ryżu preparowanego* 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych* 2/3 szklanki sezamu prażonego* 2/3 szklanki rozdrobnionych dowolnych orzechów* 2/3 szklanki rodzynek* 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej* 100 g wiórek kokosowych (do obtaczania)Sposób wykonaniaDo garnka o szerokim grubym dnie wlać mleko, wsypać cukier i zagotować, co jakiś czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować (co jakiś czas mieszając) do momentu(...)się, że masa jest zbyt rzadka, dodać jeszcze nieco płatków lub manny, powinna być nieco luźna, ale powinna po uformowaniu trzymać kształt, nie rozlewać się).Kulki obtaczać w wiórkach kokosowych, odkładać na tace i zostawić w chłodnym miejscu na ok.2 godziny do stężenia
Mix smakuskładniki* 200 g wiórków kokosowych* 70 g cukru pudru* 100 ml śmietany kremówki* 90 g masła* 200 g mlecznej czekolady (cześć mlecznej czekolady można zastąpić deserową lub gorzką)Sposób wykonaniaDo naczynia wsypać wiórki kokosowe i cukier puder.Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i podgrzewać, aż się masło rozpuści, następnie przelać do wiórków i cukru, wymieszać.Z powstałej masy
Mix smakuskładniki* 1 szklanka cukru* 400 g wiórków kokosowych* 7 białekSposób wykonaniaBiałka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać ok. 3 minuty.Wsypać wiórki kokosowe, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy dwóch łyżek nakładać masę, formując stożki.Ciastka w trakcie pieczenia praktycznie nie rosną, więc odległości miedzy nimi nie muszą być duże.Piec
Mix smakubulionu (do wyboru warzywny,drobiowy)- 1kg brązowych pieczarek- główka czosnku- 4 szalotki bananowe- 2-3 marchewki z bulionu- 150ml wina marsala- natka pietruszki- sól- świeżo zmielony pieprz- 400ml mleka kokosowego- olej rzepakowy + masło Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Kilka najmniejszych zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z dodatkiem masła, wrzucamy pieczarki (te całe również). Solimy(...)chwilę smażymy, aż wino się zredukuje. Wyjmujemy całe pieczarki, a pozostałość dodajemy do bulionu z ziemniakami. Kroimy ugotowaną w bulionie marchew i również dodajemy do zupy. Wlewamy 400ml mleka kokosowego, doprawiamy, zagotowujemy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na talerzu dodajemy całe pieczarki.Zupa pieczarkowa należy do gatunku zup specyficznych, ze względu na bardzo bogaty aromat. W tym przypadku, dzięki brązowym pieczarkom
mojewypiekiinietylkowieczór. Każda pora jest dobra na koktajle owocowe. Koktajl z pomarańczą… i nie tylko, dla spragnionych oraz zmęczonych upałem… Składniki: - dojrzałe mango- dojrzały banan- 2 pomarańcze- 400ml mleka kokosowego- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie, przy bardzo słodkich owocach, można odpuścić) Umyte owoce obieramy. Mango kroimy na kawałki, banana w plasterki, z pomarańczy wycinamy fileciki. Wyciskamy sok z pozostałości(...)pomarańczy. Miksujemy, dodajemy syrop klonowy oraz mleko kokosowe. Ponownie miksujemy. Podajemy, najlepiej, schłodzony przybrany pomarańczą i liskiem mięty.Koktajl z pomarańczą… i nie tylko, w upalną pogodę przyniesie nam ulgę oraz orzeźwienie. Jego walory odżywcze dostarczą energii na cały dzień, a walory smakowe – zachęcą do sięgnięcia po kolejną porcję. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Koktajl z pomarańczą… i nie tylko
mojewypiekiinietylkoinnymi owocami, musimy zrobić to tuż przed podaniem, ponieważ powoduje ona miękniecie innych owoców. Na upalne dni polecam „Anielskie” smoothie. Składniki: - dojrzały owoc papai- 1 banan- mleko kokosowe- sok z limonki- szklanka lodu Umyty owoc papai obieramy i wydrążamy nasiona, które według uznania, albo pozostawiamy (zgodnie z sugestią zawarta na wstępie) albo wyrzucamy. Miąższ kroimy na cząstki(...)wrzucamy do pojemnika. Dodajemy sok z limonki, obrany i pokrojony banan – miksujemy, dolewając mleko kokosowe. Uzupełniamy pokruszonym lodem ponownie miksując. Podajemy przybrany plasterkiem limonki, listkami mięty i pokruszonym lodem.„Anielskie” smoothie, to propozycja na upalne dni, ale oczywiście nie tylko. Jego wyjątkowość jest zamknięta w owocu papai. Kto nie zna, kto nie próbował – zachęcam do poznania nowych egzotycznych smaków. Smacznego.UWAGA
mojewypiekiinietylkozastanawiamy się nad tym że może za tym życzeniem iść drobny upominek. Ot co skromne babeczki... nie dość że pyszne to bardzo odżywcze. Przejdźmy do konkretów: mąka jaglana, mąka kokosowa, mąka żytnia 2000, mąka wiesiołkowa, mielone migdały, otręby orkiszowe, olej z orzecha włoskiego, jajko EKO i orzech macadamia - oto nasze babeczki. Kwasy omega 6, błonnik, witamina E czy wartościowe białko(...)prozdrowotne cuda - to nie majątek a poczujecie różnicę od razu w samopoczuciu.Na 2 babeczkiCzas przygotowania: 20minutSkładniki:1 jajko EKO Mąka żytnia typ 2000 2 łyżeczkiMąka jaglana 1 lyżeczkaMąka kokosowa 1,5 łyżeczkiMąka wiesiołkowa 1 łyżeczkaMielone migdały 1łyżeczkaOtręby orkiszowe 1łyżeczkaOlej z orzecha włoskiego 2 łyżeczki2 orzechy macadamiaszczypta proszku do pieczenia2,5 łyżeczki cukru trzcinowego bądź ksylitoluPrzygotowanie:1/ Do miski wbijamy
Kuchnia PROzdrowotnaRozgrzać olej na patelni, dodać pastę curry, pastę pad thai i chili - smażyć przez minutę. Wrzucić cebulę i kawałki kurczaka, smażyć aż kurczak się zacznie rumienić.Wlać mleczko kokosowe i bulion, dodać liście limonki, cukier i sos rybny. Zagotować delikatnie mieszając. Przełożyć mieszaninę do misy wolnowaru, gotować 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Dodać fasolkę
Stare Garypuszki,wylej ja na sitko,dokladnie wyplucz i odsaczrozgrzac olej w garnku,w ktorym przygotowujesz potrawe i udus cebule,dodaj pokrojona w kostke marchew,przesmaz chwile razem .Wlej mleko kokosowe i bulion.Dodaj paste curry,posol i dodaj pieprzu.Na srednim ogniu dus 5-7 minut.baklazana osuszyc recznikiem papierowym i pokroic w gruba kostke.ciecierzyce i baklazana dolozyc do garnka i dusic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kokos z kawowym lukrem… na pewno znajdzie wielu wielbicieli.Ciasteczka kokosowo-kawowe – składniki:1.5 szklanki mąki (190g)1/4 szklanki kakao (30g)1 szklanka cukru (225g)1.5 szklanki wiórków kokosowych (135g)1 kostka masła (250g), rozpuszczonego i schłodzonego2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce wodyPolewa:2 szklanki cukru pudru (300g)1 łyżka kawy rozpuszczalnej1/8 kostki masła (30g) rozpuszczonego3 łyżki(...)wrzącej wodyPrzygotowanie:1. Do miski przesiać mąkę i kakao, dodać cukier i wiórki kokosowe, masło i kawę. Wszystko dobrze wymieszać.2. Przełożyć masę na blaszkę o wymiarach ok. 18×28 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Wystudzić.3. Wszystkie składniki polewy wymieszać w misce
UgotujmyTo.plpołamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy likier i mieszamy. Wylewamy na przygotowany pergamin i schładzamy 2 godziny. Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Trufle przechowujemy w lodówce do 2 tygodni
Miksturownikcałość stworzyło fantastyczne danie , po które domownicy sięgnęli z przyjemnością!A nawet wołali o dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:* mąka – 1 szkl* mleko – ok. 1,5 szkl* mleko kokosowe – 0,5 szkl* olej rzepakowy – ok. 70 ml* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptNADZIENIE:* truskawki – ok. 300 g* cukier(...)drobną kostkę , zasypujemy cukrem.CAŁOŚĆ:Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy , mieszamy z kokosem.Na środku naleśników układamy porcję truskawek , zamykamy boki , zwijamy w krokiety.Panierujemy w rozbełtanym jajku , a następnie w kokosowej panierce.Smażymy kilkanaście sekund na mocno rozgrzanym oleju.Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Aż nam się uszy trzęsą :DPolecam!Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy
Ostra na SłodkoCroissants to popularne, pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Mini Croissants są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom.Croissanty z czekoladą, oprószone orzechami lub wiórkami kokosowymi to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę.Mini Croissants z Czekoladą - Składniki:250 g masła10 g świeżych drożdży220 ml mleka420 g mąki pszennejpłaska łyżeczka soli4 łyżki cukru100 g czekolady(...)wraz z masłem i alkoholem. Gdy składniki roztopią się, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy rogaliki tworząc "zygzaki". Następnie od razu posypujemy wiórkami kokosowymi, orzechami laskowymi (lub innymi).Moje posty
Słodka Stronamożna ją przechowywać przez kilka dni w lodówce, a na pewno przyda się do sałatek, tart, deserów i innych jesiennych specjałów.Składniki:50 g płatków z amarantusa100 ml mleka kokosowego + 150 ml wody (lub 250 ml dowolnego mleka roślinnego)szczypta soli200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę1 łyżka syropu klonowego lub mioducynamonświeży imbirczarny sezam do posypania (opcjonalnie)Przygotowanie:W garnku(...)zagotować mleko kokosowe z wodą i szczyptą soli. Wsypać płatki amarantusa i gotować około 5 minut. Ciepłą jeszcze dynię połączyć z syropem klonowym, cynamonem i świeżym imbirem. Podawać z owsianką
Food Squaremąki kokosowej100 g cukru trzcinowego1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki wódki karmelowej1 łyżka miodu1 jajko95 g miękkiego masłaMąkę przesiać z kakao, wymieszać z mielonymi migdałami, mąką kokosową, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, rozgnieść w palcach na kruszonkę. Jajko roztrzepać z miodem i wódką, dodać do ciasta, dokładnie połączyć.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię
Pożeraczka, czyli raz adobrze