Polsce nazywane Strogonow – poniekąd błędnie z racji oryginalnego nazewnictwa. Jest to polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami, (według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych) i duszona z przecierem pomidorowym.(cyt.wikipedia) - to tak dla informacji :)Dziś zatem będzie Stroganow - pyszne danie jednogarnkowe, sporządzane w oryginale(...)polędwicy wołowej , a u mnie z policzków wołowych, które niewiele od polędwicy odbiegają. Dodanie papryki i pieczarek wzbogaca smak potrawy, a francuskie kluseczki komponują się rewelacyjnie z pieczeniowo-pomidorowym sosikiem...Składniki: (starcza na obiad na 2 dni dla 3 osób:) )- 1,5kg policzków wołowych- ok 40 dkg pieczarek- 2 papryki czerwone- 2 średnie cebule- 2 łyżki mąki pszennej
Walijskie PichcenieBardzo lubię lekkie kotleciki jajeczne. Dziś kolejna wersja tych pysznych klopsików, tym razem z dodatkiem startych na tarce pieczarek oraz lekko ciągnącego się sera ... Mogą być one fajnym bezmięsnym daniem obiadowym albo pyszną kolacją. Smakują tak samo pysznie zarówno na zimno jak i na gorąco. Składniki: (na 11 niewielkich klopsików) 7 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka(...)surowe) 200 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki startej mozzarelli sól pieprz majeranek szczypiorek olej Wykonanie:Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce na oczkach. Na łyżce oleju podsmażamy cebulkę, kiedy się zezłoci dodajemy starte pieczarki. Mieszamy podsmażamy całość, aż woda, która puściły pieczarki odparuje. Lekko solimy i pieprzymy.Studzimy
Walijskie PichcenieWątróbka z indyka jest krucha i delikatna, puree jest w kolorze i w smaku pomarańczy, a szpinak z pieczarkami i z cebulą do siebie idealnie pasują. Smaczne? o tak :) Składniki: na 4 porcje · 4 wątróbki z indyka, · 100 g ziemniaków czerwonych(...)garście świeżego szpinaku, · 2 cebule szalotki, · 200 g pieczarek, · 3 łyżeczki musztardy starofrancuskiej, · 2 łyżeczki musztardy dijon, · 1 łyżeczka soku z limonki
Moniki Smakołykiłyżki oleju,sos: 1 mała cebula,1 ząbek czosnku,2 łyżki oliwy,2 łyżki wody,1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,zioła prowansalskie,dodatki:1 częśćsalami,czarne oliwki,kukurydza,pieczarki,pomidorki koktajlowe,żółty ser,2 częśćpieczarki,brokuły,kukurydza,ser solankowy,ser pleśniowy,żółty ser.Przygotowanie: ciasto: Mąkę wsypujemy do miski. Następnie mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i pokruszone drożdże(...)rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką.Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła.Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre od puszczonego soku z pieczarek
Aga w kuchniZapraszam na babeczki z mięsem, pieczarkami, z dodatkiem sosu chili. Chrupiące, smaczne, połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z ostrą papryczką chili. Składniki 4 porcje: sos chili, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 300 g filetu z kurczaka, 250 g pieczarek, 1 jajko, 100 g ser pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem), 6 szt. oliwek czarnych, 2 łyżki oliwy z oliwek(...)wytnij krążki (od szklanki) o grubości ok. 0,5 cm i upiecz w piekarniku. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż na złoty kolor. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój na kawałki i dodaj do cebuli, wszystko razem przesmaż. Pod koniec dodaj, łyżeczkę ostrych przypraw (sześć pieczarek zostaw na później). Mięso opłucz i zmiel. W głębokiej misce
Moniki SmakołykiJeśli dysponujemy małą ilością mięsa, a mamy potrzebę zrobienia większej ilości kotletów, zróbmy je z pieczarkami :) Składniki : około 50 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 20-30 dag pieczarek sól, pieprz kawałek żółtego sera 1 duże jajko tłuszcz do smażenia, bułka tarta Przygotowanie : Pieczarki pokroić bardzo drobno i obsmażyć krótko na tłuszczu Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz(...)przesmażoną i przestudzoną cebulę oraz pieczarki - wyrobić Podczas formowania kotletów włożyć w środek masy mały kawałek żółtego sera, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu Jeśli mamy więcej niż 30 dag pieczarek to możemy sobie zrobić dodatkowo do kotletów, sos pieczarkowy. Myślę, że można byłoby dodać do kotletów pieczarki surowe, drobno pokrojone i wymieszać z mięsem
Proste Potrawyosób)Składniki 250 g dowolnego makaronu, np. penne (ja preferuję makarony pełnoziarniste ze względu na ich bardziej zdecydowany i ciekawszy smak) 1 duża cebula 250 g pieczarek 3-4 połówki suszonych pomidorów z oliwy 3 ząbki czosnku 200-250 g szpinaku nierozdrobnionego 200 g śmietany 18-22% - im tłustsza tym bardziej kremowe danie 2 duże łyżki startego parmezanu(...)masła pietruszka koperek sól, pieprz gałka muszkatołowa ostra papryczka (Scotch Bonnet, Habanero) PrzygotowanieCebulę i pieczarki pokroić w dużą kostkę.Suszone pomidory odcedzić z oliwy, pokroić w paseczkiCzosnek drobno posiekać. Przed rozpoczęciem przygotowania sosu należy wstawić makaron. Gotowanie makaronu trwa zazwyczaj 8-10 minut. Przygotowanie sosu to ok. 10-12 minut. Obie części powinno zakończyć się jednocześnie, czyli po wyłączeniu patelni
coolinarnastrefa.blogspot.comśredniej wielkości ziemniaków ( ok 1 kg) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz ziołowy przyprawa do ziemniaków 2/3 szklanki mąki 2 jajka bułka tarta Sos pieczarkowy 0.5 kg pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 150 g śmietany 2 łyżki mąki 200 ml wody sól, pieprz ziołowy, papryka słodka Wykonanie:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.W międzyczasie przygotowujemy sos- cebulę(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i dorzucamy je do cebulki. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. Jeżeli woda z pieczarek i cebulki wyparuje, należy trochę dolać, bo sos może wyjść za gęsty.Gdy pieczarki są już miękkie, mieszamy śmietanę z mąką
Czerwona Porzeczkateż sprawdzi się biała czy włoska), ale można też ją zamienić np na jarmuż, lub wykorzystać zalegającą sałatę lodową. Do tego podsmażone warzywa, to co leży w lodówce- marchewka, pieczarki sprawdzą się najlepiej, ale też można dodać paprykę, kukurydzę, mrożony groszek, szpinak, brokuły. Do tego koniecznie świeży imbir i czosnek oraz sos sojowy. Wszystko razem podduszone, po ostygnięciu załadowane(...)bułki. A wielbicielom azjatyckich smaczków bardzo polecam ten przepis na warzywny naleśnik z sezamem Print Bułeczki bao z warzywami Bułeczki bao z nadzieniem warzywnym z kapusty i jarmużu, pieczarek i marchweki z dodatkiem czosnku i imbiru Ingredients CIASTO 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 3 łyżki
Cooking for Emilyjuż kolejny przepis na gotowe tortellini i pyszny sos! Doceniłam ostatnio je bardzo, kiedy na obiad mam dosłownie 10-15 minut. Tym razem postawiłam na pyszny kremowy sos, pieczarki oraz niezwykle aromatyczną rukolę, która jeszcze bardziej dopełni smaku. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform(...)makaron z boczkiem – makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką TORTELLINI Z PIECZARKAMI PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 300 g gotowych pierożków tortellini (możesz użyć tych z nadzieniem serowym lub z szynką) – 8-12 pieczarek – 2-3 ząbki czosnku
nietylkopasta.plu0142y\u017ceczka proszku do pieczenia,\r","2 piersi kurczaka,\r","1 pomidor,\r","1 papryka czerwona,\r","p\u00f3\u0142 puszki kukurydzy,\r","niedu\u017ca cebula,\r","kilka pieczarek,\r","s\u0142odka papryka,\r","oliwa,\r","s\u00f3l, pieprz."],"name":"Nale\u015bniki z kurczakiem, kukurydz\u0105 i papryk\u0105","recipeCategory":"dania m\u0105czne, dania mi\u0119sne, warzywa","cookTime":"PT0H40M","prepTime(...)u0107 na ok 10 minut.\r","Podsma\u017cy\u0107 na patelni, po czym odstawi\u0107 na bok.\r","Cebul\u0119 pokroi\u0107 drobno i zeszkli\u0107 na patelni.\r","Pieczarki pokroi\u0107 w plasterki i r\u00f3wnie\u017c poddusi\u0107 na patelni.\r","Doda\u0107 pokrojon\u0105 w kosteczk\u0119 papryk\u0119 i chwil\u0119 sma\u017cy\u0107
Bardzo Gruby Smokbył wyśmienity, idealny nie tylko do makaronów ale do różnorodnych potraw, z ryżu, kaszy, ziemniaków. Polecam. Przepis: (dla 3 osób) Składniki: 350 g makaronu lane kluski 500 g pieczarek 1 cebula 500 ml śmietany kremówki 36% lub 38% (W Polsce 36% w Danii są dostępne te 38%) 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka(...)zioła prowansalskie, Wykonanie: 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 2. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. 3. Pieczarki obieramy, myjemy, i kroimy w większą kostkę. 4. Na rozgrzanej patelni, podsmażamy cebulę na maśle, kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki, smażymy do odparowania wody i aż ładnie się zarumienią. Podczas smażenie pieczarki solimy
Mój pomysł nasię komponowały. Jeśli użyjemy makaronu bez dodatku jajek, danie będzie również wegańskie. Zapraszam ... Przepis: (dla 4 osób) Składniki: 400 g makaronu kokardki 500 g kapusty kiszonej 500 g pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz, majeranek, mielony kminek, chilli, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie oliwa z oliwek dodatkowo olej do smażenia Wykonanie: 1. Cebulę obieramy, myjemy(...)kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. 2. Cebulę smażymy do zeszklenia, dodajemy pieczarki i smażymy na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem. 3. Kapustę kiszoną odcedzamy, szatkujemy, zalewamy nie wielką ilością wody, tylko tyle aby lekko zakryć kapustę. Dodajemy listki laurowe, ziela angielskie i odrobinę soli, gotujemy do miękkości około
Mój pomysł naZupa fasolowa w połączeniu z brukselką i ciemnymi pieczarkami jest idealna, szczególnie zimową porą. Gęsta i pożywna, bo bogata w składniki mineralne, posmaukje każdemu. Do przygotowania zupy użyłam mrożonej brukselki, także problem goryczki został wyeliminowany. Część brukselki została zmiksowana z fasolą, a pozostała podsmażona i dodana na koniec razem z pieczarkami. Jest pyszna. Idealnie wpisuje się w III fazę diety(...)białej fasolki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 350 g mrożonej brukselki 2 łyżki oleju z pestek winogron około 800 ml bulionu warzywnego 100 g ciemnych pieczarek 1-2 łyżki sosu sojowego Tamari 1 łyżka kurkumy 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: fasolkę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę z moczenia, zalać świeżą wodą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś zapraszam Was na pyszny lekki, ale sycący obiad. Warzywne spaghetti z ryżem i pieczarkami przygotujecie w kilka minut. Syci, jest zdrowo i co najważniejsze smaczne. Czym jest warzywne spaghetti? Wprowadziła je na rynek marka Fit&Easy . Zdrowe, smaczne i niezwykle inspirujące kulinarnie 100% makarony z warzyw. To doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, osób dbających o linię(...)krótko gotować lub zapiekać. To doskonała baza do wielu dań i przekąsek, które pokochają także dzieci. Ja dziś zapraszam Was na pyszne połączenie makaronu z marchewki z ryżem i pieczarkami. Nic tylko jeść, spróbujcie #fitandeasy #makaronyzwarzyw Składniki: 1/2 opakowania Fit&Easy Spaghetti z marchewki 6 pieczarek 1/2 małej cebuli 2 czubate łyżeczki oleju kokosowego świeżo mielony czarny
Słodkie okruszki