Mięsista faktura , kapelusz o średnicy dochodzącej nawet do 12 cm, lekko brązowy kolor i słodkawy smak – tak właśnie prezentuje się typowa pieczarka Portobello . Przybyła ona do Europy z Ameryki, gdzie od dawna wykorzystywana jest jako grzyb do grillowania. Dzięki swoim rozmiarom doskonale sprawdza się jako samodzielna zakąska nadziewana warzywami, mięsem, kaszą lub farszem migdałowym z dodatkiem zielonego pesto. Równie apetycznie(...)smakuje i prezentuje się smażona w jajku i bułce tartej. Podobnie jak inne pieczarki, tak i portobello cechuje brak zdradliwego cholesterolu i obecność sporych ilości przyswajalnego białka, które śmiało może zastępować mięso i być głównym składnikiem diety każdego wegetarianina.” Już sama nazwa wspaniale brzmi – Portobello z winem Marsala. Składniki: - 500g pieczarek portobello (6 – 8 szt.) - 3 szalotki
mojewypiekiinietylkoChrupiące i bardzo smaczne bułeczki nadziewane pieczarkami to znakomita przekąska w sam raz na śniadanie i kolację, może również stanowić sycące danie obiadowe. Bułeczki najlepiej smakują podane na gorąco z czerwonym barszczem lub bulionem . składniki na 4 porcje 8 małych bułek kajzerek 40 dag pieczarek 3 jajka 1 duża cebula 1 szklanka bułki tartej natka pietruszki olej(...)smażenia czarny pieprz sól przepis Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę, cebulę i opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju wrzucamy posiekaną cebulkę i delikatnie ją rumienimy od czasu do czasu mieszamy, następnie dodajemy posiekane pieczarki. Wszystko smażymy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem do smaku
Smakowite DaniaJAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI Składniki: jajka ugotowane na twardo pieczarki szczypiorek sol pieprz Przygotowanie: 1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, przekrajamy na pół i delikatnie wyjmujemy z nich żółtko tak by nie poszkodzic białka. Tak, zgadza się-mi w ferworze wielkanocnych przygotowań, jajka się troszkę przegotowały. W tym daniu jednak to nie będzie(...)przeszkadzało. 2. Żółtka rozdrabniamy widelcem 3. Pieczarki ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. 4. Rozdrobnione pieczarki podsmażamy na patelni z odrobina oleju. 5. Dodajemy podsmażone pieczarki do jajek. 6. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. 7. Łączymy z żółtkami i pieczarkami. Mieszamy wszystkie składniki. 8. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. 9. Łyżeczką nakładamy na wydrążone
Kulinarnie z Polką na KresachNiespotykany często duet: ogórek i pieczarka doskonale się komponują smakowo i kolorystycznie, przy pomocy serka i jajek w efektowne dietetyczne danie, dla dbających o linię, przekąska, godna polecenia... Składniki: 1 ogórek gruntowy 10 pieczarek 2 jajka 1/2 cytryny 1/2 opakowania serka homogenizowanego sól świeżo zmielony pieprz do smaku garść kiełków rzodkiewki pęczek szczypiorku Wykonanie: Jajka gotujemy(...)twardo studzimy obieramy ze skorupek. Pieczarki czyścimy, obgotowujemy w osolonej wodzie z łyżką cytryny.Z przestudzonych pieczarek odcinamy trzonki. Ogórek myjemy kroimy w grubsze plastry układamy na półmisku. Obrane jajka, trzony pieczarek oraz szczypiorek kroimy w drobniutką kosteczkę. Mieszamy w misce wszystkie pokrojone składniki ze serkiem oraz kiełkami, przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Nadziewamy kapelusze
kgwjanczewoPizza z pieczarkami i salami Zachęcam wszystkim do wypróbowania przepisu na domową pizzę. Składniki można dowolnie zmieniać, np. dodając różne sery, owoce, pieczoną pierś z kurczaka itp. Przygotowana pizza nie będzie ani na cienkim ani na grubym cieście. Nam bardzo smakuje, ponieważ wiemy co jemy - a zapach ciasta drożdżowego roznosi się po całym mieszkaniu. Składniki: spód na pizzę(...)pieczarek 1 cebula kilka plasterków salami 1 duży ogórek konserwowy sos pomidorowy 1. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelnię wlać odrobinę oleju. Gdy patelnia się rozgrzeje przesmażyć cebulę, a na koniec dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć na średnim ogniu tak długo, aż większość soku z pieczarek wyparuje. 2. Na przygotowanym
UgotowaćEfektowne, pyszne i proste danie obiadowe czyli zapiekany z pieczarkami i majonezem filet z kurczaka może być świetnym zamiennikiem tradycyjnych kotletów. Przygotowanie tego smacznego dania nie jest pracochłonne i trudne a jego smak jest warty wypróbowania. składniki na 4 porcje podwójna pierś z kurczaka 40 dag pieczarek cebula łyżka masła 150 g majonezu domowa przyprawa typu wegeta ( przepis tutaj(...)czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone pieczarki oraz cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki i cebulę, całość mieszamy, doprawiamy przyprawą typu wegeta oraz pieprzem. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy z ognia. Umytą pierś z kurczaka dzielimy na cztery niezbyt grube części, każdy kawałek mięsa delikatnie oprószamy solą i pieprzem i przekładamy do formy
Smakowite DaniaSałatka z pieczarkami i serem żółtym to ostatni hit grillowych imprez jest bardzo aromatyczna i smaczna. Ugotowane pieczarki świetnie komponują się z żółtym serem, czosnkiem i natką pietruszki. Sałatka jest łatwa, szybka w przygotowaniu i smaczna, z powodzeniem można ją zajadać solo. składniki na 3 porcje 50 dag pieczarek 20 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 gałązki natki pietruszki(...)łyżka gęstego jogurtu 2 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Pieczarki gotujemy w całości w lekko osolonym wrzątku około 5 minut, przecedzamy i studzimy. Wystudzone pieczarki kroimy w większą kostkę. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski wrzucamy drobno pokrojone pieczarki, na tarce o dużych oczkach ścieramy żółty ser , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki
Smakowite Daniatego banalnie prosty w przygotowaniu. To idealna propozycja dla osób które nie jedzą mięsa i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. składniki na formę keksową 70 dag pieczarek 10 ugotowanych na twardo jajek + 2 surowe 1 cebula pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej(...)bazylii 1 łyżeczka ziołowego pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy, umyte i osuszone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanym oleju rumienimy posiekaną cebulę od czasu do czasu mieszamy, dodajemy pieczarki i całość podsmażamy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje, usmażone
Smakowite Daniakrokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami Składniki: ciasto na naleśniki : 2 szklanki mąki 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia na farsz: ok 1/2 kg kiszonej kapusty ok 300-500 g pieczarek (im bardziej rowne(...)proporcje pieczarek i kapusty - tym nasz farsz będzie smaczniejszy) cebula sol pieprz olej do smażenia na panierkę: jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę wkładamy do garnka, nalewamy wody i gotujemy aż będzie miękka. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ja wcześniej przepłukać woda. Gdy nasza kapusta będzie już miękka, zdejmujemy
Kulinarnie z Polką na KresachZupa krem z pieczarek właściwie. Ostatnio chodziły za mną pieczarki i pieczarki poczynione zostały. W zupie. Pysznej. Składniki -pieczarki -bazylia -marchewka -liść włoskiej kapusty -kuchmistrz u mnie od Skworcu -pieprz ziołowy u mnie od Skworcu -śmietana 18% -koperek, pietruszka natka -makaron np.kolanka Umyj i poszatkuj pieczarki na plasterki. Uduś je na oliwie z dodatkiem bazylii. Ugotuj bulion warzywny(...)marchewka, liściem kapsuty, warzywami z czym chcesz. Dolej troszkę do pieczarek i zmiksuj na gładko. Masę wlej do bulionu, podgotuj. Dodaj kuchmistrza oraz pieprzu ziołowego. Zabiel śmietaną. Ugotuj makaron. Dodaj do zupy. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniszklanki, mąka żytnia 1 szklanka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, woda letnia 1,5-2 szklanki, olej rzepakowy 100 ml, drożdże suche 7 gram/opakowanie DODATKI: pieczarki 30 dag, cebula 2 średnie, ząbki czosnku 8 sztuk, cukier 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, pieczarki marynowane 1 szklanka, ser żółty 20 dag, jajka 4 sztuki, sos chilli - ile potrzeba, oregano 2 łyżki(...)wszystkie składniki dać do misy robota i wyrabiać hakiem ciasto z 10 minut, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę pieczarki obrać, pokroić je cienko, zalać wrzątkiem i po 2-3 minutrach wylać na sito - marynowane pieczarki wylać na sito i następnie je drobno pokroić - cebulę i czosnek pokroić drobniej i posypać cukrem i kucharkiem, wymieszać wyrośnięte
W Mojej Kuchni Lubięnazywa jak chce :) W każdym razie są fajnym pomysłem na bezmięsny obiad, zwłaszcza dla osób mających awersję do mięsa. Ja wegetarianką nie jestem, ale lubię obiady bezmięsne i uwielbiam pieczarki :) Najśmieszniejsze jest to, że mieszkam teraz w takim jakby pieczarkowym zagłębiu, tzn. miejscowość słynie z pieczarkarni, a najlepsze we wszystkim jest to, że gdy masz ochotę coś zrobić z pieczarkami(...)musisz mieć wielkie szczęście, by je tutaj kupić. Czemu tak jest? Sklepikarze raczej nie sprzedają pieczarek, bo chyba uważają je za ogólnie dostępne. A z pieczarkarzami jest tak, że wolą sprzedawać w hurcie. No, więc trzeba po pieczarki jeździć kilka kilometrów dalej, do następnej miejscowości. Ogólnie wszystkie dania, ciasta i inne rzeczy trzeba planować w wyprzedzeniem, bo nie wszystkie składniki
Smakowy Rajniby prosta rzecz lecz czasem coś bardzo prostego można łatwo zepsuć robiąc coś bez konkretnego zamysłu. Mój skromny przepis da Wam zapiekanki z których nic nie spada a smak pieczarek każdy na długo zapamięta. Organizacja przyjęcia to też pokazanie naszych cech taki jak: gościnność, pomysłowość, szczodrość czy też zaangażowania. Nie idźcie nigdy na łatwiznę i nie kupujcie gotowców(...)lenistwa. Zapraszam do kuchni i polecam zapisać sobie przepis w ulubionych bo nigdy nie wiadomo kiedy się przyda! Składniki na ok 10 osób Czas przygotowania 35 minut Składniki: 800g pieczarek 5 dużych cebul 10 kajzerek z makiem Ser żółty 250g (Polecam Serenadę "Babuni") Pomidor Olej rzepakowy Sól himalajska Pieprz czarny Czosnek granulowany 20 plasterków salami Przygotowanie: 1/ Pieczarki kroimy
Kuchnia PROzdrowotnajakby go lekko złamać, jak to zwykł mówić Okrasa? Wyszło smacznie, zatem polecam. Składniki : 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 1/2 średniego selera 1 pietruszka 200 g surowych pieczarek 350 g świeżej brukselki 1/2 małej cebuli 3 jajka 150 g majonezu 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, musztarda do smaku 2 łyżki oleju(...)krojenia takiego okrągłego sitka. Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i również przepuszczamy przez sitko, dodajemy do miski z warzywami. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dorzucamy do warzyw. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do miseczki , dodajemy olej, ocet, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Odstawiamy na 30 aż się przemacerują z sosem. Brukselkę gotujemy al dente, studzimy. Połowę
Gosia gotujeprzeżyć takie chwile :) Mamy nadzieję, że choć przez chwilę poczujecie zapach gór i lasu po przyrządzeniu naszej tarty. Oto nasze składniki : 1 ciasto francuskie 1 opakowanie kurek 1 opakowanie pieczarek 2 duże cebule 6 jaj 2 łyżki jogurtu naturalnego 15 dkg sera żółtego ostrego 1 pęczek rzeżuchy ogrodowej lub domowej tymianek, pieprz, papryka ostra Kurki oczyszczamy i kroimy wzdłuż(...)dość cienkie plasterki, taką samą ilość pieczarek oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i wrzucamy cebulę z kurkami, przesmażamy dosłownie chwilę, nie więcej niż 3-4 min. Ściągamy z patelni na talerz i wrzucamy pieczarki, możemy dodać odrobinę masła. Pieczarki posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem i chwile dusimy, aby odparować
vegetanie