Cześć ! Przy poniedziałku – na poprawę humoru – zapraszam na obłędny makaron zapiekany ze szpinakiem i karczochami w sosie pomidorowym. Kocham zapiekane makarony, składniki możemy dowolnie modyfikować – wedle uznania. Cudownego dnia ! Składniki: 500 g makaronu (użyłam chifferi rigati, można użyć penne) serca karczocha – 1 puszka – pokrojone na ćwiartki 2 duże garście liści świeżego szpinaku 1 puszka rozdrobnionych
Moja pasja smakukoktajlów doskonale sprawdzi się dojrzały banan, który nie dość, że naturalnie słodki, to także bardzo pożywny. Jak przygotować? wybierz ulubione owoce i warzywa - najlepiej sprawdzą się zielone jak np. szpinak, brokuły, pietruszka wybierz ok. szklankę dowolnego płynu - tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję koktajlu ; najlepsza jest woda, ale jeśli chcemy uczynić koktajl słodszym/bardziej pożywnym warto użyć jogurtu lub kefiru wybierz(...)łatwiej przyswoisz witaminy zblenduj wszystkie składniki Moje propozycje to : koktajl bananowy : 2 banany, szklanka jogurtu, łyżka otrębów owsianych, garść migdałów zielony koktajl : 1 banan, 1 jabłko, 2 garście świeżego szpinaku, 1 szklanka wody, 1 łyżka siemienia lnianego, odrobina soku z cytryny pomarańczowy napój : 1/2 pomarańczy, łyżka rodzynek, szklanka maślanki, łyżka nasion słonecznika
Kuchnia Ellieświetnie smakują też na zimno. Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem Składniki stek z rozbefu wołowego ok 300-400g mały kalafior 3-4 garście liści młodego szpinaku 2 jajka pół kostki sera feta pomidor ogórek Marynata do mięta: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego odrobina miodu (pół łyżeczki) Sos: 3 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy(...)dookoła żółtka. Gotujemy 3 minuty po czym wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Mieszamy ocet balsamiczny z oliwa z oliwek i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Na dużym talerzu rozkładamy szpinak, ogórek pokrojony w plasterki i pomidor (kroiłam w ćwiartki) Na to układamy fetę (pokrojoną w kostkę) upieczony kalafior i wołowinę. Na środek kładziemy jajko. Całość polewamy sosem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnipolędwicę... W nazwie dania była także "koronka z wątróbki drobiowej" - niestety otrzymałem tylko 1 kawałeczek podrobu. Zdecydowanie najlepszym daniem okazał się kapłon (wykastrowany kogut) faszerowany truflami na szpinaku z ziemniaczkami. Samo mięso było aromatyczne, zamknięte w delikatnej skórce, soczyste, pełne smaku dzięki truflom i szpinakowi. Ziemniaki były średnie i chłodnawe ale byłem w stanie to zaakceptować przez ogólny smak
Right Behind The Kitchenprzepis z Kewstii Smaku, choć trochę go przerobiłam. Ja wolę nieco bardziej zwięzłe, twarde kluski, dlatego dodałam trochę więcej mąki i nie dosypywałam mąki ziemniaczanej. Moje gniocci podałam ze szpinakiem podsmażonym na oliwie z dodatkiem czosnku, a dla dzieci zrobiłam je na słodko - z podsmażaną na maśle bułeczką, cukrem i cynamonem. W obu wersjach wyszły pysznie. Mnie, oprócz smaku(...)pogotować jeszcze przez ok. 30 sekund. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową na durszlak i skrapiamy oliwą lub olejem rzepakowym, aby się nie sklejały. Podajemy z oliwą czosnkową, ze szpinakiem podsmażonym na oliwie z dodatkiem czosnku, boczku, albo na słodko z bułeczką podsmażoną na maśle z cynamonem i cukrem trzcinowym. Jak zrobić puree z dyni? Przyda Wam się
Kulinarne Inspiracjełyżki przyprawy cury Składniki na zielone ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki szpinaku zblendowanego szczypta soli Składniki na pomarańczowe ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego(...)proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto zielone: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka mieszamy ze szpinakiem ,olejem, śmietaną, mąką, proszkiem do pieczenia, solą. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto pomarańczowe: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli
Podróż w kulinariasezonowymi owocami i warzywami. Polecam inne pyszne tarty: z truskawkami z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli kilka łyżek zimnej wody Nadzienie 6-8 jabłek (np.antonówka
potrawyregionalneciasto. Tarta z masą migdałową i śliwkami musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam! Polecam również tarty: z jabłami z truskawkami z warzywami z owocami lata ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g cukru pudru 125g masła 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli Składniki na masę migdałową: 140g migdałów
potrawyregionalnepieczarki pomyślałam o przyrządzeniu szybkiej przekąski. Powstały rożki nadziewane pieczarkami. Chrupiące, złociste i pieczarkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu. Idealne do czerwonego barszczyku. Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem lub przygotować na słodko z ulubionymi owocami. Polecam. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 30 deko pieczarek 1 mała cebula 3 łyżki 12% śmietany 1- 2 łyżki masła 1 jajko(...)pieprzem. Wyjęłam z zamrażalnika płat ciasta francuskiego. Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej. Pokroiłam go na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładałam nadzienie z pieczarek. Można nadziać ciasto również szpinakiem. Składałam ciasto na pół po przekątnej na kształt trójkątów. Boki dociskałam widelcem. Każdy rożek nakłułam widelcem, Można też naciąć w dwóch, trzech miejscach nożem małe otworki wentylacyjne. Posmarowałam ciastka roztrzepanym jajkiem
potrawyregionalneSkładniki: 100 g świeżego szpinaku 1 zielona papryka 1 mały seler 1 pietruszka 1 bakłażan 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy) po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 1 gałązka lubczyku sól i pieprz olej oraz kawałek sera(...)niewielką ilością oleju. Czosnek obrać. Pozostałe warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku wraz z bakłażanem i papryką, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie dodać umyty szpinak, natkę pietruszki, lubczyk ( z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło i śmietankę. Doprawić do smaku solą
Czerwień i błękitgram ziemniaków mącznych, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę, wystudzonych 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 jaja w tym jedna do posmarowania wierzchu sól do smaku Farsz: paczka rozmrożonego szpinaku paczuszka orzeszków piniowych sól cebula pokrojona w kosteczkę oliwa do podsmażenia cebulki 2 ząbki czosnku odrobina białego wina kaszka kukurydziana do obtaczania Najpierw zróbcie farsz. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę(...)dodać posiekany czosnek, sól, szpinak . Na osobnej patelni uprażyć orzeszki (opcjonalnie). Farsz chwilkę podsmażyć razem, wlać wino i odparować. Lekko wystudzić Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto. . Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel
AZgotuj!Koniecznie ze szpinakiem.Dla urozmaicenia zamiast smażyć roladki możemy je także upiec w piekarniku, będą mniej tłuste a tak samo smaczne Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 20 dag szpinaku 5 dag sera feta sól,pieprz olej do smażenia bułka tarta i 1 jajko-panierka Wykonanie: Szpinak myjemy ,kroimy na mniejsze kawałki,dusimy na niewielkiej ilości oleju ok.5 minut.Delikatnie solimy
Z Majeczką w kuchnikaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy(...)gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Warstwowa kanapka z ciabatty z suszonymi pomidorami Kasza kuskus
Moja smaczna kuchniastanąć w szranki z każdym drugim daniem, bardzo, szybka, wygodna i pożywna wersja... Składniki: 4-5 ugotowanych ziemniaków 100 gram boczku wędzonego parzonego 1 średnia czerwona cebula 2 garści szpinaku świeżego 2 jajka 2 łyżki tartego żółtego sera 2-3 łyżki masła świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Na patelni rozpuszczany masło, ugotowane ziemianki kroimy w talarki przekładamy(...)razem ok 5-10 minut tak, aby przyrumieniły się lekko ziemniaki oraz boczek. Do miseczki wbijamy jajka dodajemy starty ser dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Do usmażonych ziemniaków dokładamy świeży szpinak, chwilę smażymy, całość zalewamy jajkami z serem przykrywamy pokrywką, smażymy do ścięcia jajek. Smacznego
kgwjanczewo