kokosowy - 4500 przepisów (strona:109/300)

Masełko dyniowe i chlebki laskowo-owsiane 202

laskowego mleka i obłędnego mleka nutella niedługo podzielę się z wami przepisem :)   Składniki :  Na masełko dyniowe :  1/2 średniej dyni ok 250 g 1 łyżeczka oleju kokosowego przyprawy korzenne (ja użyłam głównie cynamon) 1/8 łyżeczki soli morksiej  1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/4 kubka syropu klonowego (można zamienić na miód) Przygotowanie :  1. Rozgrzać(...)słoiczku ok 2 tygodni.  Składniki na chlebki laskowe :  1 kubek orzechów laskowych ok 140 g 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu jęczmiennego/miodu/syropy z agawy Przygotowanie :  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni 2. Wysyp orzechy na blaszkę wyłożoną papierem i piecz aż będą ładnie pachnieć najlepiej

zdrowa vege kuchnia
Wegańska Panettone 187

minut). Składniki na dwie tortownice o średnicy 20 cm lub jedna 26 cm: 800 g mąki najlepiej 00 (użyłam 500 g 00, bo tylko tyle miałam) 120 g oleju kokosowego rafinowanego, lub innego oleju roślinnego ale delikatnego w smaku 150 g rodzynek (ewentualnie można zastąpić pokrojonymi daktylami) 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (używam tylko własnej produkcji) 60 g świeżych drożdży(...)łyżkami cukru, pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu aby się „obudziły”. Zblenduj na gładką masę banany, cukier, pozostałe 200 ml mleka i roztopiony oleju kokosowy. Mąkę i sól przesiej 2 razy, dodaj masę bananową, obudzone drożdże i zagnieć ciasto. Rodzynki (nie musisz ich mocno odsączać z soku/wina i skórkę pomarańczową dodaj pod sam konie wyrabiania ciasta

greenscarf
Placuszki jogurtowe 161

słodkie "co nieco". Składniki: 150 g jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 szklanki mąki jaglanej ( lub zmielona w młynku do kawy kasza jaglana ) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia 1 szklanka malin 1 łyżka cukru trzcinowego  Wykonanie: Maliny umieścić w rondelku, dodać cukier i gotować, aż się rozpadną i zaczną gęstnieć. Tak przygotowany sos malinowy odstawić(...)miseczce wymieszać jogurt z jajkiem, mąką jaglaną i proszkiem do pieczenia. Najszybciej i najdokładniej można to zrobić przy pomocy rózgi. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz wylewać porcję ciasta, formując mały placuszek. Smażyć na wolnym ogniu  obu stron, na rumiano. Placuszki podawać polane sosem malinowym. Smacznego

kolorowotorcikowo
Mus czekoladowy z awokado 139

awokado Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 banan 1 garść blanszowanych migdałów 4 łyżki kakao w proszku Alce Nero Fair Trade Bio 2 łyżki syropu klonowego opcjonalnie: mleko kokosowe lub migdałowe Przygotowanie: Awokado dzielimy na pół, nożem usuwamy pestkę. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ i przekładamy do malaksera. Dodajemy obranego banana, kakao, syrop klonowy. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Jeśli(...)będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco mleka kokosowego lub migdałowego. Przekładamy do szklaneczki i wkładamy do lodówki. Podajemy z rozdrobnionymi migdałami. Zdrowe desery nie muszą być czasochłonne. Przygotowana słodka niespodzianka w postaci musu czekoladowego z awokado, zaskoczyła moich niedzielnych gości i prosili o przepis, tak im posmakował! Byli zaskoczeni, kiedy dowiedzieli się, że powstał z banana, awokado, kakao i syropu klonowego

Moja smaczna kuchnia
Pudding chia z kiwi, musem z kaki i chipsami kokosowymi 207

Jesienną porą są one niezwykle ważne.  Smacznego! Składniki na 1 porcję: 3 łyżki nasion chia 100ml dowolnego mleka  2/3 kaki 1/4 jabłka 1 kiwi 1 łyżka chipsów kokosowych Przygotowanie: Nasiona zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2-3h do lodówki co jakiś czas mieszając.  Obieramy i blendujemy kiwi. Przekładamy delikatnie do szklaneczki. Następnie miksujemy jabłko z kaki(...)Ponownie delikatnie przekładamy, aby warstwy nam sie nie zlały. Dekorujemy chipsami kokosowymi

Czarnawisienka
Migdałowe bezglutenowe i bez laktozy ciasto przygotowane z dbałością o bliskich. 147

zdrowa kuchnia, to pyszna kuchnia. Że zdrowe nawyki to dobre przyzwyczajenia, a nie konieczne ograniczenia. SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki kukurydzianej - 1/4 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) - 120 ml mleka kokosowego - 3 jaja - 110 g oleju roślinnego (kokosowy, rzepakowy bądź słonecznikowy) - 4 łyżki miodu (możesz zastąpić 2 łyżkami stewi) - 1/2 łyżeczki sody -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaskie łyżki kakao

SMYKWKUCHNI
Zielony koktajl pełen przeciwutleniaczy 216

poczytać w poście o zielonym koktajlu oczyszczającym .  Składniki: 1 mango duża garść jarmużu (bez grubych łodyg) 1 kiwi 3 duże łyżki jogurtu naturalnego/greckiego łyżeczka siemienia lnianego wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Wszystkie owoce dokładnie umyj, obierz i pokrój. Zblenduj je razem z jogurtem i siemieniem lnianym na koktajl. Posyp z góry wiórkami kokosowymi. Smacznego! Jeśli masz ochotę na więcej

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Czyżby jeżyny? 142

MASĄ SEROWĄ   Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego około 250g jeżyn wiórki kokosowe do dekoracji   Formę do tarty (u mnie taka mniejsza- jakieś 21-22 cm) natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Jeżyny przepłukujemy i zostawiamy do osuszenia. Mąkę mieszamy z cukrem(...)przy dnie). Miksujemy do otrzymania jednolitej masy (nie ubijamy). Jeżyny układamy na wyjętym z zamrażarki cieście, zalewamy masą mascarpone i wkładamy do piekarnika. Po 30 minutach posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi  i pieczemy jeszcze 15 minut w 180*C (można włączyć grzanie od spodu). Ciasto studzimy- masa w tym czasie trochę opadnie, i podajemy już zimne. Wersja z jeżynami podoba

les mirabelles
Wegańskie gofry z mąki kasztanowej w wersji XXL. 130

WEGAŃSKIE GOFRY KASZTANOWE /2 bardzo grube gofry / 50 g mąki kasztanowej (Govinda Natur) 20 g płatków owsianych górskich 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g mąki kokosowej 100 g sojowego jogurtu waniliowego 80 ml mocnego naparu z herbaty z trzema rodzajami cynamonu (Pukka) szczypta soli 2 łyżki słodzidła (u mnie Sukrin w formie pudru ) kilka kropli aromatu migdałowego(...)Ponownie zmiksować. Smażyć w dobrze rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy do zarumienienia.  (U mnie trwało to dwie minuty). Podawać z ulubionymi dodatkami. Uwaga :  Ze względu na dodatek mąki kokosowej, gofry są dość kruche,  dlatego należy uważać, aby się nie rozpadły.  Piekę je w gofrownicy typu XXL,  dlatego są również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry

Poranek na słodko
Wyniki konkursu! 172

pędów sosny, wodę z miodem z mniszka lekarskiego, sok z pigwy oraz na Pyszną ryżowo-otrębową pokusę   Składniki : 3 szklanki mleka, 1 puszka mleczka kokosowego, 2 szklanki ryżu białego, cynamon, kardamon, miód z mniszka lekarskiego, garść migdałów i orzechów włoskich, 6 gruszek, garść truskawek, cukier , trzcinowy, szczypta soli dla kontrastu smakowego, łyżka masła, łyżka słodkiej śmietanki(...)kokos do posypania, listki mięty, 3 łyżki granulowanych otrębów o smaku truskawki. Mleko i mleczko kokosowe łączę i zagotowuję , wrzucam ryż i kardamon z cynamonem. Delikatnie słodzę miodem z mniszka , dodaję odrobinkę soli . Gotuję do miękkości. Na głębokiej patelni podgrzewam masło z cukrem , mieszam ciągle i gdy już prawie zaczyna tworzyć się karmel dodaję śmietankę, mieszam i układam gruszkę pokrojoną

Z miłości do słodkości
Puplety po neapolitańsku z mozzarellą 144

duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka włoskich ziół (lub przyprawy do kuchni włoskiej) ok. 50 g sera mozzarella (można użyć więcej) sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Do miseczki wlewamy śmietankę i wsypujemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Ser mozzarella, najlepiej w kawałku, a nie w kulce, kroimy na kawałki jednakowej wielkości(...)środku układamy ser, zawijamy boki i zlepiamy. Następnie rolujemy puplecika. Z podanej ilości mięsa powinno wyjść ok. 22 pupletów. Na patelnię wylewam 2-3 łyżki oleju kokosowego i gdy będzie już odpowiednio rozgrzany wkładam ostrożnie pulpety. Smażę je po ok. 1-2 minuty z każdej strony, do uzyskania złoto-rązowego koloru. Pulpety wykładam na papierowy ręcznik, by osiąknęły z nadmiaru

Cooking Monster
Krem z pieczarek 148

Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia pół łyżeczki natki pietruszki sól i pieprz Pieczarki myjemy i kroimy na półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę. Smażymy aż zmięknie

Cooking Monster
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 162

zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :)   Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami   Naleśniki zapiekane w sosie serowym  Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki   Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami i położyć farsz(...)opcja też nikogo nie zabije.    Parówkę można pokroić i wrzucić do sosu, by się podgrzała, ja natomiast kroję ją na plasterki i przesmażam na chrupko na oleju kokosowym. Część wrzucam do sosu, a częścią posypuję już gotowe danie. Wierzcie lub nie, ale smakuje to fantastycznie! I to jest kolejne danie z makaronu, któremu nie potrafię się oprzeć

Cooking Monster
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 277

zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :)   Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami   Naleśniki zapiekane w sosie serowym  Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki   Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami i położyć farsz(...)opcja też nikogo nie zabije.    Parówkę można pokroić i wrzucić do sosu, by się podgrzała, ja natomiast kroję ją na plasterki i przesmażam na chrupko na oleju kokosowym. Część wrzucam do sosu, a częścią posypuję już gotowe danie. Wierzcie lub nie, ale smakuje to fantastycznie! I to jest kolejne danie z makaronu, któremu nie potrafię się oprzeć

Cooking Monster
Jesienna edycja Restaurant Week – degustacja w My Corner Restaurant & Bar 171

Oczywiście zacznę od deseru, czyli od końca, ale dla mnie, jak wiecie, to najważniejsze:). Deser był smaczny i lekki. Składał się z puddingu z tapioki ugotowanej na mleku kokosowym, mango i lodów kokosowych, pychotka! Tu stawiam sobie wyzwanie, aby odtworzyć taki deser i mam nadzieję, że mi się uda. Tort o takim smaku byłby fantastyczny.     W tej edycji

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania