Witajcie :) dzisiaj coś na szybko czyli Naleśniki z mąki ryżowej nadziewane twarożkiem i polane syropem klonowym . Do smażenia naleśników użyłam Oleju kokosowego firmy Olejowy Raj . Do posypania użyłam ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa Zapraszam :) Składniki na ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mleka(...)Masa twarogowa : 250 g sera białego pół tłustego 1 laska wanilii 1,5 łyżki ksylitolu 2 łyżki jogurtu naturalnego syrop klonowy do polania naleśników Olej kokosowy do smażenia 2 łyżki ziarenek Migdałowy Przylądek Wykonanie : Do miski wlać mleko dodać jajka i wymieszać , następnie dodać mąkę ryżową , ziarenka wanilii i ksylitol . Wszystkie składniki
Sama słodycz i szczypta chilidzisiaj coś lekkiego i zdrowego , sałatka z rukoli , roszponki , awokado i innych pyszności :) Do dressingu użyłam Ostropestu i oleju kokosowego z Olejowego Raju Zapraszam :) Składniki : 1/2 awokado 1/2 papryki czerwonej kawałek selera naciowego 2 łyżki(...)szczypiorku garść rukoli garść roszponki kilka pomidorków koktajlowych Kawałek zielonego ogórka Dressing : 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego miód do smaku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ostropestu sól morska do smaku Wykonanie : Wszystkie warzywa umyć . Paprykę , seler pokroić w kostkę lub paseczki .Szczypiorek posiekać.Ogórek pokroić w pół plasterki Pomidorki przekroić na 4 części.Awokado obieramy
Sama słodycz i szczypta chilikostkę szczypta soli 2 jajka 200 g surowej dyni, startej na tarce o małych oczkach 150 ml oleju Kruszonka tosca 100 g różnych orzechów i migdałów 50 g kokosowych chipsów 100 g masła 90 g jasnego muscovado 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietanki lub mleka Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (uwaga! każdy piekarnik działa inaczej). Przygotuj dwie miski(...)Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotuj kruszonkę tosca. W rondelku rozpuść masło, po czym dodaj mąkę wymieszaną z cukrem i śmietankę. Zagotuj, dodaj orzechy i część kokosowych chipsów. Rozprowadź tosca na powierzchni ciasta. Posyp resztą kokosowych chipsów. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut
codojedzeniabatatowe , jeśli nie macie batatów to oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaków . Pyszne , chrupiące w sam raz na obiad , do tego dowolny sos lub jogurt naturalny . Do smażenia użyłam Oleju kokosowego Olejowy Raj Zapraszam(...)bataty lub zwykłe ziemniaki 2 szklanki startej na małych oczkach dyni piżmowej sól, pieprz , szczypta chilli do smaku 2 jajka 1.2 łyżki mąki w zależności od jakości ziemniaków Olej kokosowy do smażenia Kawałek pora 1 łyżka siemienia lnianego mielonego Ziarenka do posypania , siemię lniane , słonecznik
Sama słodycz i szczypta chilijogurtem i owocami na śniadanie. Przepis – domowa granola Składniki: na około ¾ l granola 100 g migdałów 100 g orzechów laskowych 100 g orzechów nerkowca 2 łyżki sezamu garść kokosowych chipsów 100 ml tahini 10 daktyli 50 ml wody 2 łyżki kokosowego oleju Namocz daktyle w wodzie, wypestkuj i zmiksuj. Do dużej miski wsyp orzechy, kokosowe chipsy i nasiona sezamu
codojedzenianiż cytrusy - świeże figi- regulują poziom cholesterolu i są pomocne przy bólu gardła - idealne dla tych, którzy w pracy używają aparatu mowy przez 8 godzin ;-)) - olej kokosowy o szerokim spektrum działania na nasz organizm, działa łagodząco na bóle brzucha i idealnie odżywia skórę, co jest zbawienne gdy pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach "Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- lunch do pracy SKŁADNIKI(...)świeży sok Marwit marchewkowy - garść makaronu pełnoziarnistego - puree z dyni - imbir, kurkuma, cynamon, odrobina soli - świeże figi - seler naciowy - pomidorki koktajlowe - orzechy laskowe - sok z limonki - olej kokosowy Makaron wrzuć na gotującą się wodę, gotujemy max 5 minut, aby był al dente. Odcedź i przełóż do słoiczka. Puree z dyni wymieszaj z przyprawami i świeżym sokiem marchwiowym Marwit. Zalej
SMYKWKUCHNIzrobienia razem z dziećmi. Kokos możecie zastąpić posiekanymi orzechami. Potrzebne nam (na ok.22 trufle): - 300 g gorzkiej czekolady - 300 ml chudego mleka - 250 g mleka w proszku - opakowanie wiórek kokosowych Przygotowanie: Czekoladę połamać na drobne kawałki i wrzucić do rondelka z mlekiem. Postawić na średnim ogniu i podgrzewać mieszając do roztopienia czekolady. Odstawić na 5-10 minut do przestudzenia(...)Następnie dodać mleko w proszku i 2 łyżki wiórek kokosowych, całość dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę umieścić w lodówce do stężenia. Gdy masa zgęstnieje, rękoma formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Schować do lodówki do momentu podania. Trufle utrzymają świeżość około tygodnia jeśli będą przechowywane w lodówce
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: 1,5 tabliczki tabliczki białej czekolady 50 g masła 25 g cukru pudru 200 g gęstego mleka kokosowego 2 nakrętki likieru śmietankowego 20 g śmietanki kremówki Dodatkowo potrzebne będą: wafelki do lodów migdały około 20 sztuk wiórki kokosowe do posypania do przystrojenia użyłam Trufli Rafaello z przepisu poniżej: Przygotowanie: składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać(...)małym ogniu od czasu do czasu mieszając, około 5-15 minut masa będzie bulgotać- uważać by nie przypalić masy ostudzić podawać w wafelkach z migdałami, posypać wiórkami kokosowymi Najlepiej podawać schłodzone Smacznego
KreatywnePinyPrzepyszne śniadanie Fit! Piękne i cudowne w smaku kokosowe placuszki podane z gorącym sosem malinowym. Czy jest sens pisać coś więcej? ;-))) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 kokosy - 2 białka - 2 żółtka - 2 łyżki mąki owsianej - 1 łyżka mąka pszennej - 100 ml mleka kokosowego - słodzik Kokosy obieramy ze skorupy. Dodajemy mleko kokosowe i miksujemy blenderem o dużej mocy na gładką masę. Dodajemy mąkę
SMYKWKUCHNIJeśli mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu to najlepsze są muffinki. Dziś klasyczne, jasne, mięciutkie, na bazie mleka kokosowego . Z pysznymi jeżynami, ale równie dobrze można dodać do nich inne sezonowe owoce. Smakują rewelacyjnie! Składniki suche: 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia niepełna szklanka cukru Składniki mokre: 2 żółtka 1 szklanka domowego mleka kokosowego(...)foremki na muffiny do 3/4 wysokości, do każdej muffinki włożyć jeżynę albo dwie. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. *można użyć zwykłego mleka lub wody, jeśli mleko kokosowe to tylko domowe, z puszki jest za gęste. Wspaniałe świeże jeżyny
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBardzo zdrowy deser. Dla tych co na diecie bezglutenowej, bezcukrowej, bezmlecznej i dla nas wszystkożernych. Mleczko kokosowe puszka 250 ml ( ja wykorzystałam rich&creamy) stevia w kroplach agar agar, ale może być żelatyna 4 płatki żelatyny owoce granatu Mleczko kokosowe wymieszaj z kilkoma kroplami stevii, ksylitolu(...)Agar agar lub płatek żelatyny( 1 łyżeczka żelatyny)- zmieszaj z gorącą wodą dodaj owoce granatu. Tak przygotowane owoce połóż na wierzchu panny cotty kokosowej. Włóż do lodówki, aby się ścięło z wierzchu. Mnie nie udało się wyjąć ze szklanki deseru gdyż był z lekka za płynny. Do mleczka
AZgotuj!łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodajcie kakao gorzkie. Ja zrobiłam w obu wersjach. Podane składniki to ilość potrzebna do upieczenia ciasta w jednej keksówce! DODATKOWO: wiórka kokosowe (dużo, ok. 2 opakowania) Ganache <----- to link do przepisu, wystarczy, że klikniesz nazwę ;) Wykonanie: Jak widać na zdjęciach w pierwszej kolejności przygotowuję sobie składniki. Keksówki wyłożyłam papierem, ale tylko(...)kromki, a potem każdą kromkę przecięłam na 3 mniejsze kawałki. Każdy kawałek zamaczałam w wystudzonym,ale nadal rzadkim ganache, a potem obtaczałam w wiórkach kokosowych. Robiłam to przy pomocy dwóch widelców, niestety, dziecko było na boisku, a ja miałam zajęte obie ręce i nie miałam jak zrobić zdjęcia. Gotowe kostki kokosowe układałam na tacy, a po skończeniu wstawiłam tace
Blondynka GotujeCiastka przygotowałam łącznie z pieczeniem w ciągu 40 minut. Wyszły niezwykle kruche dodatek mąki kokosowej jest wyczuwalny . Można powiedzieć , że parę składników a jaka radość w domu :) zwłaszcza dla dzieci. Składniki : mąka pszenna 300 g mąka kokosowa 100 g 2 żółtka margaryna 220 g łyżeczka proszku do pieczenia ksylitol 100 g Wykonanie ciastek: Do misy(...)wkładamy miękką margarynę , dodajemy do niej ksylitol i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Do masy z margaryny i ksylitolu dodajemy żółtka i nadal miksujemy. Przesiewamy obydwie mąki ( kokosowa i pszenna) oraz proszek do pieczenia ,dodajemy do masy " maślanej". Nadal miksujemy koło 15 minut. Teraz bierzemy końcówkę od rękawa cukierniczego i wciskamy ciasto. Końcówka makaronik równo nad papierem wyciskamy
Różowa kuchniazarazem banalnymi w przygotowaniu pomysłami na letnie posiłki ;) sałatka (mix sałatk, roszpunka, szpinak, lodowa) z fetą i truskawkami ziemniaki, fasolka, zielony groszek curry z mleczkiem kokosowym ziemniaki smażone na patelni z cebulką i kukurydzą, jajko sadzone na maśle Makaron tagliatelle z kurczakiem curry, w mleczku kokosowym i płatkami migdałowymi, z brokułem i kalafiorem Makaron ryżowy(...)wędzonym łososiem i fasolką w mleczku kokosowym A na koniec coś na słodko, banale w wykonaniu, a w smaku niesamowite jogurt naturalny z malinami i chałwą
More food, love and dreamsDzisiaj coś do kawy. Małe kokoski w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych. Składniki: 1 margaryna "Kasia" 1 szklanka cukru pół szklanki słodkiej śmietany Te składniki wkładamy do garnka i gotujemy. Następnie studzimy i dodajemy: 2,5 szklanki mąki 3 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze(...)stopni. Zimne ciasto kroimy na małe kawałeczki i obtaczamy w gorącej polewie i posypujemy wiórkami kokosowymi. Przygotowane kokoski wkładamy do lodówki. Polewa: 2 margaryny 1 szklanka słodkiej śmietany 10 łyżek kakao trochę twardej czekolady Dodatkowo: pół kg wiórków kokosowych Smacznego
Salonik smaków