Składniki: orzech kokosa ( dojrzały orzech ma trzy wyraźne wgłębienia, bez oznak pleśni, przy potrząsaniu słychać w środku chlupanie wody kokosowej ) Wykonanie: 1. Przed otwarciem kokosa należy najpierw wylać z niego wodę kokosową. W tym celu należy wbić ostry nóż w jedno z wgłębień na czubku kokosa ( przeważnie tylko jedno jest "czynne" ) i przelać wodę do osobnego naczynia
Atlas SmakówPlacuszki jabłkowo - kokosowe to pomysł na zdrowe śniadanie. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Składniki na 1 porcje (4 placuszki) 260kcal pół jabłka 1 łyżka wiórków kokosowch 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/4 łyżeczki oleju kokosowego Jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach i odcisnąć sok. Rozgrzać olej na patelni. Wymieszać pozostałe składniki ze startym jabłkiem, formować placuszki
Biały fartuszekSkładniki: orzech kokosa ( dojrzały orzech ma trzy wyraźne wgłębienia, bez oznak pleśni, przy potrząsaniu słychać w środku chlupanie wody kokosowej ) 1 l wody Wykonanie: 1. Przed otwarciem kokosa należy najpierw wylać z niego wodę kokosową. W tym celu należy wbić ostry nóż w jedno z wgłębień na czubku kokosa ( przeważnie tylko jedno jest "czynne" ) i przelać wodę do osobnego
Atlas Smakówryżowa jest dobrym źródłem węglowodanów). Do zrobienia w kilka chwil, smakuje zarówno na ciepło i zimno i jest bardzo sycący. Składniki: ½ szklanki ugotowanej komosy ½ szklanki nasion chia ⅓ szklanki płatków kokosowych ⅓ szklanki płatków migdałowych/zmielonych migdałów 350ml mleka (kokosowe, ryżowe lub migdałowe) 2-3 łyżeczki miodu (zależy jakie słodkie lubicie) 200 g malin (mrożone lub świeże) Przygotowanie: Wrzucamy maliny do garnka
PaleoLifepokrótce: Składniki : suche: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy mokre: kostka margaryny 2 szklanki mleka 2 jajka dodatki, bakalie (wiórki kokosowe, mak, rodzynki, kakao, żurawina, skórka cytrynowa, śliwki suszone, orzechy i inne) Przygotowanie: Suche składniki mieszamy. Mokre - margarynę roztapiamy, dodajemy mleko i rozkłócone jajko. Mieszamy. Wlewamy do składników suchych. Mieszamy całość(...)sprawą gotowych mas. Składniki : 3 duże opakowania herbatników masa krówkowa, kajmak krem do karpatki bez gotowania 0,5 l śmietanki 30% 2 opakowania śmietan-fixu wiórki kokosowe, tarta czekolada lub posypka cukrowa Przygotowanie : W blaszce układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę krówkową. Na masę kolejną warstwę herbatników. Krem do karpatki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, czyli zwykle mikserem przez
dobra gospodyni dom wesołym czyniświąteczne:) Zrobimy krem budyniowy, który wykorzystamy do choinek. W przepisie pomoże nam tym razem firma HELIO, od której otrzymaliśmy przesyłkę pełną słodkości do ciast. W tym przepisie użyłam wiórek kokosowych, idealnie nadających się do imitacji śniegu:) Skoro nie leży za oknem zrobimy go w kuchni:) godzina około 15 babeczek Przepis na muffinki czekoladowe z Oreo znajdziecie TUTAJ Oczywiście, możecie skorzystać(...)się pęcherzyków. Bardzo dobrze wystudzić. Masło ubić na puszystą masę. Do masła dodać budyń oraz barwnik spożywczy. Bardzo dokładnie zmiksować Wystudzoną babeczkę smarujemy lukrem i od razu posypujemy wiórkami kokosowymi. Za pomocą rękawa cukierniczego forujemy z masy budyniowej choinki. Stroimy dowolnie Takie muffinki będą ozdobą Świątecznego stołu
Ania i Marcin gotująszklanki mąki gryczanej, 2 szklanki mąki ryżowej, 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, 1 szklanka mąki jaglanej, 2 jabłka, 1 łyżka octu jabłkowego, 150 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, 6 łyżeczek przyprawy korzennej (najlepiej domowej roboty, u mnie z TEGO przepisu) 1 łyżka cynamonu w proszku, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 10 łyżek słodzika(...)mnie - 5 łyżek ksylitolu + 5 łyżek cukru kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy na kawałki i blendujemy na mus, dodajemy do nich mokre składniki. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. następnie odrywamy część i wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy wybrane kształty i pieczemy 10 minut
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki 250 g jarmużu lub młodego szpinaku pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej 2 cm świeżego kłącza imbiru 2-3 suszone pomidory z zalewy 1 ząbek czosnku olej kokosowy extra virgin do smażenia szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól himalajska do smaku papier ryżowy Ugotuj kaszę jęczmienną. Suszone pomidory bardzo drobno posiekaj. Odłóż. Czosnek i imbir zetrzyj na drobnej(...)tarce. Umyj jarmuż jeśli trzeba, odetnij zdrewniałe części, zalej wrzątkiem na 4 minuty, odcedź, odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć jarmuż, następnie czosnek i imbir. Podsmażaj chwilkę. Dopraw gałka muszkatołową. Kiedy jarmuż zwiędnie i będzie miękki, dodaj kaszę i suszonego pomidora. Mieszaj i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj naczynie do gotowania na parze, a do drugiego naczynia , najlepiej
Z Kuchni Do Kuchnimąki otrębowej 3 łyżki mąki ryżowej 3 jajka 1 szklanka mleka sojowego naturalnego 4 łyżki miodu ( według uznania ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia Wykonanie Do miski oddzielam białka od żółtek , białek ubijam pianę na sztywną masę , kiedy białka mam ubite dodaję żółtka , mąkę otrębową , mąkę ryżową , miód , kiedy mamy(...)składniki delikatnie zaczynamy mieszać , ciasto ma być bardziej gęste niż na naleśniki , kiedy wymieszamy ciasto a będzie za bardzo gęste dodajemy mleko sojowe i mieszamy . Patelnie rozgrzewamy z olejem kokosowym i zaczynamy smażyć nasze placuszki na złoty kolor . Jak mamy placuszki usmażone , podajemy polane miodem , bądź posypane cukrem pudrem , czy z owocami świeżymi , to już według uznania
Mój Smakminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka mąki pszennej Basia 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju+2łyżki gorącej wody Żółtka energicznie roztrzepać z 2 łyżkami oliwy oraz(...)łyżkami gorącej wody. Mikserem ubić białka z cukrem do puszystości dodać przygotowane wcześniej żółtka. Do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz wiórki kokosowe. Teraz już masę wymieszać ręcznie, łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem (tylko dno) blaszkę 25x37cm. Piec około 25minut/180stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, wystudzić i przeciąć ciasto
W garach u Gosimiód ze Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich – powołując się na mój blog otrzymacie 5% zniżki ) 2 łyżki mleka 4 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko M olej kokosowy do smażenia propozycja podania: żurawina i cukier puder do oprószenia placuszków lub polać rozpuszczonym miodem Przygotowanie: Do miski przekładamy cały serek kanapkowy, wbijamy jajko, dodajemy miód, mleko i mąkę(...)proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników (jednolite ciasto). Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego (1 łyżka masy = 1 placuszek). Placuszki są delikatne, więc należy je ostrożnie obracać. Przed podaniem placuszki można oprószyć cukrem pudrem i podać z żurawiną. Można też je polać np. rozpuszczonym miodem. Smacznego
Słodkie okruszkiSłodziutka rolada z śnieżnym kremem. Do tego dodatek kokosowego wafelka i małe beziki. Gwarantuję na jednym kawałku się nie skończy. Rolada (blaszka 36x44 cm): 5 jajek (L) 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 660 ml śmietany 30% 2 opakowania fixu do śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 baton(...)smaku kokosowym (56 g) ok.. 30 małych bezów Kolorowa posypka i płatki do dekoracji Rolada: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując po łyżce cukru. Gdy białka już zesztywnieją kolejno dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser i dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. . Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się mąki z masą. Gotową przelewamy
VioletoweKucharzeniepracy? Smakuje rewelacyjnie! Polecam! SKŁADNIKI: * makaron świderki LUBELLA – 150 g * pomidory koktajlowe – 5 szt * czerwona pasta curry – 1 łyżka * filet z kurczaka – 100 g * olej kokosowy- 1 łyżka * cebula, czosnek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewmyolej kokosowy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, przesmażamy. Dodajemy pastę curry i pokrojonego kurczaka
Ostra na Słodkopracy? Smakuje rewelacyjnie! Polecam! SKŁADNIKI: * makaron świderki LUBELLA – 150 g * pomidory koktajlowe – 5 szt * czerwona pasta curry – 1 łyżka * filet z kurczaka – 100 g * olej kokosowy- 1 łyżka * cebula, czosnek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewmyolej kokosowy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, przesmażamy. Dodajemy pastę curry i pokrojonego kurczaka
Ostra na Słodkonowej odsłonie! Jeśli nie przepadacie za jej mocnym smakiem, spróbujcie kaszy gryczanej białej niepalonej - jest nieco łagodniejsza. Czego potrzebujemy? torebka (100g) kaszy gryczanej palonej lub białej, łyżka oleju kokosowego, 1,5 szklanki mleka (może być roślinne), pół banana, aromat waniliowy, miód lub syrop klonowy do dosłodzenia, opcjonalnie: orzechy, rodzynki, ulubione owoce Przygotowanie W małym garnku rozpuszczamy olej kokosowy
two broke sisters