z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:55/703)

Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem 198

Przepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego . Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki. Idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Na co dzień lub od święta. Polecam. Składniki kulebiaka z łososiem: (4-5 porcji) 125 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 70 g ugotowanego ryżu(...)śmietanki 30% 60 ml białego, ulubionego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1 opakowanie miksu sałat   Przygotowanie kulebiaka z łososiem:   Piekarnik rozgrzać do 200°C (termoobieg) Pieczarki oczyścić, pokroić w półtalarki. Cebulę drobno posiekać. Na patelnię wlać oliwę lub olej, dodać cebulę i smażyć kilka minut bez rumienienia (do zeszklenia). 125 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki

Moja Delicja
Sos pieczarkowy 147

drobiu. Można go także zmiksować na gładką konsystencję i podać jako dip do chipsów. Przepisy na inne sosy są TUTAJ . Sos pieczarkowy - przepis: Składniki: 400 g białych i świeżych pieczarek 1 średnia cebula lub połowa większej 200 ml śmietanki 10-18% 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki mąki Przygotowanie: Cebulę(...)kroimy jak można w najdrobniejszą kostkę. Po tym ustawiamy garnuszek z wodą (ok. 1-1,5 wody) na palnik, aby woda zagotowała się. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki Pieczarki dodajemy do zagotowanej wody i gotujemy przez ok. 5-6 min, aż zmniejszą swą objętość i trochę zmiękną. Po tym odcedzamy na durszlaku, ale zachowujemy pół szklanki cieczy

Kuchnia Łukasza
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 158

czasochłonna zabawa, jakoś nigdy nie mogłam się do nich zabrać. Długie zimowe wieczory sprzyjają jednak zabawom w kuchni i tak w końcu powstały pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami . Farsz przygotowałam na bazie boczku i tłuszczu, który się z niego wytopił, dzięki temu był bardzo aromatyczny. Gołąbki podałam z sosem pieczarkowym, który idealnie się z nimi komponował. Same gołąbki(...)urządzeniu, przymierzam się do napisania posta o tym specyficznym garnku.  Składniki : Na farsz : 200g boczku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 torebki kaszy gryczanej 500g pieczarek sól, pieprz 1 jajko oliwa do smażenia Na sos : 0,5 cebuli 500g pieczarek 1 ząbek czosnku 250ml jogurtu naturalnego 1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz Na gołąbki : 1 średnia kapusta

Codzienne Gotowanie
Łosoś pod pietruszkową pierzynką 175

Łososia można przyrządzić na wiele sposobów: ze skórą, bez skóry, w sosie, w panierce, na patelni grillowej. Ja postanowiłam przygotować go na patelni grillowej z moimi ulubionymi brokułami, pieczarkami, grillowanym bakłażanem i serem feta. Bo jak to bakłażan grillowany bez sera feta :) Sos z drobnymi modyfikacjami ilościowymi ściągnięty z tej strony . Składniki 300-400 g łososia 1/2 cytryny sól, pieprz(...)smaku 1 mały brokuł 1 czerwona cebula 1 pieczarka duża z Lidla lub 3 mniejsze 1 mały bakłażan 1/3 opakowania sera feta Łososia przekrawamy na dwie części, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy sola i pieprzem, ja używam młynka do soli i do pieprzu, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na min 15-25 min im dłużej poleży w takiej

Piekielna Kuchnia Pati
Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym 194

najnowszej książki Lidla - Ryby są pyszne - więcej o książce tu - KLIK . Przepis został stworzony przez Karola Okrasę, a rybką i zdjęciami zajął się dla Was Tomek! Dorsz z pieczarkami, bobem, mleczkiem kokosowym i limonką! My zamieniliśmy bazylię tajską na kolendrę i dodaliśmy mniej masła - polecamy! :) Dorsz w marynacie: 1 ząbek czosnku, posiekany, 2 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego(...)skórka starta z 1/2 limonki, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 4 listki bazylii tajskiej - u nas garstka łodyg świeżej kolendry, 500 g filetów z dorsza Bób z pieczarkami: oliwa z oliwek 250 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki, 100 g masła - u nas 50 g, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, 500 g bobu, kilka gałązek bazylii tajskiej, posiekanych

Plate of Joy
Naleśniki z dynią, pieczarkami i wędliną 202

Jeszcze póki sezon - dynia. Może ona być również ciekawym dodatkiem do faszerowania naleśników. Inwencją do powstania tego obiadu było tzw. "czyszczenie" lodówki. Tutaj znalazło się kilka pieczarek, kawałek dyni, wędliny i już był fajny pomysł na farsz do naleśników. Ciekawi smaku? Sami spróbujcie  :) Naleśniki możecie przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu, a jeśli chodzi o farsz to dodać(...)się akurat w lodówce nawinie :) Składniki: Naleśniki (8 sztuk): 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli 2-2,5 szklanki mąki Farsz: 300 g pieczarek 1 duża cebula 200 g szynki (użyłam schabu od Nove ) 300 g dyni startej na dużych oczkach kawałek żółtego sera startego na drobnych oczkach sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Podane składniki

My simple kitchen
ZUPA PIECZARKOWA 145

Pieczarka posiada mało wartości odżywczych, ale za to walory zapachowe i smakowe. •  pieczarki są cennym, niskokalorycznym pokarmem •  zawierają błonnik pokarmowy, który ma zdolność obniżania cholesterolu we krwi •  zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające ryzyko powstania miażdżycy •  pieczarki są znakomitym źródłem białka •  zawierają liczne związki mineralne: potas, sód, magnez i selen,    w ilościach porównywalnych(...)innych warzyw • charakteryzują się wysoką zawartością witamin głównie z grupy B.    • związki zawarte w pieczarkach posiadają zdolność do aktywacji   komórek immunologicznych (odpornościowych) u ludzi. Składniki: 10-15 szt.pieczarek bulion włoszczyzna cebula śmietana do zupy łyżka masła ziele angielskie,liście laurowe sól,pieprz makaron bądź ziemniaki Sposób przygotowania: Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście

potrawyregionalne
Kisz z porem i pieczarkami na gryczanym cieście 83

szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka śmietany masa serowa; 200 g sera białego 0,5 szkl mleka 1 jajko sól pieprz pół małej cebuli 150 g pieczarek 1 por kawałek papryczki chili odrobina sera do posypania oregano średnica formy 23 cm Pieczarki i pora posiekać, (pozostawić trochę ładnych plasterków pora i pieczarek) Na łyżce oleju przysmażyć pieczarki(...)cebulą zmiksować przy pomocy blendera, doprawić do smaku Ciasto zagnieść dość twarde , wylepić formę do tarty (ja użyłam silikonową) Podpiec ok 10 min. Na ciasto wyłożyć równomiernie przysmażone pieczarki, polać zmiksowanym serem. Na wierzchu ułożyć plasterki pieczarek, pory, odrobinę papryczki chili i posypać serem oraz oregano Zapiekać w temp

Gotowanie jest łatwe
Domowa lasagne dla dwojga 183

beszamelu? Nie musi to być nudny smak zasmażonej mąki z masłem, mlekiem i gałką muszkatołową. Ja często zmieniam smaki tego uniwersalnego sosu. Dziś proponuję Wam polać zapiekankę beszamelem z pieczarkami...boski efekt... zapraszam na romantyczną lasagne..  Podaję proporcję na podwójną porcję, gdyż nasza kolacja bywa tak smaczna, że mamy na nią apetyt także następnego dnia ;) Makaron można(...)wody. Dusić przez około 20 minut. Pamiętajmy, że sos nie może być zbyt suchy, gdyż płaty makaronu podczas zapiekania muszą się w nim "ugotować" . Pieczarkowy sos beszamelowy: - 500 gr pieczarek - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. 1/5 odłożyć do wyłożenia na wierzch. Szeroki garnek rozgrzać

kawawszklance
Łosoś z warzywami i pesto 168

faktycznie po włosku, warzywa powinny być al dente . Objawem tego, że są podgrzewane już maksymalnie długo jest wypuszczanie większej ilości soku. Jeśli do tego dojdzie, należy niezwłocznie zakończyć duszenie. Pieczarki i cukinię dodajemy w późniejszej fazie duszenia, ponieważ są z natury bardziej miękkie niż papryka i marchewka. W przypadku pieczarek jest jednak jeszcze jeden powód – często zawierają sporo ciemnego, szaro(...)również pozostałe warzywa. To źle, gdyż zepsujemy efekt wizualny potrawy. Jak w większości potraw zawierających dużo składników, musimy uważać z dobieraniem ich ilości – pojedyncza mała papryka, cebula czy garść pieczarek nie robią objętością i masą większego wrażenia, ale skumulowane razem mogą dać pokaźną porcję jedzenia. Nie oznacza to, że musicie trzymać się idealnie podanych w przepisie ilości (wag), choć

Kulinarna Pokusa
Frittata z pieczarkami 126

Dziś na śniadanie przygotowałam pyszną frittatę, która jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie efektowna. Można podawać ją z dowolnymi składnikami, u mnie były to pieczarki w związku z rozpoczynającą się właśnie akcją kulinarną Pieczarkowy Tydzień organizowaną przez Mopsa . Frittata to bardzo smaczne i delikatne, a jednocześnie sycące danie. Dziś gorąco polecam wersję z pieczarkami(...)będę także pokazywać inne opcje tego dania.  Składniki : 1 szalotka 1 ząbek czosnku 200-250g pieczarek (obranych i bez nóżek) 4 jajka sól, pieprz słodka i ostra papryka masło Przygotowanie : Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć drobniutko posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smażyć

Codzienne Gotowanie
Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami 208

dodatek w bardzo dobrej jakości. Nie mogłam oprzeć się pokusie i musiałam spróbować (pomimo, że nie jestem zbyt mięsożerna :) ) Z zakupionego mięsa przygotowałam „Gulasz Strogonow z pieczarkami”, który podałam z kaszą pęczak. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy spróbowałam gotowego dania. Mięso kruche, miękkie, delikatne. Cała potrawa tak pyszna, że nie szło oderwać się od widelca (a jestem bardzooo(...)wybredna, jeżeli chodzi o mięsne dania). Na dodatek „Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami” jest daniem dość prostym w przygotowaniu, wymaga jedynie czasu (marynowanie + duszenie). Koniecznie spróbujcie! „Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami” to świetny pomysł na niedzielny obiad w gronie najbliższych.   Składniki gulaszu z dzika: (4-5 porcji) 400 g mięsa z dzika

Moja Delicja
Pieczarki z grilla z tymiankiem 246

razem propozycja na przekąskę pomiędzy właściwym grillowaniem. Zapraszam na pieczarki z grilla pachnące tymiankiem. Składniki: 10 pieczarek sól pieprz czubata łyżeczka tymianku 6 łyżek oleju Wykonanie: Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy do naczynia, polewamy olejem i mieszamy, aby olej pokrył je jak najdokładniej. Następnie pieczarki z obu stron solimy i pieprzymy. Na koniec obsypujemy je tymiankiem i jeszcze(...)delikatnie mieszamy. Tak przyprawione pieczarki odstawiamy na godzinę. Po tym czasie nadziewamy je na patyczki do szaszłyków. Pieczarki grillujemy do  efektu zrumienienia, obracając od czasu do czasu. Smacznego

Smak mojego domu
Pizza salami 177

dzisiejszym moim stole zagościła tym razem pizza z salami, pieczarkami, cebulą, serem mozzarella, serem żółtym, sosem pomidorowym, całym mnóstwem ziół i odrobiną liści szpinaku i roszpunki.  Pizzą zajadają się również bohaterowie książki "Password"  Mirjam Mous.  "Siedzieli w trójkę przy wielkim stole w dużym pokoju. Dexter zamówił pizzę. Stefan zaczął już jeść drugi kawałek. Jego mama nie miała(...)mnie 400 g tortowej, 200 g wrocławskiej) 60 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru pudru 4 łyżki oliwy duża szczypta soli 1 ¼ szklanki ciepłej wody Na farsz: 450 g pieczarek 2 małe cebule lub 1 duża 1 łyżka masła 9 plastrów salami 1 kulka mozzarelli 2 0 0 g żółtego sera około 2-3 łyżki przecieru pomidorowego zioła prowansalskie, oregano

Passions hobbies life
Stroganow 227

makaronem. Przepis ten zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co nie jest do końca klasycznym podejściem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 porcje) 450g polędwicy wieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g pieczarek 1 średnia zielona papryka 1 średnia biała cebula 300ml bulionu wołowego 100ml porto lub innego wzmacnianego słodkiego wina 100ml słodkiej śmietany 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki łagodnej musztardy(...)125g białego ryżu (o ile podajemy z ryżem) kilka listków selera naciowego Instrukcje Mięso tniemy w cienkie paski o długości ok. 5 cm i szerokości ok 1,5 cm. Pieczarki obieramy i tniemy na ćwiartki (jak te ze zdjęcia) lub inną ilość fragmentów – stosownie do rozmiaru grzybów. Cebulę obieramy i tniemy na półtalarki o szerokości ok. 3 mm. Olej rozgrzewamy

Kulinarna Pokusa