wyparzonej wrzątkiem cytryny ziarenka z 1 laski wanilii Beza: 1 puszka brzoskwiń w syropie 6 białek pozostałych po cieście i masie serowej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki wiórków kokosowych listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g mąki (2 szklanki) 150 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy) 1 łyżka gęstej, kwaśnej(...)wyparzonej wrzątkiem cytryny ziarenka z 1 laski wanilii 1 puszka brzoskwiń w syropie 6 białek pozostałych po cieście i masie serowej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki wiórków kokosowych'; document.write(" "); Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto (ręcznie lub w malakserze). Zawiajmy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dno i boki blaszki
Poezja smakuwystygnie ;) Składniki: - 3 młode marchewki z nacią, - 3 pomidory, - 1 duży pomidor - 1/2 papryki czerwonej, - 1 ząbek czosnku, - kilka liści bazylii, - natka pietruszki, - sól, pieprz, - 1/2 szklanki mleka kokosowego (użyłam zmielonego miąższu z młodego kokosa), - woda. Wykonanie: Umyć warzywa, pokroić na mniejsze części, wrzucić do blendera marchewki z nacią, pomidory, papryki, czosnek, dodać odrobinę mleka kokosowego i ew uzupełnić trochę
Co na wege obiad?drożdże 30 gram, mleko ciepłe 200 ml, masło 100 gram, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 500 gram, truskawki 500 gram, masło 1/2 kostki, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, cukier 12 dag, mąka krupczatka 10 dag do misy robota wlać letnie mleko i stopione masło, wsypać cukier, sól, jajka, mąkę, pokruszone drożdże - hakiem robota wyrabiać(...)wysmarować masłem i posypać mąką, do blaszki dać wyrośnięte ciasto, na wierzch powciskać obrane, opłukane truskawki i zostawić na 30 minut do podrośnięcia masło miękkie, mąkę krupczatkę, wiórki kokosowe, cukier mikserem utrzeć na kruszonkę kruszonkę rozsypać na cieście z truskawkami piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić w blaszce do wystudzenia ciasto jest łatwe, smaczne
W Mojej Kuchni Lubiępysznymi jagodami i jaglaną czekoladą, bez cukru, bez glutenu. Czas przygotowania: 20 minut + moczenie i chłodzenie Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Kupiec, 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka kokosowego, 1/2 szklanki orzechów nerkowca, 10 świeżych daktyli bez pestek (do posłodzenia), 2-4 łyżki korabu lub ciemnego kakao, 200-400 g jagód, 5 kwiatów lawendy, 1 gałązka mięty, skórka otarta(...)listki mięty. Przygotowanie: Orzechy i daktyle namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia odsączyć na sicie, podzielić na dwie części. Połowę mleka kokosowego zagotować z miętą i lawendą, wystudzić pod przykryciem. Usunąć gałązki, dodać po jednej części orzechów, daktyli i połowę kaszy. Zmiksować na gładki krem (ok. 10-15 minut przy pomocy robota
SzczyptaSmaQochotę na coś słodkiego i domowego, dzień wcześniej zrobiłam pyszne masło orzechowe więc dzisiaj dodałam tylko jajko, wiórki i miód, wymieszałam, ułożyłam na blaszce i po chwili piękny orzechowo kokosowy zapach roznosił się w kuchni do tego pyszny dżem czereśniowy chia:) czego chcieć więcej :) Składniki : - 1 szklanka masła orzechowego bez cukru ( ja użyłam masła domowej roboty) - 1 jajko(...)łyżek wiórków kokosowych - 1-2 łyżki miodu Przygotowanie : Wymieszać składniki, najlepiej ręcznie, ciasto jest dość klejące, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (mogą być nierówne) i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, spłaszczyć kulki widelcem i piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni
zdrowa vege kuchniaZanim się za nie zabierzesz, przygotuj sobie wszystkie składniki: ugotuj ryż, posiekaj i zetrzyj warzywa – tak, aby wszystko było pod ręką. Składniki: 4 duże czerwone papryki 1 łyżka oleju kokosowego 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 papryczka chili, drobno posiekana 3 cm kawałek świeżego imbiru, starty 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej kolendry ¾ szklanki(...)nasienne. Przełóż je do dużej miski i zalej wrzącą wodą, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 10 minut. Wyjmij i pozostaw do osuszenia. Na dużej patelni delikatnie rozgrzej olej kokosowy i wrzuć cebulę, czosnek, papryczkę chili, imbir. Zwiększ ogień i podsmażaj całość 3 minuty. Następnie dodaj przyprawy: mieloną kolendrę i gałkę muszkatołową, zamieszaj i smaż kolejne 2 minuty. Patelnię zdejmij
Roślinna - blog wegańskiOryginalna Pina colada to słodki karaibski koktajl alkoholowy. Przyrządza się go z jasnego rumu, śmietanki kokosowej i soku ananasowego. Moją Pina coladę przygotowałam w wersji śniadaniowej, ze świeżym ananasem i bez alkoholu. Jest słodka i pyszna. Jeśli akurat jesteście w imprezowym nastroju możecie dodać odrobinę rumu;) Składniki: 1/2 świeżego ananasa 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 szklanki soku ananasowego
Smakowity Blog Kulinarnychałwy, z malinami i większą ilością chałwy) Cukiniwo-bananowy chlebek, z daktylami, białą czekoladą i jagodami goji bananowe lody jogurtowe z morelami i naktarynką mrożone smoothie banan-ananas-mleczko kokosowe mrożone smoothie banan-cappuccino mrożone smoothie banan-gruszka-szpinak-mleczko kokosowe kakaowe lody bananowe, z malinami hit ostatniego czasu
More food, love and dreamstaką pogodę jak dzisiaj :) Składniki na 15 ciasteczek : - 2 szklanki płatków owsianych kupiec - 200 g daktyli - kilka łyżek jagodowego dżemu chia przepis tutaj - 1-2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie: Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, płatki owsiane zmielić w młynku do kawy lub blenderze na mąkę, następnie zblendować daktyle i połączyć je z płatkami owsianymi(...)wyrabiając ciasto dodać oleju kokosowego i w razie potrzeby wody, uformować kulę i włożyć na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu położyć ją na arkuszu papieru do pieczenia i przykryć drugim, rozwałkować dość grubo i wykroić ciasteczka (ja wykrajałam je kieliszkiem do wódki) nałożyć nadzienie między dwa ciasteczka i wstawić na 10-15 minut do zamrażarki :) Smacznego
zdrowa vege kuchniamusicie wyjeżdżać do krajów egzotycznych, aby mieć odrobinę egzotyki w domu. Porcja: 2 osoby + dolewka Składniki: banan dojrzałe mango 300g ananasa 2 łyżki sezamu 3 łyżki wiórek kokosowych pół puszki mleka kokosowego 1 łyżka miodu 1/2 szklanki wody 1/2 soku z cytryny 1 łyżka kardamonu Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładką całość
Apetyt na Zielonezdjęciu widać mini tartę, ale z przepisu wychodzi 10 tartaletek, 1 ok. 39g = 95kcal . Składniki na spód: - 40g suszonych daktyli - 30g migdałów - 30g orzechów włoskich - 1 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżeczki nasion chia Składniki na krem: - 1 awokado - 1 banan - 2 łyżeczki soku z cytryny - 1 łyżeczka miodu (można pominąć) Daktyle, migdały i orzechy włoskie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy(...)minut. Po upływie tego czasu odsączamy, osuszamy i przekładamy do malaksera dodając olej kokosowy i nasionka chia. Rozdrabniamy i mieszamy do uzyskania zwartej masy. Wyklejamy nią formę do mini tarty lub tartaletki i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy krem. Wydrążamy łyżką miąższ z awokado (bez pestki:P). Do malaksera wrzucamy pokrojonego banana, awokado, miód
Be Fit Be StrongKokosowa nocna kasza kuskus*, z malinami *z mleczkiem kokosowym Szybko, prosto i w sam raz na wczesny poranek ^^ Weekend bardzo udany, jak to moja rodzina (która i tak bardzo spokojna o dziwo była, może dlatego, że dużo osób nie było) najdłużej została, ej... czemu jest już widno i sprzątają stoły, ja tu już na poprawiny czekam. Z drugiej
More food, love and dreamszajmujesz się błogim leniuchowaniem ;) Chia w przepisie można pominąć, warto jednak dodać wtedy troszeczkę więcej agaru. Składniki: 0,5 l mleka (u mnie migdałowe) 2 puszki mleka kokosowego w temp. pokojowej 8 łyżek nasion chia 6 g agaru (4 płaskie łyżeczki) 5 łyżek syropu z agawy (lub więcej jeśli lubisz bardzo słodkie desery) pół tabliczki gorzkiej czekolady(...)jagód 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Do miski wlać mleko migdałowe i kokosowe, dodać sok z cytryny, syrop z agawy i nasiona chia - dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Odstawić na około 30 minut (żeby chia spęczniało) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej Z mlecznej mieszanki wziąć 300 ml dodać rozpuszczoną czekoladę oraz łyżeczkę agaru, doprowadzić do wrzenia (ma delikatnie bulgotać), gotować
pyszne zdrowościupalne dni oraz żeby uczcić ponad 4000 fanów na facebooku :) Dziękujemy Wam Kochani :) Porcja: forma 22 cm Składniki: Spód 150 g ciastek oreo (bez kremu), 80 g oleju kokosowego, Masa 500 g sera mielonego na sernik, 430 g brzoskwiń, 200 ml śmietany 30%, 12 płatków żelatyny (20 g), 8-10 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka suszonych, ok. 3-6 łyżek(...)łyżeczka cukru. Do przybrania kwiaty jadalne (u mnie lawenda, szałwia, bratki), owoce sezonowe (np. brzoskwinie, borówki, truskawki, winogrona). Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie Spód: Olej kokosowy zostawić w temperaturze pokojowej. Jeśli temperatura otoczenia jest poniżej 23 stopni lekko podgrzać do uzyskania ciekłej konsystencji. Herbatniki pozbawione kremu zmiksować na pył, dodać olej i ponownie zmiksować do połączenia
SzczyptaSmaQ