robię! Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym Mini-chlebki nadziane salcesonem Dziś(...)prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej , nadziane nieśmiertelną parówką , pieczarkami oraz żółtym serem . Intrygującego posmaku dodają im kawałki ananasa oraz solidny chlup Sosu madziarów od Folwark . I oto pożywna doza nadzianego szczęścia na drugie śniadanie podana! Pan Mąż, z taka bułą w plecaku, jakoś z większą chęcią do pracy podąża ;) Składniki na 10 dużych bułek: ZACZYN
Grunt to przepis!Błyskawiczna przystawka czyli pieczarki w cieście to świetny starter na domowe imprezy, najlepiej smakuje podana na gorąco z dodatkiem ulubionych ostrych sosów. To smaczne, proste i tanie danie. składniki na 4 porcje 500 g małych pieczarek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka sól czarny pieprz łyżeczka słodkiej mielonej papryki olej do smażenia przepis Do miski(...)wsypujemy przesianą mąkę dodajemy jajka, mleko i całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i słodką mieloną papryką. Wszystko miksujemy do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Oczyszczone pieczarki w całości razem z nóżkami zanurzamy w cieście i smażymy partiami na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone pieczarki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręcznik. Podajemy na gorąco
Smakowite Daniaskładniki: 4 duże tortille 250 g pieczarek 1 cebula 150 g sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki masło pieprz, sól, pieprz caien wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy, kroimy w plasterki i przekładamy na patelnię. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do pieczarek i podsmażamy z odrobiną masła, aż z pieczarek wyparuje woda, doprawiamy solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce(...)grubych oczkach. Jeden placek tortilli kładziemy na posmarowanej tłuszczem patelni. Na placku rozkładamy pieczarki, ser żółty, posypujemy natką pietruszki, opcjonalnie jeszcze doprawiamy pieprzem caien i przykrywamy drugim plackiem tortilli. Lekko dociskamy dłonią, gdy tortilla od spodu zrumieni się, przewracamy delikatnie na drugą i chwilkę podsmażamy. Gotową przekładamy na np. deskę i kroimy na trójkąty. Podajemy np. z sosem czosnkowym. Zapisz
Domowy Smak JedzeniaSzybkie, smaczne danie na obiad. Idealne do przyrządzenia w zabiegany dzień. Grillowane warzywa i podsmażone pieczarki z wyraźną nutą cytryny bardzo pasują do makaronu. 200 g makaronu np. farfalle mała żółta cukinia mały bakłażan 30 dkg pieczarek sok z połowy cytryny łyżka pasty z suszonych pomidorów pęczek cienkiego szczypiorku łyżeczka posiekanej świeżej bazylii łyżeczka posiekanej natki pietruszki spora szczypta pieprzu(...)szczypta soli łyżeczka oliwy łyżka masła klarowanego Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Cukinię i bakłażana myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Makaron wsypujemy do wrzątku i gotujemy. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej warzywa oprószne solą. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pieczarki zalane sokiem z cytryny. Doprawiamy je sporą ilością pieprzu. Gdy zmiekną dodajemy
Mienta blogNaleśniki można jeść na różne sposoby, na słono, na słodko - my dzisiaj dość tradycyjnie, czyli z pieczarkami. Klasyka gatunku czyli prosty i szybki przepis na obiad :) Krokiety z pieczarkami Przepis na ok. 10 sztuk Potrzebujemy: Naleśniki - TU najprostszy przepis w 5 minut Farsz: 600-700 g pieczarek 2 cebule średniej wielkości 6-7 kopiastych łyżeczek płatków drożdżowych nieaktywnych sól, pieprz(...)garść rukoli i/lub roszponki (opcjonalnie) bułka tarta (na panierkę) Przygotowanie: Pieczarki obieramy, ścieramy na tartce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sól i pieprz i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Kiedy warzywa będą już gotowe odstawiamy do ostygnięcia - potem dodajemy płatki drożdżowe oraz
Bananowe PoleDanie, które smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Może wydaję się skomplikowane, ale robi się je niemal błyskawicznie. Całość wspaniale komponuje się ze sobą. Pieczarki faszerowane pasztetem, zapiekane pod serową kołderką, podawane na makaronowych gniazdkach i szpinak... Niebo w buzi. Polecam, bo warto spróbować ;) Ps. Zajrzyjcie - http://profi.com.pl/ Składniki: 1 opakowanie pasztetu Wielkopolskiego drobiowego z czosnkiem PROFI 10 świeżych, dużych pieczarek(...)żółtego sera 1 łyżka oleju kokosowego 2 ząbki czosnku 300 g świeżego szpinaku 250 g makaronu wstążki sól, pieprz Pieczarki umyć, wyciąć ogonki i część miąższu. Do każdej pieczarki nałożyć około 1,5 łyżeczki pasztetu, wierzch posypać tartym, żółtym serem. Zapiec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ogonki pieczarek i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju
Domowa cukiernia Ewywoda (w wersjo na bogato dodaje się jajko;) Choć lepienie pierogów jest czasochłonne to te chwile spędzone w kuchni się opłacają - pierogi zawsze smakują pysznie. Pierogi z kapustą i pieczarkami podałam z rzeżuchą, pyszota:) Składniki: ciasto: 0,5 kg maki pszennej 1 jajko łyżeczka miękkiego masła szczypta soli gorąca woda - na oko, podczas dodawania wody do ciasta sami zobaczycie kiedy(...)więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się, bo nic z nich nie ulepicie farsz: 500 g pieczarek 800 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule masło klarowane sól, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek Jak zrobić? Ciasto: W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać dokładnie palcami. Wyrabiając dodawać powoli gorącą
Zasmakuj KuchniKlopsiki z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa. Składniki: 500g mięsa mielonego drobiowego jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku majeranek, sól, czarny pieprz 3 łyżki masła klarowanego 10-15 szt małych pieczarek Wykonanie: Pieczarki opłukujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego(...)przesmażmy pieczarki doprawiając sola i czarnym pieprzem. Mięso łączymy z bułka tartą, jajkiem, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami do uzyskania jednolitej masy. Z masy odrywamy małe kawałki rozpłaszczamy dłonią i kładziemy na środku pieczarkę. Formujemy okrągłą kulkę z pieczarka w środku. Pozostałe masło klarowane rozgrzewamy i smażymy klopsy na złoto ze wszystkich stron. Serwujemy z dodatkiem ziemniaków
Pyry na Gazgamy świeżych warzyw i owoców, a po świętach by się przydały wszystkim, którzy mają mocne postanowienie odrobinę schudnąć. Postawiłam więc dziś na jeden z głównych towarów eksportowych naszego kraju - pieczarkę ;) Ta zupa jest prosta w przygotowaniu, bardzo tania i niskokaloryczna (porcja to około 120 kcal). Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 500 gram pieczarek 1 marchew 1 korzeń pietruszki(...)cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 i 1/2 litra wody natka pietruszki 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego lubczyk tymianek pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki obieramy, sparzamy wrzątkiem, przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie siekamy na pół-plasterki. Na patelnię wrzucamy cebulę i oliwę z oliwek, kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki i dusimy, mieszając
Quinoa Raz!pieczarki zapiekane z szynką i serem To danie, nie dość że jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, to jeszcze smakuje wręcz wyśmienicie. składniki dla czterech osób 12 dużych pieczarek 300 g konserwowej szynki 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 pomidor 1 papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...)łyżek oliwy 100 g żółtego sera sól, pieprz natka pietruszki sposób wykonania Ryż zalewamy wodą i gotujemy, uważając by się nie rozkleił. Pieczarki myjemy, delikatnie wykręcamy z ich kapeluszy nóżki, smarujemy z obu stron oliwą, lekko solimy i wstawmy na dziesięć minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Szynkę kroimy w drobną kostkę . W dużym rondlu podgrzewamy trzy łyżki oliwy
Miód i pieprzTradycyjne kotlety mielone, ale dziś z niespodzianką w środku. Staram się zawsze dodawać coś nowego do tradycyjnych obiadów i wtedy dzieci chętnej jedzą. Dziś połowę kotletów nafaszerowałam podsmażonym pieczarkami i żółtym serem, a drugą połowę suszonymi pomidorami. Jedne i drugie wyszły pyszne. Składniki: 500g mięsa mielonego 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 cebula garść posiekanego szczypiorku 5 pieczarek kilka kostek(...)2cmx2cm) żółtego sera (kostek tyle ile chcemy zrobić kotletów z pieczarkami) kilka suszonych pomidorów w zalewe (pomidorów również tyle ile ma być kotletów z pomidorami) tarta bułka sól pieprz Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę ścieramy na tarce na miazgę i dodajemy do mięsa. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, szczypiorek i wszystko dokładnie mieszamy
kuchnia doskiUwielbiam łazanki. Och, jak dawno ich nie jadłam… Dlatego postanowiłam przygotować je znowu. Biała kapusta, moja ukochane pieczarki, dobra kiełbasa, makaron… I już mamy wspaniały, a do tego tani obiad dla całej rodziny. Chwilę po tym jak przygotowałam obiad… z całego garnka łazanek nie zostało nic. Były naprawdę pyszne, sama poszłam po sporą dokładkę Polecam Wam serdecznie(...)możecie przygotować go z mniejszą. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Składniki: 3/4 mniejszej główki białej kapusty 2 czerwone cebule 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 kiełbasa podwawelska 8 większych pieczarek (około 250 g) – używam same kapelusze makaron łazankowy – ilość wg upodobań od 250 g do 500 g sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Drobno poszatkowaną
Słodkie okruszkiPropozycja na przekąskę z faszerowanych pieczarek, kuskusa z dodatkiem szparagów. Najlepiej smakują podawane na gorąco. Bardzo syte i smaczne. Na blogu znajdziecie również inną propozycję faszerowanych pieczarek z mięsem, a przepis znajdziecie tutaj Zapraszam do wypróbowania. Składniki 5 dużych pieczarek 0,5 szklanki kuskusu 4 zielone szparagi 1 mały pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula 2 łyżki(...)pokrojoną w kostkę, a następnie dodać paprykę pokrojoną, i szparagi. Wszystko smażyć około 5 minut stale mieszając.Oprószyć solą i pieprzem. Wszystko wymieszać z kuskusem, dodać pokrojone pomidory. Napełniać pieczarki farszem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pod koniec zapiekania posypać każdą pieczarkę żółtym serem i piec ponownie aż ser się rozpuści. pieczarki faszerowane kuskusem i szparagami
O kuchni z uczuciemKupiliśmy duże pieczarki i natychmiast powstał pomysł, jak je wykorzystać. Zapiekliśmy je w cieście ziemniaczanym. Składniki: -4 duże pieczarki -ok. 1 kg młodych ziemniaków -2 cebule -1 jajko -5 dkg kaszy bulgur -1/2 l bulionu warzywnego -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -olej -2 dkg masła -bułka tarta W bulionie warzywnym(...)przez 15 minut gotujemy kaszę bulgur. Odcedzamy i studzimy. Z pieczarek wyłamujemy korzonki. Korzonki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Kapelusze obieramy ze skórki. Na patelni z niewielką ilością oleju szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. . Cebulką wypełniamy kapelusze pieczarek. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Odlewamy nadmiar wody
Maminek kulinarnyjakości wołowiny i najlepiej z porządnego foodtrucka. (Przy okazji dla tych, którzy jeszcze nie czytali polecam wpis “ Czy cheat meal rujnuje twoją dietę ”). Jak tylko udało mi się dostać pieczarki portobello od razu wiedziałem co z nich będzie. Ten burger paleo jest pełen uzupełniających się smaków, jak hummus z buraka (pasuje również do wielu innych dań), guacamole, rukola, grillowana cebulka(...)poprawia mi humor Sekretem sukcesu jest naprawdę dobrej jakości mięso , z którego go zrobimy. Składniki mięso wołowe najlepsze jakie możecie kupić ( około 400 gram) czosnek oliwa cebula buraki pomidor pieczarki portobello sos tahini musztarda Dijon pieprz sól sos worcestershire jajka miód sałata Przygotowanie: Burgery: Cebulę drobno kroimy i dorzucamy do naszego mięsa mielonego. Dodajemy łyżkę musztardy Dijon, wciskamy dwa ząbki
PaleoLife