kokosowy - 4500 przepisów (strona:101/300)

Ekspresowe pierniczki – wegańskie i bezglutenowe. 105

dopracować ; ). Składniki 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki skrobii z tapioki szczypta soli 2 łyżki cukru kokosowgo 1 łyżka stewii z eytrytolem 2 łyżki melasy karobowej 80 ml oleju kokosowego 80 ml mleka kokosowego 1,5 łyżeczki proszku to pieczenia (bez też wyjdzie tylko nieco twardsze) 1 pełna łyżeczka przyprawy piernikowej (własnej lub kupnej BEZ CUKRU np. Kotanyi ) Sposób przygotowania

Fill The Bowl
Krem z ziemniaków z chrzanem 101

jest pyszne. Potrzebujemy: 6 ziemniaków jedna pietruszka łyżka świeżo tartego chrzanu lub dwie łyżki chrzanu ze słoiczka dwa listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego śmietanka do zupy lub mleko kokosowe łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą na tyle, żeby(...)gładko. Podczas gotowania odparowała nam woda i krem może wyjść za gęsty, w takim przypadku rozcieńczamy go bulionem. Dodajemy chrzan, sok z cytryny i śmietankę. Jeśli używamy mleka kokosowego, wtedy musimy pamiętać, żeby dodać więcej chrzanu lub soku z cytryny, bo mleko jest bardzo delikatne. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i odrobiną cukru. Podajemy z popcornem uprażonym razem ze słodką papryką

ladykitchen
KOKOSANKI IDEALNE 198

zalega Wam gdzieś ona na półkach, możecie spróbować ich w takiej wersji. A teraz biegnijcie do kuchni upiec te genialne,  pachnące maleństwa! SKŁADNIKI: 200 g wiórków kokosowych 50 g masła 100 g cukru (około 0,5 szklanki) 3 łyżki mleka 2 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej WYKONANIE: W niewielkim garnku rozpuść masło razem z cukrem, zdejmij garnek(...)ognia, dodaj mleko i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj i odstaw całość do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj jeszcze pianę przez chwilę. Do piany dodaj masę z wiórków i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką lub drewnianą

Słodko-Słony Świat Ilony
Zdrowe brownie (bez glutenu, cukru i laktozy) 337

migdałów lub orzechów. Rozpływa się w ustach a drugi kawałek wcale nie wywołuje poczucia winy ;-) Polecam! Składniki: 330 g gorzkiej czekolady 175 g suszonych daktyli 120 g nierafinowanego oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron 45 g skrobi kukurydzianej 40 g posiekanych migdałów lub dowolnych orzechów 3 duże jajka 1 łyżka ciemnego kakao (8 g) szczypta soli Niedużą kwadratową(...)ciasto będzie się kruszyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 20 - 22 minuty. Wyjąć, wystudzić. Brownie wspaniale smakuje podane z ubitą kokosową śmietanką. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE

maniapieczenia
Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry 127

łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli cayenne 400 g puszka krojonych pomidorów 5 liści curry 250 ml bulionu rybnego lub drobiowego 200 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z 1 limonki 900 g fileta z łososia bez ości i skóry pokrojonego w 3 cm kostkę sól i pieprz liście kolendry do podania opcjonalnie makaron(...)mieloną kolendrę, kmin i kurkumę i smaż mieszając przez kolejne 2 minuty. Następnie wmieszaj cayenne, pomidory, liście curry i 1 łyżeczkę soli, po czym wlej bulion wraz z mlekiem kokosowym. Gotuj, często mieszając, przez 10 minut, następnie dodaj sok z limonki i cukier i gotuj przez kolejne 1-2 minuty. Po tym czasie dodaj do sosu łososia i gotuj

karmelowy
dobrze, że gotowe. 181

Owsiany krem  dynia-mleczko kokosowe-tahini-daktyle,  z borówkami  Zakochałam się w tym kremie < 3 gęsty, słodki idealne doładowanie ^^ Dobrze, że gotowe, bo Młoda Polska tak mnie wciągnęła, że chyba bym nic nie zdążyła zrobić, bo "to już ta godzina?" I ten kochany komunikat z rana "migawka została zablokowana, naładuj baterie dobrze jest mieć cynk(...)wszystko stoi , leć na autobus" to lece xd obym zdążyła >.< Przepis: 50g płatków owsianych + 1/2 szklanki wrzątku 150g pure z dyni hokkaido 1/4 szklanki mleczka kokosowego kilka daktyli + 1/4 szklanki wrzątku woda (do konsystencji - ok.1/4 szklanki) duża łyżka tahini (ok.20-30g) cynamon coś do posłodzenia Płatki zalać wrzątkiem i odstawić, to samo zrobić z daktylami. Zmiksować

More food, love and dreams
Kasza jęczmienna w sosie dyniowo-orzechowym z papryką 201

jest nieziemski i w 100%, a nawet 200% trafia w moje kubeczki smakowe. Po prostu musicie tego spróbować! Przepis na 3-4 porcje. Składniki: - 200g kaszy jęczmiennej - 130ml mleczka kokosowego - 100g puree z dyni - 2 cebule - papryka - 1 czubata łyżka masła orzechowego - 1 łyżka oleju (u mnie kokosowego) - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki

Be Fit Be Strong
Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym 116

słodkim puddingiem chia. Wszystko oczywiście zadziwiająco proste w wykonaniu i bardzo smaczne! :) Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym Przepis na ok. 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe) - 1/3 szklanki nasion chia - 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) - pół łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty :) - do wykonania musu: garść(...)malin i jeżyn Przygotowanie: 1. Do dużej miski wlewamy mleczko kokosowe i mleko roślinne i dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy syrop klonowy oraz cukier waniliowy oraz nasiona chia - wszystko dokładnie mieszamy. 2. Przygotowaną masę rozlewamy do miseczek/kubków/słoiczków i wkładamy do lodówki na kilka godzin (3-4 h) lub jeśli robimy wieczorem możemy spokojnie zostawić nasz deser

Bananowe Pole
Bezglutenowa tarta z galaretką malinową, mascarpone i jeżynami 183

kolejna słodka tarta, ale w przeciwieństwie do poprzednich jest ona bezglutenowa gdyż ciasto kruche wykonaliśmy z połączenia migdałów i kokosa Składniki na ciasto: - 220 g migdałów - 80 g wiórek kokosowych - 1 żółtko - 75 g masła - 35 g cukru Składniki na galaretkę malinową: - 400 g malin - 3 kopiate łyżeczki cukru pudru - 20 ml wody - 6 g żelatyny Składniki na masę serową(...)listków mięty do dekoracji. Forma do tarty 25 cm. Ciasto. Zaczynamy od spodu naszej tarty. Do blendera wrzucamy migdały razem z cukrem i blendujemy na piasek. Następnie wrzucamy wiórka kokosowe i jeszcze chwilę blendujemy. Kiedy migdały, wiórka i cukier stworzą jednolitą mieszankę (przy przecieraniu jej między palcami będą wyczuwalne grudki jak przy przesiewaniu piasku) wysypujemy ją na stolnicę, dodajemy zimne

Kuchenne Wariacje
Domowe batoniki muesli 133

zmodyfikowany z Gotuję, bo lubię 80 g płatków owsianych 70 g płatków pszennych 30 g płatków migdałowych 75 g suszonej żurawiny 1/2 szklanki poppingu z amarantusa 25 g wiórków kokosowych 40 g pestek dyni 55 g masła 100 ml miodu 15 g brązowego cukru Płatki owsiane i pszenne połączyć z wiórkami kokosowymi, pestkami dyni. Wyłożyć na blaszkę i piec

Moja Galeria Smaku
Lodowe lizaki piña colada z marakują 121

oraz nadają tej cudownej chrupkości przy nagryzaniu. Prawdziwy zmrożony raj na patyku. Składniki na 10 lizaków: 5 owoców passiflory 1 ananas (ok. 400 g po obraniu) 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 łyżki cukru trzcinowego, syropu klonowego lub miodu Ananasa dokładnie obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Umieść go w kielichu blendera wraz z mlekiem kokosowym i cukrem. Zmiksuj

Food Square
Słoneczny koktajl z owoców tropikalnych 238

Oczywiście jeśli będziecie korzystać z dojrzałych, miękkich = słodkich owoców. Jest bombą witaminową i kwintesencją lata, nawet w naszej nie zawsze "tropikalnej" Polsce :) Składniki: 1/4 ananasa 1/2 mango kiwi woda kokosowa Wykonanie: Owoce kroimy z grubą kostkę, przekładamy do naczynia i rozdrabniamy blenderem.  Gdy owoce będą zblendowane, dla rozrzedzenia koktajlu polecam dodać wodę kokosową, swoją drogą bardzo zdrowy napój, poczytajcie

Taste Of My Day
59. Tarta na spodzie orzechowym z cytrynowym kremem z serków Bieluch 245

czas pieczenia do "suchego patyczka". Wychodzi ok. 10 porcji, jedna to ok. 200kcal. Składniki na spód: - 110g tartych orzechów włoskich - 60g tartych migdałów - 30g tartych orzechów laskowych - 20g oleju kokosowego - 2 łyżki miodu Jeżeli nie mamy tartych orzechów, umieszczamy je w malakserze, młynku lub za pomocą blendera mielimy na drobno. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do ich połączenia(...)powstania zlepionej masy. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym i wykładamy ją masą z orzechów. Staramy się wyłożyć ją równomiernie na dnie i po bokach formy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Składniki na krem: - 2 serki lekkie Bieluch (300g) - 2 łyżki mąki kukurydzianej - 2 jajka - sok i skórka z całej cytryny *opcjonalnie: do posypania płatki migdałów Cytrynę sparzamy wrzątkiem

Be Fit Be Strong
58. Najprostsze orkiszowe placki z mango i maślanki 205

185kcal , 1 placuszek ok. 36kcal . Składniki: - 150g mąki orkiszowej (może być każda inna) - 100ml maślanki - 1 mango - 1 jajko *opcjonalnie: ksylitol w pudrze do pospania i olej kokosowy do smażenia Mango obieramy i pozbywamy się pestki. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera lub miksujemy blenderem do otrzymania jednolitej i gładkiej konsystencji. Na patelnię wysmarowaną olejem kokosowym nakładamy ciasto za pomocą łyżki

Be Fit Be Strong
15. Kosteczki z sezamu i wiórków kokosowych 154

które akurat miałam w domu. Smakują o wiele lepiej niż batoniki muesli ze sklepów! Sezam jest źródłem wielu witamin z grupy B oraz kwasów omega-6. Wraz z wiórkami kokosowymi przyczyniają się do wzrostu dobrego cholesterolu HDL i obniżenia tego złego - LDL. Jednym słowem, są to kosteczki zdrowia :). Twardsze na zewnątrz, a mięciutkie w środku. Świetne do wzięcia na uczelnie(...)pracy, czy też jako przekąska między posiłkami.  Wyszły 22 kosteczki, z czego jedna ma 75kcal (25g). Składniki: - 80g migdałów - 70g sezamu - 70g wiórków kokosowych - 30g żurawiny suszonej - 30g daktyli suszonych - 30g lnu mielonego - szklanka mleka sojowego (może być tez i zwykłe) - łyżka ksylitolu (można pominąć, gdyż od suszonych owoców są słodkie) Migdały, żurawinę i daktyle rozdrabniamy w mikserze

Be Fit Be Strong