Dania z makronem, które publikowałam na moim blogu. W tym poście pragnę przypomnieć kilka dań. MAKARON ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA MAKARON Z BROKUŁAMI I KURCZAKIEM SOS CARBONARE Z MAKARONEM MAKARON WEDŁUG OKRASY SPAGHETTI BOLOGNESE MAKARON Z TUŃCZYKIEM TAGLIATELLA Z SOSEM GRZYBOWYM MAKARON MUSZLE ZE SZPINAKIEM SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie Ewysera lazur 100 ml śmietanki 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz KROK 1: Makaron ugotować w osolonej wodzie Pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę Szpinak rozmrozić, dokładnie odsączyć z wody Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć kurczaka dopóki nabierze rumianego koloru, po czym dodać szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek KROK 2: Zmniejszyć ogień
smacznieinatematsamotnych SINGIEL TRADISMAK nie więcej niż 830 g piersi z kurczaka 2 łyżeczki żelatyny spożywczej 1 łyżeczka Peklosmaczka K przyprawa Natura Smak John -kilka listków szpinaku Zmieliłam w maszynce do mięsa piersi z kurczaka, na dużych oczkach. Zostawiłam 3 kawałki- długie paski. Przełożyłam do szklanej miski i przyprawiłam składnikami sypkimi. Włożyłam na noc do lodówki(...)drugi dzień, masę układałam warstwami w foremce. Najpierw cienka warstwa mielonego kurczaczka a na wierzch owinięte listkami szpinaku długie paski kurczaka. I tak na przemian. Docisnęłam. Założyłam klamrę, zacisk i włożyłam do garnka. Nie należy zapominać o bardzo ważnej rzeczy, na dno garnka dajemy kilkakrotnie złożoną ściereczkę kuchenną.Dopełniamy wodą do brzegu foremki i zostawiamy na delikatne „pyrkanie”. Około
Z Kuchni Do Kuchniznowu zielony koktajl czyli doskonały napój dla ogrzycy. Jak widać po kilku przepisach ostatnio złapałam fazę na szpinak i wykorzystuję go póki mi się nie znudzi. Od dzieciństwa mam niechęć do duszonego, ale sałatka ze szpinaku czy koktajl to zupełnie co innego. Te bardzo lubię. Pomiksuję sobie jeszcze jeśli pozwolicie bo to dobry pomysł na szybkie śniadanie albo zdrową przekąskę
Smaczna PyzaDzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie
Kuchnia Pełna Pasjisię nią najadłam jak nie wiem co! Bardzo smaczne śniadanie :) Składniki: 3 łyżki szpinaku mrożonego 1/3 czerwonej papryki 1/2 puszki zielonego groszku (u mnie to był groszek dwudniowy więc wykorzystałam resztkę, która mi została z robienia poprzedniego dania) kawałek dymki ze szczypiorem 1/2 żółtej papryczki chilli 2 jajka pieprz sól Najpierw rozmroziłam na patelni szpinak i go trochę odparowałam Następnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comświeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zrumienienia. Przekąski z pomidorem Przekąski z pomidorem SKŁADNIKI: 1/2 opakowania ciasta francuskiego 2 pomidory 1 jajko kilka liści szpinaku sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pomidora kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście, pod każdy plasterek wkładamy liść szpinaku. Kroimy ciasto na kwadraty pomiędzy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiruchliwy..to postanowiłam zacząć dzień..inaczej niż naparstkiem espresso. Mnie wystarczy na dzień dobry taka oto sałatka i mogę z entuzjazmem iść przez resztę dnia, do póznego obiadu! Składniki -szpinak baby -sałata lodowa -pomidorki koktajlowe -pierś kurczaka ugotowana na parze -ser koryciński swojski z pomidorami suszonymi, czoskiem niedziwedzim i bazylią Czesławy Zarzeckiej -oliwki jakie lubicie -dużo koperku oraz listki(...)bazylii -prażone ziarna Ziołowo Mi od Ziarenkowo -olej lniany Wielkopolski SEMCO Przygotowanie Strzępimy salatę lodową, dodajemy szpinak i pomidorki koktajlowe. Następnie kroimy pierś z kurczaka. Dodajemy oliwki. Możemy posolić lekko ale niekoniecznie. Dodajemy ser koryciński pokrojony w kosteczkę. Ten typ sałatki nie wymaga mieszania w misce. Posypujemy koperkiem.Dodajemy listki bazylii. Całość posypujemy orażonymi ziarnami Ziołowo Mi! Dzięki ziarnom
Z Kuchni Do Kuchnimajonezem oraz selerem naciowym, gdyż Włosi uważają, że...to afrodyzjak! Składniki maltagliati rustici 100% orkiszu BIO FABIJANSCY majonez KIELECKI bez substancji konserwujących sałata lodowa szpinak baby pomidorki koktajlowe szynka z piersi kurczaka, z szynkowara, którą robiłam TUTAJ koperek świeży parmezan w płatkach czarnuszka W wersji numer dwa, dla drugiej osoby użyłam dodatkowo -glassa sojowa z octem balsamicznym(...)jagody goji -czarny sezam -parmezan tarty Ugotuj makaron orkiszowy al dente, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pokrój selera w kawałeczki, a pomidorki na połówki. Umyj sałatę i szpinak baby i wyłóż na talerz. Powstana warstwy. Udekoruj i dosmacz majonezem kieleckim. To proste , gdyż dozownik jest do tego przystosowany tak, że nic się nie wyleje, nie zmarnuje
Z Kuchni Do Kuchniwszystkich przypraw by znaleźć te NAJ. A oto moi ulubieńcy ! Bazylia , ma słodko -pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy smak, a suszona(...)absolutnie do wszystkiego. A do twarogu to już obowiązkowo :-) Gałka muszkatołowa, to kolejna korzenna przyprawa o orzeźwiającym, lekko pikantnym smaku z właściwościami rozgrzewającymi. W kuchni dodawana najczęściej do pasztetów, szpinaku, białych sosów oraz dań mlecznych aby nadać wyrazistości. Najlepiej kupować całe gałki i samemu trzeć na tarce pod koniec gotowania
Życie na widelcuwiśni, aronii czy jagód. Pomarańczowy lukier: dodatek soku z marchwi. Żółty lukier : jasnożółty - sok z cytryny, intensywnie żółty - kurkuma, żółtko jajka Zielony lukier : zmiksowane liści mięty, łyżki gotowanego szpinaku lub sok ze szpinaku
Pyry na GazPrzepis na chrupiącą i aromatyczną karkóweczkę:) Wiadomo że z grilla była by jeszcze lepsza, ale w sezonie nie grillowym z patelni też można opędzlować takiego smakołyka
Kuchnia Pełna Pasjizaliczane do najzdrowszej żywności na świecie! Zawierają one bowiem: 8 razy więcej omega-3 niż hodowlany łosoś 6 razy więcej wapna niż mleko 3 razy więcej żelaza niż szpinak 2 razy więcej błonnika niż otręby 15 razy więcej magnezu niż brokuły 4 razy więcej selenu niż len "Aby uzyskać tę samą wartość energetyczną i uczucie sytości, możesz zjeść 10 misek(...)szpinaku albo 4 łyżki nasion chia! Właśnie ze względu na dużą wartość energetyczną, Aztekowie uznawali nasiona chia za swoje zbożowe złoto. To one wzmacniały azteckich wojowników, dzięki czemu zbudowali oni jedno z największych imperiów w historii cywilizacji." Korzyści płynące z diety azteckiej: - w ciągu 2 dni wyrówna się poziom insuliny i cukru, a także nieco schudniesz, obniży się poziom cholesterolu
Zdrowie na języku :Pobrazek:Wiem, wiem, mam bujną wyobraźnię i czasem podpowiada mi ona bardzo dziwne rzeczy :DMam nadzieję, że Wam też spodobają się te pozytywnie zielone kolorki :)) Składniki:Kopytka:1kg ziemniaków200g szpinaku mrożonego, rozdrobnionegojajko2 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejsólpieprzmasło do smażenia Sos serowy:1 łyżka masła1 łyżka mąki1 szklanka mlekaserek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”)3 łyżeczki musztardy francuskiej15dag(...)szynki w kawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu ;)Kopytka:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Szpinak rozmrażamy, podsmażamy na odrobinie masła, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Jeśli nie macie praski do ziemniaków, po ugotowaniu, ale przed wystudzeniem, można je rozdrobnić za pomocą tłuczka
Czerwona Porzeczka