ty puch - 500 przepisów (strona:28/34)

Babka ajerkoniakowa w białej czekoladzie 139

cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml ajerkoniaku  2 tabliczka białej czekolady kandyzowana skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem na biały puch i dodajemy po jednym jajku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Do gotowej masy wlewamy na zmianę ajerkoniak z łyżką mąki i proszku do pieczenia. Na koniec

ciastkarnia na kruchym spodzie
Japoniec 151

minut w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni na brązowo.  Gotujemy dwa budynie waniliowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy ostygnie ucieramy margarynę z cukrem na miały puch i stopniowo dodajemy zimny budyń. Galaretkę również zalewamy zgodnie  z instrukcją i pozostawiamy w lodówce aż zacznie tężeć.  Na ostudzone ciasto wylewamy masę makową a na wierzch

ciastkarnia na kruchym spodzie
Marchewkowe ciasto, przysmak bez mąki i cukru 177

łyżeczki stewii lub ksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cynamonu 100 g orzechów włoskich lub innych które lubicie 2 jajka Wykonanie: Płatki owsiane miksujemy blenderem na puch, dodajemy do jogurt, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko razem mieszamy dokładnie. Dodajemy następnie marchewkę i posiekane orzechy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno i gdy białka będą

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka kawowa 128

nutelii 4 łyżki oleju  1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Masło roztapiamy i przelewamy je do miski. Dodajemy cukier i miksujemy. Gdy masło utrze się z cukrem na puch dodajemy po jednym jajku i po łyżce maślanki. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy ją do ciasta. Na koniec dodajemy sypkie składniki. Do gotowego ciasta wsypujemy rodzynki

ciastkarnia na kruchym spodzie
wielkanocna babka tulipan 281

szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 2 łyżki suchego maku Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na biały puch, następnie dodajemy po jednym jajku. Dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto dobrze mieszamy i dzielimy równo do czterech misek. Do pierwszej miski dodajemy budyń waniliowy, dokładnie mieszamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Serowo-waniliowe bułeczki 181

waniliowego Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera ręcznego ( ja mam mikser ręczny Russell Hobbs  o mocy 350 Wat), dodajemy miękkie masło, ubijamy dalej na puch. Do miski przekładamy twaróg waniliowy i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, miksujemy na średnich obrotach. Do masy serowej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, łączymy dokładnie. Ciasto przekładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 320

będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie się grudek.  Do dużej miski pokroić w mniejsze kawałki miękkie masło i dodać cukier. Utrzeć za pomocą miksera na jasny puch, a następnie dołożyć skórkę z cytryny. Nadal miksować, stopniowo wbijając po jednym jajku i łyżce przesianej mąki. Ważne: mieszać tylko w jednym kierunku! Ta "babcina rada" jest potwierdzona naukowo

Grunt to przepis!
KREM DO DESERÓW, CIAST, ROLAD, TORTÓW 16059

potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta aby odrobinę przestygła). Masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce przestygniętą masę jajeczną i miksujemy do czasu uzyskania kremu. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
KREM BUDYNIOWY 171

energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest

RAROSSA
CIASTO CYTRUSOWE 190

skórkę  pozostałą po owocach) Ciasto Białka oddzielić od złotek z białek ubić sztywną pianę żółtka zmiksować z cukrem  na puszystą masę  Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować,       następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia oraz  starte skórki z cytrusów aromat cytrynowy i miksować

RAROSSA
Babki i babeczki -podsumowanie akcji 180

Brunetka w kuchni Babka jogurtowa z kardamonem i pomarańczową nutką Muffiny z bananami i masłem orzechowym Cafe Amaretto Babka cytrynowa z makiem-bezglutenowa Cooking & goodlooking Babka-cytrynowy puch Crazy Cooking Creations Babeczki z masłem orzechowym i dżemem Czarna wisienka Bananowa babeczka z mikrofali Owsiana babeczka z kokosem Waniliowa babka jogurtowaBabeczki nadziane chałwąBabeczki waniliowe Czerwień i błękit Babka

Moje domowe kucharzenie
Recenzja książki "Kawa - sekrety baristy" 131

przepisy są zwieńczone aromatycznymi zdjęciami, które niesamowicie zachęcają do wypróbowania każdego z nich.Kolejna cześć książki pełna jest przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem.Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki

Emcia Pichci
Wiśniowy przekładaniec 2134

masło wyjąć z lodówki, by przyjęło temperaturę pokojową- masę grysikową zacząć wykonywać wtedy, gdy ugotowany grysik ostygnie i będzie miał zbliżoną temperaturę do ocieplonego masła- masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce grysiku, za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników- gotową masę schłodzićMASA WIŚNIOWA- wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier, wiśnie gotować

Smakołyki Bereniki
Pani Walewska 246

alkohol oraz aromat.  Pozostałe mleko połączyć z żółtkami i mąką. Masę dodać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez  2-3 godziny w lodówce

Mania Gotowania