kokosowy - 4500 przepisów (strona:84/300)

Rurki z kremem 168

węższej do szerszej. Można jedną część rurek obtoczyć w cukrze. Układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjmujemy i studzimy. Miałam mleczko kokosowe w lodówce, więc nadziałam rurki kokosową bitą śmietaną. Obaliłam przy tym teorię, że jeśli otworzymy mleczko kokosowe, które stało w lodówce i nadal będzie płynne to nam się nie ubije

NA MOIM TALERZU
985. Zdrowsze pralinki ... z ciecierzycy. 154

Kokosowe pralinki z ciecierzycy z białą czekoladą*;  koktajl truskawkowy (ciecierzyca, mąka kokosowa,banan,biała czekolada, wiórki kokosowe) Takich jeszcze nie było u mnie :D Wiecie co? Jeszcze tylko miesiąc do wakacji

More food, love and dreams
Truskawkowy mus jaglany 174

jest za słodki, ale zdecydowanie sycący, dzięki czemu należy poważnie rozważyć przygotowanie go na śniadanie.  Składniki: 8 łyżek kaszy jaglanej 6 sztuk daktyli 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego 2 szklanki truskawek (ok.300g) ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny uprażone płatki migdałów i truskawki do podania Kaszę jaglaną dokładnie opłucz, sparz(...)wrzątkiem, wraz z daktylami przełóż do garnka i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kiedy kasza będzie gotowa, dodaj do garnka mleko kokosowe i dokładnie zamieszaj. Odłóż na moment do przestudzenia.  Do kielicha blendera wrzuć umyte i obrane z szypułek truskawki, dodaj ziarenka wanilii, syrop klonowy i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Do czerwonego soku dorzuć teraz ugotowaną

Roślinna - blog wegański
Domowe mleko kokosowe 142

Domowe mleko kokosowe. Składniki: -> 1 szklanka świeżo otwartych wiórek kokosowych -> 2 szklanki wody   Wykonanie: Wiórki zalewamy jedną szklanką gorącej wody i odstawiamy pod przykryciem na około 2-2.5h. Kolejno przekładamy do blendera i zalewamy dodatkowo ½ szklanką wrzątku. Miksujemy przez kilka minut. Nad czystą miską rozkładamy gazę, na którą wykładamy zawartość blendera. Czekamy chwilę aż mleko wpłynie(...)środka a następnie mocno wyciskamy pozostałość. Resztę wytłoczyn znów przekładamy do blendera i zalewamy ½ szklanką wrzątku i powtarzamy czynność. Ostatecznie otrzymujemy pyszne domowe mleko kokosowe, które można wykorzystać na wiele sposób. Przechowywać najlepiej w lodówce przez kilka dni zamknięte. Może dojść do rozwarstwienia mleka w zależności od ilości tłuszczu gdy będzie długo w lodówce. Wystarczy wstrząsnąć, zebrać górę

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Placuszki dyniowo-bananowe 130

najlepsza rekomendacja :) szklanka mąki z pestek dyni 1/4 mąki jaglanej 2 łyżki amarantusa ekspandowanego szczypta proszku do pieczenia 2 jajka szklanka maślanki mały, dojrzały banan płaska łyżka nierafinowanego oleju kokosowego (zazwyczaj smażę placuszki bez tłuszczu jednak to ciasto ma tendencję do przywierania dlatego polecam smażyć je na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub rzepakowego) Maślankę miksujemy z jajkami oraz mąkami(...)proszkiem. Dodajemy startego banana i mieszamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego i pojedynczo smażymy placuszki aż będą rumiane z obu stron. Smacznego :) Artykuł Placuszki dyniowo-bananowe pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Kaczka po tajsku z czerwonym curry 169

ostrych przypraw. Skojarzenie słuszne, ale ostatecznie wszystko zależy od proporcji. W tej konkretnej potrawie ostra jest już sama pasta curry, z drugiej jednak strony składnikami są również łagodne mleczko kokosowe oraz liczi, a ja ograniczyłem wykorzystanie świeżego chili. Dlatego można polecić to danie zarówno zwolennikom zdecydowanie ostrych smaków (dodajcie np. 3 papryczki zamiast jednej), jak i osobom które niekoniecznie lubią(...)nogi lub piersi z kaczki (600-800g) – patrz też uwagi 2 łyżki (40g) czerwonej pasty curry 200g liczi z puszki 200g pędów bambusa 100ml bulionu 150ml mleczka kokosowego 1 średnia papryczka chili 2 kawałki trawy cytrynowej duża garść bazylii tajskiej kilka łyżek soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego Do podania 125g ryżu jaśminowego Instrukcje Nogi lub piersi

Kulinarna Pokusa
Mleko kokosowe 191

kuchniach, co raz częściej zwracamy też uwagę na jego "zbyt bogaty" skład na etykiecie. A nikt nie chce się przecież truć konserwantami. Moja dzisiejsza propozycja to przygotowanie domowego mleka kokosowego, bez konserwantów i zagęstników i duuuużo tańszego niż to ze sklepu :) Mleko możemy przygotować w dwóch wersjach, w zależności od jego przeznaczenia: bardziej tłuste (przepis I) - do gotowania np. potraw(...)tych wszystkich powodów warto wyeliminować z diety, chociaż częściowo, mleko pochodzenia zwierzęcego i zastąpić je mlekiem roślinnym :) Przepis I - mleko bardziej tłuste (do gotowania) Składniki: 200 g wiórków kokosowych 4 szklanki gorącej wody Przygotowanie: Wiórki zalewamy 2 szklankami gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.  Po tym czasie dolewamy 1 szklankę wrzątku

Piąty grzech główny
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 147

formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175ºC przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem ananasowo-kokosowy 200 g kawałków ananasa z puszki 4 czubate łyżki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki cukru pudru 100 g serka mascarpone Ananasa odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym, zblendować na gładką masę(...)Dodać wiórki kokosowe, cukier puder i serek mascarpone. Całość wymieszać widelcem, aż do połączenia składników. Waniliowy krem mascarpone 150 g serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru ziarenka wanilii wyskrobane z 1 laski Serek za pomocą łyżki rozetrzeć dokładnie z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż. Na spodni blat wyłożyć cały krem ananasowo-koksowy, rozsmarować

Moniki Smakołyki
Pudding chia z marakują 99

śniadanie jakie można sobie wyobrazić. Wystarczy zalać mlekiem (ja używam roślinnego), zamieszać i odstawić na noc do lodówki. Do śniadania wystarczy dodać owoce. Moim ulubieńcem jest chia z mlekiem kokosowym i z marakują – słodko-kwaśne połączenie jest idealne by rozpocząć dzień. Oprócz niebywałej szybkości przygotowania atutem takiego posiłku są też jego walory zdrowotne – są pełne kwasów omega -3, zawierają błonnik(...)dobrego” cholesterolu. Mam nadzieję, że przekonałam Was do mojej propozycji śniadaniowej. Do przygotowania dwóch porcji śniadaniowego puddingu potrzebujemy: – 3 łyżeczki nasion chia – ok 150 ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe) – 2 owoce marakui Nasiona chia wrzucam do pojemnika i zalewam mlekiem. Mieszam i na chwilę odstawiam – powinny zwiększyć swoją objetość, jeszcze raz mieszam i ewentualnie dolewam odrobinę mleka. Zostawiam

Szybko Tanio Smacznie
Kokosowe Red curry z bambusem 213

Jest to bardzo szybka i bardzo łatwa wersja Red Curry z dodatkiem mleczka kokosowego,pędów bambusa i kurczaka.Podać można z osobno ugotowanym białym ryżem. SKŁADNIKI NA 4 porcje: 100-150 g pasty red curry 800 ml mleczka kokosowego (2 puszki) 1 puszka plasterków bambusa 1/2 piersi drobiowej pokrojonej w kostkę 1 tarwa cytrynowa lub 4-5 listków limonki(...)palmowego lub trzcinowego 2 łyżki sosu jasnego rybnego/ostrygowego (u mnie tajski-Nam Pla) kilka listków kolendry a najlepiej tajskiej lub zwykłej bazylii. Red curry podgrzać razem z połową mleczka kokosowego. Potłuc przekrojoną wzdłuż trawę cytrynową tempą stroną noża i zawiązac z niej supły.Dodać do curry.Jesli stosujemy listki limonki to zgnieść je w dłoniach i dodać od razu. Gotować

Sztuka gotowania w/g Samiry
Placek serowy 239

Przepis ten pochodzi z książki Siostry Anastazji. Ciasto ma delikatną strukturę i chrupiącą kokosową bezę na wierzchu. Ja dodałam jeszcze do sera opakowanie rodzynek bo lubię to połączenie. Ciasto jest słodkie, dla mnie troszkę za bardzo, więc przy kolejnym jego pieczeniu zmniejszę trochę ilość cukru, ale Was zostawiam z oryginalną wersją :) Składniki: - 1 i 1/2 kg mielonego sera(...)cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń śmietankowy - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 250 g margaryny piana - 4 białka - 150 g cukru kryształu - 150 g wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce sera oraz cukier waniliowy, proszek do pieczenia

Zainspirowana w kuchni
Różowy tort z truskawkami 126

truskawkami, przygotowany z okazji urodzin małej Martynki :) Różowe blaty biszkoptowe (w wersji zwykłej można pominąć barwnik), przełożone kremem na bazie kremówki z kawałkami owoców. Udekorowany truskawkami i wiórkami kokosowymi. Takie połączenie musi pysznie smakować, zniknął ze stołów w mgnieniu oka ;) Polecam! :) Składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 150 g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki różowego(...)około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 3 części. Masa śmietanowa: 1 l śmietany 36% 150 g cukru pudru 400 g truskawek zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie) + 50 g wiórków kokosowych truskawki 1/2 galaretki truskawkowej gorąca woda Truskawki umyć i pokroić na małe kawałki Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie), zmiksować

Domowa cukiernia Ewy
Risotto ze szparagami! 109

Pysznie! Zapraszam! Sezon na szparagi w pełni, ulubionym daniem ze szparagami jest risotto, robię je w różnych wersjach, cześć przepisów jest już na blogu. Dzisiaj proponuję risotto na mleku kokosowym z dodatkiem chili i szparagów. Kremowe i subtelne w smaku. Polecam gorąco! Wiosna na talerzu! SKŁADNIKI: - pęczek szparagów - puszka mleka kokosowego - 3 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek(...)chili, i przeciśnięty czosnek, jak i pokrojone szparagi (same główki odłóż na bok dodamy je pod koniec gotowania). Smażymy 2 minuty, dodajemy ryż i wlewamy po 100 ml mleka kokosowego. Mieszamy ciągle, czekamy aż ryż wchłonie mleko. Znowu dodajemy mleko, czekamy aż ryż wchłonie ciągle mieszając. Jak mleko się skończy dodajemy osoloną wodę. Mieszamy do momentu aż ryż będzie miękki

SMYKWKUCHNI
Kokosanki migdałowe dla wielbicieli kokosu. 183

miałam i trudno go dostać, użyłam soku z cytryny.      KOKOSANKI MIGDAŁOWE.           Składniki na około 40 sztuk:  420 g wiórków kokosowych 1 szklanka (250 ml) słodzonego mleka zagęszczonego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka  domowego ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki esencji migdałowej (ewentualnie może być olejek migdałowy wtedy około 1 łyżeczka) 4 białka(...)Sposób przyrządzania:             Nagrzać piekarnik do temperatury 170ºC. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski włożyć wiórki kokosowe, dodać słodzone mleko zagęszczone, sól, obydwie esencje, a następnie dokładnie wymieszać widelcem i odstawić. Do dużej szklanej miski wrzucić białka. Miksować na umiarkowanych obrotach przez minutę, aż białka zbieleją i będą pieniste

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Rafaello z kaszy jaglanej 196

tyle sycące, że mogą stanowić odrębny posiłek... oczywiście jeśli po obiedzie będziemy w stanie powstrzymać się przed jego zjedzeniem, co zapewniam - jest bardzo trudne. :-) Dziś w wersji kokosowej, czyli popularne i lubiane przez wszystkich Rafaello. Smacznego! 100g suchej kaszy jaglanej 350 szklanki mleka do gotowania + 150ml do kremu 250ml wody 4 łyżki cukru 5 czubatych łyżek wiórków kokosowych 2 czubate(...)proszku 1. Kaszę jaglaną zalewamy 350ml szklanki mleka i 250ml wody, dodajemy cukier, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Jeśli płyn wyparuje przedwcześnie, dolewamy wodę. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i migdały, studzimy. 2. Kaszę przekładamy do blendera. Zalewamy pozostałymi 150ml zimnego mleka i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy mleko w proszku, miksujemy jeszcze chwilę. Przekładamy do pucharków

Szefowa kuchni