najlepsze z przygotowywanych dotychczas powideł, zrobiłam je pierwszy raz w ubiegłym roku i cieszyły się wielkim powodzeniem. Moja najmłodsza Córcia wyjada je łyżeczką, tak same bez dodatków. Dla wielbicieli pierników, ciasteczek korzennych, będzie to rozkosz dla podniebienia. Pyszne, gęste powidła bez dodatku cukru, w połączeniu z przyprawą piernikową Kotanyi (dla mnie jest to idealna przyprawa, bardzo intensywna i co najważniejsze
Smaczne Zdrowezabraknąć mojej kochane strucli. To ciasto przed którym klękają wszelkie moje dietetyczne postanowienia:D Co roku objadam ciocię z tego ciasta:) no może nie tylko z tego, bo jeszcze piernik:D W tym roku postanowiłam podkraść przepis na struclę:) Zrobiłam więc sobie świąteczne przyjemności wcześniej a poza tym trzeba rozwijać swoje umiejętności. Okazało się, ze mojego magiczne ciasto wcale
ciastkarnia na kruchym spodziePrzez te wszystkie przygotowania do świąt totalnie nie miałam ochoty znowu piec. Po ostatniej demolce jaką urządziłam barwnikami i piernikami w kuchni wszystko idealnie posprzątałam z nadzieją, że ten porządek wytrzyma kilka dni. No i niestety, zapomniałam, że miałam przynieś "coś dobrego do kawy" na spotkanie z przyjaciółmi. no i bądź tu mądry jak z tego wybrnąć.. przeglądałam swój
ciastkarnia na kruchym spodzieJednym z moich ulubionych świątecznych ciast zaraz po pierniku jest keks. Aromatyczny, rumowy, pełen bakalii, jakoś w ciągu roku nie jadam go tak często jak w okresie świat. Co tu dużo pisać, polecam ten przepis. Dla lubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą. Składniki:2 szklanki mąki4 jajkaszklanka bakaliipół szklanki orzechów drobno
ciastkarnia na kruchym spodziebrzegi tortownicy. Piec 10 minut w 180 stopniach.Utrzeć żółtka z cukrem i dodać twaróg. Do gotowej masy w sypać budynie i dobrze wymieszać. Na koniec dodać przyprawę do piernika lub olejek zapachowy, można również wsypać rodzynki lub inne bakalie czy owoce. Gotową masę wlewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy
ciastkarnia na kruchym spodzieposmak zostaje w ustach. Polecam więc wszystkim smakoszom marchewki na słodko. Składniki 1.5 szklanki startej marchewki 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 szklanki startych orzechów 4 jajka szklanka oleju Wykonanie: Marchewkę trzemy na małych oczkach i wsypujemy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy mikserem. Gotowe ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzieprzychodzi moment na ozdabianie, by 24 grudnia mogły zawisnąć na choince :) Ilość porcji: około 100 pierniczków Składniki: 550g mąki 300g miodu 120g masła 100g cukru pudru 40g przyprawy do piernika ( jest to zazwyczaj 1 opakowanie) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 1 jajko Miód podgrzewamy w garnuszku i mieszamy na blacie z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite
Kolizje Smakówporcji: ok 25 pierniczków ( zależy od wielkości foremek) Składniki: 2,5 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanka miodu 1/2 szklanka cukru pudru 1 łyżka masła 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ok 5 łyżek wody powidła np. śliwkowe z czekoladą lub dżem lukier: 1 szklanka cukru pudru ok 2 łyżki wody (powinien być
Kolizje Smakówsałatkę śledziową, Potrzebują one czasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się. Przygotowujemy również kapustę z grzybami. Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy sernik na zimno lub piernik marchewkowy Ozdabiamy pierniczki choinkowe wraz z resztą rodziny. Poniedziałek Obrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki
Kolizje SmakówDzień dobry, W tym roku ogarnął mnie szał pieczenia świątecznych ciasteczek. To własnie obłędny zapach wanilii, cynamonu czy piernika wydobywający się ze świeżo upieczonych cudeniek pozwala mi poczuć nastrój Bożego Narodzenia. Lubię sobie przy tym puścić moje ulubione płyty ze świątecznymi piosenkami i zapalić światełka na choince (którą mam ubraną od 6 grudnia) - nie przeszkadza mi wtedy nawet, że wciąż
Chilli Czosnek i Oliwadziewczyn przygotowała swoje specjały. Było słodko, było i wytrawnie.A na moim stoliku znalazły się: * muffinki marchewkowe z biała czekoladą * muffinki brownie z kremem czekoladowym i malinai * piernik z cukinii ( lub kabaczka ) * kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą * ciasteczka owsiane * koktajl mango-brzoskwinia * kompot korzenno-śliwkowy * drożdżówki z czekoladą i cynamonem W najbliższych dniach na blogu będą pojawiać
kolorowotorcikowomama. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na powidła: Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) Powidła śliwkowe Powidła śliwkowe z nutą wanilii Powidła śliwkowe bez cukru na 100 % wykorzystam do ekspresowego piernika na Boże Narodzenie. Składniki na 4 słoiczki o poj. 250 ml: 2 kg umytych śliwek polskich jeśli śliwki nie były zbyt słodkie można opcjonalnie dodać 100 g cukru Przygotowanie: Śliwki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędziałki był w lodówce. Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną konfiturę a’la Dorota. Cukier trzcinowy zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Przyprawę do pierników zastąpiłam przyprawą do deserów. Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem i anyżem, 5 słoiczków różnej wielkości: Składniki: 70 dag rabarbaru 1 kg truskawek 1 szklanka kandyzowanego cukru 1/2 szklanki białego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, jest to najprostszy, ale i najsmaczniejszy miodownik, można powiedzieć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzagotowujemy z cukrem, dodajemy napęczniałą żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia żelatyny, masę studzimy, następnie dodajemy kefir, mieszamy i przelewamy do szklanek wypełnionych pokrojoną galaretką, a w połowie posypanych startym piernikiem. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę.Powierzchnię deseru posypujemy resztą galaretki, ziarnami granatu i sokiem granatu. Smacznego! The post Deser z galaretkami na kefirze (light) appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię