pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:132/167)

Słodkie święta - przepisy 176

inspiracją do świątecznych wypieków :)Rolada waflowa z bananemWyśmienitkiŁatwy makowiecCiasto serowo - jabłkoweCiasto jabłkowo - budynioweCiasto " Wiśniowy szyk"Placek IłowieckiPiernik z herbatąSernik gotowanyWafel z mlekiem w proszkuCytrynowiecShrek - zielone ciastoCiasto szachownica "szach- mat"Piernik siostry AnastazjiMiodownikKakaowe ciasto z wiśniami i kokosemSłoneczne ciasto kawowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche rogaliki 188

chciałam zrobić coś w miarę na szybko i padło właśnie na  rogaliki :) Kruche, z ulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika. Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :)Składniki : 50g drożdży4 szkl mąki1 szkl śmietany 18%200 g masła2 żółtka1 czubata łyżka cukru pudruszczypta solidodatkowo :cukier pudermleko do posmarowania rogalikówPrzygotowanie :Drożdże

charlotte gotuje
Zimowa tarta z jabłkami 329

będą potrzebne na górę ciasta.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Do przesmażonych jabłek dodajemy miód, drobno pokrojone orzechy laskowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru oraz łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanej formy na tartę.Pozostały kawałek kruchego ciasta wałkujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Układamy w kratkę na tarcie.Ciasto wkładamy do piekarnika

Ciastkozercy
Ciasto jabłkowe 154

Przepis na ciasto jabłkowe, który chciałabym Wam dzisiaj zaproponować dostałam kiedyś od naszej sąsiadki. W niczym nie przypomina tradycyjnej szarlotki, jest bardziej jak piernik - aromatyczny i pachnący, z nutą korzennych przypraw. Pasuje nie tylko do kawy czy na podwieczorek, świetnie  nadaje się na smaczne i zdrowe śniadanie.Składniki:600 g jabłek300 g cukrucynamonrodzynkiorzechy1 szklanka oleju2 łyżeczki sody2 jajka400 g mąki

Ciastkozercy
Serduszkowe ciastka - lizaki 197

celofan świetnie sprawdzą się jako miły walentynkowy upominek. Możecie udekorować je dowolnie – bakaliami, cukiereczkami czy żelkami, ja zdecydowałam się na sam lukier, żeby nie przypominały za bardzo świątecznych pierników. Składniki: 1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego2 jajka100 g masła1 łyżeczka śmietany Składniki na lukier Masło wyciągamy wcześniej

Ciastkozercy
Ruszyła akcja "Świąteczne słodkości!" 202

próbę", a masa na ciasto piernikowe już powinna leżakować w piwnicy lub w lodówce. Zapraszam wszystkich do zamieszczania przepisów na ciasta, ciasteczka, babeczki, babki, cukierki, czekoladki, pierniki, czyli wszystko to, co kojarzy Wam się ze Świętami i czym chcielibyście podzielić się z najbliższymi!  Kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisuAby wziąć udział w akcji, wklej kod banerka

My Culinary Art
Ciasteczka dyniowe z cynamonem 808

Ciasteczka dyniowe z cynamonem zachwycą smakiem nie tylko wielbicieli smakołyków z użyciem purée z dyni, ale także fanów cynamonu i pierników. Dodatek cynamonu oraz sody upodabnia ciasteczka do pierniczków, mimo że nie zawierają miodu. Purée nie jest wyczuwalne w smaku, nadaje jednak ciasteczkom cudownej miękkości, która w połączeniu z dużą puszystością sprawia, że ciasteczka znikają szybciej, niż trwa ich przygotowywanie.Posypka

Smakołyki Bereniki
DIAMANT-owa przyjemność 221

pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie  w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna

Z Kuchni Do Kuchni
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 175

oraz w bardziej tradycyjnym zestawieniu, ze słodkim winem deserowym, Vin Santo. Przywieźliśmy również kilka paczuszek do Polski, jako prezent dla rodziny i znajomych.W czasie wycieczki do Sieny spróbowaliśmy słynnego piernika, panforte, tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże Narodzenie, jednak obecnie dostępnego w każdej lokalnej cukierni i restauracji. Panforte ma konsystencję miękkiego nugatu, jest pełne orzechów i suszonych owoców. Przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Przegląd tygodnia na moim blogu-1 150

Piernik z herbatą                                         Roladki z łososia                             Tagliatella z sosem grzybowym

W kuchennym oknie Ewy
Kruche Maślane Ciasteczka 130

polecam. Wspaniała zabawa z dziećmi na jesienne popołudnia. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g masła 180 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i zagniatamy ciasto hakiem do ciasta kruchego. Można również zagnieść ręcznie. Robimy kulę, lekko spłaszczamy

Made By Mom And Son
NIEBO W GĘBIE CZYLI DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 163

czasu do czasu muszę podnieść sobie poziom cukru ... ciastem drożdżowym.  Dla mnie to zdecydowanie NR1 wśród wszystkich gatunków ciasta.  Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z owocami i kruszonką.  Składniki:Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki drożdżowe jest TUTAJPonadto ulubione owoce:u mnie morele i jagody Wykonanie:  Zrobić

Walijskie Pichcenie
Dyniowe placuszki bezglutenowe 166

Składniki:200 g purée z dyni 3 łyżki mąki ryżowej2 łyżki otrąb1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko1 łyżeczka oleju roślinnegoCynamon, przyprawa do piernika Przygotowanie: Purée mieszamy dokładnie z jajkiem i olejem. Do miski wsypujemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszamy z dynią. Smażymy na suchej patelni.  Dyniowe placuszki na instagramie

Czarnawisienka
Powidła śliwkowe z wanilia i rumem 174

wiec jeśli do tej pory nie zrobiliście jeszcze domowych powideł to teraz jest ostatni dzwonek, bo warto zaopatrzyć się w nie na zimę. Są niezastąpione do przełożenia świątecznego piernika czy na chrupiący tost. Zapraszam.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto marchewkowe 276

mąki pszennej 170 g cukru ok. 150 g roztopionego masła (niegorące) 70 g drobno posiekanych orzechów (dowolne) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju łyżka przyprawy do piernika rozpuszczona tabliczka białej czekolady Wykonanie: Utrzeć marchewki i odsączyć od nich sok. Do odsączonych marchewek dodać pozostałe składniki w dowolnej kolejności i dobrze wszystko wymieszać (ja wymieszałam mikserem). Wylać do formy

Gorący kąsek