakuKolorowa, letnia i szybka w przygotowaniu sałatka ze szpinakiem, grillowanymi brzoskwiniami, borówkami oraz serem kozim. Całość dopełniają płatki migdałowe oraz dressing. Grillowane brzoskwinie smakują doskonale, są miękkie, soczyste i słodkie. Składniki: 2 garście szpinaku 2 brzoskwinie 1/2 szklanki borówek 1/4 szklanki płatków migdałowych 80 g sera koziego (użyłam sera twardego w plasterkach) Dressing: 4 łyżki oliwy 2 łyżki białego octu(...)Brzoskwinie przekroić na pół, pestkę wyrzucić. Posmarować je odrobiną dressingu. Ułożyć przecięciem do dołu na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na plasterki. 3. Szpinak przełożyć do miski. Dodać ser kozi, borówki, płatki migdałowe i brzoskwinie. 4. Polać pozostałym dressingiem i wymieszać przed podaniem
Moja Galeria Smakugruszkowy. Zielone koktajle mają bardzo dużo zalet. Są świetnym sposobem na wiosenny detox. Sycą, dodają energii, mają dużą dawkę witamin, składników mineralnych i całkiem sporo błonnika. Zielony koktajl ze szpinakiem to na pewno szklanka zdrowia każdego dnia :) A wy gracie w zielone? Składniki na 1 porcję: 1 gruszka garść szpinaku 1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam ryżowego waniliowego) 1/2 szklanki wody(...)Gruszkę obrać ze skórki, pozbawić gniazda nasiennego. Szpinak umyć. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria Smakunajwiększe frajdę miało we wrzucaniu do pojemników wszystkiego co popadnie, jakoś udało nam się opanować kilka przepisów. Na początek zapraszamy na pyszny na pyszny koktajl z truskawek, borówek, liści szpinaku i jogurtu naturalnego :) Samo zdrowie! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 5 minut Składniki: Ok. 150g truskawek 1 garść borówek 1 garść liści szpinaku 200ml jogurtu naturalnego Owoce i liście szpinaku
Kolizje SmakówSkładniki: ok 100g szpinaku 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku ok 4cm świeżego korzenia imbiru 1 średni pomidor 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 szklanki wody olej kokosowy to smażenia Metoda: Szpinak obmyć zimną wodą, zalać w garnku gorącą wodą i zblanszować. Przełożyć do blendera i zmiażdżyć wg uznania (ja osobiście lubię większe kawałki). Pomidora oskórować, pokroić w drobną kostkę. Czosnek(...)się zeszkli. Dodać pastę czosnkową i imbirową. Smażyć około 1 minuty. Następnie dodać pomidora i przesmażyć około 2 minuty, dosypać kurkumy i przesmażyć wszystko przez minutę. Wrzucić szpinak, dobrze wymieszać i poddusić około 5 minut. Można podawać jako samodzielne jarskie danie, z rybą lub z mięsem. Skomentuj
MamaOskarkazdrowo. Taka multiwitamina! W jego skład wchodzą borówki , które jak wiemy mają największą zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów) ze wszystkich świeżych owoców deserowych. Wspomagają odporność organizmu i zapobiegają infekcjom. Do tego szpinak , zawierający dużo żelaza, witaminy C, potasu i kwasu foliowego. Wszystko to przełamane słodkim smakiem truskawek , mleka kokosowego i miodu. Kropka nad I to herbatka z melisy ( Posti ) , który dodaje niesamowitego(...)orzeźwienia i sprawia, że koktajl jest idealnym pomysłem nawet na upalny dzień! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * herbata z Melisy ( Posti ) – 250 ml * borówki – 1 szkl * szpinak baby – 1 garść * mleko kokosowe – 200 ml * cukier puder – 1 łyżka * truskawki – 1 garść * miód – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Borówki miksujemy z połową naparu z melisy ( Posti
Ostra na SłodkoKruche ciasto razowe, świeże liście botwiny /lub szpinaku/ zapieczone w delikatnej serowo śmietankowej masie..................pyszna kolacja lub obiad, na ciepło i na zimno........ Składniki : / foremka ok. 26 cm/ ciasto: 200 g mąki razowej 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli nadzienie: 250 g liści bietoli lub świeżego szpinaku(...)widelcem. -Foremkę wstawić do lodówki na ok. 30 minut. -Schłodzone ciasto podpiec w gorącym piekarnika na złoty kolor /ok.10 min/ -W międzyczasie przygotować nadzienie. -Liście bietoli /lub szpinaku/ ugotować na parze, dobrze odsączyć i pokroić. -Ricottę , śmietanę i jajka wymieszać w misce. -Dodać pokrojone liście, suszone pomidory, zmiażdżony ząbek czosnku, starty żółty
Zakamarki mojej kuchniIdzie lato, co widać również w kuchni, bo obiady są coraz lżejsze. Często nie mam ochoty na mięso a na szpinak ochotę mam zawsze. :-) Zwłaszcza z makaronem i sadzonym jajkiem, do tego kubek maślanki... najlepsze połączenie jakie może być! To danie jest potwierdzeniem, że proste rozwiązania są najlepsze, również w kuchni. 100g suchego makaronu spaghetti pęczek świeżego szpinaku 1 duża(...)łyżki startego sera długodojrzewającego olej sól, pieprz, papryka ostra 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusimy do wyparowania wody, po czym łączymy z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerz. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wbijamy jajko, posypujemy solą, pieprzem, ostrą
Szefowa kuchnimięciutkie w środku. Jeśli wykorzystamy dość chude mięso wieprzowe to jeden kotlecik będzie miał jakieś 100 kcal. Składniki (na ok 10 sztuk): 500 g mięsa mielonego (wieprzowe) 100 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku jajko 3-4 łyżki bułki tartej łyżeczka masła pieprz, sól, papryka ostra, papryka wędzona Przygotowanie Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy zmrożony szpinak i smażymy aż stanie(...)się miękki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze dwie minuty. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy szpinak, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa formujemy kotleciki wielkości mandarynki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok pół godziny
e-PrzepisyKulinarnefantastyczny. Szczerze polecamy! Przepis jest zainspirowanym i przerobionym daniem z KwestiiSmaku. Potrawa wolna od glutenu. * Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 200g szpinaku 6-7 suszonych pomidorów 1 duży pomidor (fajną promocję na pomidory znajdziecie TUTAJ ) 200g serka śmietankowego (np. puszystego) 150g sera feta 125g sera Brie 1 jajko 2 duże gałązki szczypiorku(...)stopni na jakieś 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 5 minut bez obciążenia z góry (czyli zdejmujemy naczynie żaroodporne lub blachę). W międzyczasie przygotowujemy farsz. Szpinak przelewamy dwu, trzykrotnie gorącą wodą. Pozostawiamy do obcieknięcia. W misce umieszczamy biały ser, pokruszoną fetę oraz pokrojony ser brie, jajko, posiekany szczypiorek, otartą skórkę z cytryny, chili, pokrojone suszone
Kolizje SmakówMój pierwszy owocowo-warzywny szejk! Rewelacja! Mix 2 moreli, 1 banana, 1,5 łyżki jogurtu naturalnego 0% i garści szpinaku (no wiem wiem, przeginam już czasem z tym szpinakiem, ale po pierwsze uwielbiam tą zieleninę, a po drugie jak kupiłam tyle świeżyzny toż to nie wyrzucę w kubeł, nie? :) Jeśli chodzi o punktacje w diecie to całościowo wychodzi 2,5pkt(...)morelki 1pkt 1 banan 1pkt szpinak 0 pkt 1,5 łyżki jogurtu naturalnego 0% 0,5pkt
upichconapreferujecie babeczki w wydaniu wytrawnym, nie na słodko, to polecam takie cacuszka Są przepyszne, puszyste, proste w wykonaniu - bez użycia miksera. Skład: ( na 15 babeczek) - 270g mąki - 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 450g - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80ml oleju czyli około 1/3 szklanki - pieprz mielony - 2 jajka - 200 g sera bałkańskiego (Ja użyłam Ser bałkański z mleka owczego 200g(...)Temar, dostępny w Tesco oraz Carrefour) - 2/3 szklanki wędzonego boczku pokrojonego w kostkę - 250g jogurtu naturalnego - szczypta soli Szpinak rozmrażamy podduszając na patelni lub w garnuszku, odciskamy nadmiar wody i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Podsmażamy boczek. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, olej, dodajemy pokruszony ser bałkański, szpinak, boczek i szczyptę soli. Mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik
upichcona