pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:135/167)

Długo oczekiwany sernik na czekoladowym spodzie 192

brzegi tortownicy. Piec 10 minut w 180 stopniach.Utrzeć żółtka z cukrem i dodać twaróg. Do gotowej masy w sypać budynie i dobrze wymieszać. Na koniec dodać przyprawę do piernika lub olejek zapachowy, można również wsypać rodzynki lub inne bakalie czy owoce. Gotową masę wlewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto marchewkowe 211

posmak zostaje w ustach. Polecam więc wszystkim smakoszom marchewki na słodko. Składniki 1.5 szklanki startej marchewki 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia  łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 szklanki startych orzechów 4 jajka szklanka oleju  Wykonanie: Marchewkę trzemy na małych oczkach i wsypujemy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy mikserem. Gotowe ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pierniczki choinkowe 147

przychodzi moment na ozdabianie, by 24 grudnia mogły zawisnąć na choince :) Ilość porcji: około 100 pierniczków Składniki: 550g mąki 300g miodu 120g masła 100g cukru pudru 40g przyprawy do piernika ( jest to zazwyczaj 1 opakowanie) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 1 jajko Miód podgrzewamy w garnuszku i mieszamy na blacie z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite

Kolizje Smaków
Pierniczki z dżemem 205

porcji: ok 25 pierniczków ( zależy od wielkości foremek) Składniki: 2,5 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanka miodu 1/2 szklanka cukru pudru 1 łyżka masła 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ok 5 łyżek wody powidła np. śliwkowe z czekoladą lub dżem lukier: 1 szklanka cukru pudru ok 2 łyżki wody (powinien być

Kolizje Smaków
Ostatni weekend przed świętami. 143

sałatkę śledziową, Potrzebują one czasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się. Przygotowujemy również kapustę z grzybami. Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy sernik na zimno lub piernik marchewkowy  Ozdabiamy pierniczki choinkowe wraz z resztą rodziny. Poniedziałek Obrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki

Kolizje Smaków
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 215

Dzień dobry, W tym roku ogarnął mnie szał pieczenia świątecznych ciasteczek. To własnie obłędny zapach wanilii, cynamonu czy piernika wydobywający się ze świeżo upieczonych cudeniek pozwala mi poczuć nastrój Bożego Narodzenia. Lubię sobie przy tym puścić moje ulubione płyty ze świątecznymi piosenkami i zapalić światełka na choince (którą mam ubraną od 6 grudnia) - nie przeszkadza mi wtedy nawet, że wciąż

Chilli Czosnek i Oliwa
Piknik Smakoszy vol 2 - moja relacja 189

dziewczyn przygotowała swoje specjały. Było słodko, było i wytrawnie.A na moim stoliku znalazły się: * muffinki marchewkowe z biała czekoladą  * muffinki brownie z kremem czekoladowym i malinai * piernik z cukinii ( lub kabaczka ) * kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą  * ciasteczka owsiane * koktajl mango-brzoskwinia * kompot korzenno-śliwkowy * drożdżówki z czekoladą i cynamonem W najbliższych dniach na blogu będą pojawiać

kolorowotorcikowo
Powidła śliwkowe bez cukru 142

mama. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na powidła: Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) Powidła śliwkowe Powidła śliwkowe z nutą wanilii Powidła śliwkowe bez cukru na 100 % wykorzystam do ekspresowego piernika na Boże Narodzenie. Składniki na 4 słoiczki o poj. 250 ml: 2 kg umytych śliwek polskich jeśli śliwki nie były zbyt słodkie można opcjonalnie dodać 100 g cukru Przygotowanie: Śliwki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem 179

działki był w lodówce. Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną konfiturę a’la Dorota. Cukier trzcinowy zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Przyprawę do pierników zastąpiłam przyprawą do deserów. Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem i anyżem, 5 słoiczków różnej wielkości: Składniki: 70 dag rabarbaru 1 kg truskawek 1 szklanka kandyzowanego cukru 1/2 szklanki białego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Miodownik 402

Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, jest to najprostszy, ale i najsmaczniejszy miodownik, można powiedzieć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser z galaretkami na kefirze (light) 174

zagotowujemy z cukrem, dodajemy napęczniałą żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia żelatyny, masę studzimy, następnie dodajemy kefir, mieszamy i przelewamy do szklanek wypełnionych pokrojoną galaretką, a w połowie posypanych startym piernikiem. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę.Powierzchnię deseru  posypujemy resztą galaretki, ziarnami granatu i sokiem granatu. Smacznego! The post Deser z galaretkami na kefirze (light) appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cynamonowe i piernikowe ciasteczka 129

jednej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. Połowę mieszaniny przekładamy do drugiego naczynia. Do jednego dodajemy cynamon, do drugiego kakao i przyprawę do piernika, mieszamy, ale nie ze sobą. Siemię lniane zalewamy wodą i wstawiamy na ogień. Zdejmujemy je z niego moment przed wrzeniem i odstawiamy na bok, aby wystygło. Przecedzamy lub w inny, dowolny sposób

Weganizm infantylny
Współpraca z firmą Skworcu 179

CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek. Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje wypieki zyskają wyjatkowy smak i aromat, który z pewnością docenią wszyscy domownicy. 4. Skład TIKKA

Słodkości i nie tylko
Nie jedz tego, to jest na święta 156

tego się teraz trzymam :) PierniczkiSpokojnie można je zrobić tydzień przed świętami i przechowywać w zamkniętym pojemniku. A jeśli ma się dodatkowo gotowe ciasto, to szast prast i pierniki w 20 min. gotowe. Dwa dni przed wystarczy udekorować je lukrem, wtedy na pewno będą świeże i ładne.ŁazankiCiut więcej z nimi zabawy niż z pierniczkami, ale sposób przechowywania równie prosty. Zamrożenie

bastalena