było takowych już w piekarni. Brały więc gały co widziały i padło na zwykłe kajzerki. Porcją, którą robiłam, spokojnie zapchamy brzuchy czterech głodomorów :) Składniki: Warstwa pieczarowa: 500 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 9 kajzerek masło czosnek granulowany(...)sera żółtego Pieczarki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż stanie się szklista. Następnie dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystko mieszamy i smażymy dopóki pieczarki nie zmiękną. Kajzerki kroimy na połówki i rozkładamy na blaszczce. Każdą połówkę smarujemy masłem i posypujemy czosnkiem
My simple kitchenmakaronu - nie zachwyca on może swoim wyglądem, ale za to nadrabia smakiem. Pomysł na szybki obiad w środku tygodnia. Składniki na 2 porcje: 200-250 g makaronu 250 g pieczarek 200 g szpinaku mrożonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka śmietany sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa, vegeta Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać(...)posiekać w kostkę. W rondlu rozgrzać trochę oleju. Na gorący tłuszcz wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać czosnek. Chwilę podsmażyć i dorzucić pieczarki. Doprawić je solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dusić do miękkości. W osobnym rondlu umieścić mrożony szpinak i na średnim ogniu go podgrzewać, aż nabierze papkowatej konsystencji. Gotowy szpinak dorzucić do pieczarek i chwilę razem podsmażyć. Zdjąć
My simple kitchenbułeczki upiekłam dla mojego M kiedy wybrał się ostatnio na ryby. I okazały się strzałem w dziesiątkę. Wszyscy byli nimi zachwyceni, nawet jego kumpel, który za pieczarkami nie przepada. Ja również jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Bułeczki są mięciutkie, puszyste i po prostu pyszne. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze. Skorzystałam z niezawodnego przepisu z Moich Wypieków (klik(...)pszennej 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru Farsz: 500 g pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz, papryka słodka kilka plasterków żółtego sera Dodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Ciasto: Z 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczki
My simple kitchensądziłam, że taki zwykły sos pieczarkowy odniesie taki sukces :) Niedawno zrobiłam nieco odmienną wersję z koperkiem, ponieważ bardzo lubię też sos koperkowy . Wyszedł pyszny. Polecam! Składniki: 20 dag pieczarek 1 cebula 1,5 szklanki wody sól pieprz odrobina cukru garść siekanego koperku 1,5 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 18% Sposób przygotowania: 1. Cebulę siekamy, pieczarki kroimy w plasterki(...)rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę i pieczarki i całość dusimy. Kiedy większość wody z pieczarek wyparuje, wlewamy wodę, dodajemy trochę soli i gotujemy. 3. Gdy pieczarki zmiękną, mąkę i śmietanę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do sosu i mieszamy. Wsypujemy koperek, doprawiamy do smaku odrobiną cukru i pieprzem, ewentualnie solimy. Po chwili sos jest gotowy. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwarzywami korzennymi i zarazem „na lekko kwaśno”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600-700g karczka z dzika 1 średnia marchewka (150g) kawałek (100g) korzenia selera 150g pieczarek garść suszonych leśnych grzybów 2 ząbki czosnku 2 średniej wielkości czerwone cebule 3 łyżeczki musztardy (zasadniczo łagodnej, ostrej mogą użyć zwolennicy bardziej pikantnych potraw) 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego(...)wszystkich stron marynatą. Umieszczamy w misce, przykrywamy i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. W międzyczasie marynowania się mięsa namaczamy suszone grzyby w szklance z ciepłą wodą. Pieczarki obieramy i dzielimy na mniejsze części. Marchewkę obieramy i kroimy na ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler kroimy na kilka mniejszych fragmentów. Cebulę obieramy i dzielimy na ćwiartki. Warzywa mieszamy
Kulinarna PokusaPrzepis na pyszne naleśniki z farszem z pieczarek i kurczaka, zapiekane w piekarniku. Z podanych proporcji wychodzi ok 12 sztuk. Składniki: Naleśniki: 2,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 300 g piersi z kurczaka 450 g pieczarek cebula 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Ponadto: 150 g sera żółtego mały kubek śmietany(...)miski i miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy, pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na oleju podsmażamy piersi, następnie dodajemy cebulę, kiedy zmięknie, dokładamy pieczarki. Smażymy dopóki z pieczarek nie odparuje woda, następnie przyprawiamy i dokładamy koncentrat
e-PrzepisyKulinarneJuż niebawem będę szefem kuchni w organizowaniu komunii, także powoli zbieram, wymyślam i redaguje przepisy. Dziś zrobiłam pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i żółtym wędzonym serem. Wyszły rewelacyjnie także na pewno będą na stole jako przystawka. Jeżeli macie ciekawe pomysły na komunijne menu chętnie przygarnę sugestie. Składniki: 10 dużych pieczarek 1 cebula 1 jajko pieprz ziołowy sól(...)pomidor 50 g ugotowanej kaszy jaglanej 20 dag żółtego sera wędzonego oliwa Sposób przyrządzenia: Pieczarki obrać, usunąć ogonki. Cebule zeszklić na oliwie razem z ogonkami pieczarek, dodać kaszę jaglaną i pokrojonego w kostkę pomidora - wcześniej sparzonego i obranego. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając do smaku przyprawami. Poczekać aż przestygnie, dodać jako i starty ser. Ponownie wymieszać
pieprzny smaczekchęcią jemy czy to na Wielkanoc czy w środku tygodnia! Są smaczne, szybkie i zawsze to odmiana dla regularnych śniadań. Składniki: 3 jajka, majonez, natka pietruszki, 6 pieczarek, cebulka dymka, sól, pieprz, szczypiorek Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupki i przekroić na pół, delikatnie wyciągnąć żółtka i je rozetrzeć, robię to przez metalowe drobne sitko - przeciskam, można(...)też rozdrobnić przy pomocy widelca. Pieczarki pokroić w plasterki, następnie w paseczki i drobną kratkę. Możemy użyć do smaku również przesmażoną cebulkę - małą może być drobno pokrojona cebula dymka. Pieczarki przesmażamy na oleju, przesmażone odkładamy do przestudzenia, część odkładamy do dekoracji. Pieczarki łączymy z żółtkami, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy majonez - wszystko dokładnie mieszamy
Plate of JoyPizza z Brokułami to wegetariańska wersja popularnego fast food'u. Pizza z brokułami w połączeniu z pieczarkami oraz serkiem brie tworzy idealne połączenie smaków, które z pewnością warto włączyć do swojego menu. Pizza z tymi dodatkami ma charakterystyczny smak i klasycznej potrawie nadaje zupełnie innego, nowego wyrazu, które warto włączyć w domowe menu. Idealny pomysł na odmianę tradycyjnej pizzy(...)troszkę zdrowszą wersje tego włoskiego dania. Domowa Pizza z Brokułami i Pieczarkami - Składniki: Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli ok. 100 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 150 g serka brie (naturalny) średni bukiecik brokułów garść pieczarek ok. 100 ml sosu
Słodka StronaMakaron można jadać na wiele sposobów. W moim dzisiejszym wydaniu makaron fusilli z pieczarkami, cukinią, bakłażanem, mięsem mielonym, cebulą w mocno ziołowym sosie śmietanowym. Polecam głównie zwolennikom pieczarek, bo to one stanowią główny akcent w tej potrawie. Jeżeli ktoś nie lubi bakłażana, to można go spokojnie zastąpić kolejną cukinią. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 2 cebule 450 g pieczarek(...)czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g makaronu fusilli przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, chilli WYKONANIE Na patelni rozpuścić masło, dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone wedle uznania (u mnie w paski). Posypać pieprzem i solą, smażyć około 7 minut mieszając od czasu do czasu. Do brytfanny wlać nieco oliwy, dodać cebulę pokrojoną w kostkę
Passions hobbies lifeRyba zapiekana w jogurcie z pieczarkami J eszcze kilka miesięcy temu nie przepadalam za rybami . Jedyne ryby jakie jadlam to rybe po grecku, paluszki rybne no i sledzie (je akurat lubie). Dopiero jak wyprowadzilam się z rodzinnego domu i zaczelam eksperymentowac w kuchni, odkrylam ze ryba jest smaczna. Dzisiaj ze względu na to ,ze staram odżywiać(...)niech wyprobuje dzisiejszy przepis. SKLADNIKI: -ok. 800-1000 g filetow rybnych ( może być mintaj, panga lub inna . Filety powinny być grube po rozmrożeniu. Ja użyłam miruny ) - 250-300 g pieczarek -1 srednia cebula -3-4 zabki czosnku -200 ml jogurtu naturalnego -oliwa z oliwek lub olej -sok z cytryny -sol, pieprz, tymianek SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Filety rozmrazamy , osuszamy, skrapiamy sokiem
PychaDaniamacie czasem ochoty na taki tradycyjny niedzielny obiad jak u mamy? Niestety nas też w końcu naszło... Padło na duszoną karkówkę z pieczarkami, do tego pure ziemniaczane, kiszony ogórek i papryka. Składniki: karkówka wieprzowa 500 g pieczarki 300 g cebula 200 g olej rzepakowy 1 łyżka domowa Vegeta 2 łyżki czosnek 5 ząbków szczypiorek 1 pęczek(...)sól himalajska, świeżo zmielony pieprz Mięso myję, kroję na kawałki lub kotlety i nacieram solą, pieprzem. Odkładam do lodówki na 1h. W tym czasie obieram i kroję w plastry pieczarki, cebulę oraz czosnek w niewielką kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki siekam dosyć drobno. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulkę i przykrywam pokrywką. Po zeszkleniu cebuli dorzucam pieczarki, podlewam
IzaGotujePIEROGI Z KAPUSTA KISZONA I PIECZARKAMI NA DZIS :D :D Od kilku tygodni "chodzily" za mna pierogi z kapusta . Nie wiem skad taka zachcianka ... nigdy za specjalnie za nimi nie przepadalam. W moim rodzinnym domu takie pierogi robi sie tylko w swieta lub na sylwestra, nigdy w zwykly dzien, na zwykly obiad. Moze poczulam chec bo nie bylam na swietach(...)Fartuch na klate iiii.... ZACZYNAMY !!! Ilosc skladnikow wystarcza na okolo 30-40 sztuk duzych pierogow (ja wykrawam kolka szeroka szklanka) SKLADNIKI NA FARSZ: -700 g kiszonej kapusty -500 g pieczarek -cebula -olej -ziele angielskie, lisc laurowy, kminek, tymianek, majeranek, sol i pieprz NA CIASTO: - okolo 400-500 g maki pszennej + maka do podsypania -ciepla woda -1 jajko -1 lyzka oleju
PychaDaniaCześć dziś kurczak w sosie musztardowo-miodowym z pieczarkami. Kurczak jest aromatyczny i niewysuszony. Pieczarki idealnie komponują się z sosem. Składniki: 5 sztuk udek kurczaka (ja przedzieliłam na dwie części) kilka sztuk pieczarek 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego curry kurkuma imbir 1 cebula czerwona 1 szklanka wody Przygotowanie Cebulę pokroić w niewielka kostkę(...)lodówki by kurczak przeszedł przyprawami. Kurczaka przekładamy po nocy w lodówce do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok 35 min. W tym czasie myjemy pieczarki i możemy je przedzielić na pół, ale nie jest to konieczne. 15 min przed końcem pieczenia wkładamy pieczarki do kurczaka. Kurczak świetnie pasuje do ryżu. Smacznego
Panda i jej światPieczarki bardzo lubię i często używam w swoich potrawach. Mają mało kalorii i można je dodawać do bardzo wielu dań. Ostatnio będąc na zakupach trafiłem na Portobello, jest to duża, brązowa pieczarka o lekko słodkawym smaku. Z racji swoich rozmiarów, nadaje się idealnie do nadziewania ją innymi składnikami :) Ten kto czytał zakładkę o mnie na blogu(...)mojej przygody z parowarem :) Nadziewane Portobello widziane z góry przypomina mi trochę pizzę :) Oczywiście jest dużo smaczniejsze i zdrowsze :) Ale postanowiłem danie nazwać kolorową pizzerką :) Składniki : 2 pieczarki Portobello 3 papryczki chili ( zielona, czerwona i żółta) 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej 8 cebulek perłowych 4 suszone pomidory szczypiorek 1 łyżka startej mozzarelli Pieczarki delikatnie
Parowar Faceta