wszystkich przypraw by znaleźć te NAJ. A oto moi ulubieńcy ! Bazylia , ma słodko -pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy smak, a suszona(...)absolutnie do wszystkiego. A do twarogu to już obowiązkowo :-) Gałka muszkatołowa, to kolejna korzenna przyprawa o orzeźwiającym, lekko pikantnym smaku z właściwościami rozgrzewającymi. W kuchni dodawana najczęściej do pasztetów, szpinaku, białych sosów oraz dań mlecznych aby nadać wyrazistości. Najlepiej kupować całe gałki i samemu trzeć na tarce pod koniec gotowania
Życie na widelcuwiśni, aronii czy jagód. Pomarańczowy lukier: dodatek soku z marchwi. Żółty lukier : jasnożółty - sok z cytryny, intensywnie żółty - kurkuma, żółtko jajka Zielony lukier : zmiksowane liści mięty, łyżki gotowanego szpinaku lub sok ze szpinaku
Pyry na GazPrzepis na chrupiącą i aromatyczną karkóweczkę:) Wiadomo że z grilla była by jeszcze lepsza, ale w sezonie nie grillowym z patelni też można opędzlować takiego smakołyka
Kuchnia Pełna Pasjizaliczane do najzdrowszej żywności na świecie! Zawierają one bowiem: 8 razy więcej omega-3 niż hodowlany łosoś 6 razy więcej wapna niż mleko 3 razy więcej żelaza niż szpinak 2 razy więcej błonnika niż otręby 15 razy więcej magnezu niż brokuły 4 razy więcej selenu niż len "Aby uzyskać tę samą wartość energetyczną i uczucie sytości, możesz zjeść 10 misek(...)szpinaku albo 4 łyżki nasion chia! Właśnie ze względu na dużą wartość energetyczną, Aztekowie uznawali nasiona chia za swoje zbożowe złoto. To one wzmacniały azteckich wojowników, dzięki czemu zbudowali oni jedno z największych imperiów w historii cywilizacji." Korzyści płynące z diety azteckiej: - w ciągu 2 dni wyrówna się poziom insuliny i cukru, a także nieco schudniesz, obniży się poziom cholesterolu
Zdrowie na języku :Pobrazek:Wiem, wiem, mam bujną wyobraźnię i czasem podpowiada mi ona bardzo dziwne rzeczy :DMam nadzieję, że Wam też spodobają się te pozytywnie zielone kolorki :)) Składniki:Kopytka:1kg ziemniaków200g szpinaku mrożonego, rozdrobnionegojajko2 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejsólpieprzmasło do smażenia Sos serowy:1 łyżka masła1 łyżka mąki1 szklanka mlekaserek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”)3 łyżeczki musztardy francuskiej15dag(...)szynki w kawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu ;)Kopytka:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Szpinak rozmrażamy, podsmażamy na odrobinie masła, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Jeśli nie macie praski do ziemniaków, po ugotowaniu, ale przed wystudzeniem, można je rozdrobnić za pomocą tłuczka
Czerwona PorzeczkamlMleko 2 szklankiMasła 2 łyżkiMąka pszenna 2 łyżkiNatka pietruszkisól, pieprz, gałka muszkatołowaPRZYGOTOWANIE:*Farsz do CannelloniW pierwszej kolejności podsmażamy posiekaną dymkę na oliwie. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szpinak. Składniki podsmażamy na małym ogniu. Dokładamy ser Ricotta i odrobinę startego Grana Padano. Dolewamy śmietanki 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, aż do momentu uzyskania gęstego farszu. Na końcu dodajemy
kulinarnyJakostkę paprykę. Następnie dodajemy ser ricotta i śmietanę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem W między czasie wstawiamy makaron do gotowania w osolonej wodzie. Do naszego sosu dodajemy brokuły i szpinak, chwilę podsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekany koperek i starty ser grana padano. Makaron odcedzamy i łączymy z naszym kremowym sosem z warzywami. Pastę przekładamy na talerz. Dodajemy wędzonego łososia
kulinarnyJaSkładniki, 3-4 porcje: 500 g tłustego twarogu lub serka mascarpone 250 g mąki pszennej 2 jajka 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 łyżki masła 1 mała cebula 20 pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, a po chwili bardzo drobno
cooklifeRoku był bardzo intensywny. Do tej pory prześladuje mnie smak maku, świątecznej kaczki i innych przy tej okazji robionych smakołyków.Dlatego dziś coś prostego, lekkiego i bez wyrzutów.Składniki:-szpinak baby-brzoskwinie w puszce-normandzki camembert-papryka czerwona, konserwowa obrana-oliwki zielone-orzechy włoskie zgniecione w moździerzu-dwa jajka ugotowane na twardo-oliwa-ocet cydrowy-sól, pieprzNa umyty i osuszony(...)szpinak wykładamy kolejno paprykę, oliwki, ser, brzoskwinie, orzechy i jajka. Skrapiamy sosem.Sos.Dwie łyżki oliwy i cydru, łyżka syropu z brzoskwiń, sól i pieprz. Pysznie i lekko
BaRepasMakaron daje nam tyle możliwości :)Składniki na 2 porcje:30-35 dag piersi z kurczaka1,5 łyżki pasty z suszonych pomidorów lub kilka suszonych pomidorów drobno pokrojonych4 kostki brykietu szpinaku mrożonego1 ząbek czosnku150 ml śmietany 18 %Opcjonalnie TymianekSólPieprz1 łyżka oleju200-250 g makaronuPrzygotowanie:Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć(...)oleju. Pod koniec dodać posiekany ząbek czosnku i szpinak i pastę z suszonych pomidorów. Podsmażyć chwilę do rozmrożenia brykietu i połączenia się smaków. Doprawić tymiankiem. Następnie połączyć ze śmietaną. Sos wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem.Smacznego,Anulla
Fabryka pomysłówlightBigosKrokiety z pieczarkamiPatatas alioliPieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiemMini pizze na zaczynie poolishPissaladiereRoladki z francuskiego ciasta z łososiemDrożdżowe bułeczki z pieczarkamiDrożdżowe bułeczki z rzodkiewkąSzybka tarta z warzywamiTarta ze szpinakiem i serem pleśniowymFocaccia z oliwkamiPate z wątróbki z dzikaJajka faszerowane pastą łososiowąPasztet z dzikaMasło czosnkowo-ziołowePasztet mięsnyPasta rybna w wersji lightTwarożek zwany bryndząPasta twarożkowa z pstrągiemPate z drobiowych wątróbekPasta
Kulinarne przygody Gatityłyżka oleju,60 ml mleka,60 ml wody,dwie szczypty cukru,szczypta soli.dodatki:1/2 puszki pomidorów z bazylią,50 g żółtego sera,kilka różyczek brokuła,6 brykietów mrożonego szpinaku,1/4 fety,kilka czarnych oliwek. Przygotowanie:Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy(...)rozwałkowujemy na placek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, różyczki brokuła. Różyczki brokuła obgotowujmy wcześniej ok. 2 minut. Pieczemy ok. 17 minut w 180 stopniach. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiam czas
Aga w kuchniwygląda Twoja wymarzona kuchnia?*Jasna, duża, przestronna, pośrodku z wyspą, wyposażona we wszystkie, potrzebne, najnowocześniejsze sprzęty.6. Coś czego nie lubiłaś jeść w dzieciństwie, a teraz się tym zajadasz?*Szpinak i jajka sadzone. Jajka sadzone – lubię. Szpinak – uwielbiam.7. Co najczęściej gotujesz, kiedy nie masz pomysłu/czasu/natchnienia?*Rosół.8. Jeśli przez miesiąc miałabyś jeść tylko jedną potrawę, co by to było
mojewypiekiinietylkoslowa phyto-roslina),ktore znajduja sie w roslinach.Jest ich okolo 8000,z tego 500 juz dobrze poznane i opisane. Wystepuja min. w owocach (szczegolnie cytrusowych),warzywach (np.pomidor,brokul,szpinak,jarmuz),kaszy gryczanej,roslinach staczkowych (np.soi),herbacie i czerwonym winie.Substancje te czesto sa kolorowe i nadaja owocom jagodowym czerwone i granatowe zabarwienie,a cytrusowym pomaranczowe i zolte.Gromadza sie zazwyczaj(...)zoltej,ktora odpowiada za prawidlowe widzenie.Luteina i zeaksantyna dzialaja jak tarcza ochronna przed szkodliwym prowieniowaniem UV.Zapobiegaja degeneracji plamki zoltej,sa rowniez antyoksydantami..Do dobrych zrodel tych skladnikow zaliczamy:jarmuz,szpinak,brukiew i brokuly. kwercetyna-zabojcza dla bakterii.Pomaga zwalczyc przeziebienie,ogranicza stany zapalne,zmniejsza obrzeki,tlumi reakcje alergiczne.Wakazuje takze wlasciwosci przeciwutleniajace.Podobnie jak rutyna dziala na wzmacniajaco na sciany naczyn krwionosnych.Kwercetyne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!