Moja ulubiona tarta orkiszowa z pieczonym jogurtem greckim , tym razem w wersji czekoladowej. Zamieniłam także smalec (z braku owego) na masło klarowane z małym dodatkiem oleju kokosowego, kruche ciasto wyszło jeszcze pyszniejsze. Delikatnie karmelowe (taką nutę nadaje domowe masło klarowane ), cudne. Już mam pomysł na kruche ciastka z tego przepisu. Tymczasem zapraszam do przetestowania tarty. Ciacho nie tylko(...)220g mąki orkiszowej typ750 (lub 200g typ700) - 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 90g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 30g smalcu (dałam 20g masła klarowanego i 10g oleju kokosowego bezzapachowego) - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - 3 łyżki zimnej wody - szczypta soli Dodatkowo: - ok.150-200g suchego grochu* lub fasoli (do obciążenia tarty) Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera
Smaczne Zdroweobok nich obojętnie. Młode liście, łodygi i buraczki świetnie nadają się do chłodnika (przepis) , wytrawnej tarty (przepis) , pierogów (przepis) , wiosennej zupy jarzynowej. Botwinka w połączeniu z mlekiem kokosowym to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Dodatkowo zupie wyrazu dodaje imbir i kilka innych aromatycznych przypraw. A robi się ją w oka mgnieniu i tak też znika z talerzy. Warto też(...)pęczki botwinki 2 szalotki 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 200 ml koncentratu barszczu 200 ml mleka kokosowego liść laurowy szczypta kuminu szczypta ziaren kolendry sól pieprz sos sojowy olej Do podania: makaron ryżowy szczypiorek limonka Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojone szalotki, po chwili
Smakowity Blog KulinarnyLENIWE CURRY / LAZY CURRY Curry… Ostre, indyjskie danie z lekkim posmakiem mleka kokosowego, podane z ryżem lub chlebkiem naan – czego chcieć więcej? Dzisiaj curry wersja leniwa – gotowa pasta, mrożona mieszanka warzyw – wszystko gotowe w mniej więcej pół godziny. Curry… Spicy, Indian dish with a coconut milk flavor, served with rice or naan bread – what(...)Today curry in a lazy version – ready paste, frozen mix of vegetables – the dish is ready in more or less half an hour. SKŁADNIKI: 1 puszka mleka kokosowego 400 g piersi kurczaka 350 g mieszanki chińskiej 2 torebki (200 g) ryżu 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, curry, chili INGREDIENTS
Martyna Cooksróżnych smoothie, (np. ten truskawkowo -arbuzowy koktajl) po prostu wtedy mam zdecydowanie mniejszą ochotę na „ciężkie posiłki” i wybieram owoce i warzywa. Składniki: truskawki banany kiwi mleko kokosowe nasiona Chia Przygotowanie : Nasiona Chia wsypujemy do miseczki i zalewamy mlekiem kokosowym, odstawiamy na noc do lodówki, aby nasiona napęczniały, w ten sposób powstaje wyśmienity i bardzo zdrowy dodatek(...)składników już przed samym podaniem. Miksujemy kolejno owoce. Moje smoothie podzieliłem na trzy części: spodnia warstwa to kiwi w połączeniu z bananami, kolejna warstwa to nasiona chia z mlekiem kokosowym oraz górna część zmiksowane truskawki. Smoothie z nasionami chia to pyszna opcja na np. drugie śniadanie. Artykuł Smoothie z nasionami chia, kiwi, bananem i truskawkami. pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifedrugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu. Składniki: 200 g mąki pszennej(u mnie pół na pół pełnoziarnista z białą) 100 g zimnego masła kokosowego 100 g brązowego cukru 1 duży banan szczypta soli 3 łyżki kakao lub karobu krem: 600 ml mleka roślinnego 100 g cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej (30 g) 4 kopiaste(...)łyżki mąki ziemniaczanej (40g) 1 zblendowana gruszka karmelizowane gruszki: 4 gruszki łyżka masła kokosowego 50 g cukru trzcinowego łyżka cynamonu Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiej. Dodaj pozostałe składniki i dużym nożem siekaj składniki ciasto, aż zrobi się glina, którą będzie można uformować w kulę (średnio zajmuje to 10 minut) Jeżeli lubisz się bawić, to zawiń ciasto w folię, schłodź
greenscarftarta z powidłami i jabłkami: SPÓD: - 250g mąki owsianej (może być pełnoziarnista, orkiszowa, żytnia etc.) - 20g łyżki babki płesznik i jajowatej lub zmielonego siemienia lnianego - 3 kopiaste łyżki oleju kokosowego - 3 łyżki cukru/ksylitolu - lub więcej NADZIENIE: - słoik powideł - 3 duże jabłka - wanilia - słodzidło - wedle uznania Wykonanie: 1. Wymieszać dokładnie widelcem babkę płesznik i jajowatą lub siemię lniane z 3 łyżkami(...)ciepłej wody, aż do powstania gęstej zawiesiny. 2.. W dużej misce zagnieść dokładnie mąkę, zawiesinę, olej kokosowy, słodzidło. Dodawać zimnej wody, aż ciasto złączy się w zwartą masę i uformować kulę. 3. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. 4. Do rondelka wrzucić starte na dużych oczkach, obrane jabłka. Dodać wanilię, cukier/ksylitol dostosowując słodkość
Pland based fillespecjalnie nie lubiłam (do tego stopnia, że musiałam sama zorganizować wydarzenie by się zmusić do ich regularnego picia ; )). Chyba dopiero gdy zaczęłam eksperymentować z koktajlami na bazie wody (szczególnie kokosowej), które są nieco lżejsze od tych mlecznych, polubiłam je i zaczęłam czuć, że naprawdę odżywiają mój organizm. Tak czy inaczej, wyzwanie jest dla mnie dodatkową motywacją by o siebie zadbać(...)plastry lub słupki, marchewkę obieramy i kroimy w słupki, rzepę dokładnie myjemy i kroimy w plastry (a plastry na 4 mniejsze plasterki). Rozgrzewamy patelnię z 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Smażymy groszek cukrowy z obydwu stron (ok. 3 min. z każdej strony). W tym czasie zabieramy się za zrobienie dressingu. Składniki na dressing łączymy ze sobą w siekaczu. Groszek cukrowy wykładamy
Fill The Bowlwłosów źródło witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego wzroku wspomagają odporność wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego polecane przy wysokim poziomie cholesterolu, trójglicerydów OLEJ KOKOSOWY Aktualnie to mój najczęściej używany tłuszcz w kuchni. Bardzo lubię dodawać go do wypieków i słodkich dań. Idealnie sprawdza się u mnie w potrawach wytrawnych, z tego względu(...)jestem ogromną fanką kokosowego smaku i nie przeszkadza mi on całkowicie podawany w formie właśnie wytrawnej. Używam go także do smażenia, podsmażania, duszenia. Właściwości oleju kokosowego: w 90% składa się z tłuszczów nasyconych o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów źródło kwasu laurynowego, który wspomaga
Zdrowie na języku :Pszklanki purée z batatów 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka tapioki 15 namoczonych daktyli 100 g mleka roślinnego 100 g oleju kokosowego 2 jajka 100 g drożdży kilka posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki purée z batatów 2 namoczone daktyle cukier puder do posypania Przygotowanie: Bataty dokładnie(...)myjemy przekrawamy na pół, każdą z połówek smarujemy olejem kokosowym i zapiekamy w piekarniku przez ok 20 min w 180 st. Jak ostygną blendujemy, aż powstanie konsystencja purée. Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy przez 10 min, następnie miksujemy na gładko. Mąki mieszamy z mlekiem, drożdżami i jajkami, a następnie dodajemy
Łycha smakówduże cebule - 2 ząbki czosnku - 100g startego żółtego sera - duży pęczek natki pietruszki - szczypta majeranku (dałam więcej) - 2 szczypty gałki muszkatołowej (pominęłam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego - sól i pieprz do smaku - ulubione zioła - ja dałam pokrojoną drobno małą gałązkę świeżego rozmarynu (nie trzeba) + Masło i bułka tarta lub mąka lub otręby do wysmarowania i wysypania formy. Ziemniaki(...)drobną kostkę. Dodać obrane, pokrojone w kostkę cebule, podsmażyć do miękkości, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać przełożyć do ziemniaków. Na łyżce masła klarowanego lub oleju kokosowego podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy tak długo aż odparuje z nich cała woda. Przekładamy do ziemniaków z boczkiem i cebulą. Dodajemy starty
Smaczne Zdrowetrzeba sobie jednak zarezerwować nieco więcej czasu na pieczenie ziemniaków, przy czym najlepiej wybrać duże odmiany przeznaczone do pieczenia i frytek. Wędzone tofu podsmażone z cebulką nada wspaniały aromat, kokosowe mleko kremową fakturę, a posikany szczypiorek nieco świeżości. Przepyszne, polecam! Składniki: 6 dużych ziemniaków 2 kostki (około 350g) wędzonego tofu 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 3 łyżki posiekanego szczypiorku(...)małe ząbki czosnku ½ szklanki gęstego mleka kokosowego szczypta soli i pieprzu Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki umyj, osusz i przekrój na połówki. Ponakłuwaj je widelcem i wyłóż na przygotowaną blachę. Wstaw do piekarnika i piecz około 1 godziny, do momentu, aż staną się miękkie. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Tofu pokrój na małe paseczki
Roślinna - blog wegańskiłyżeczki) - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - bezzapachowy olej kokosowy do smażenia Ziemniaki z kaszą podusić. Do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia(...)dorzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy i odstawiamy z palnika. Masę mieszamy i formujemy płaskie kotlety. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju kokosowym (u mnie bezzapachowy), po kilka minut, do lekkiego przyrumienienia. Podajemy jako samodzielne danie, np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do innych dań. U mnie wersja z sosem pieczarkowym, oraz podsmażonymi całymi pieczarkami. Sos przygotowuję
Smaczne Zdrowesłodkości, ja dałam tylko 4 duże łyżki ale ilość cukru w marcepanach sięga często ilości migdałów, a bywa i odwrotnie ;) ) - i moja innowacja tym razem - użyłam cukru kokosowego , przez co marcepan nie wyszedł biały, a karmelowy, no a smak oczywiście super :) Osobiście nie dodaję już żadnych olejków/aromatów, ani tłuszczu, wody, mleka czy czegokolwiek innego, po prostu migdały(...)przez zapomnienie woda ostygnie i skórki znowu ciężko zdjąć, najlepiej odlać zimną wodę i jeszcze raz zalać migdały wrzątkiem, po chwili znowu obierają się "same". Jeśli chodzi o cukier kokosowy to wspaniała alternatywa dla białego cukru, ma niski indeks glikemiczny (35), świetnie smakuje karmelem, a przy tym jest bogaty w minerały takie jak potas, magnez, cynk i żelazo, a tego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEróżnych blogach na ten temat, żeby tym razem sos mi wyszedł :) Oprócz karmelowego zrobiłam przy okazji krem chałwowy :) Składniki: - ok 400 ml cukru (może być biały), - 1 puszka mleka kokosowego (takiego które stało najlepiej kilka dni w lodówce), - szczypta soli. Wykonanie: Zaczynamy od otworzenia puszki mleka kokosowego, odlewamy z niego wodę, gęstą część wyjmujemy z puszki i dobrze mieszamy łyżką(...)się w grudki. Po kilku minutach na niedużym ogniu cukier zaczął się topić, oczywiście mieszałam go co jakiś czas, gdy już się cały rozpuścił, dodajemy ostrożnie szybko całe mleko kokosowe. Musimy przy tym bardzo uważać bo karmel zacznie się pienić i może nawet pryskać, ale to tylko przez chwilę. Dokładnie całość mieszamy i gotujemy kilka minut, na koniec dodajemy szczyptę
Co na wege obiad?schab bez kości około 500 g - 1 duży pomidor - kilka oliwek nadziewanych czosnkiem - 125 g mozzarelli - olej do smażenia - łyżka curry - sól - 1/3 szklanki mleka kokosowego Mięso umyj, osusz, pokrój na kotlety i utłucz tłuczkiem do mięsa. Pomidory pokrój na cienkie plasterki. Posól mięso z jednej strony i na tej też stronie układaj kawałki mozzarelli, oliwki i plastry pomidorów(...)Zwiń w roladki i podsmaż na oleju z wszystkich stron na brązowo. Włącz piekarnik na 200 ° C termo obieg i piecz roladki zanurzone w mleku kokosowym wymieszanym z curry tak do mniej niż do połowy. Po 15 minutach odwróć mięso i piecz kolejne 15 -20 aż się podrumienią. Sos kokosowy możesz zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki
Pasje Jolki