kokosowy - 4500 przepisów (strona:112/300)

Restauracji BelEtage – degustacja 209

orzeźwiająca - naprawdę rozbudziło nasze kubki smakowe i pozostało nam tylko czekać na dalszą część programu. Jako przystawkę podano nam szparagi z zasmażka z orzechów laskowych i nerkowa na oleju kokosowym. Szparagi były fantastyczne, zasmażka lekko słona - dla mnie po kilku kęsach - troszkę zbyt tłusta i syta. Jednak całe danie pozostawiło miły ślad w pamięci i na pewno duże doznanie wizualne(...)pierwsze danie główne pan Grzegorz podał nam rozgrzewającą tajską zupę z krewetką, pieczarkami i marynowanymi warzywami. Było to dla nas dużym zdziwieniem gdyż w upalny dzień zupa z mleczkiem kokosowym i pikantnymi przyprawami sporo podniosła nam temperaturę jednak podano ją w bardzo letniej temperaturze dzięki czemu dałyśmy radę spokojnie ją skonsumować. Okazało się później, że nie jest ona na stałe

sierotka maRysia w kuchni
domowe musli z miodem 163

możemy je dowolnie zmieniać) 350 g płatków jęczmiennych  350 g płatków owsianych luk innych ulubionych płatków zbóż z pełnego ziarna 100 g  miodu 60 g oleju kokosowego, lub masła ( płatki staną się bardziej chrupiące) około 350-450 g wymieszanych ulubionych orzechów i bakalii (ja użyłem pomieszanych suszonych śliwek, fig, żurawiny, rodzynek, orzechów laskowych, włoskich i migdałów)  ewentualnie(...)łyżek syropu daktylowego ( dodaje niezwykle ciekawego posmaku i aromatu) sposób wykonania Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem i  wsypujemy na nią płatki, polewamy połową miodu, dodajemy olej kokosowy ( lub mocno schłodzone i posiekane nożem masło), całość  mieszamy ze sobą i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika  nagrzanego do 170 stopni ( pamiętając

Miód i pieprz
Przywiało kokosanki 130

Będę szczerze podziwiać tych, którym się to uda) Te kokosanki są super smaczne i jeszcze bardziej szybkie. Wykonanie z pieczeniem to jakieś 30 kilka minut. Bierzemy: 350 g wiórki kokosowe 230 g czekolady  180 g cukru 110 g masła 3 jajka Na początek rozpuszczam masło i pozostawiam do przestudzenia. Wszystkie sypkie składniki, łącznie z pokrojoną na kawałeczki czekoladą, mieszam(...)Mieszam tylko do uzyskania masy bez suchych fragmentów wiórków czy cukru. wymieszana masa z jajkami i płynnym masłem Piekarnik rozgrzewam już wcześniej do 180 st.  Najprościej upiec te kokosowe batoniki w foremkach silikonowych. Po prostu przełożyć masę do foremek na grubość ok. 1-1,5 cm i wyrównać powierzchnię. Nakładać najlepiej dwoma łyżkami, jedną nabieram, drugą zsuwam klejącą się

I tu będę miała takie te
Mini trufle malinowo-czekoladowe na 3 Urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie 122

200g czekolady mlecznej 25 g czekolady deserowej 25 ml śmietanki 30 % 20 g miodu 30 g miękkiego masła 40 g mrożonych malin ( zmiksować i przetrzeć przez sito ) Dekoracja wiórki kokosowe tarte orzechy laskowe rurki, listki z białej czekolady itp Śmietankę zagotuj z miodem i przetartymi malinami. Do zagotowanej śmietanki dodaj pokruszoną czekoladę mleczną i deserową, i poczekaj aż się rozpuści(...)ponownie zmiksuj. Tak przygotowany ganasz wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie formuj kulki o średnicy 1,5 - 2 cm i obtaczaj w tartych orzechach laskowych i wiórkach kokosowych. Każdą kuleczkę wkładaj do mini kokilki papierowej . Dekoruj według uznania. Trufle włóż do pojemnika na ciasto, najlepiej zamykanego, aby słodkości nie wchłonęły zapachów z lodówki. Pojemnik włóż do lodówki, najlepiej

Z Kuchni Do Kuchni
Czekoladowy pudding chia :) 153

słodzików, a z dodatkiem stewi !  Poniżej przedstawiam propozycję wykorzystania takiego białka, które tak jak pisałam wcześniej - nadaje się nie tylko do picia :) Prosty pudding chia, na bazie mleka kokosowego, bez dodatku słodzideł, bo smak słodki nadaje mu białko Classic PLUS. Wychodzi pyszny! A dodatkowo zimny schłodzi ciało w upalne dni :)  Składniki: 200 ml mleka kokosowego  2 łyżki

Zdrowie na języku :P
Pełnoziarniste naleśniki z sosem karmelowym i czekoladą. 171

łyżeczka cukru waniliowego, Farsz -> 150g sera białego -> 1 banan -> 3-4 łyżki jogurtu naturalnego -> 3-4 kostki czekolady gorzkiej -> 1/2 łyżeczki oleju kokosowego -> Sos karmelowy * Wykonanie: Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do 1 miski, i łączymy przy użycia miksera ( bądź trzepaczki), aż do uzyskania jednolitej masy o zbliżonej konsystencji do gęstej śmietany. Smażymy(...)czasie przygotowujemy farsz. Banana kroimy w półksiężyce. W miseczce mieszamy ser, jogurt oraz 1 łyżeczka cukru, dodajemy banana. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z   niewielką ilością oleju kokosowego, do uzyskania płynnej masy. Naleśniki nadziewamy farszem, układamy obok siebie. Polewamy sosem karmelowym, na który wylewamy niewielką ilość czekolady. Dekorujemy malinami. Smacznego!  *Domowy sos karmelowy: 150g cukru 50g masła 180ml

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Bezglutenowe ciasto kokosowo-cytrynowe :) 147

ciasto w ogóle nie miało być ciastem, a muffinkami :D Babeczkami o smaku kokosowym, ale w trakcie pomyślałam jeszcze o cytrynie. W końcu wyszło coś takiego :P Cienkie, kruche, łatwo łamiące się, z wyczuwalnym smakiem zarówno kokosa i cytryny ciasto. Przez niektórych okrzyknięte sernikiem :D  Składniki: 190 g mąki kokosowej (Incola) 60 g mąki amarantusowej (Incola) 1 łyżeczka proszku

Zdrowie na języku :P
Tarta Truskawkowa Chmurka 203

kratce. Truskawkowy budyń: 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Do wysokiego naczynia odlać pół szklanki mleka (z tych 500 ml), dodać mąki, zblendować do otrzymania gładkiej pasty. Resztę mleka i truskawki zmielić blenderem, dodać masło, cukier, zagotować. Do gotującego(...)ewentualnie) Truskawkowy budyń: 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Bita śmietana: 250 g śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 10-15 bezików'; document.write

moj przepis na
Kokosanki 162

popularny w sieci i uznałam, że nie ma sensu szukać skąd pochodzi. Źródło mojej inspiracji znajduje się tutaj . SKŁADNIKI: 50 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 200 g wiórków kokosowych najlepiej niesiarkowanych 2-3 łyżki mleka 2 białka płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli WYKONANIE: W rondelku stopić masło, dodać mleko i cukier puder. Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści(...)całość będzie bardzo gorąca, ale nie wrząca. Dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Do piany dodać wystudzone wiórki, delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Na przygotowaną blachę nałożyć łyżką porcję masy

Kuchenne zapiski Edyty
Naleśniki czekoladowe 168

super opcja na śniadanie bądź kolację, a przepis można modyfikować na wiele sposobów. Dzisiaj było czekoladowo. Naleśniki czekoladowe  (5 szt.) 2 jajka 100 ml mleka (u mnie mleko kokosowe) 2-3 łyżki mąki ryżowej Ulubiony budyń 35g bez cukru (czekoladowy) Budyń mieszam z mlekiem i dodaję pozostałe składniki.  Smażę z obu stron na oleju kokosowym na rozgrzanej patelni

Tetiisheri
Domowy paprykarz z dorszem 224

paprykarz z dorszem. Składniki 100 g ryżu długoziarnistego 250 g filetu z dorsza 1 cebula 1 marchewka 4 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz grubo mielony Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Dorsza nacieramy 1 łyżką słodkiej papryki, solą(...)łyżką oliwy z oliwek. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę. Jak zmięknie, dokładamy marchewkę i jeszcze chwilę smażymy. W dużej misce mieszamy ryż, upieczonego dorsza i usmażone warzywa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i obie papryki. Dokładnie mieszamy i doprawiamy

My Chcemy Jeść
Ciasto francuskie a'la pizza z cukinią, pesto rosso i serem korycińskim 161

sobą do pracy, bądź na plażę- gotowa! Składniki - 1 płat gotowego ciasta francuskiego ser koryciński swojski oliwka, pomidor, bazylia olej z ostropestu tłoczony na zimno  WOJ-LEN olej kokosowy tłoczony na zimno  WOJ-LEN czerwona cebula cukinia baby natka pietruszki koncentrat czosnku  PROECO pesto rosso oraz oliwa z oliwek  Olitalia /IndexFood pieczarki, u mnie(...)która nie wymaga smarowania i wykładania papierem. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Ser koryciński – ile dusza zapragnie- pokrój w kostkę. Cukinię, cebulę oraz pieczarki umyj i poszatkuj. Rozgrzej olej kokosowy  na patelni. Wrzuć wszystkie warzywa. Duś i zatroszcz się o wątrobę -dosmacz olejem z ostropestu, dodaj łyżeczkę koncentratu z czosnku. Dosmacz solą i pieprzem. Formę wyłóż ciastem francuskim. Jeśli

Z Kuchni Do Kuchni
Gryczane wrapy z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado oraz zielone smoothie z jarmużu 162

tyle, prosto i ze smakiem. Na zdrowie! * SKŁADNIKI na 24 wrapy i 2 smoothie Naleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej ¼ łyżeczki soli morskiej 250 ml wody 1 jajko olej kokosowy do smażenia Nadzienie: 200 g wędzonego łososia w plastrach 100 g liści świeżego szpinaku 200 g kremowego serka typu  Philadelphia 1 łyżeczka otartego chrzanu 1 dojrzałe awokado Smoothie(...)łyżki. Odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę (to bardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić od patelni i stanie się złotobrązowy. Obracam

Food Square
Tort Kinder 1388

śmietanyFix lub inny utrwalacz do bitej śmietany +kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 50 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję), dowolne słodycze Kinder do dekoracji Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache(...)resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy brzegi tortu – dla wygody można przełożyć ją sobie do małego woreczka strunowego. Wierzch tortu dekorujemy czekoladkami i batonikami. Dobrze mieć pod ręką resztę

Ciastkozercy
Zapiekanka z piersią z kurczaka i skorzonerą 192

kurczaka 500 g skorzonery 4 małe ziemniaki 1 czerwona cebula  3 – 4 pomidorki koktajlowe 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ksylitolu kilka szczypt przyprawy garam masala kilka szczypt ziół prowansalskich sól grubo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy(...)Następnie skorzonerę płuczemy i wrzucamy na wrzątek z dodatkiem oliwy z oliwek i ksylitolu. Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy, aż cebula będzie miękka, a następnie dodajemy pierś z kurczaka. Całość smażymy ok. 10 minut, często mieszając. W naczyniu żaroodpornym mieszamy ziemniaki, skorzonerę

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania