sobą do pracy, bądź na plażę- gotowa! Składniki - 1 płat gotowego ciasta francuskiego ser koryciński swojski oliwka, pomidor, bazylia olej z ostropestu tłoczony na zimno WOJ-LEN olej kokosowy tłoczony na zimno WOJ-LEN czerwona cebula cukinia baby natka pietruszki koncentrat czosnku PROECO pesto rosso oraz oliwa z oliwek Olitalia /IndexFood pieczarki, u mnie(...)która nie wymaga smarowania i wykładania papierem. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Ser koryciński – ile dusza zapragnie- pokrój w kostkę. Cukinię, cebulę oraz pieczarki umyj i poszatkuj. Rozgrzej olej kokosowy na patelni. Wrzuć wszystkie warzywa. Duś i zatroszcz się o wątrobę -dosmacz olejem z ostropestu, dodaj łyżeczkę koncentratu z czosnku. Dosmacz solą i pieprzem. Formę wyłóż ciastem francuskim. Jeśli
Z Kuchni Do Kuchnityle, prosto i ze smakiem. Na zdrowie! * SKŁADNIKI na 24 wrapy i 2 smoothie Naleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej ¼ łyżeczki soli morskiej 250 ml wody 1 jajko olej kokosowy do smażenia Nadzienie: 200 g wędzonego łososia w plastrach 100 g liści świeżego szpinaku 200 g kremowego serka typu Philadelphia 1 łyżeczka otartego chrzanu 1 dojrzałe awokado Smoothie(...)łyżki. Odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę (to bardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić od patelni i stanie się złotobrązowy. Obracam
Food SquareśmietanyFix lub inny utrwalacz do bitej śmietany +kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 50 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję), dowolne słodycze Kinder do dekoracji Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache(...)resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy brzegi tortu – dla wygody można przełożyć ją sobie do małego woreczka strunowego. Wierzch tortu dekorujemy czekoladkami i batonikami. Dobrze mieć pod ręką resztę
Ciastkozercywidziałem jak zakręciła się łezka w oku mojej drugiej troszkę lepszej połówki Gotowi na przepis? No to lecimy ( ilość na 5-6 bułek): Składniki: ⅔ kubka mleka (robiłem i z kokosowym i z migdałowym) 240 g mąki z tapioki 74 g mąki migdałowej 40 g mąki kokosowej 40 g mąki z maranty trzcinowatej (zastapiłem raz mąką z amaratusa i bułki były
PaleoLifekurczaka 500 g skorzonery 4 małe ziemniaki 1 czerwona cebula 3 – 4 pomidorki koktajlowe 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ksylitolu kilka szczypt przyprawy garam masala kilka szczypt ziół prowansalskich sól grubo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy(...)Następnie skorzonerę płuczemy i wrzucamy na wrzątek z dodatkiem oliwy z oliwek i ksylitolu. Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy, aż cebula będzie miękka, a następnie dodajemy pierś z kurczaka. Całość smażymy ok. 10 minut, często mieszając. W naczyniu żaroodpornym mieszamy ziemniaki, skorzonerę
My Chcemy Jeśćwielkanocny stół. Delikatne, rozpływające się w ustach - idealne do święconki. Składniki (12 sztuk): 120 g masła 2 jajka 1 szklanka wiórków kokosowych 200 g cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, wiórki kokosowe oraz wszystkie suche składniki na przemian
Pyszności Słodkościsięgać po kolejny kawałek bez żadnych wyrzutów? Jestem za. Z pomocą przyszły oczywiście daktyle. Daktyle i kochane masło orzechowe, które nadaje cudowny orzechowy posmak, do tego "czekolada" z oleju kokosowego, która kusi swoim zapachem. Wypiek jest wegański, więc może to czas, aby przekonać rodzinę, że to nie tylko trawa i kamienie? :) Przepis: SPÓD: 30g mąki orkiszowej 30g mąki pszennej(...)orzechowego Daktyle kroimy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy, aż zmiękną. Miksujemy na gładką masę. Do 2/3 części kremu dodajemy kakao. Do pozostałej części masło orzechowe. Schładzamy. SOS: łyżka oleju kokosowego czubata łyżka kakao 1-2 łyżeczki cukru Na małej patelni rozpuszczamy olej. Dodajemy do niego kakao i cukier, dokładnie mieszając. Na wystudzony spód nakładamy krem kakaowy. Następnie robimy
More food, love and dreamsCiasta/Babki/słodkości/sałatki Kokosowe ciasto z jabłkami i chałwą Ciasto z serem i makiem na kruchym cieście Sernik Celinka Sernik królewski Sernik wiedeński Kawowy sernik z trzema warstwami Sernik izaura Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie Ciasto z makiem na maślance Makowiec pod kokosową chmuirką Babka zebra na coca-coli Herbaciana babka Babka Kawowo Bananaowa Muffinki jogurtowo-miodowe Muffinki
W Moim Magicznym Domuząbki czosnku - odrobina papryczki habanero (opcjonalnie wg smaku) - 5 łyżek płatków drożdżowych (bezglutenowych) - 1/4-1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz do smaku, papryka ostra - 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy - brokuł ugotowany na parze (połówka mniejszej główki) - makaron (bezglutenowy) Nerkowce zalać ciepłą wodą i odstawić. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać wodą (tak aby zakrywały(...)warzywa) i ugotować do miękkości. Przecedzić (nie wylewając wody - przyda się do sosu). Cebulę pokroić w plasterki. Podsmażyć z czosnkiem i papryczką na złoto na oleju kokosowym (lub innym tłuszczu). Ugotowane ziemniaki i marchewkę, razem z odcedzonymi orzechami nerkowca, cebulą i czosnkiem umieścić w dzbanku/kielichu blendera. Dodać płatki drożdżowe (nadadzą serowy posmak), sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zalać pozostałą wodą
CookYourselfwyjęciu z piekarnika zamienia się w pyszną chrupiącą skorupkę, dzięki której zapomnisz o istnieniu sera. Składniki: 4 średnie pory 1 łyżka wegańskiej margaryny/2 łyżki oleju 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 kg ziemniaków do gotowania (najlepsze będą większych rozmiarów) 100-150 ml wegańskiego majonezu posiekany szczypiorek do podania sól i pieprz do smaku Podane składniki(...)kawałki. Na patelni rozgrzej margarynę lub olej, wrzuć posiekane pory i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Otwórz puszkę mleka kokosowego i odlej odrobinę wodnistej części do osobnej szklanki. Wsyp do niej skrobię i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści. Pozostałą zawartość puszki przelej na patelnię, zmieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Następnie wlej
Roślinna - blog wegańskitakie ekstremalne, jak pizza :D). Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto: 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym) 300ml+3 łyżki mleka 50g+1 łyżeczka cukru brązowego (50 g można zastąpić ksylitolem, ale 1 łyżeczkę zostawić, bo cukier jest pożywką dla drożdży) laska wanilii (można pominąć) 2 jajka(...)czubiata łyżeczka domowego masła orzechowego 3-4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując kruszonki) 1/3 łyżeczki sproszkowanego ekstraktu ze stewii 20 g masła 20 g oleju kokosowego (tutaj można dać więcej - wszystko zależy od konsystencji) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, zagnieść w celu uzyskania formy kruszonki. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem
FitKotmoże spokojnie dodać w zamian kurczaka/indyka. Składniki (3 porcje): 1 szklanka czarnego ryżu pełnoziarnistego - można też użyć brązowego, ale czarny lepiej pasuje wizualnie 2 szklanki wody 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 czerwona cebula, drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki/kostkę 200 g pieczarek(...)pokrojonych w plasterki 1 kostka tofu naturalnego, użyłam serka z Polsoji (link) - pokrojonego w kostkę 2 szklanki mleka kokosowego (z kartonu) 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżka przyprawy curry w proszku 2 łyżeczki kurkumy 1 cm startego imbiru 3 - 4 łyżki soku z limonki garść szpinaku 1. Do garnka dodaj ryż i wodę, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj
Powiedz dietom nieśredniej wielkości buraków 4 marchewki 4 korzenie pietruszki 2 cebule 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Łyżeczka suszonego koperku Łyżeczka oleju kokosowego 2,5 l wody sól, pieprz Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem. Przełożyć do miski i dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, soczewicę, płatki jaglane, otręby i przyprawy. Wbić jajko i wszystko dokładnie(...)angielskie. Gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać wyciśnięty z cytryny sok. Wywar doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać suszony koperek i olej kokosowy. Ugotowane kuleczki podawać z gorącym barszczem i świeżym rozmarynem
FitKotSKŁADNIKI 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka) 2 jabłka, najlepiej winne i lekko kwaśne 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 goździków 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 łyżeczki majeranku sok wyciśnięty z 1 cytryny ½ szklanki pasty sezamowej tahini oliwa z oliwek zimna woda sól do smaku listki świeżego tymianku do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Jabłka obierz, oczyść(...)gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć pokrojone jabłka, listki laurowe, ziele angielskie, goździki i rozgniecione ząbki czosnku w łupinach. Jabłka duś na wolnym ogniu pod przykryciem aż staną się miękkie. Odstaw do wystudzenia. Wyjmij przyprawy, a czosnek pozbaw łupin. Do kielicha blendera wrzuć odsączoną z zalewy ciecierzycę, duszone jabłka oraz czosnek. Wlej pastę tahini
Food Squaresamo zdrowie! Składniki (porcja dla 4 os) : 2 szklanki płatków owsianych (mogą być inne (testowałam żytnie i pszenne),można też mieszać) 2 jabłka pół cytryny cynamon płatki migdałów wiórki kokosowe siemię lniane rodzynki, suszona żurawina, suszone morele lub inne suszone owoce jogurt naturalny lub kefir owoce takie jakie lubicie/macie Przygotowanie Wielkim plusem tego dania jest niewielki nakład pracy jaki jest(...)połówki cytryny i cynamon (ilość wg uznania) i wszystko razem mieszamy. Gdy płatki wchłoną całą wodę układamy z nich równą warstwę na jabłkach a z wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika na 10 min przykryte i na kolejne 10 min odkryte. Jest gotowe jak migdały zaczną się przypiekać. Podajemy polane jogurtem naturalnym i opcjonalnie posypane świeżymi
Kulinarna Patilogia