łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 1/2 szklanka ciepłej wody łyżeczka cukru przyprawa do pizzy 250g kurek czerwona cebula sól, czarny pieprz, pietruszka do posypania świeży szpinak ser gorgonzola 2-3 ząbki czosnku 400 ml sosu śmietanowego , ser mozzarella Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce(...)Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. W międzyczasie oczyszczone kurki podsmażyć na patelni z cebulką, po czym doprawić solą, pieprzem. Natomiast szpinak delikatnie dusić na masełku z dodatkiem 2-3 ząbków czosnku. Na uformowany spód pizzy nałożyć kurkowy lub szpinakowy farsz . Posypać startą mozzarellą. Pizzę piec w temperaturze 250 stopni na kamieniach
MarciochaKucharzyFaszerowane makaronowe muszle: czerwoną cebulą duszoną w białym winie z fetą czy szpinakowo-gorgonzolowy SKŁADNIKI: 250g muszli makaronowych 2 czerwone cebule feta białe wino, sól, pieprz czarny, masło szpinak gorgonzola 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło Sos pomidorowy, parmezan Muszelki gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstawić do przestudzenia. Cebulę(...)pokroić w pióra, zeszklić na maśle i zalać białym winem.Dodać pokruszoną fetę, doprawić pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, dodać rozmrożony szpinak i mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym. Piec w piekarniku nagrzanym
MarciochaKucharzyIdealne połączenie smaków Makaron z langustami w sosie szpinakowo- śmietanowym SKŁADNIKI: kilkanaście langustynek opakowanie świeżego szpinaku 250 g pomidorków koktajlowych 400 ml śmietany 3 ząbki czosnku sól morska, pieprz czarny, suszone pomidory z czosnkiem i chili, oregano, bazylia, masło makaron parmezan Warzywa dokładnie opłukać. Langustynki sparzyć wrzątkiem i obrać z pancerzy. Czosnek chwilę podsmażyć na łyżce masła, dodać wszystkie składniki(...)podsmażać aż szpinak " zwiędnie" dodać śmietanę i na małym ogniu mieszać jeszcze 5 minut, doprawić sola i pozostałymi przyprawami. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu dodać do sosu i dokładnie wymieszać całość. Danie podawać oprószone parmezanem. Smacznego
MarciochaKucharzyWiosna to idealny czas na gęste i pożywne koktajle, które zastąpią nawet śniadanie. Dzisiaj moja propozycja zielonego witaminowego smoothie z płatkami owsianymi. Składniki : * 4 kostki mrożonego szpinaku * kiwi * banan * łyżka płatków bądź otrębów owsianych * 2 łyżki jogurtu naturalnego * szklanka mleka Przygotowanie : Wszystkie składniki przekładamy do blendera, mieszamy. Podajemy od razu. Koktajl przez dodanie mrożonego szpinaku jest idealnie zimny
Magiczne Życie Martymięsa mielonego z indyka 1 łyżka lubczyku 1 łyżka czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka oleju rzepakowego kopytka ---> przepis znajdziesz tutaj duża garść szpinaku 1/3 marchewki PRZYGOTOWANIE: Mięso należy wymieszać z przyprawami. Do misy multicookera wlewamy olej. Nastawiamy program FRY MEAT i czas 30 minut. Przekładamy rozdrobnione mięso i obsmażamy każdy kawałek. W połowie(...)czasu dorzucamy ugotowane uprzednio kopytka. Wymieszać i podsmażyć tak aby stały się lekko chrupiące (skórka). Przełożyłam do pojemniczka (2 porcje). Do całości dodałam szpinak i marchewkę. na patelni rozgrzać olej i dodawać rozdrobnione mięso. Obsmażyć dokładnie każdy kawałek, wtedy dodać kopytka i również dobrze podsmażyć
ClauditteMissCookingTortilla hiszpańska to pewnego rodzaju omlet, który przygotowujemy z ziemniakami i cebulą. U siebie dodałam jeszcze szpinak i botwinkę. Podana na ciepło, jest dobrą propozycją nie tylko na obiad, ale również możemy od niej zacząć dzień. Składniki 7 jajek 4 średnie ziemniaki 100g młodego szpinaku 100g botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka
Pink EnvelopeContaldo z "Dwóch łakomych Włochów" . Pokrzywy miałam trochę za mało, dlatego dodałam też liście rzodkiewki, którą przyniosłam rano z targu (były takie ładne :)). Wy z powodzeniem możecie zastąpić pokrzywy szpinakiem. Zrezygnowałam z dodatku podsmażanej pancetty i moją zupkę udekorowałam kleksem jogurtu oraz mieszanką ziaren. P.s. Przepis na zupę z młodej pokrzywy i rukoli dodaję do akcji wspólnego gotowania "wiosenne(...)drobno posiekana 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w drobną kostkę 300 g liści pokrzywy, ze szczytowych części łodyg (u mnie wymieszane z nacią rzodkiewki, zamiast pokrzywy możecie dać szpinak lub botwinkę) 100 g rukoli 1 l bulionu warzywnego 3 łyżki świeżo startego parmezanu ewentualnie sól do smaku do podania: jogurt naturalny lub śmietana, mieszanka ziaren (u mnie siemienia lnianego
Chilli Czosnek i Oliwaniektórych momentach nawet 25 mg. W dzisiejszych czasach dość trudno odżywiać się idealnie, dlatego pozwoliłam sobie przygotować zestawienie produktów, które najlepiej przyczyniają się do zwiększenia poziomu żelaza. Zapomnijcie o szpinaku i burakach Są lepsze źródła. Nie mam zamiaru wszczynać wojny między mięsożercami i wegetarianami. Niewątpliwie czerwone mięso i podroby są bardzo wartościowym źródłem żelaza. Równie dobrze jednak możemy bazować(...)powinniśmy zacząć, to wyeliminować je z diety. Żelazo najlepiej nam służy w towarzystwie witaminy C, E, B12, B6, również z kwasem foliowym, miedzią i cynkiem. A znajdziemy je w szpinaku, pietruszce, jajkach, papryce i pomidorach. Warto do posiłków dodawać podprażone orzechy, pestki, przyprawy (kminek i kurkumę), podgryzać suszone owoce i zwiększyć ilość ziaren w swojej diecie. Kasz, grochu
CoolinarniePLPrzepyszny i przesłodki zielony koktajl! Szpinak to numer jeden ze składników, które dodaje do koktajli :) Plus nowość w mojej kuchni, mleko kokosowe - z puszki! Nadaje całemu napojowi delikatności i puszystości. Py-cho-ta! Składniki (2 porcje): duża dojrzała gruszka duży dojrzały banan 200 ml mleka kokosowego 200 ml wody duża garść świeżego szpinaku Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Mleko kokosowe
Zdrowie na języku :Pkoniec móc powiedzieć Om Nom Nom... :) Składniki dla 4 osób: 150 g spaghetti omnomnom 1 łyżka oliwy 150 g szynki serrano 75 g wędzonego boczku garść rukoli garść szpinaku baby 10 pomidorów koktajlowych 2 ostre papryczki 4 jaja 1 szklanka śmietanki 30% 30 g startego cheddara 30 g startego parmezanu lub grana padano 40 g lazura błękitnego (ewentualnie kremowej gorgonzoli(...)mocy 2 minuty krócej, niż podane jest na opakowaniu (czyli w przypadku makaronu omnomnom 8 minut). Odcedzić, wymieszać z oliwą. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Rukolę i szpinak umyć, osuszyć i grubo pokroić. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Papryczki umyć, usunąć pestki, pokroić na plasterki. Jaja roztrzepać ze śmietaną i ostrymi papryczkami. Dodać sery, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem
Pełny talerzsobą go w mojej nowej zielonej butelce i od razu humor się poprawia. Składniki (na 2 spore porcje): 400 ml jogurtu naturalnego 3 – 4 spore garście szpinaku 1 duża lub 2 małe pomarańcze 1 – 2 łyżki otrębów Wykonanie: Pomarańcze potoczyć po stole tak, aby zrobiły się miękkie. Przekroić na pół i wycisnąć z nich(...)kielicha blendera wlać jogurt, dodać umyty szpinak, otręby o wlać sok z pomarańczy. Można dodać też miąższ (bez pestek), który został z wyciskania soku. Całość zmiksować. Gotowy koktajl przelać do szklanek / butelki
Sto kolorów kuchnirównież schłodzić i używać jako wędliny na kanapki. Składniki: 80 dag piersi z indyka 1,5 papryczki chipotle 50 g startego parmezanu 4 łyżki octu balsamicznego garść świerzych liści szpinaku 2 łyżki tymianku 2 łyżki bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Domową szynką z indyka przygotujemy przy użyciu szynkowaru . Pierś z indyka umyć, osuszyć i rozłożyć na desce. Na wewnętrzną stronę(...)rozłożonej piersi wetrzeć drobniutko posiekaną całą papryczkę chipotle (razem z pestkami + można troszeczkę podlać sosikiem z papryczek), posypać parmezanem oraz liśćmi szpinaku. Bezpośrednio do woreczka, nadającego się do gotowania oraz przeznaczonego do kontaktu z żywnością (woreczki dostępne razem z szynkowarem) , wlać dwie łyżki octu balsamicznego , wsypać po jednej łyżce tymianku i bazylii (ja użyłam suszonych ziół, ale jak najbardziej mogą
Moja Delicjapowiedział, że ryba musi być nudna? 300 g okonia morskiego Przyprawa do ryb Sok z cytryny Pieprz Mąką pszenna Bułka tarta Olej Sos cebulowo-szpinakowy: 1 cebula 100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek 1 łyżka mąki pszennej 0,5 szklanki bulionu 1 łyżka soku z cytryny Sól do smaku Pieprz do smaku(...)momentu zarumienienia. 3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę z czosnkiem i mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem. Gdy się zezłocą dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Wszystko podlewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy ugrillowaną rybę
VioletoweKucharzeniepłatków owsianych, warzyw strączkowych, orzechów i ziaren, łącząc je z produktami bogatymi w witaminę C, która ułatwia wchłaniania żelaza. Duża ilość żelaza znajduje się również w: pietruszce, pestkach dyni, szpinaku, burakach, pokrzywie. W witaminę C bogate są natomiast: zielona i czerwona papryka, czarna porzeczka, brukselka, kalafior, szpinak, kiwi, pomarańcze, biała i czerwona kapusta, pomidory. Osoby niejedzące mięsa nie powinny pić
Qlinarnie i Qlinarnie