Przepyszny i przesłodki zielony koktajl! Szpinak to numer jeden ze składników, które dodaje do koktajli :) Plus nowość w mojej kuchni, mleko kokosowe - z puszki! Nadaje całemu napojowi delikatności i puszystości. Py-cho-ta! Składniki (2 porcje): duża dojrzała gruszka duży dojrzały banan 200 ml mleka kokosowego 200 ml wody duża garść świeżego szpinaku Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Mleko kokosowe
Zdrowie na języku :Pkoniec móc powiedzieć Om Nom Nom... :) Składniki dla 4 osób: 150 g spaghetti omnomnom 1 łyżka oliwy 150 g szynki serrano 75 g wędzonego boczku garść rukoli garść szpinaku baby 10 pomidorów koktajlowych 2 ostre papryczki 4 jaja 1 szklanka śmietanki 30% 30 g startego cheddara 30 g startego parmezanu lub grana padano 40 g lazura błękitnego (ewentualnie kremowej gorgonzoli(...)mocy 2 minuty krócej, niż podane jest na opakowaniu (czyli w przypadku makaronu omnomnom 8 minut). Odcedzić, wymieszać z oliwą. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Rukolę i szpinak umyć, osuszyć i grubo pokroić. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Papryczki umyć, usunąć pestki, pokroić na plasterki. Jaja roztrzepać ze śmietaną i ostrymi papryczkami. Dodać sery, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem
Pełny talerzsobą go w mojej nowej zielonej butelce i od razu humor się poprawia. Składniki (na 2 spore porcje): 400 ml jogurtu naturalnego 3 – 4 spore garście szpinaku 1 duża lub 2 małe pomarańcze 1 – 2 łyżki otrębów Wykonanie: Pomarańcze potoczyć po stole tak, aby zrobiły się miękkie. Przekroić na pół i wycisnąć z nich(...)kielicha blendera wlać jogurt, dodać umyty szpinak, otręby o wlać sok z pomarańczy. Można dodać też miąższ (bez pestek), który został z wyciskania soku. Całość zmiksować. Gotowy koktajl przelać do szklanek / butelki
Sto kolorów kuchnirównież schłodzić i używać jako wędliny na kanapki. Składniki: 80 dag piersi z indyka 1,5 papryczki chipotle 50 g startego parmezanu 4 łyżki octu balsamicznego garść świerzych liści szpinaku 2 łyżki tymianku 2 łyżki bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Domową szynką z indyka przygotujemy przy użyciu szynkowaru . Pierś z indyka umyć, osuszyć i rozłożyć na desce. Na wewnętrzną stronę(...)rozłożonej piersi wetrzeć drobniutko posiekaną całą papryczkę chipotle (razem z pestkami + można troszeczkę podlać sosikiem z papryczek), posypać parmezanem oraz liśćmi szpinaku. Bezpośrednio do woreczka, nadającego się do gotowania oraz przeznaczonego do kontaktu z żywnością (woreczki dostępne razem z szynkowarem) , wlać dwie łyżki octu balsamicznego , wsypać po jednej łyżce tymianku i bazylii (ja użyłam suszonych ziół, ale jak najbardziej mogą
Moja Delicjapowiedział, że ryba musi być nudna? 300 g okonia morskiego Przyprawa do ryb Sok z cytryny Pieprz Mąką pszenna Bułka tarta Olej Sos cebulowo-szpinakowy: 1 cebula 100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek 1 łyżka mąki pszennej 0,5 szklanki bulionu 1 łyżka soku z cytryny Sól do smaku Pieprz do smaku(...)momentu zarumienienia. 3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę z czosnkiem i mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem. Gdy się zezłocą dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Wszystko podlewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy ugrillowaną rybę
VioletoweKucharzeniepłatków owsianych, warzyw strączkowych, orzechów i ziaren, łącząc je z produktami bogatymi w witaminę C, która ułatwia wchłaniania żelaza. Duża ilość żelaza znajduje się również w: pietruszce, pestkach dyni, szpinaku, burakach, pokrzywie. W witaminę C bogate są natomiast: zielona i czerwona papryka, czarna porzeczka, brukselka, kalafior, szpinak, kiwi, pomarańcze, biała i czerwona kapusta, pomidory. Osoby niejedzące mięsa nie powinny pić
Qlinarnie i QlinarnieSpecjalnością Matryoshki jest kuchnia kresowa. Jedzenie przygotowywane na bieżąco i bardzo smaczne. Miła obsługa. Bardzo przystępne ceny i duże lub przeciętne porcje. Np. 5 bardzo dużych pieczonych pierogów ze szpinakiem i fetą kosztuje 15 zł. Do tego sos do wyboru. Łężnie (duże ziemniaczane kule, panierowane i podsmażone, nadziewane kapustą kiszoną z sosem pieczarkowym) - 2 szt. za 10zł. Draniki (placki ziemniaczane(...)przystało na Matryoshkę, dostajemy w … matrioszce. Restauracja kresowa i pierogarnia Matryoshka Rzeszów, ul. Okulickiego 9a Godziny otwarcia: 11.00 – 21.00. Łężnie z sosem pieczarkowym Pierogi ze szpinakiem i fetą z wody Draniki ze śmietaną Zestaw surówek Matrioszka z rachunkiem Aneta Autorka bloga Cranberry – flavoured starch jelly This is a dessert typical of the Belarusian cuisine. I made
Qlinarnie i Qlinarnieprzygotować od razu na 2-3 obiady. PS. Do ciasta naleśnikowego można dodać posiekaną natkę pietruszki. Składniki: olej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 500g pieczarek 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 opakowanie fety Drobno pokrój czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Dodaj drobno pokrojone pieczarki (np. w blenderze) i również podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj szpinak
Qlinarnie i QlinarnieJuż raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa. Idealna na
Kuchnia Pełna Pasjimiłośników zdrowej kuchni! Dzisiaj zapraszam na pyszne i zdrowe placuszki z mąki gryczanej, podane z grubym plastrem awokado, ogórkiem zielonym, łososiem i jajkiem poszetowym. Wszystko podane z nowalijkami świeżym szpinakiem, rukolą, dymką, rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki. Wszystko skropione oliwą z oliwek z dodatkiem chili. Pyszne! Zapraszam! Wytrawne placuszki gryczane: - 4 czubate łyżki maki gryczanej - 1 jajo ekologiczne(...)sprytnym ruchem wybijamy jajko, gotujemy niecałą minutę, pamiętajcie żółtko w środku ma być płynne! A i mówię tu o jajku prosto z lodówki! ;-) Ponadto będziemy potrzebować - świeże liście szpinaku, rukoli, kiełki rzodkiewki, dymkę, ogórek zielony, awokado dojrzałe, rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe, natka pietruszki, 6-7 plasterków ogórka zielonego - łososia norweskiego - sok z cytryny - oliwa z oliwek z dodatkiem chili Podajemy
SMYKWKUCHNIsiły. Nasi goście wyczyścili talerze, a królika nie mamy, więc pod stołem nikt nie mógł zwierza nakarmić. Hm, chociaż mamy świnkę morską... Czego użyłem? -sałata zielona -szpinak baby -papryka zielona i czerwona pokrojona w małe paski -kilka oliwek pokrojonych na pół -cykoria czerwona -ogórek zielony -tuńczyk z sosu własnego -straty parmezan Komponujemy kolejno sałatkę: sałata, szpinak, cykoria, papryki, ogórek zielony
BaRepasJest to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe danie makaronowe. Carbonara wywodzi się z Włoch, jednak myślę, że obecnie jest to już danie międzynarodowe;-). Oryginalny
Kuchnia Pełna Pasjipołowy co została dziś będzie sok dla synka. Czego potrzebujemy? -parówka -dwa plastry sera -jajko -bułka tarta lub płatki kukurydziane zmielone -orzechy włoskie w moździerzu ugniecione -szpinak baby -melon biały w kostkę pokrojony Sos: -ocet balsamiczny, łyżeczka -oliwa, łyżka -syrop z brzoskwiń, łyżeczka -sól, szczypta Parówkę zawijamy w ser, obtaczamy w jajku, następnie w bułce i znów w jajku(...)Smażymy na maśle klarowanym do zrumienienia. Jeżeli lubicie ostre smaki, możecie do jajka w trakcie roztrzepywania dodać paprykę sypką. Wszystkie składniki na sos mieszamy w naczynku. Na talerz wykładamy szpinak, melon, podlewamy sosem, posypujemy orzechami i parmezanem. Na górze układamy nasze parówkowe krokiety. Smacznego
BaRepasDzisiaj na śniadanko: omlet na styl francuski. (1-2 osoby) Składniki : 3 jajka 1 duża łyżka jogurtu naturalnego 3 plasterki pomidora 1 średnia pieczarka kilka listków świeżego szpinaku pieprz sól zioła prowansalskie szczypior Omlet potrzebuje trochę wprawy, jednak myślę, że poradzicie sobie z tym bez trudu. Zaczynamy od wbicia trzech jajek do miski, do tego dodajemy pieprz, sól, zioła(...)spód omleta jest już "sztywny/spieczony", wtedy delikatnie ruszamy patelnią sprawdzając, czy omlet odkleił się już od dna patelni. Podpiekamy jeszcze chwilę i na połowę omleta układamy pomidora, pieczarki, i szpinak. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Zdejmujemy z ognia i zsuwamy delikatnie na talerz, ale tylko do połowy, wtedy szybkim ruchem patelni składamy omleta na pół
vegetanie