roku w listopadzie robię swój pierwszy poważny krok w kierunku Świąt Bożego Narodzenia. Nadszedł bowiem czas by nastawić ciasto na pierniki, odstawić je w chłodne miejsce by dojrzało i nabrało odpowiedniego aromatu. Jak zwykle polecam najlepsze według mnie ciasto z tego przepisu klik
Przysmaki KarolkiBrownie, tak to jedno z ciast, które uwielbiamy bo wychodzi zawsze i ma nieskończenie wiele smaków. Tym razem przygotowałam brownie świąteczne o smaku piernika, z gruba warstwa śmietany. Powiem tylko - jest genialne. To dla was dość szybka propozycja na jedno ze świątecznym wypieków, przy którym nie trzeba się dużo napracować można milo zaskoczyć najbliższych i gości. Polecam spróbujcie naprawdę warto
Bernika - moj kulinarny pamietnikmożesz się obejść w kuchni? Blendera 3. Jakie sprzęty kuchenne zabrałabyś/zabrałbyś na bezludną wyspę – pamiętaj, tam nie ma prądu. Mlynek ręczny do kawy 4. Co ma piernik do wiatraka? Nic:) 5. Gdybyś mogła/mógł zamieszkać w dowolnym miejscu na Ziemi, jakie byś wybrała/wybrał? Tu gdzie mieszkam , w Irlandii 6. Gdybyś miała/miał możliwość wyboru
Smaki Edytybyć na wielkanocnym stole co nie znaczy, że zawsze musi być w takiej samej formie. Robię parzoną ( taką najprostszą uwielbia moja Mama), pieczoną wg starych receptur ( w miodzie , rozmarynie ,pierniku, piwie).Sprawdziłam, ze dawno- dawno temu dzikie wiśnie były również przyprawą do mięs. Dzikich nie mam - mam ładne mrożone -sprawdzimy jak połączą się smakowo z opiekaną białą kiełbasą. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikolejny tydzień w zdjęciach. 11 już wpis z tej serii obchody Święta Niepodległości na żarskim Cmentarzu zwykły dzwoneczek za grosze z Tesco gotowa przyprawa do piernika - chociaż pierniczki będę robiła na choinkę posypki do ciasteczek kawa i babeczki - nie wyglądają, ale były pyszne sobotni relaks małe zakupy niedzielne śniadanie na bogato obiad
Magiczne Życie Martyswój ulubiony przepis i poszaleć. Składniki : * szklanka mąki pszennej * pół kostki masła * 2 łyżki cukru pudru * 1 jajko albo samo żółtko * łyżka brązowego cukru waniliowego * łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie : Masło posiekać z mąką, dodać jajko i cukry z przyprawą. Zagnieść i odłożyć na pół godziny do lodówki. Zimne ciasto wałkować i wycinać dowolne kształty. Słomką robić dziurki
Magiczne Życie Martyjeden z bardziej pracochłonnych przetworów, ponieważ trzeba na nie poświęcić po kilka godzin przez 3 dni. Wtedy są idealne, gęste i w charakterystycznym ciemnym kolorze. Pamiętacie przepis na czekoladowy piernik najeżony bakaliami? Takie domowe powidła śliwkowe możecie do niego użyć, więc tym bardziej polecam je przygotować, nie zmarnują się, gwarantuję Wam :-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćDzień dobry!Jakie ciasta nieodłącznie kojarzą się Wam ze Świętami?Na pierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec, strucla makowa lub jeszcze inna wariacja z makiem? Coś jeszcze? Tak! Keks! Keks wypełniony po brzegi bakaliami :-).W tym roku postanowiłam przygotować go w wersji mini, w sam raz jeden keks dla jednej osoby, także można go podarować jako jadalny
Pora coś zjeśćtutaj zobaczycie inne świąteczne przepisy z jej udziałem - blok mleczny z żurawiną, muffinki waniliowo-żurawinowe) w wersji piernikowej. Ciasto jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, sycące. Smakuje nieco jak czekoladowy piernik. Poczęstowaliśmy nim naszych znajomych i wszystkim bardzo smakowało, Wam również przypadnie do gustu.Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku, czy potrzebuje jeszcze czasu na pobyt w piekarniku.Murzynek dzięki dodatkowi cynamonu oraz swojej wilgotnej, dość ciężkiej strukturze, w smaku przypomina nieco piernik
Smakołyki Berenikirazem z myślą o nadchodzących świętach (i nie tylko, bo przecież jemy takie ciasteczka cały rok) wyruszyłam w kulinarną przygodę z przyprawami korzennymi. Kojarzą się nam one głównie z piernikiem lub pierniczkami świątecznymi, jednak dodatek tych aromatycznych przypraw można śmiało wykorzystać w innych formach wypieków. Moje korzenne ciasteczka owsiane są bardziej miękkie i mniej chrupiące niż ciastka z płatków
Smakołyki Berenikipiernika4 łyżeczki gęstej śmietany 18%nadzieniebanan4 łyżeczki cukru4 łyżki mascarpone6 okrągłych biszkoptów(opcjonalnie 1 jajko) mąka ziemniaczana do podsypaniaodrobina soku z cytryny Wykonanie:- z masła, mąki, przyprawy do piernika, cukrów i śmietany zagnieść elastyczne gładkie ciasto, schłodzić je 30-60 minut w lodówce- w tym czasie kawałki banana (zostawić 6 plasterków i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały) rozdrobnić
Smakołyki Berenikistał się gonitwą z czasem, a przyjemnymi chwilami, które wprowadzą nas w atmosferę Bożego Narodzenia.Czynnością, która taką atmosferę tworzy, jest na pewno pieczenie i dekoracja ciasteczek i pierników, więc i ja wpadłam w wir zabawy ciasteczkowej i przygotowałam ciasteczka makowe. Ciasteczka makoweSkładniki:15 dag mąki tortowej3 dag maku8 dag masła5 dag cukru pudru1 żółtko2 łyżki mleka1 łyżeczka proszku
Smakołyki Berenikiprzez dzieci, brzęczy łańcuch, rozbłyskują co ruszlampki, które sprawdza Tato, czy w tym roku świecą nadal tak pięknie. W radio kolędy, nuci je cała rodzina.W kuchni piekarnik bucha zapachem pierników, na patelni skwierczy karp, a w lodówce studzi się kompot.W słoikach zamknięte szczelnie śledziki czekają, aż w końcu będą mogły zachwycać podniebienia.Tak, takie pyszne będą w tym roku święta. Jeszcze
W kuchni Karmel-itkigotowany na herbatnikach.Barszcz wigilijny. Pierniczki z suszoną śliwką. Kapusta z grzybami. Pierniczki dla spóźnialskich. Lukier królewski. Katarzynki. Cynamonowe latte. Śledziki na dwa sposoby. Piernik z wiśniami. ****** Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki