własnej roboty. Serdecznie polecamy. Składniki: Ciasto na muffiny : - 500g mąki - 250ml wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki masła Dodatki - 4 jajka - świeże liście szpinaku - szynka parmeńska Sos - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietany 18% do zup - 2 łyżki serka mascarpone Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W letniej wodzie rozpuszczamy(...)momentu ścięcia się białka. Szynkę podsmażamy z obu stron. Składniki na sos bardzo dokładnie mieszamy. Muffiny przecinamy na pół, smarujemy masłem i układamy szynkę, jajko i liście szpinaku. Na wierzch nakładamy
Pan i Pani Smith w kuchniswój słoik i pytał o przepis na sałatkę Składnik na sałatkę: marchewka pokrojona w słupki ogórek pokrojony w kostkę czerwona kapusta – poszatkowana czerwona papryka pokrojona w kostkę liście szpinaku w całości lub porwane jarmuż orzechy włoskie sos vinegrette: oliwa z oliwek 2-3 łyżki stołowe musztarda sok z cytryny miód Przygotowanie sosu: Do kubka wlewamy oliwę, do niej dodajemy(...)polecam takiego składnika do sałatki do pracy Przygotowanie sałatki: Na spód słoika wlewamy sos, około 2-3 łyżek stołowych, potem układamy warstwami warzywa: marchewka, ogórek, kapusta, papryka, szpinak, jarmuż i orzechy na samą górę. Wszystko gotowe w kilka minut Artykuł Przepis na sałatkę do pracy w słoiku, zdrowo i ładnie. pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifewędzonym łososiem na 2 porcje upieczony batat w folii ( 190 stopni ok godziny, zależy od wielkości, mój siedział 1,5 h był bardzo duży) parmezan 2 bryłki mrożonego szpinaku rozmrożonego w liściach wędzony łosoś kolendra w ziarenkach i zioło sezam ząbek czosnku oliwa Upieczonego batata wyjmij delikatnie ze skórki ( uważaj lubi się naderwać) i rozgnieć widelcem. Dodaj podsmażony szpinak
AZgotuj!spory i urozmaicony. Sam lokal również jest ciekawie urządzony, co dodatkowo dodaje osobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food(...)dania brzmią zachęcająco. W Żyznej byliśmy póki co tylko raz - więc za wiele nie możemy powiedzieć o tym miejscu. Jedliśmy zupę dnia - zupa z groszkiem, marchewką, ziemniakami i szpinakiem - bardzo ciekawa w smaku i naprawdę dobra (jedynie porcja "duża" jest mniejsza niż w innych knajpach np. Ahimsie czy Baszcie, dlatego trzeba mieć to na uwadze, żeby porządnie się najeść:). Zdecydowanie
Bananowe PoleKAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem Smażone Banany z Migdałami Zielony(...)spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo Mini zapiekanki z kaszy
Weekendy w domu i ogrodziewzględu na imponująca zawartość składników odżywczych zaliczana jest do grona superfoods. Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością żelaza (ok. 8,3 mg/100g), wygrywając tym samym ze strączkami czy szpinakiem. Oprócz tego znajdziemy w nim sporo wapnia, magnezu, fosforu i potasu oraz łatwo przyswajalnego białka, z kompletem aminokwasów egzogennych. Pisząc o amarantusie, nie sposób pominąć występujący w nim w dużych ilościach(...)szklanki ziaren amarantusa (nie poppingu/ekspandowanego) 1 średni słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę 1,5 szklanki bulionu z warzyw 1 puszka białej fasoli, wypłukanej 2 duże garści szpinaku 6 papryk - przekrajamy na pół 2 pomidory, drobno pokrojone 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz ulubione zioła do posypania opcjonalnie ser do zapieczenia
Powiedz dietom nieniektórych, ale czasami zwykłe pyry do obiadu po porstu psują efekt dania, a tu propozycje na dodatki tj. duszone młode pory, pieczony kalafior i octem balsamicznym, sałata ze szpinaku z sosem sezamowym, mmm…. Genialny przewodnik po wszelkiego rodzaju cukrach, co do czego, jak przechowywać itd. Wiem, cukier do zło, ale nie dajmy się zwariować. Propozycje naleśników w bardziej wytrawnej(...)formie, np. naleśniki ziemniaczane po indyjsku z soczewicą, szpinakiem, ibirem (ehh, koniecznie trzeba przetestować). Coś dla mnie czyli wypieki, ale bardziej wytrawne, no bo przecież ten cukier… Nawet w takim magazynie chcą nas odchudzać, a przecież wegańskie nie tuczy! Szef kuchni Jeremy Pang krok po korku pokazuje ja k zrobić bułeczki bao, nic innego jak nasze PYZY
greenscarfsmak tamtych dni, który niewątpliwie w sobie ma, pozostał z nią na dłużej. Składniki: 4 kromki chleba (u mnie pszenno-żytni pełnoziarnisty) masło orzechowe dżem wiśniowy garść szpinaku garść jarmużu 1 awokado 1 gruszka 1 jabłko 1 banan cynamon oregano Przygotowanie: Chleb wkładamy na 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zamiast tego(...)można go również opiec w tosterze. Chrupiące kromki smarujemy pół na pół dżemem i masłem orzechowym. Następnie kładziemy na nie listki umytego szpinaku i jarmużu. Układamy pokrojone w paski awokado, które posypujemy oregano. Dodajemy pokrojone jabłko, gruszkę i banana. Ostatnie trzy składniki posypujemy cynamonem. I już! Zawsze mnie troszkę bawią przepisy na kanapki, a jednocześnie
Weganizm infantylnywork actually, cause cooking is only fun! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej 1-2 jajka 1 szklanka mleka woda gazowana olej do smażenia Farsz szpinakowy: 1 opakowanie szpinaku (u mnie tym razem mrożony – 450 g) 1 opakowanie fety (270 g) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia Farsz z łososiem: 300 g wędzonego łososia serek(...)naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy szpinak, gdy woda prawie odparuje dorzucamy fetę i czosnek. Smażymy mieszając aż feta się rozsypie i całość połączy w jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy do miski. Koniec
Martyna CooksCześć ! Przy poniedziałku – na poprawę humoru – zapraszam na obłędny makaron zapiekany ze szpinakiem i karczochami w sosie pomidorowym. Kocham zapiekane makarony, składniki możemy dowolnie modyfikować – wedle uznania. Cudownego dnia ! Składniki: 500 g makaronu (użyłam chifferi rigati, można użyć penne) serca karczocha – 1 puszka – pokrojone na ćwiartki 2 duże garście liści świeżego szpinaku 1 puszka rozdrobnionych
Moja pasja smakukoktajlów doskonale sprawdzi się dojrzały banan, który nie dość, że naturalnie słodki, to także bardzo pożywny. Jak przygotować? wybierz ulubione owoce i warzywa - najlepiej sprawdzą się zielone jak np. szpinak, brokuły, pietruszka wybierz ok. szklankę dowolnego płynu - tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję koktajlu ; najlepsza jest woda, ale jeśli chcemy uczynić koktajl słodszym/bardziej pożywnym warto użyć jogurtu lub kefiru wybierz(...)łatwiej przyswoisz witaminy zblenduj wszystkie składniki Moje propozycje to : koktajl bananowy : 2 banany, szklanka jogurtu, łyżka otrębów owsianych, garść migdałów zielony koktajl : 1 banan, 1 jabłko, 2 garście świeżego szpinaku, 1 szklanka wody, 1 łyżka siemienia lnianego, odrobina soku z cytryny pomarańczowy napój : 1/2 pomarańczy, łyżka rodzynek, szklanka maślanki, łyżka nasion słonecznika
Kuchnia Ellieświetnie smakują też na zimno. Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem Składniki stek z rozbefu wołowego ok 300-400g mały kalafior 3-4 garście liści młodego szpinaku 2 jajka pół kostki sera feta pomidor ogórek Marynata do mięta: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego odrobina miodu (pół łyżeczki) Sos: 3 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy(...)dookoła żółtka. Gotujemy 3 minuty po czym wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Mieszamy ocet balsamiczny z oliwa z oliwek i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Na dużym talerzu rozkładamy szpinak, ogórek pokrojony w plasterki i pomidor (kroiłam w ćwiartki) Na to układamy fetę (pokrojoną w kostkę) upieczony kalafior i wołowinę. Na środek kładziemy jajko. Całość polewamy sosem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnipolędwicę... W nazwie dania była także "koronka z wątróbki drobiowej" - niestety otrzymałem tylko 1 kawałeczek podrobu. Zdecydowanie najlepszym daniem okazał się kapłon (wykastrowany kogut) faszerowany truflami na szpinaku z ziemniaczkami. Samo mięso było aromatyczne, zamknięte w delikatnej skórce, soczyste, pełne smaku dzięki truflom i szpinakowi. Ziemniaki były średnie i chłodnawe ale byłem w stanie to zaakceptować przez ogólny smak
Right Behind The Kitchenprzepis z Kewstii Smaku, choć trochę go przerobiłam. Ja wolę nieco bardziej zwięzłe, twarde kluski, dlatego dodałam trochę więcej mąki i nie dosypywałam mąki ziemniaczanej. Moje gniocci podałam ze szpinakiem podsmażonym na oliwie z dodatkiem czosnku, a dla dzieci zrobiłam je na słodko - z podsmażaną na maśle bułeczką, cukrem i cynamonem. W obu wersjach wyszły pysznie. Mnie, oprócz smaku(...)pogotować jeszcze przez ok. 30 sekund. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową na durszlak i skrapiamy oliwą lub olejem rzepakowym, aby się nie sklejały. Podajemy z oliwą czosnkową, ze szpinakiem podsmażonym na oliwie z dodatkiem czosnku, boczku, albo na słodko z bułeczką podsmażoną na maśle z cynamonem i cukrem trzcinowym. Jak zrobić puree z dyni? Przyda Wam się
Kulinarne Inspiracje