Kokosowe pralinki fasolowe z biał ą czekolad ą (biała fasola, m ąka kokosowa, banan, biała czekolada, wiórki kokosowe) Bo kto powiedział, że pralinki musz ą być nie zdrowe? Noo i i do tego ukochana kawa, śniadanie idealne ^^ Aa na niedzielne popołudnie upiekłam sernik kajmakowy, bo okropnie mi do głowy wszedł i wyjść nie chciał, nie dziwię
More food, love and dreamscukrem, jajkami i śmietaną. Pod koniec ubijania dodać olejek rumowy. Ponownie ubić. Następnie dodać mąkę i płatki owsiane.Rozgrzać gofrownicę.Piec ok. 3 min na złotobrązowy kolor. Przepis VII KOKOSOWE GOFRY Składniki: 40 g wiórków kokosowych, 150 g miękkiego masła, 180 g cukru, 3 jajka, 250 g mąki, 5 g proszku do pieczenia, 150 ml mleka, skórka cytrynowa. Przygotowanie: Masło(...)cukrem i jajkami ubić. Dodać skórkę cytrynową. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i mleko. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać gofrownicę.Piec ok. 3 min na złotobrązowy kolor. Przepis VIII SEROWE GOFRY Składniki: 80 g miękkiego masła, 200 g śmietany, 250g mąki, 100g startego parmezanu, 200 ml mleko, szczypta soli, Przygotowanie: Składniki: 80 g miękkiego masła
kulinarnajamka.blogspot.comstole gościła jakaś słodycz w minimalnej ilości. Bo nigdy nie dawali rady zjeść całej blaszki ciasta, a wyrzucać też go później nie chcieli. I tak... wpadłam na pomysł czekoladowo-kokosowych serniczków w kieliszkach. Spróbujcie i Wy, polecam. ... i choć, to faktycznie smakowity kąsek, to ta karteczka widnieje tam z innego powodu... Składniki: (2-3 porcje) 250 g serka mascarpone(...)śmietanki kremówki 30% (schłodzona) 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny + 5 łyżek gorącej wody do rozpuszczenia 1/2 tabliczki białej czekolady 1/2 łyżki wiórków kokosowych 3/4 tabliczki mlecznej czekolady 1/2 łyżki kakao Przygotowanie: Śmietankę kremówkę 30% ubijamy na sztywno (ważne, aby śmietanka była schłodzona), powoli dodając cukier puder. Następnie dodajemy powoli serek mascarpone, delikatnie mieszając łyżką. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie
Słodkie okruszkiwszystkie wersje będą pyszne... Składniki: - 0,5kg jarmużu - ok.1/3 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej) - 1 kopiasta łyżeczka granulowanego czosnku - 1/3 łyżeczki ostrej papryki - kilka łyżek masła klarowanego, oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (dałam 8 łyżek raz oliwy, drugi masła, następne będą z olejem kokosowym) Liście jarmużu dokładnie umyć, odsączyć na ręczniku papierowym, odciąć zgrubiałe łodygi, a delikatnie listki(...)porozrywać na mniejsze kawałki. W misce przygotować sobie stopione (schłodzone) masło klarowane lub olej kokosowy, lub oliwę z oliwek. Dodać sól, ostrą paprykę i czosnek, całość wymieszać. Do miski wrzucać partiami liście i dokładnie mieszać. Ja zakładam jednorazowe rękawice i mieszam dłońmi, tak, by każdy listek był dobrze natłuszczony. Tak przygotowane liście wykładamy pojedynczo na blachy wyłożone papierem do pieczenia
Smaczne Zdroweinne wyznaczone przez dzisiejszych 'lajfstajlowców' wynalazki. Żarty żartami, ale my z naszą zupą dziś idealnie wstrzelimy się w ten trend. Zupa krem z pieczonych marchewek z mleczkiem kokosowym przygotowana na warzywnym bulionie (lub drobiowym) to naprawdę dobra propozycja na początek jeszcze odrobinę chłodnej wiosny. To bomba witaminowa - mnóstwo witaminy A i C, pielęgnujmy swój wzrok, skórę i układ odpornościowy(...)kawałek jasnej części pora 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku szczypta chilli (jak ktoś lubi ostrzejszą to wiadomo- więcej;)) 3-4 łyżki mleczka kokosowego Do podania jogurt naturalny natka pietruszki pieprz różowy (opcjonalnie) Przygotowanie Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy na pół i na ćwiartki. Cebulę
Symfonia Smakównatomiast produkty zbożowe dostarczą nam błonnik, węglowodany, białko i witaminy z grupy B. Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na domową granolę z dodatkiem wiórków kokosowych. Do granoli wykorzystałam 4 rodzaje zbóż: owies, jęczmień, żyto i pszenicę. Oprócz płatków dodałam też otręby i zarodki zbóż firmy Sante , która w swej ofercie posiada, miedzy innymi, mnóstwo zdrowych(...)półtłustego mleka, kawałek żółtego albo białego sera, kubek naturalnego jogurtu. Nie zapomnij o produkcie zbożowym zawierającym błonnik, witaminy z grupy B, białko i węglowodany; http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/zdrowe-sniadanie-na-dobry-start_35644.html Domowa granola kokosowa Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 170 g płatków żytnich 170 g płatków pszennych 170 g płatków owsianych 170 g płatków jęczmiennych 4 łyżki zarodków pszennych Sante 4 łyżki
Kulinarne przygody Gatitykuchni dalekiego wschodu, które mogą uchodzić za wyszukane jest naprawdę mało pracochłonne i bardzo łatwe do samodzielnego przygotowania. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram polędwicy wieprzowej, 400 ml mleczka kokosowego, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 papryczki chili, 1 małej cukinii, 2 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 2 ząbków czosnku, pęczka świeżej bazylii tajskiej, 1 cytryny, 200 gram makaronu mie, 6 łyżek(...)czym delikatnie przyprawiłem warzywa czarnym świeżo zmielonym pieprzem i dodałem do woka marynatę, w której marynowałem mięso wraz ze znajdującą się tam cebulą, a po kolejnej minucie mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszałem i dodałem ponownie na patelnię polędwiczki. Podgrzewałem na średnim ogniu jeszcze przez około 7 minut. Makaron mie ugotowałem i wyłożyłem jego porcje na talerze. Na nim położyłem kawałki
Wyprawy kulinarneBanany to znane i sycące owoce, bogate w witaminy i chętnie stosowane w różnych dietach. Smażone w cieście kokosowym, smakują doskonale jako gorący deser , można je również podać na słodką kolację . składniki na 4 porcje 3 świeże banany 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1,5 łyżki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 2 jajka klarowane masło do smażenia przepis(...)Banany obieramy ze skórki , odcinamy obie końcówki bananów . Następnie przekrawamy je wzdłuż na połówki . Każdą część banana oprószamy cynamonem i obtaczamy w cieście z wiórków kokosowych , mąki , cukru i jajek . Smażymy około 5 minut na rozgrzanym maśle . Podajemy na gorąco
Smakowite Daniakokosem. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie i zjada również szybko. Polecam do wypróbowania. składniki na 12 kokosanek 50 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 200 g wiórków kokosowych 2 białka 1/2 cukru pudru 2 łyżki budyniu przepis Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier kryształ , wiórki kokosowe i bardzo dokładnie mieszamy. Masę zdejmujemy z ognia(...)studzimy . Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i budyń. Do białek wkładamy masę kokosową i bardzo dokładnie i delikatnie mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie, kładziemy łyżeczką małe porcje piany z kokosem, zachowując odstępy. Ciasteczka pieczemy około 20 minut
Smakowite DaniaPrzygotowanie takiego smakołyku trwa krótką chwilę a efekty smakowe bardzo pozytywnie zaskakują. składniki na prostokątnego wafla 4 prostokątne wafle ( całe ) 2 pokruszone wafle 1/2 l śmietanki 36% 200g wiórków kokosowych 2 tabliczki białej czekolady 2 opakowania śmietanki śnieżki przepis Śmietankę 36 % podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy do niej połamaną na kostki białą czekoladę, cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści(...)Rozpuszczoną masę zdejmujemy z ognia, studzimy . Do masy wsypujemy śmietankę śnieżkę i ubijamy mikserem 10 minut,następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Do masy kokosowej dodajemy pokruszone wafle i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji . Tak przygotowaną masę nakładamy równomiernie na wafla i przekładamy kolejnym waflem aż do wyczerpania całej masy i wafli . Tak przygotowanego wafla obciążamy deseczką i wkładamy
Smakowite Daniapszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki masła opakowanie cukru waniliowego 16 g 3 żółtka 100 g śmietany 18% 3 białka 1/2 szklanki cukru kryształu szklanka wiórków kokosowych gotowa polewa czekoladowa przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę . Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim posmarowaną tłuszczem formę(...)pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka łączymy z wiórkami kokosowymi i delikatnie mieszamy. Masę kokosową nakładamy na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzamy . Ciasto pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu ciasto ozdabiamy gotową polewą czekoladową
Smakowite DaniaPlacuszki o smaku Bounty wzbogacone o dojrzałe kiwi :) Każdy kiedyś miał swój ulubiony batonik :) Moim zawsze był Bounty, z wilgotnym kokosowym nadzieniem, oblany gorzką czekoladą... Batoników już nie jadam. Poważnie. Zerwałam ze słodyczami już jakiś czas temu i jestem z tego powodu bardzo dumna. Nie toleruję sklepowych ciasteczek, żelków, cukierków i tego wszystkiego czym zajadało się w dzieciństwie. Cukru(...)jednak nie brakuje, ponieważ spożywam go razem z owocami i gorzką czekoladą :) Takie również są te placuszki. Bardzo czekoladowe, z kremowym, kokosowym dodatkiem i świeżym kiwi. W sam raz słodkie, przygotowane ze zdrowej mąki i dietetycznych składników. Bardzo polecam osobom, które - tak jak ja - nie mogą obejść się bez słodkiego śniadania :) Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 1 jajko 1/4 łyżeczki
Chocolate Muffin BlogKrem ma zastosowanie w wielu daniach, w których pożądany jest smak kokosu. Jeśli przygotowujesz danie wytrawne (szczególnie nadaje się do potraw typu curry, sosów, sałatek), zetrzyj krem kokosowy na tarce lub pokrój go na drobne kawałki, dodaj pod koniec gotowania i wymieszaj. Krem kokosowy może być również dodawany do deserów, ciast (używam do sernika jaglanego – przepis wkrótce), i jako substytut(...)mleka kokosowego (rozpuść 50 g kremu w 100 ml ciepłej wody). Najlepiej przechowywać krem w szafce, z dala od wilgoci. W zależności od temperatury przechowywania, może wystąpić rozwarstwienie produktu. Nie wpływa to jednak na jego jakość. Produkt z upraw ekologicznych, wytworzony z zasuszonego miąższu kokosu. Creamed coconut Ingredients: coconut (100%). Distributor: DO-IT (The Netherlands). The product of Sri Lanka
Qlinarnie i QlinarnieKokosowe, delikatne ciasto z nutką migdałów i alkoholu. Słodycz masy przełamują słone krakersy. Efektowne ciasto, które nie wymaga za wiele wysiłku i czasu. Przepyszne, w dodatku nie grozi zakalcem ;) Najlepsze na drugi, trzeci dzień. Polecam! Składniki: 550 g krakersów 250 g wiórków kokosowych 100 g płatków migdałowych 1 l mleka 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)gotującego się mleka, ciągle mieszając, ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń, a następnie wlać alkohol. Do masy budyniowej dodać wiórki kokosowe i migdałowe płatki, delikatnie wymieszać. Na prostokątną blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć warstwę krakersów, na krakersach rozsmarować trochę masy, postępować tak samo, aż do wyczerpania składników
Domowa cukiernia Ewymiodem, imbirem i pieczonym czosnkiem ? Składniki: 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 kg marchwi 0,7 l bulionu wołowego 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 duży ząbek czosnku ok. 1/2 łyżeczki curry Do doprawienia: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kolendra Do ozdoby: u mnie podprażone chipsy kokosowe i kolendra Cebulę kroimy w paski i delikatnie szklimy(...)maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i podsmażamy aż się lekko zarumieni. Zalewamy bulionem wołowym i gotujemy aż marchew zmięknie. Dodać mleko kokosowe, curry i świeżą kolendrę i całość zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!