wytrawnie. Ceniony w kuchni z uwagi na szybkość przygotowania… i nie tylko. Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną. Składniki: - 400g kaszy kuskus - 2 puszki mleka kokosowego (800ml)- 2 łyżki brązowego cukru- płaska łyżeczka cynamonu- skórka z wyparzonej cytryny- syrop klonowy (do smaku)- szczypta soli- laska wanilii- jabłka- mrożona żurawina- 2-3 łyżki masła- garść płatków migdałowych- kilkanaście(...)Wsypujemy pokrojone jabłka, płaską łyżeczkę cynamonu i 2-3 garście mrożonej żurawiny. Dusimy kilka minut, aż jabłka się skarmelizują (nie mogą się rozpaść). W rondelku zagotowujemy 2 puszki mleka kokosowego z dodatkiem syropu klonowego, szczypty soli, ziaren i laski wanilii oraz startej skórki cytrynowej. Do dużej miski odmierzamy 400g kaszy kuskus, zalewamy wrzącym mlekiem kokosowym (razem z laską wanilii, potem
mojewypiekiinietylkosmoothie z kwiatem z ananasa jest kolejnym owocem moich poszukiwań idealnych smaków… i nie tylko. Składniki: - 1 dojrzały świeży ananas- 1 dojrzałe mango- kawałek limonki- ok. 150ml mleka kokosowego Ananasa obieramy ze skóry. Odcinamy końce, stawiamy go pionowo i pozbawiamy skóry, potem „sęków”. Nożykiem wycinamy środek. Kroimy na cząstki. Przekładamy do pojemnika, w którym będzie robiony napój(...)miksujemy. Mango obieramy ze skóry, odkrajamy od pestki, również kroimy na cząstki, dodajemy do ananasa – miksujemy. Wlewamy 150-200 ml mleka kokosowego oraz sok z ok. 1/3 limonki. Niepełną szklankę lodu kruszymy, dodajemy do koktajlu - miksujemy. Z powyższych proporcji powinno wyjść ok. 1200ml smoothie. Uwaga – substancją słodzącą są wyłącznie owoce. Dekorujemy oczywiście kwiatem z ananasa.Smoothie z kwiatem
mojewypiekiinietylkoCiasto Aniołek , już sama nazwa sugeruje , że ciasto jest pyszne . Potwierdzam :) Ciasto składa się z amoniakowych placuszków , które przełożone są masą budyniową a całość zwieńczona wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa dni wcześniej ponieważ musi nawilgnąć od masy a wtedy rozpływa się w ustach. Ciasto: 4 szkl mąki pszennej2 jaja¾ szklanki kwaśnej śmietany½ szklanki cukru(...)pszennejcukier waniliowyŚmietanę rozmieszać z pozostałym mlekiem, dosypać budynie, mąkę i cukier waniliowy i dokładnie rozmieszać. Mieszankę wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje, cały czas mieszającDodatkowoWiórki kokosowe Gorącą masą przekładać placki, posmarować wierzch i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić w chłodne miejsce najlepiej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniagalaretki z chia przygotowanej na wodzie,poniewaz taka galaretke mozna dluzej przechowywac w lodowce.Jesli przygotowujesz porcje tylko do deseru i zuzyjesz calosc mozesz na noc namoczyc chia w mleku kokosowym ( lub kazdym innym,ja akurat najbardziej lubie kokosowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chilli – 2 szt* czosnek – 3 ząbki* bulion – 100 ml* sos hoisin – 2 łyżki* sos sojowy – 1 łyżka* skórka z limonki – 1 łyżeczka* mleczko kokosowe – ok. 180 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Żeberka oczyszczamy , kroimy w kawałki.W gęsiarce rozgrzewamy olej i obsmażamy je z każdej strony.Dodajemy posiekany czosnek oraz papryczki chilli i 0,5 łyżeczki imbiru.Zalewamy(...)hoisin oraz sojowy i skórkę z limonki.Zalewamy szklanką wrzątku i na wolnym ogniu dusimy ok. 40 – 45 minut , obracając co jakiś czas.Po ok. 35 min. wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy.Na koniec doprawiamy do smaku.Podajemy np. z ryżem!Smacznego
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was kolejny przepis zakorzeniony w kuchni orientalnej.Przepyszny , soczysty kurczak w kremowym sosie z dodatkiem mleka kokosowego , chili i świeżej bazylii z ryżem nasypko jest świetnym pomysłem na szybki , sycący , a zarazem lekki obiad!Gorąco polecam – nie tylko fanom kuchni tajskiej!Ps. Jeśli wolicie coś jeszcze bardziej ostrego zerknijcie na Kurczaka po Kreolsku – mniam!SKŁADNIKI:* filet(...)papryczka chili – 1 szt* mieszanka przypraw cajun – 1 łyżeczka* sos chili – 1 łyżeczka* sos sojowy – 2 łyżki* świeża bazylia – 1 garstka* mleko kokosowe – ok. 250 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cebulkę drobno siekamy , z chili usuwamy ziarenka i cieniutko kroimy.Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy na paski / kawałki.W woku podgrzewamy oliwę , obsmażamy cebulę i dodajemy posiekaną chili.Dorzucamy
Ostra na SłodkoDziś przedstawiam przepis na karpia, tylko dla odmiany – w stylu orientalnym. Karp z tego przepisu wręcz rozpływa się w ustach, a duszony w sosie z pomidorów z mleczkiem kokosowym z dodatkiem papryki i aromatycznych ziół na pewno zasmakuje wszystkim amatorom tej ryby. Doskonały pomysł na urozmaicenie tradycyjnego świątecznego stołu, tym bardziej że danie jest bardzo łatwe i szybkie(...)laurowe i odstaw.Umieść pozostałą marynatę wraz z papryką w głębokiej patelni i umieść na średnim ogniu. Gotuj przez ok 8-10 minut, aż papryka zmięknie.Następnie wlej mleko kokosowe i bulion, zagotuj i dodaj sos rybny, ostrygowy i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, po czym włóż rybę tak by była rozłożona w 1 warstwie i gotuj przez 10 minut
karmelowygdzieś pośrodku. Uwielbiam wszelkie barszcze z jego udziałem, ale w formie zasmażanej, czy surówkach tylko go toleruję. Dzięki procesowi pieczenia burak zyskuje niezwykłą słodycz, natomiast dodatek innych warzyw, mleka kokosowego i ostrej papryki tworzy fenomenalną kompozycję, której po prostu nie sposób się oprzeć! Zdrowa, gęsta, sycąca, pyszna i wegańska zupa z pewnością zachwyci każdego.Składniki (na 6-8 porcji(...)średniej wielkości buraków1 korzeń pietruszki1/2 selera1 czerwona cebula3 ząbki czosnku1 ostra papryczka chilisól morska500-750 ml wege bulionu z warzyw100-150 ml mleka kokosowego lub wegańskiej śmietankipłatki migdałów do posypania (ewentualnie)Przygotowanie:Buraki, pietruszkę, seler i cebulę obrać i umyć, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220°C na 1h. Po tym czasie wyjąć
Food Squaremoże być coś lepszego niż taki pudding z tapioki na jesienną chandrę? Ja myślę, że nie! Te wspaniałe szkliste kuleczki zanurzone w kokosowym mleku dają niesamowicie dużo radości podczas wcinania. Zwykle tapiokę podaję z owocami, jednak dzisiaj przygotowałem ją z wyśmienitym dyniowym musem w akompaniamencie korzennych przypraw - cynamonu, goździków i imbiru. Pudding wyszedł obłędny i powalił wszystkich domowników na kolana(...)Dlatego też postanowiłem się z Wami nim podzielić. Pudding z tapioki (na 4-5 porcji):2 puszki mleka kokosowego (800 ml)pół szklanki kulek tapioki (około 100 g)2 łyżki cukru/ksylitolu lub innego słodukilka kropel ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski waniliiKorzenny mus dyniowy:1 szklanka purée z uprzednio upieczonej dyni2 łyżki syropu klonowego lub miodu1 płaska łyżeczka
Food Squareblogu Pojechana kuchnia wiedziałam, że to właśnie to jako pierwsze wyląduje na moim stole. I miałam rację... Zupa nie jest bardzo gęsta, ale obłędnie smaczna. Mleko kokosowe nadaje jej wyjątkowego smaku, gruszka byłaby tylko lekko wyczuwalna w tle, gdyby nie połówka owocu pływająca na środku talerza. Do tego rozgrzewający imbir i słoneczna dynia - idealny jesienny obiad. Koniecznie musicie(...)dopóki dynia nie zmięknie. Kilka minut przed końcem gotowania obrać gruszki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Kiedy dynia i gruszki będą miękkie, wlać mleko kokosowe, dodać pieprz, kurkumę i imbir. Pogotować jeszcze kilka minut, zdjąć z palnika i zmiksować blenderem na gładki krem. W razie potrzeby doprawić.Przed podaniem dodatkowe gruszki przeciąć na pół, podsmażyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś przedstawiam po raz kolejny moje ukochane mule, tym razem w stylu indyjskim. Niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu przepyszne mule w aromatycznym, czerwonym sosie curry, z mleczkiem kokosowym, podane z kolendrą i chrupiącymi grzankami do zebrania sosu. Gotowe w 10 minut a są jednymi z najlepszych muli jakie jadłam w życiu. Polecam gorąco na te chłodne dni!Scroll down(...)czerwonym sosie curry(1 porcja)Składniki:500 g świeżych i oczyszczonych małż1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej1 łyżka oleju1 łyżka czerwonej pasty curry1/4 szklanki białego wytrawnego wina1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30 %posiekana kolendra lub pietruszka do podaniagrzanki z bagietkiPrzygotowanie:W większym garnku rozgrzej na małym ogniu olej, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia.Zwiększ ogień do dużego, dodaj pastę
karmelowyBombki choinkowe to małe kokosowe kulki przypominające śnieżki. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Przypadną do gustu nie tylko wielbicielom kokosa. To wiórki kokosowe połączone ze skondensowanym, słodkim mlekiem, mrożonymi, kwaśnymi wiśniami z delikatną nutą skórki cytrynowej. Niezwykłe połączenie smaków z pewnością zapadnie w pamięci jako świąteczny przysmak. Przepis oryginalnie pochodzi z książki "4 Ingredients".SKŁADNIKI
Złote przepisyKolejna odsłona mojej ulubionej zupy - Tom Kha Gai. Tym razem trochę kwaśniejsza, mniej pikantna, z kurczakiem, pieczarkami i kiełkami. Na moim blogu możecie znaleźć również przepis na zupę kokosową z boczniakami, grzybkami straw i kurczakiem. Zapraszam do gotowania! :)Składniki:400 ml bulionu drobiowego*400 ml mleka kokosowego4 cm galangalu3 łodygi trawy cytrynowej4 listki limonki kafir1/2 łyżeczki mielonej kolendry1 papryczka chilli(...)GOTOWANIA: 40 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Kurczaka kroimy w kostkę, galangal w cienkie paski, trawę cytrynową w 4 cm słupki. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. W garnku umieszczamy bulion, mleko kokosowe, galangal, cukier palmowy, papryczkę chilli w całości, liście limonki i trawę cytrynową. Doprawiamy mieloną kolendrą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 30 minut. 2. Do zupy
Tajskie smakitemat kuchni tajskiej, podana w skorupce kokosa. Kokos nie rozłupał się idealnie równo, ale to też ma swój urok Zupa jest aksamitna, aromatyczna i rozgrzewająca z dodatkiem mleka kokosowego, curry, grzybów mun i makaronu w kształcie ryżu. Spróbujcie Składniki:100 g makaronu „Czarniecki” w kształcie ryżu1 litr bulionu drobiowegokawałek imbiru (około 1/2 kciuka)1 cebulka500 g dyni (zważonej(...)odrobinie oleju. Dodajemy posiekany imbir, czosnek, pokrojoną w kostkę dynię, marchewkę i chwilę podsmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dolewamy bulion, gotujemy do miękkości i miksujemy. Dolewamy mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, pastę curry i mieszamy. Dodajemy ugotowane grzyby mun i gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą lub sosem sojowym.Gotową zupę podajemy z makaronem w kształcie ryżu
Oryginalny smakKończący się termin dwóch opakowań śmietany zmobilizował mnie do upieczenia tego pysznego ciasta. Śmietankowo - kokosowa warstwa, kakaowe kruche ciasto i delikatnie kwaskowate wiśnie pasują do siebie rewelacyjnie. Ciasto z wyglądu przypomina serniczek a po schłodzeniu nawet go troszkę przypomina. Czy będzie powtórka tego wypieku...? na 100 % bo domownikom bardzo ale to bardzo smakował(...)wiśnie ( użyłam z kompotu)Wykonanie:Białka ubić na sztywną pianęBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy , wiórki kokosowe oraz śmietanę. Wymieszać delikatnie i wylać na podpieczony spód.Na masie ułożyć wiśnie i posypać startym na grubych oczkach ciastem z zamrażarki. Całość piec jeszcze
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia