kokosowe gofry* z serka wiejskiego z ananasem, jogurtem naturalnym z mascarpone i prażonymi wiórkami* z mąki kokosowej, domowego mleczka kokosowegoSerio, próbując otworzyć gofrownicę, myślałam, że tego nie zrobię >.<Prawdę powiedziawszy zaczęłam już je spisywać na stratę i szukać czegoś innego do zjedzenia. Ale, gofrownica jednak się otworzyła, trochę się
More food, love and dreamslekko kokosowe ricottowe serniczki z patelni z białą czekoladą i malinamiZnalazłam proporcje i składniki idealne na serniczki z patelni, bo wcześniejsze próby kończyły się klęską albo nie do końca tak jak miało być, tym razem zdecydowanie się udało. Wróciłam, przynajmniej na tą chwilę, niedługo kolejny wyjazd, z jednej strony wyczekuje go z niecierpliwością, z drugiej odwlekałabym(...)najdłużej, bo po powrocie dużo już wakacji nie zostanie, ale na razie się tym nie martwię, to potem :P Przepis:150 ricotty15g mąki kokosowej 30g mąki + do obtoczeniapłaska łyżeczka kaszy mannyjajkocoś do posłodzeniaaromat, szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaSer, jajko i mąkę kokosową mieszamy i odstawiamy na trochę do lodówki(ja to zrobiłam wieczorem).Dodajemy
More food, love and dreamsłyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek Składniki na ciasto wsypujemy do misy. Łączymy je ze sobą, starając się nie zagniatać ciasta a jedynie doprowadzić do postaci kruszonki. Pianka kokosowa: 6 białek 220 g cukru kryształu 100 g wiórków kokosowych 300 ml kwaśnej śmietany 18% Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy cukier. Śmietanę rozbijamy lekko za pomocą rózgi kuchennej(...)kroimy w plasterki. Wykonanie: Formę dużą o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 2/3 ciasta, lekko ugniatamy. Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem. Następnie wykładamy kokosową piankę i posypujemy pozostała kruszonką, dodając do niej 1-2 łyżki cukru kryształu. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut. The post Szarlotka Sypana appeared
Made By Mom And Sonkilo i na zupkę nadaje się idealnie.Do naszej krem-zupki będziemy potrzebować:- 3 cebule-sól-pieprz-imbir (dodaje pikanterii)-wywar z warzyw lub mięsny albo po prostu woda-mleko kokosowe lub śmietana najlepiej tłusta,ale to już zależy od Was.-liść laurowyPierwsze co robię to wstawiam wywar warzywny.Czyli tak ok 2 litry wody zagotowuję na małym ogniu z solą, zielem(...)kroję imbir.Kawałek o wielkośći ok 5 cm obieram i kroję na plastry.Teraz bierzemy garnek. Ja przecedzam mój wywar i w tym samym garnku podsmażam cebulę na oleju.Ja używam kokosowego, ale Wy wybierzcie taki jaki jest Waszym zdaniem najlepszy.Do cebuli dodaję kawałki imbiru, solę i dodaje pieprz czarny.Gdy już cebula jest miękka dodaję naszą pokrojoną dynię.Ja daję 1/3 mojej
Pasje Jolkitorebka cukru wanilinowego350-400 g wiórków kokosowychPrzygotowanie:Do miski wbij jajka, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.Pieczenie:Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj łyżką "kokosowe górki" w lekkich odstępach od siebie. Piecz około 15 minut w 175 stopniach.Uwagi:Lekko przestygnięte, ale jeszcze ciepłe smakują najlepiej. Warto podawać w towarzystwie piankowego ciasta - kontrastujące smaki: chrupkie(...)piankowe lub w towarzystwie lodów kokosowych, karmelowych, advocatowych.Dobre połączenie również z pieczoną gruszką.Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego
Eat Shrimpsżółto wiórki kokosoweBabeczki przygotowujemy według przepisu. Kruszymy je na mniejsze kawałki i formujemy kulki mocno ugniatając. Gotowe kulki wstawiamy do zamrażarki na około 15 minut.Do woreczka strunowego wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy nieco barwnika spożywczego. Ugniatamy w palcach tak długo, aż cały kokos zabarwi się na żółto.Małe pianki przecinamy w poprzek tak, żeby otrzymać trójkąciki na skrzydełka.Kulki nabijamy
Ciastkozercykukurydzianej- 100g mąki ryżowej- 80g mąki z nasion amarantusa- 250g zimnego masła- 100g syropu z buraka cukrowego lub dowolnego innego syropu np.ryżowego, orkiszowego- 80g skrobi kukurydzianej-120g wiórków kokosowych- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego- 40g amarantusa ekspandowanego (dałam z melasą)W misie miksera umieścić mąki: ryżową, kukurydzianą, z nasion amarantusa i skrobię kukurydzianą, dodać wiórki kokosowe, zimne masło pokrojone(...)niewielkie kawałki, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Można przygotować je w kilku wariantach:- naturalne- obtoczone w amarantusie- obtoczone w wiórkach kokosowych i amarantusieU nas wszystkie wersje cieszą się takim samym powodzeniem.Zapełnioną blaszkę proponuję wstawić na kilka minut do lodówki. Ja wstawiam pierwszą blaszkę, w tym czasie przygotowuję drugą i trzecią
Smaczne Zdrowemleczka kokosowegoDodatkowo grzanki np. czosnkowePrzygotowanie:Do gotującego bulionu dodać dynię. Gotować kilka minut. Zblendować. Dodać szpinak. Gotować do rozmrożenia. Doprawić curry, imbirem i cayenne. Na koniec wlać mleko kokosowe. Podawać z grzankami.Smacznego,Anulla
Fabryka pomysłówPierożki serowe na słodko Składniki na ciasto : 3 szkl mąki 1 cukier waniliowy 1 szkl cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżki wiórek kokosowych Masa serowa; 1 kostka sera białego półtłustego zmielonego 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 łyżki wiórek kokosowych Sposób przygotowania 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto(...)wymieszać z cukrami , jajkiem i wiórkami kokosowymi . 3. Ciasto rozwałkować , wycinać kółeczka i nadziewać serem. Zlepiać jak pierogi. 4. Blaszkę wyłożyć papierem i układać pierożki w odstępach . 5. Piec w temp. 180 st na złoty kolor. 6. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Sama słodycz i szczypta chilidaktyli Fresano(do nabycia tutaj). Jeśli jednak macie ochotę na inne bakalie- nie ma najmniejszego problemu- kombinacje składników są nieskończone. Podobnie jest z dekoracją, do której ja użyłam wiórków kokosowych, orzeszków ziemnych i kakao Fresano(do nabycia tutaj). Świetnie sprawdzi się tu również gorzka czekolada, cynamon lub mąka migdałowa- eksperymentujcie! Jak łatwo się domyślić, tak przygotowane łakocie, to przede wszystkim(...)węglowodanów oraz 1,5g błonnika. SKŁADNIKI: 60g daktyli suszonych- uprzednio namoczonych w wodzie przez kilka godzin 30g orzechów brazylijskich 40g masła orzechowego- najlepiej domowego 50g migdałów cynamon imbir wiórki kokosowe kakao zmielone orzeszki ziemne PRZYGOTOWANIE: Orzechy brazylijskie i migdały posiekać w blenderze Dodać daktyle, przyprawy oraz masło orzechowe i zblendować aż powstanie kleista masa Masę nabierać łyżką, w dłoniach
peanutbuttermonsterlepiej... :-)Piekłam na ciemnej blaszce 38x24cm.Składniki ciasta:- 500g mąki orkiszowej u mnie typ750- 80g ksylitolu (lub cukru)- 1 łyżka ksylitolu z wanilią- 1 łyżka cukru trzcinowego- 60g oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) + 20g wody (zamiennie można dać 80g masła)- 1 paczka suchych drożdży- 1 szklanka przecieru z dyni*- 0,5 szklanki mleka owsianego lub ryżowego (+3 łyżki dodatkowo gdyby(...)przecier dyniowy był zbyt gęsty)- szczypta soli- skórka pomarańczowa, u mnie gotowa Oetkera (nie trzeba)Składniki kruszonki:- 170g mąki orkiszowej typ750- 50g stopionego oleju kokosowego- 100g ksylitolu- 30g płatków migdałów- 1 łyżka mleka owsianego lub ryżowegoDodatkowo:- płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba)- śliwki, ilość wg uznaniaWszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku
Smaczne Zdrowepłatki owsiane to duet jeden z najlepszych. Cóż więcej powiedzieć.. delektujmy się!Składniki:2 łyżeczki serka homogenizowanego40 g płatków owsianych1 łyżeczka budyniu1 jajko1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaWiórka kokosowe - ilość według uznania :)Przygotowanie:Jajko roztrzepać. Połączyć z serkiem. Dodać płatki, budyń, proszek do pieczenia, wiórka kokosowe i zamieszać. Piec w ok. 180 stopniach przez +- 25/30 minut. Owsiana babeczka kokosowa
Czarnawisienkalekkie, puszyste i delikatne. Składniki: margaryna bezmleczna 100 g cukier puder 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki mąka gryczana 1/4 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki wiórki kokosowe 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) 1 1/2 szklanki aromat waniliowy kilka kropli Przygotowanie: Miękką margarynę(...)sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polukrować i posypać wiórkami kokosowymi. Zapraszam do zakładki
głodny alergikczęści (pojedyncze lepiej wyrasta!).Piec 30-35 minut w tem.190 stopni. Masa Rafaello; ½ litra śmietanki kremówki 2 śmietany śnieżki w proszku 4 śmietanfixy 15 dag wiórków kokosowych 2 białe czekolady Czekoladę rozpuszczamy na parze – roztopioną odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubić, dodać 3 śmietany śnieżki, zmiksować, a następnie wsypać śmietanfixy i dalej miksować. Następnie do masy śmietankowej dodać wystudzoną białą(...)czekoladę – wymieszać.Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe – wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy biszkopt masą Rafaello, a wierzch i boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Łatwy, szybki i sprawdzony przepis na tort (lub ciasto
Apetyczna babeczkaSkładniki ; 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie; Z podanych składników zarobić ciasto, schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Masa kokosowa ; Składniki ; 3 białka 2 szklanki cukru pudru 25 dag wiórków kokosowych Wykonanie: Białka ubić na sztywno i wykrawać krążki.Na środek każdego krążka nałożyć masę kokosową.Upiec w tem.175
Apetyczna babeczka