pieczenia: najpierw w piekarniku — niestety wyszły dość suche i popękane, później na suchej patelni — były już bliskie ideału, jednak znów delikatnie popękały, dlatego w trzeciej próbie wlałem kapkę oleju kokosowego — wyszło super, powstały charakterystyczne bąble powietrza, a sam wypiek stał się bardziej elastyczny i wyrośnięty. Oczywiście nie są tak puchate jak ich pszenni krewni, ale nie wyszedł gniot(...)mąki kukurydzianej 50 g mąki z tapioki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 2 łyżki oleju z pestek dyni 400 ml letniej wody olej kokosowy do smażenia Tapenada: 300 g czarnych oliwek 2 łyżki kaparów 2 duże filety anchois 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta płatków chili opcjonalnie sól do smaku Dodatkowo
Food Squarestarzenie się skóry, infekcje, zapalenie w organizmie i choroby. Oraz wiele, wiele innych dobroczynnych właściwości.... Na początku nie byłam do nich przekonana. Swój pierwszy pudding zrobiłam na mleku kokosowym, ale czegoś mi brakowało, to nie był ten smak. Na jakiś czas zapomniałam o nich kompletnie i unikałam w swoim codziennym menu. Do czasu... aż swój pudding zrobiłam na najzwyklejszym jogurcie(...)śniadań, a także deserów. ;) Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżeczki nasion chia łyżeczka cukru trzciniowego banan dodatki: ulubione owoce pokrojone w drobną kostkę (u mnie nektarynka) wiórki kokosowe gorzkie kakao Przygotowanie: Nic prostszego! ;) Nasionka chia zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia na ok. 30 minut. W międzyczasie blendujemy banana z niewielką ilością wody. Powinien
Kuchnia EllieInspiracja od Anny Lewandowskiej . Bardzo smaczne i przy okazji zdrowe, dorzuciłam jeszcze do batonów 3 łyżki niezmielonych wiórek kokosowych. Składniki: 1 szklanka orzechów (dałam włoskie, mogą być nerkowce, migdały) 1 szklanka wiórek kokosowych 1/3 szklanki oleju kokosowego + kilka łyżek (dałam z pestek winogron) 6 łyżek kakao 4 łyżki świeżo parzonej kawy 5-6 łyżek słodziwa – np. miodu/ słodkiego syropu
Qlinarnie i Qlinarniesezonowymi owocami. Zawsze wychodzą pyyyyszne. Jak zwykle nie podam dokładnych proporcji. Wszystko zależy od naszego smaku i objętości miseczek, które mamy . POTRZEBUJEMY: 2 łyżki ryżu mleko kokosowe lub inne ulubione duża garść jagód duża garść malin 2 łyżki miodu wiórki kokosowe Ryż gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładki krem razem z mlekiem kokosowym i odrobiną miodu. Mleka
WYSPA SZCZĘSLIWAkako, postanowiłam zaryzykować i go zjeść. Było warto, batonik jest pyszny. Nigdy nie sądziłam, że surowe kakao może być tak pyszne- świetnie współgra z pozostałymi składnikami. Aloha, baton kokosowy- również jeden z tych górujących na mojej liście ulubionych. Smak kokosa zdecydowanie wyczuwalny- a to wielki plus. Warto zwrócić uwagę na to, że batonik zawiera w składzie olej kokosowy nierafinowany- czyli(...)olej kokosowy lepszej jakości. Chwytajcie linki do profili Zmiany Zmiany, na : instagramie facebook'u stronie interetowej A jaki jest wasz ulubiony baton? Z chęcią dowiem się również, jaka jest wasza opinia na temat zmiany zmiany :] Równie pozytywna, jak moja
healthy dreamskawą. Herbatą raczymy się jednak wspólnie. Ot siła tradycyjnych zakazów! Ciekawa jestem, czy macie w swoich domach jakieś prywatne rytuały, które Was scalają? Jednym z przykładowych herbatkowych deserów jest kokosowa tarta. Ta dzisiejsza jest zainspirowana makaronikową tartą Doroty z Moich wypieków, zmieniłam parę rzeczy, choćby z powodu większej formy, jakiej użyłam. Biorę na spód: - 300g mąki pszennej - 150g masła zimnego(...)uformować w kulę. Zawijam ją szczelnie w folię i odkładam na około pół godziny do lodówki. Przygotowuję składniki do wypełnienia tarty. Potrzebuję 3 jajka, 2 szklanki kokosowych wiórków, szklankę cukru,120g stopionego masła, łyżkę maki, średnią szczyptę amoniaku. Jednak zanim wszystko połączę, wyjmuję ciasto, wałkuję na pół centymetra, układam na 28 cm formie do tarty
I tu będę miała takie teMoja ulubiona tarta orkiszowa z pieczonym jogurtem greckim , tym razem w wersji czekoladowej. Zamieniłam także smalec (z braku owego) na masło klarowane z małym dodatkiem oleju kokosowego, kruche ciasto wyszło jeszcze pyszniejsze. Delikatnie karmelowe (taką nutę nadaje domowe masło klarowane ), cudne. Już mam pomysł na kruche ciastka z tego przepisu. Tymczasem zapraszam do przetestowania tarty. Ciacho nie tylko(...)220g mąki orkiszowej typ750 (lub 200g typ700) - 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 90g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 30g smalcu (dałam 20g masła klarowanego i 10g oleju kokosowego bezzapachowego) - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - 3 łyżki zimnej wody - szczypta soli Dodatkowo: - ok.150-200g suchego grochu* lub fasoli (do obciążenia tarty) Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera
Smaczne Zdroweobok nich obojętnie. Młode liście, łodygi i buraczki świetnie nadają się do chłodnika (przepis) , wytrawnej tarty (przepis) , pierogów (przepis) , wiosennej zupy jarzynowej. Botwinka w połączeniu z mlekiem kokosowym to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Dodatkowo zupie wyrazu dodaje imbir i kilka innych aromatycznych przypraw. A robi się ją w oka mgnieniu i tak też znika z talerzy. Warto też(...)pęczki botwinki 2 szalotki 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 200 ml koncentratu barszczu 200 ml mleka kokosowego liść laurowy szczypta kuminu szczypta ziaren kolendry sól pieprz sos sojowy olej Do podania: makaron ryżowy szczypiorek limonka Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojone szalotki, po chwili
Smakowity Blog KulinarnyLENIWE CURRY / LAZY CURRY Curry… Ostre, indyjskie danie z lekkim posmakiem mleka kokosowego, podane z ryżem lub chlebkiem naan – czego chcieć więcej? Dzisiaj curry wersja leniwa – gotowa pasta, mrożona mieszanka warzyw – wszystko gotowe w mniej więcej pół godziny. Curry… Spicy, Indian dish with a coconut milk flavor, served with rice or naan bread – what(...)Today curry in a lazy version – ready paste, frozen mix of vegetables – the dish is ready in more or less half an hour. SKŁADNIKI: 1 puszka mleka kokosowego 400 g piersi kurczaka 350 g mieszanki chińskiej 2 torebki (200 g) ryżu 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, curry, chili INGREDIENTS
Martyna Cooksdrugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu. Składniki: 200 g mąki pszennej(u mnie pół na pół pełnoziarnista z białą) 100 g zimnego masła kokosowego 100 g brązowego cukru 1 duży banan szczypta soli 3 łyżki kakao lub karobu krem: 600 ml mleka roślinnego 100 g cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej (30 g) 4 kopiaste(...)łyżki mąki ziemniaczanej (40g) 1 zblendowana gruszka karmelizowane gruszki: 4 gruszki łyżka masła kokosowego 50 g cukru trzcinowego łyżka cynamonu Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiej. Dodaj pozostałe składniki i dużym nożem siekaj składniki ciasto, aż zrobi się glina, którą będzie można uformować w kulę (średnio zajmuje to 10 minut) Jeżeli lubisz się bawić, to zawiń ciasto w folię, schłodź
greenscarftarta z powidłami i jabłkami: SPÓD: - 250g mąki owsianej (może być pełnoziarnista, orkiszowa, żytnia etc.) - 20g łyżki babki płesznik i jajowatej lub zmielonego siemienia lnianego - 3 kopiaste łyżki oleju kokosowego - 3 łyżki cukru/ksylitolu - lub więcej NADZIENIE: - słoik powideł - 3 duże jabłka - wanilia - słodzidło - wedle uznania Wykonanie: 1. Wymieszać dokładnie widelcem babkę płesznik i jajowatą lub siemię lniane z 3 łyżkami(...)ciepłej wody, aż do powstania gęstej zawiesiny. 2.. W dużej misce zagnieść dokładnie mąkę, zawiesinę, olej kokosowy, słodzidło. Dodawać zimnej wody, aż ciasto złączy się w zwartą masę i uformować kulę. 3. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. 4. Do rondelka wrzucić starte na dużych oczkach, obrane jabłka. Dodać wanilię, cukier/ksylitol dostosowując słodkość
Pland based fillewłosów źródło witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego wzroku wspomagają odporność wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego polecane przy wysokim poziomie cholesterolu, trójglicerydów OLEJ KOKOSOWY Aktualnie to mój najczęściej używany tłuszcz w kuchni. Bardzo lubię dodawać go do wypieków i słodkich dań. Idealnie sprawdza się u mnie w potrawach wytrawnych, z tego względu(...)jestem ogromną fanką kokosowego smaku i nie przeszkadza mi on całkowicie podawany w formie właśnie wytrawnej. Używam go także do smażenia, podsmażania, duszenia. Właściwości oleju kokosowego: w 90% składa się z tłuszczów nasyconych o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów źródło kwasu laurynowego, który wspomaga
Zdrowie na języku :Pszklanki purée z batatów 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka tapioki 15 namoczonych daktyli 100 g mleka roślinnego 100 g oleju kokosowego 2 jajka 100 g drożdży kilka posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki purée z batatów 2 namoczone daktyle cukier puder do posypania Przygotowanie: Bataty dokładnie(...)myjemy przekrawamy na pół, każdą z połówek smarujemy olejem kokosowym i zapiekamy w piekarniku przez ok 20 min w 180 st. Jak ostygną blendujemy, aż powstanie konsystencja purée. Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy przez 10 min, następnie miksujemy na gładko. Mąki mieszamy z mlekiem, drożdżami i jajkami, a następnie dodajemy
Łycha smakówduże cebule - 2 ząbki czosnku - 100g startego żółtego sera - duży pęczek natki pietruszki - szczypta majeranku (dałam więcej) - 2 szczypty gałki muszkatołowej (pominęłam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego - sól i pieprz do smaku - ulubione zioła - ja dałam pokrojoną drobno małą gałązkę świeżego rozmarynu (nie trzeba) + Masło i bułka tarta lub mąka lub otręby do wysmarowania i wysypania formy. Ziemniaki(...)drobną kostkę. Dodać obrane, pokrojone w kostkę cebule, podsmażyć do miękkości, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać przełożyć do ziemniaków. Na łyżce masła klarowanego lub oleju kokosowego podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy tak długo aż odparuje z nich cała woda. Przekładamy do ziemniaków z boczkiem i cebulą. Dodajemy starty
Smaczne Zdrowe