dopracować ; ). Składniki 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki skrobii z tapioki szczypta soli 2 łyżki cukru kokosowgo 1 łyżka stewii z eytrytolem 2 łyżki melasy karobowej 80 ml oleju kokosowego 80 ml mleka kokosowego 1,5 łyżeczki proszku to pieczenia (bez też wyjdzie tylko nieco twardsze) 1 pełna łyżeczka przyprawy piernikowej (własnej lub kupnej BEZ CUKRU np. Kotanyi ) Sposób przygotowania
Fill The Bowljest pyszne. Potrzebujemy: 6 ziemniaków jedna pietruszka łyżka świeżo tartego chrzanu lub dwie łyżki chrzanu ze słoiczka dwa listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego śmietanka do zupy lub mleko kokosowe łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą na tyle, żeby(...)gładko. Podczas gotowania odparowała nam woda i krem może wyjść za gęsty, w takim przypadku rozcieńczamy go bulionem. Dodajemy chrzan, sok z cytryny i śmietankę. Jeśli używamy mleka kokosowego, wtedy musimy pamiętać, żeby dodać więcej chrzanu lub soku z cytryny, bo mleko jest bardzo delikatne. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i odrobiną cukru. Podajemy z popcornem uprażonym razem ze słodką papryką
ladykitchenzalega Wam gdzieś ona na półkach, możecie spróbować ich w takiej wersji. A teraz biegnijcie do kuchni upiec te genialne, pachnące maleństwa! SKŁADNIKI: 200 g wiórków kokosowych 50 g masła 100 g cukru (około 0,5 szklanki) 3 łyżki mleka 2 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej WYKONANIE: W niewielkim garnku rozpuść masło razem z cukrem, zdejmij garnek(...)ognia, dodaj mleko i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj i odstaw całość do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj jeszcze pianę przez chwilę. Do piany dodaj masę z wiórków i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką lub drewnianą
Słodko-Słony Świat Ilonymigdałów lub orzechów. Rozpływa się w ustach a drugi kawałek wcale nie wywołuje poczucia winy ;-) Polecam! Składniki: 330 g gorzkiej czekolady 175 g suszonych daktyli 120 g nierafinowanego oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron 45 g skrobi kukurydzianej 40 g posiekanych migdałów lub dowolnych orzechów 3 duże jajka 1 łyżka ciemnego kakao (8 g) szczypta soli Niedużą kwadratową(...)ciasto będzie się kruszyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 20 - 22 minuty. Wyjąć, wystudzić. Brownie wspaniale smakuje podane z ubitą kokosową śmietanką. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE
maniapieczeniałyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli cayenne 400 g puszka krojonych pomidorów 5 liści curry 250 ml bulionu rybnego lub drobiowego 200 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z 1 limonki 900 g fileta z łososia bez ości i skóry pokrojonego w 3 cm kostkę sól i pieprz liście kolendry do podania opcjonalnie makaron(...)mieloną kolendrę, kmin i kurkumę i smaż mieszając przez kolejne 2 minuty. Następnie wmieszaj cayenne, pomidory, liście curry i 1 łyżeczkę soli, po czym wlej bulion wraz z mlekiem kokosowym. Gotuj, często mieszając, przez 10 minut, następnie dodaj sok z limonki i cukier i gotuj przez kolejne 1-2 minuty. Po tym czasie dodaj do sosu łososia i gotuj
karmelowyOwsiany krem dynia-mleczko kokosowe-tahini-daktyle, z borówkami Zakochałam się w tym kremie < 3 gęsty, słodki idealne doładowanie ^^ Dobrze, że gotowe, bo Młoda Polska tak mnie wciągnęła, że chyba bym nic nie zdążyła zrobić, bo "to już ta godzina?" I ten kochany komunikat z rana "migawka została zablokowana, naładuj baterie dobrze jest mieć cynk(...)wszystko stoi , leć na autobus" to lece xd obym zdążyła >.< Przepis: 50g płatków owsianych + 1/2 szklanki wrzątku 150g pure z dyni hokkaido 1/4 szklanki mleczka kokosowego kilka daktyli + 1/4 szklanki wrzątku woda (do konsystencji - ok.1/4 szklanki) duża łyżka tahini (ok.20-30g) cynamon coś do posłodzenia Płatki zalać wrzątkiem i odstawić, to samo zrobić z daktylami. Zmiksować
More food, love and dreamsjest nieziemski i w 100%, a nawet 200% trafia w moje kubeczki smakowe. Po prostu musicie tego spróbować! Przepis na 3-4 porcje. Składniki: - 200g kaszy jęczmiennej - 130ml mleczka kokosowego - 100g puree z dyni - 2 cebule - papryka - 1 czubata łyżka masła orzechowego - 1 łyżka oleju (u mnie kokosowego) - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki
Be Fit Be Strongsłodkim puddingiem chia. Wszystko oczywiście zadziwiająco proste w wykonaniu i bardzo smaczne! :) Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym Przepis na ok. 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe) - 1/3 szklanki nasion chia - 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) - pół łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty :) - do wykonania musu: garść(...)malin i jeżyn Przygotowanie: 1. Do dużej miski wlewamy mleczko kokosowe i mleko roślinne i dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy syrop klonowy oraz cukier waniliowy oraz nasiona chia - wszystko dokładnie mieszamy. 2. Przygotowaną masę rozlewamy do miseczek/kubków/słoiczków i wkładamy do lodówki na kilka godzin (3-4 h) lub jeśli robimy wieczorem możemy spokojnie zostawić nasz deser
Bananowe Polekolejna słodka tarta, ale w przeciwieństwie do poprzednich jest ona bezglutenowa gdyż ciasto kruche wykonaliśmy z połączenia migdałów i kokosa Składniki na ciasto: - 220 g migdałów - 80 g wiórek kokosowych - 1 żółtko - 75 g masła - 35 g cukru Składniki na galaretkę malinową: - 400 g malin - 3 kopiate łyżeczki cukru pudru - 20 ml wody - 6 g żelatyny Składniki na masę serową(...)listków mięty do dekoracji. Forma do tarty 25 cm. Ciasto. Zaczynamy od spodu naszej tarty. Do blendera wrzucamy migdały razem z cukrem i blendujemy na piasek. Następnie wrzucamy wiórka kokosowe i jeszcze chwilę blendujemy. Kiedy migdały, wiórka i cukier stworzą jednolitą mieszankę (przy przecieraniu jej między palcami będą wyczuwalne grudki jak przy przesiewaniu piasku) wysypujemy ją na stolnicę, dodajemy zimne
Kuchenne Wariacjezmodyfikowany z Gotuję, bo lubię 80 g płatków owsianych 70 g płatków pszennych 30 g płatków migdałowych 75 g suszonej żurawiny 1/2 szklanki poppingu z amarantusa 25 g wiórków kokosowych 40 g pestek dyni 55 g masła 100 ml miodu 15 g brązowego cukru Płatki owsiane i pszenne połączyć z wiórkami kokosowymi, pestkami dyni. Wyłożyć na blaszkę i piec
Moja Galeria Smakuoraz nadają tej cudownej chrupkości przy nagryzaniu. Prawdziwy zmrożony raj na patyku. Składniki na 10 lizaków: 5 owoców passiflory 1 ananas (ok. 400 g po obraniu) 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 łyżki cukru trzcinowego, syropu klonowego lub miodu Ananasa dokładnie obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Umieść go w kielichu blendera wraz z mlekiem kokosowym i cukrem. Zmiksuj
Food SquareOczywiście jeśli będziecie korzystać z dojrzałych, miękkich = słodkich owoców. Jest bombą witaminową i kwintesencją lata, nawet w naszej nie zawsze "tropikalnej" Polsce :) Składniki: 1/4 ananasa 1/2 mango kiwi woda kokosowa Wykonanie: Owoce kroimy z grubą kostkę, przekładamy do naczynia i rozdrabniamy blenderem. Gdy owoce będą zblendowane, dla rozrzedzenia koktajlu polecam dodać wodę kokosową, swoją drogą bardzo zdrowy napój, poczytajcie
Taste Of My Dayczas pieczenia do "suchego patyczka". Wychodzi ok. 10 porcji, jedna to ok. 200kcal. Składniki na spód: - 110g tartych orzechów włoskich - 60g tartych migdałów - 30g tartych orzechów laskowych - 20g oleju kokosowego - 2 łyżki miodu Jeżeli nie mamy tartych orzechów, umieszczamy je w malakserze, młynku lub za pomocą blendera mielimy na drobno. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do ich połączenia(...)powstania zlepionej masy. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym i wykładamy ją masą z orzechów. Staramy się wyłożyć ją równomiernie na dnie i po bokach formy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Składniki na krem: - 2 serki lekkie Bieluch (300g) - 2 łyżki mąki kukurydzianej - 2 jajka - sok i skórka z całej cytryny *opcjonalnie: do posypania płatki migdałów Cytrynę sparzamy wrzątkiem
Be Fit Be Strong185kcal , 1 placuszek ok. 36kcal . Składniki: - 150g mąki orkiszowej (może być każda inna) - 100ml maślanki - 1 mango - 1 jajko *opcjonalnie: ksylitol w pudrze do pospania i olej kokosowy do smażenia Mango obieramy i pozbywamy się pestki. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera lub miksujemy blenderem do otrzymania jednolitej i gładkiej konsystencji. Na patelnię wysmarowaną olejem kokosowym nakładamy ciasto za pomocą łyżki
Be Fit Be Strongktóre akurat miałam w domu. Smakują o wiele lepiej niż batoniki muesli ze sklepów! Sezam jest źródłem wielu witamin z grupy B oraz kwasów omega-6. Wraz z wiórkami kokosowymi przyczyniają się do wzrostu dobrego cholesterolu HDL i obniżenia tego złego - LDL. Jednym słowem, są to kosteczki zdrowia :). Twardsze na zewnątrz, a mięciutkie w środku. Świetne do wzięcia na uczelnie(...)pracy, czy też jako przekąska między posiłkami. Wyszły 22 kosteczki, z czego jedna ma 75kcal (25g). Składniki: - 80g migdałów - 70g sezamu - 70g wiórków kokosowych - 30g żurawiny suszonej - 30g daktyli suszonych - 30g lnu mielonego - szklanka mleka sojowego (może być tez i zwykłe) - łyżka ksylitolu (można pominąć, gdyż od suszonych owoców są słodkie) Migdały, żurawinę i daktyle rozdrabniamy w mikserze
Be Fit Be Strong