kokosowy - 4500 przepisów (strona:108/300)

"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 182

doprawcie pieprzem), jednak nadaje ona zupce charakteru. No to zaczynamy! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli (może(...)bulionu. 2. Do bulionu wrzucamy liście limonki, galangal pokrojony w plasterki i trawę cytrynową zgniecioną tłuczkiem do mięsa (ja użyłam młotka :)). Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną w krążki, sos rybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne

Tajskie smaki
Rabarbar pod kruszonką 147

Sezon na rabarbar w tym roku rozpoczęłyśmy rabarbarem zapiekanym pod kruszonką z dodatkiem wiórek kokosowych. Szczerze przyznamy, że na przepis ten zainspirował nas blog Kulinarne Zapiski Olki. Jesteśmy za to bardzo wdzięczne, bo deser wyszedł wyśmienity i na pewno będziemy do niego wiele razy wracać :) Składniki: Na warstwę z rabarbarem: 4 gałązki rabarbaru 50g brązowego cukru 1 łyżka masła(...)łyżka skrobi ziemniaczanej Na kruszonkę 150g mąki 110g masła 100g wiórek kokosowych 3 łyżki cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru waniliowego Gałązki rabarbaru obieramy oraz kroimy na kawałki długości około 1 cm. W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier oaz masło i lekko podgrzewamy wszystkie składniki około 5 minut. W misce umieszczamy wszystkie składniki na kruszonkę. Delikatnie ugniatamy opuszkami palców aż powstaną

Kolizje Smaków
Curry z kurczaka w sosie saté 362

Potrzebujemy (na 4 porcje): - 1 łyżkę oleju roślinnego - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 2 łyżki masła orzechowego - 500 g piersi z kurczaka (pokrojonej w nieduże kawałki) - 400 ml mleczka kokosowego - 1 czerwoną paprykę (pokrojoną w małe kawałki) - 1 niedużą marchewkę (pokrojoną w półksiężyce) - 100 g zielonej fasolki szparagowej (pokrojonej w 2 centymetrowe kawałki) - 1 łyżka tajskiego sosu rybnego - 1 łyżka(...)orzechowe. Smażymy przez parę minut na wolnym ogniu.  Następnie dodajemy pokrojonego w kawałki kurczaka, obtaczamy w powstałej na woku masie i smażymy na złotawy kolor.  Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy warzywa, sos rybny oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, i na małym ogniu gotujemy około 20 minut (lub do momentu w którym uznamy, że warzywa są wystarczająco miękkie). Tuż przed

W mojej holenderskiej kuchni
Zupa tajska - Mój #1 !!! 192

gotujemy. Następnie zalewamy wszystko bulionem.Warzywa kroimy w słupki i wrzucamy do bulionu. Dodajemy liście limonki. Gotujemy ok 15 min.Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, paski jak kto woli.Mleczko kokosowe przed otwarciem wstrząsamy i wlewamy do bulionu. Od razu dodajemy kurczaka,pokrojonego pomidora, papryczkę i pastę chilli. (Ja wrzucam w całości). Gotujemy ok 10 min.W trakcie gotowania przyprawiamy zupę sokiem

Olikowa kuchnia
Styropian (ciasto) 1934

podpiekamy w piekarniku 10 minut w temp. 180 stopni, wyjmujemy i studzimy. . Składniki na masę: 2 op. 330 g kwaśnej śmietany 18 % (Mleczna dolina) 100 g wiórków kokosowych 3 białka 1/2  szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mieszamy w misce śmietanę z budyniem, wiórkami kokosowymi i mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie i spontaniczne risotto 207

ryżu do risotto 1 pierś z kurczaka 1 sporą cebulkę 1/2 puszki ananasa 1/2 papryczki piri piri (ja użyłam takiej z zalewy) 1/2 pęczka natki pietruszki 6 łyżek mleczka kokosowego 3-4 łyżki soku z ananasa 300 ml domowego bulionu drobiowego (najlepiej byłoby 150 ml bulionu i 150 ml białego wina, ale sam bulion też może być) 2 łyżki oleju(...)dolewamy bulion. (Ja wlewam go na trzy razy.) Kiedy ryż wchłonie pierwszą porcję wywaru, dodajemy kolejną. Postępujemy tak z całym bulionem. Gdy ryż wchłonie już cały płyn, dolewamy mleczko kokosowe oraz sok z ananasa, dodajemy także posiekaną papryczkę. Ugotowanie ryżu zajmuje zazwyczaj ok. 20 min. Po ok. 15 min. od wsypania ryżu do garnka, możemy dodać kurczaka. Całość cały czas

Ratunku obiad
Pęczakowe wariacje smakowe 195

doskonałe źródło białka roślinnego. A przede wszystkim syci na długo. Pęczak z kolorowymi warzywami Do przygotowania kaszy: - szklanka pęczaku - 2 szklanki wody - szczypta soli do smaku - pół szklanki mleczka kokosowego Warzywa: - 1 papryka czerwona - 1 papryka żółta - 1 cukinia - 1 cebula czerwona - pęczek koperku - kilka liści świeżego szpinaku - świeżo mielony pieprz - papryczka jalapeno (może być z zalewy) - chili - oregano - oliwa(...)najlepiej na sitku o drobnych oczkach. Wrzucamy do garnka i zalewamy dwoma szklankami wody. Gotujemy tak długo, aż kasza pochłonie całą wodę.  Kiedy pęczak wciągnie wodę dodajemy mleczko kokosowe, chwilę zagotowujemy i odstawiamy. W między czasie warzywa. Cebulkę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, gdzie skwierczy już rozgrzana oliwa. Następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę oraz cukinię również

Sajkofanka smaku
Kruche ciastka kakaowe 297

mocno kakaowych smakołyków mogą zastąpić je zwykłym kakao, pamiętając, że przy tej zamianie ciasto będzie mniej słodkie i być może będzie trzeba zwiększyć ilość dodanego cukru.Nieduża ilość wiórków kokosowych dodaje ciastkom aromatu; są one lekko wyczuwalne w smaku, ale nie czynią ciastek zbyt słodkimi.Ciastka kakaowe po ostudzeniu przełożyłam do pojemnika spożywczego i tak szczelnie zamknięte wytrwały kilka

Smakołyki Bereniki
KOKOSOWY SERNICZEK Z PATELNI 153

Składniki na 1 serniczek stanowiący 2 porcje: 100 g twarogu półtłustego 4 płaskie łyżki wiórek kokosowych (ok. 20 g) 2 płaskie łyżki mąki pszennej typ 650 - jakakolwiek inna też się nada (ok. 20 g) 2 jajka rozmiar L 1 łyżka ksylitolu (ok. 10 g) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki oleju kokosowego/rzepakowego (ok. 3 g) 2 kostki gorzkiej czekolady(...)płaskie łyżki dżemu z wiśni (ok. 30 g) 1. W misce roztrzepałam jajka z ksylitolem i sodą oczyszczoną. 2. Jajka wymieszałam z twarogiem, mąką i wiórkami kokosowymi. 3. Rozgrzaną patelnię posmarowałam cienko olejem, rozprowadziłam ciasto po całej powierzchni. Smażyłam na najmniejszym ogniu pod przykryciem, kilka minut do uzyskania złotego koloru. 4. Podzieliłam na 8 części (4 części stanowią

Vroblewska-fitlife
Ule kokosowe z masa kajmakową 214

ciasteczka, bez pieczenia, wymagają jednak specjalnej foremki w kształcie ula ;) Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne. Na blogu znajdziecie już orzechową wersję tych ciasteczek, te, które pokazuję Wam dzisiaj są kokosowe, z karmelowym nadzieniem i odrobiną alkoholu. Smakują wybornie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu(...)facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g wiórków kokosowych 1 białko 200 g cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać i długo ugniatać. Gotową masą wypełniać foremki prawie w całości. Następnie palcem lub wąską szpatułką ciasto dognieść do brzegów foremki, by została mała, podłużna luka w środku. Delikatnie otworzyć foremkę i wyciągnąć ciasteczko w kształcie

Domowa cukiernia Ewy
CIASTO CZEKOLADOWE 127

łyżka kakao  80 g masła 1/2 szklanki mleka  150 g cukru trzcinowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia  100 g mlecznej ciemnej czekolady  wiórka kokosowe do posypania 2 jajka  Polewa: 100 g czekolady mlecznej ciemnej  50 g masła Przygotowanie: W garnuszku na bardzo małym ogniu roztapiam masło i czekoladę. Zdejmuję z palnika, dolewam mleka(...)piekę przez około 45 minut ( do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. Przygotowuję polewę: masło i czekoladę roztapiam w garnuszku. Ostudzone ciasto polewam czekoladową polewą i posypuję wiórkami kokosowymi

Kukuleczki
Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe z kremem i orzechami włoskimi o cudownym cynamonowym zapachu 497

lśniąca i puszysta. Bardzo powoli zacznij dolewać do ciasta olej miksując je nadal na wysokich obrotach. Wyłącz mikser i dodaj startą marchewkę, pokrojonego w kostkę ananasa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i odrobinę soli. Dokładnie wymieszaj, tak, żeby soda i proszek do pieczenia zmieszały się(...)patyczka. Składniki CIASTO 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 jajka 200 g cukru trzcinowego lub drobnego cukru 150 ml oleju roślinnego 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Opcjonalnie: 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki) Wykonanie

Eat me! Fit me!
Wegańskie brownie z chałwą 210

może to być mąką pełnoziarnista 3 łyżki karobu lub kakao 50-100 g cukru (w zależności od tego jak bardzo słodkie lubicie) 1 dojrzały banan 50 g oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego może ale nie musi być łyżka esencji waniliowej Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy. Pokrój w drobną kostkę chałwę lub pokrusz. W dużej misce

greenscarf
Bezglutenowa Inka jak choINKA - z zieloną pianką z bitej śmietany i matchy, oprószona ekspandowaną quinoą, zdobiona owocami gran 154

chrupiącymi pistacjami. Mam nadzieję, że się Wam spodoba :) Składniki: 1 łyżka ekspandowanej quinoy 1 łyżka pokruszonych prażonych pistacji 1 łyżka owoców granatu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru kokosowego zmielonego na puder 4 gramy sproszkowanej herbaty matcha 2 łyżeczki bezglutenowej Inki pół łyżeczki mielonego kardamonu 250 ml gorącej wody Wykonanie: Inkę zalewamy gorącą wodą, dodajemy do niej kardamon(...)mieszamy. Śmietankę ubijamy na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier kokosowy, a  następnie dosypujemy matchę. Gdy tylko składniki połączą się, wyłączamy mikser i nakładamy piankę na przygotowaną wcześniej Inkę. Ozdabiamy ją owocami granatu i pistacjami, na koniec posypujemy ekspandowaną quinoą. Siadamy wygodnie w fotelu obok naszego świątecznego drzewka i delektujemy się smakiem Inki z choinkową pianką

Quinoa Raz!
Korzenny koktajl SUPERFOOD 106

napój na rozpoczęcie dnia! Składniki (na 2 porcje): 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego 3-4 daktyle 1 łyżka nasion chia 1 łyżka sproszkowanego korzenia maca 1 łyżka cukru kokosowego bio 1 banan 1 łyżeczka kakao 3 łyżki kawy zbożowej Inka klasyczna skórka otarta z połowy pomarańczy Mleko gotuję i ściągam z ognia. Zaparzam w nim kawę, dodaję kakao(...)maca, skórkę z pomarańczy, cukier kokosowy i wrzucam daktyle oraz chia. Odstawiam na kilka minut. Po tym czasie miksuję z bananem na gładki koktajl. Podaję od razu lub po schłodzeniu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania