Pysznie! Zapraszam! Sezon na szparagi w pełni, ulubionym daniem ze szparagami jest risotto, robię je w różnych wersjach, cześć przepisów jest już na blogu. Dzisiaj proponuję risotto na mleku kokosowym z dodatkiem chili i szparagów. Kremowe i subtelne w smaku. Polecam gorąco! Wiosna na talerzu! SKŁADNIKI: - pęczek szparagów - puszka mleka kokosowego - 3 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek(...)chili, i przeciśnięty czosnek, jak i pokrojone szparagi (same główki odłóż na bok dodamy je pod koniec gotowania). Smażymy 2 minuty, dodajemy ryż i wlewamy po 100 ml mleka kokosowego. Mieszamy ciągle, czekamy aż ryż wchłonie mleko. Znowu dodajemy mleko, czekamy aż ryż wchłonie ciągle mieszając. Jak mleko się skończy dodajemy osoloną wodę. Mieszamy do momentu aż ryż będzie miękki
SMYKWKUCHNImiałam i trudno go dostać, użyłam soku z cytryny. KOKOSANKI MIGDAŁOWE. Składniki na około 40 sztuk: 420 g wiórków kokosowych 1 szklanka (250 ml) słodzonego mleka zagęszczonego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki esencji migdałowej (ewentualnie może być olejek migdałowy wtedy około 1 łyżeczka) 4 białka(...)Sposób przyrządzania: Nagrzać piekarnik do temperatury 170ºC. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski włożyć wiórki kokosowe, dodać słodzone mleko zagęszczone, sól, obydwie esencje, a następnie dokładnie wymieszać widelcem i odstawić. Do dużej szklanej miski wrzucić białka. Miksować na umiarkowanych obrotach przez minutę, aż białka zbieleją i będą pieniste
Zakątek rozkoszy kulinarnychtyle sycące, że mogą stanowić odrębny posiłek... oczywiście jeśli po obiedzie będziemy w stanie powstrzymać się przed jego zjedzeniem, co zapewniam - jest bardzo trudne. :-) Dziś w wersji kokosowej, czyli popularne i lubiane przez wszystkich Rafaello. Smacznego! 100g suchej kaszy jaglanej 350 szklanki mleka do gotowania + 150ml do kremu 250ml wody 4 łyżki cukru 5 czubatych łyżek wiórków kokosowych 2 czubate(...)proszku 1. Kaszę jaglaną zalewamy 350ml szklanki mleka i 250ml wody, dodajemy cukier, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Jeśli płyn wyparuje przedwcześnie, dolewamy wodę. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i migdały, studzimy. 2. Kaszę przekładamy do blendera. Zalewamy pozostałymi 150ml zimnego mleka i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy mleko w proszku, miksujemy jeszcze chwilę. Przekładamy do pucharków
Szefowa kuchnizdrowego zarazem. Jeśli zatem ktoś ma ochotę na pyszny, energetyczny i bardzo szybki w przygotowaniu deser to polecam jabłka w miodzie z dodatkiem kawy, cynamonu i wiórek kokosowych w zestawieniu z zieloną herbatą. Składniki: - zielona herbata liściasta - 1 jabłko - 1 łyżka miodu - szczypta kawy rozpuszczalnej - szczypta wiórków kokosowych - szczypta cynamonu Parzymy zieloną herbatę w imbryku, jabłko kroimy na cztery części(...)wydrążamy pestki. Polewamy miodem, oprószamy kawą, wiórkami kokosowymi i cynamonem. Taka słodka przekąska idealnie komponuje się z cierpką zieloną herbatą, yummy :) Idealne również dla dzieci - wtedy w wersji okrojonej o kawę
upichconaJogurt naturalny Mleko bez laktozy/roślinne Węglowodany: Kasza: gryczana (biała, prażona), jaglana, jęczmienna, owsiana Ryż: jaśminowy, dziki, kolorowy, czarny, brązowy Mąka: o rkiszowa, kukurydziana, pełnoziarnista, razowa, ryżowa, gryczana, owsiana, kokosowa, migdałowa itd. Bardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze: Orzechy - wszystkie oprócz brazylijskich (rzadko(...)Kasza gryczana z tuńczykiem 4. Koteczki z serem i orzechami 5. Wafle z warzywami i jajkiem 6. Kasza jaglana z wpc 🍚 3 1. Kokosowa owsianka z karmelizowaną gruszką 2. Jajka faszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką 4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym
Czarnawisienkapyszności właśnie się rozpoczął. Bo przecież niedługo po nich mamy truskawki, później maliny, jagody, porzeczki... W tym roku sezon inauguruje u mnie zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym. Zawsze przygotowuję jej spory garnek, żeby starczyła na dwa dni, ale i tak często już po pierwszym dniu niewiele zostaje;) Składniki: 0,5 l bulionu drobiowo-warzywnego duży pęczek botwinki(...)buraczkami wielkości orzechów włoskich 2 marchewki 1 pietruszka pół niedużego pora 6-8 niedużych młodych ziemniaków 0,5 szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny woda Przygotowanie: Bulion zagotować. Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę (ziemniaki w grubszą, marchew i pietruszkę w drobniejszą), pora pokroić w półplasterki. Warzywa wrzucić
Kulinarne Inspiracjemoją mamę. Ryż można podawać w wielu wersjach, jako desery, dodatek do doń głównych, zapiekany, gotowany, ... Wariantów jest naprawdę sporo. Dziś zapraszam Was na ryżowy deser. Pudding ryżowy z kokosową nutą i owocami znakomicie spełnia się w roli deseru, jak i sytego śniadania czy kolacji. Spróbujcie. ... niby prosty deser, a jak znakomicie się prezentuje ... Składniki: 1 woreczek ryżu jaśminowego (można(...)użyć innego, akurat taki miałam w domu ) 240 ml mleka 1 łyżeczka miodu np. wielokwiatowego 2 łyżeczki wiórek kokosowych 1/2 kiwi łyżka arbuza Przygotowanie: Rondelek z wodą ustawiamy na palniku. Gdy woda zacznie się gotować wkładamy do niej woreczek ryżu. Ryż gotujemy około połowy czasu podanej na opakowaniu przez producenta (u mnie około 7-8 minut). Po tym czasie
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 litr gorącej wody 150 d wiórków kokosowych 40 g miodu lub 60 g cukru Przygotowanie: Gorącą wodę wlać do naczynia ChufaMix. Do wkładu filtrującego wsypać wiórki kokosowe, miód lub cukier i pozostawić na 5 min. Następnie zmiksować blenderem przez około minutę. Przy pomocy tłuczka ChufaMix ubić powstałą pulpę i wycisnąć ją do ostatniej kropli(...)Właśnie jestem na etapie testowania tego cudeńka... W mleku kokosowym zakochałam się.....naprawdę smakuje lepiej niż te ze sklepu..... Przeczytałam w książeczce, która jest dołączona do ChufaMix, że napoje roślinne przygotowane w tym aparacie są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (regulujące poziom cholesterolu i trójglicerydów) białko, wapń, witaminy....itd Postanowiłam
Gaździnka warzywysypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Składniki na masę: 500ml mleka 6 łyżek kaszy manny 200g masła 200g cukru 200g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Mleko zagotować z cukrem. Dodać kaszę mannę i masło. Na sam koniec dodać wiórki i wszystko dokładnie wymieszać. Gorącą masę wylać na przestudzone ciasto. Składniki na polewę: 200g(...)śmietaną rozpuścić w garnuszku (mieszając, żeby śmietanka nie wykipiała a czekolada się nie spaliła- można to zrobić w kąpieli wodnej, wówczas unikniemy przykrej niespodzianki). Polewę wylać na masę kokosową. Ciasto można jeść od razu, ale najlepiej smakuje dobrze schłodzone. Jeśli ciasto robicie z przeznaczeniem dla dorosłych, możecie do kremu dodać jeszcze adwokat. Gdy ciacho będą spożywały wasze pociechy, pod masę
Wielki apetytcebula – 1 szt * kardamon, liść laurowy – po 2 szt * cynamon – 1 łyżeczka * świeża chili – 0,5 szt * pasta curry massaman – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – 400 ml * pasta z tamaryndowca, sos rybny – po 1 łyżce * cukier palmowy – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni podgrzewamy połowę mleka kokosowego , dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz(...)przyprawy: kardamon, liść laurowy oraz cynamon. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut. W rondelku podgrzewamy pastę curry massaman z 3 łyżkami mleczka kokosowego, a następnie dodamy resztę mleczka i zalewamy kurczaka. Wrzucamy pokrojoną cebulkę zblanszowaną wcześniej we wrzątku oraz cukier palmowy, sos rybny i pastę z tamaryndowca. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekaną
Ostra na Słodkozalanych wrzątkiem 1/2 szklanki ulubionych płatków (ja dałam gryczane) 1/4 gotowanego brokuła (ok 75 g) 3 łyżki lnu 1 łyżka babki płesznik lub lnu 2 łyżki oleju kokosowego (bez oleju kokosowego też wychodzi) 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku 2 szczypty ulubionych ziół (u mnie tymianek i cząber) bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie(...)cześć płatków zalewamy wrzątkiem wraz z lnem i babka płesznik, odstawiamy na co najmniej 5 minut -blenderujemy ze sobą cieciorkę, brokuła, olej kokosowy, rozgnieciony czosnek. Dodajemy namoczone nasiona i płatki, blenderujemy kolejny raz - do w miarę jednolitej masy dodajemy mąkę, sol i suche płatki, mieszamy rękoma i lepimy kulki mieszczące się w dłoni - kulki obtaczamy w bułce tartej
Pora na pora i pomidorapieczenia 3 łyżki kakao (zamiast kakao można dodać 3 łyżki budyniu bez cukru, będzie jasne i lżejsze) 3 łyżki mleka 1 łyżka jogurtu greckiego 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego (z kokosowym jest bardziej wilgotne) 1 jajko Wykonanie: z olejem rzepakowym z dżemem z wiśni i brzoskwiń z olejem kokosowym Jajko roztrzepać widelcem, dodać mleko i olej, wymieszać. Następnie
Kuchcik gotujeZupa o kremowej i gęstej konsystencji oraz niebanalnym smaku powstałym z połączenia ciecierzycy, pomidorów, mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw- sycąca i rozgrzewająca, której ugotowanie- łącznie z przygotowaniem- zajmuje niecałe 20 minut! Przepis zaczerpnięty z bloga Bernadetty ' Bernika- mój kulinarny pamiętnik ', za który jestem wdzięczna autorce, gdyż zakochałam się w smaku tej zupy już od pierwszej łyżki! Gorąco zachęcam(...)przygotowania, może i Was tak samo zauroczy- jak mnie?! :) * ciecierzyca- 400 g (puszka) * pomidory bez skóry- 400 g (puszka) * mleko kokosowe- 400 ml * bulion warzywny- 250 ml * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * ocet balsamiczny- 1 łyżka * świeża kolendra- 4-5 gałązek (u autorki- bazylia) * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * olej sezamowy- do smaku
Kraina Miodem PłynącaZapraszam na delikatny krem pomidorowo kokosowy o aromacie indyjskich przypraw, podany z prażonymi ziarnami kminu rzymskiego :) Składniki na 5 porcji: 500 g pomidorów, sparzonych, bez skórki, pokrojonych w kostkę 250 g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku) 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 cebula, drobno posiekana 500 ml wody(...)minuty. Dodajemy chilli, liść laurowy, kozieradkę, kurkumę, kolendrę, kumin, sól i pieprz. Smażymy przez ostatnie 3 minuty. 2. Do garnka dodajemy pomidory i passatę, dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, wrzucamy 1/2 kostki warzywnej. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż pomidory się rozpadną, czyli około 20 minut. Doprawiamy cukrem. Zdejmujemy z ognia. 3. Zupę blendujemy
My Culinary Artmąki 1 szklanka kremówki ( śmietana 36%) 1/2 szklanki soku z ananasa (z puszki) 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju 6 łyżek wiórków kokosowych 12 plastrów ananasa z puszki olej do smażenia W dużej misce mieszamy kremówkę z sokiem ananasowym, olejem i jajkami. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe. Miksujemy(...)dużej patelni. Kładziemy na rozgrzany olej porcję ciasta i na każdym placku plaster ananasa. Placki z obu stron smażymy na złoty kolor. Podajemy oprószone cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Smacznego! Oryginalny przepis pochodzi z Poradnika Domowego nr 7/2014
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/