kokosowy - 4500 przepisów (strona:107/300)

Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini 200

każdej strony.Następnie dodaj cebulę, chilli, brokuły i czosnek, podsmaż mieszając przez chwilę po czym posyp całość mąką i curry. Podsmaż przez chwilę, cały czas mieszając, następnie wlej mleko kokosowe i 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia, wrzuć pomidory i gotuj przez 10 – 15 minut, aż sos lekko zgęstnieje.Po tym czasie dodaj szpinak i dopraw sos solą i pieprzem

karmelowy
Kaki z parowaru w naleśniku :) 197

oliwek 2 jajka 1 kaki 1 banan 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego 4 kostki czekolady gorzkiej 4 kostki czekolady białej łyżka wiórków kokosowych Naleśniki pewnie każdy robi po swojemu. Ja zrobiłem je z 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajek, 1 szklanki mleka, 2 łyżek oliwy z oliwek, wszystko zmiksowałem i usmażyłem naleśniki(...)naleśniki bananem i kaki, polewamy czekoladą, mi biała wyszła gęsta bardzo, do tego półprzezroczysta, z powodu miodu więc posmarowałem ją naleśniki, co ledwo widać :) a czarną polałem :) , obsypujemy wiórkami kokosowymi i można jeść :)Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Od przedwczoraj można też

Parowar Faceta
Indyjskie rybne curry 199

łyżeczki pasty tamaryndowejmała szczypta startej gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1 łyżeczka ziaren kolendrykilka liści curry (opcjonalnie 1 łyżeczka pasty curry)1 szklanka bulionu rybnego1 puszka mleka kokosowego (400 ml)świeża kolendra do przybraniaolej do smażeniamała szczypta cukrusólPrzygotowanie:W moździerzu utrzyj kmin i kolendrę. Obrany imbir i czosnek zmiel na pastę. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć pokrojoną w piórka(...)utarty kmin, kolendrę, gałkę muszkatołową, kurkumę i kardamon. Mieszaj i jeszcze chwilę rumień. Dodaj pastę imbirowo – czosnkową, szczyptę cukru, pastę tamaryndową, bulion, liście curry, laskę cynamonu i mleko kokosowe. Wymieszaj i chwilę gotuj. Włóż pokrojoną rybę i duś, aż sos się zredukuje, a ryba będzie ugotowana. Dopraw solą.Gotowe rybne curry posyp posiekana kolendrą. Możesz również delikatnie skropić sokiem

Oryginalny smak
Kakaowe ciasto z brzoskwiniami i kokosem 614

Dodatkowo:brzoskwinie z puszkiWykonanie:Białka ubić na sztywną pianę Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy ,  wiórki kokosowe oraz śmietanę. Wymieszać delikatnie i wylać na podpieczony spód.Na masie ułożyć pokrojone brzoskwinie i posypać startym na grubych oczkach ciastem z zamrażarki.Całość piec jeszcze  przez około 60 minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kokosanki. 2504

rozpuszczamy masło z cukrem, następnie dodajemy mleko i kokos. Wszystko dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając budyń i mieszamy delikatnie.Białka łączymy z zimnymi wiórkami kokosowymi. Formując łyżką ciasteczka kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i pieczemy ok 15 min, do uzyskania złotego koloru.Polecam

Malinowe Pocałunki
AMARANTUSKI SEZAMOWE, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU, BEZ JAJEK 166

Najważniejsze, że ciasteczka wszystkim smakowały. To już druga partia tych pyszności, pierwsze były kokosanki amarantusowe, za drugim razem piekłam jedne i drugie. Akurat wykorzystałam całą puszkę mleczka kokosowego. Dla tych, którym przeszkadza smak amarantusa (jest dość specyficzny, mnie to akurat nie wadzi), wersja z sezamem będzie lepsza, bowiem ten posmak jest w nich niewyczuwalny. Ja dodałam jeszcze dodatkowo nasiona chia(...)bowiem sezamu miałam ostatnie 50g... ale można zamiast nich dać więcej sezamu. Mega zdrowa słodycz. Polecam! :-)Wyszło mi ok.24 sztuk.Składniki:- 200ml (g) mleczka kokosowego- 100g płatków z nasion amarantusa- 2 łyżki ksylitolu- 50g sezamu- 2 łyżeczki nasion chiaWszystkie składniki wymieszać razem w misce i odstawić na ok.10 minut, po tym czasie jeszcze raz mieszamy i możemy formować nasze ciasteczka.Nak

Smaczne Zdrowe
Massaman Curry z kurczakiem 390

Przepis inspirowany potrawą ze strony Słodko-Kwaśny. Składniki (dla dwóch osób): 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 duży ziemniak 50 g pasty massaman curry 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 1/4 szklanki obranych fistaszków 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżeczki puree z tamaryndowca* 2 łyżeczki cukru* +do podania: ryż(...)boku 2 cm, cebulę kroimy w piórka, orzeszki prażymy na suchej patelni. 2. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pastę curry i smażymy 1 minutę. Dodajemy mleko kokosowe i kurczaka, doprowadzamy do wrzenia. zmniejszamy ogień, dodajemy ziemniaki, orzechy (kilka zostawiamy do przybrania), anyż, liście laurowe, puree z tamaryndowca i cukier. Gotujemy 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie

Tajskie smaki
Makowa Panienka. 1239

równie idealnie. Nie jest trudne do wykonania. A znika bardzo szybko.... Gorąco polecam! Składniki: 200 g margaryny/masła 150 g maku  100 g mielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych  80 g cukru 8 białek  4 żółtka 2 budynie śmietankowe  350 ml mleka 100-150 g cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny  4 żółtka  Wykonanie(...)Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie miksujemy. Krem rozsmarowujemy na jednym placku makowo kokosowym i przykrywamy go drugim. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła. Podobno źródło inspiracji, TU... Kasiu pozdrawiam Cię

Malinowe Pocałunki
Mini muffinki na Halloween 202

składniki i do dzieła :) Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut Mini Papilotki średnica 32mm, wysokość 20mm Składniki: Babeczki: 70g mąki pszennej 60g cukru 30g jogurtu naturalnego 25g wiórek kokosowych 1,5 łyżki rozpuszczonego masła 1 łyżka kakao 1 małe jajko 1/6 szklanki gorącej wody 1/6 łyżeczki proszku do pieczenia (szczypta) Mała szczypta sody oczyszczonej Malutka szczypta soli Krem 50ml(...)wodą. Odstawiamy na chwilkę. Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem na średnich obrotach do momentu powstania puszystej piany.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oraz wiórkami kokosowymi. Do zmiksowanych jajek przesiewamy stopniowo mieszankę suchych składników, dodajemy jogurt naturalny oraz masę kakaową.  Mieszamy mikserem do połączenia składników. Powstałą masę nakładamy do papilotek (najlepiej podwójnych) do 2/3 wysokości

Kolizje Smaków
Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry 275

papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego (do smaku) 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody sól posiekana kolendra do podania Przygotowanie: W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier pomidorowy z odrobiną oleju(...)dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry i smaż przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej mleko kokosowe i wodę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, aby smaki się przegryzły. Dopraw do smaku sosem rybnym, ewentualnie solą i dodaj rybę. Gotuj przez przez 5-10 minut

karmelowy
Domowa mleczna czekolada z orzechami 267

przygotować domową mleczną czekoladę z orzechami laskowymi. Oczywiście zamiast orzechów możecie dodać rodzynki, jagody Goji i praktycznie wszystko, co lubicie :)  Składniki (na jedną tabliczkę): 3 czubate łyżki oleju kokosowego 2 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego 3 łyżki mleka 1 1/2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka dobrego kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego garść orzechów laskowych CZAS PRZYGOTOWANIA(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnka wlewamy wodę; na garnku kładziemy miskę odporną na wysokie temperatury. Podgrzewamy i w kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy. 2. Mleko w proszku, cukier puder i kakao przesiewamy (najlepiej dwukrotnie) i łyżka po łyżce dodajemy do oleju. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy 3 łyżki mleka i ekstrakt waniliowy. Zdejmujemy z ognia (miskę pozostawiamy na garnku

My Culinary Art
Czerwone Curry z dynią i żeberkami 177

jaśminowym :) Fasolkę cukrową możecie zastąpić szparagową. No to do dzieła! :) Składniki: 500 g żeberek 1 bardzo mała dynia 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku 400ml mleka kokosowego 3 cm imbiru 1/2 szkl. groszku cukrowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju +ryż jaśminowy do podania 1/ W małym garnku rozgrzewamy olej. Na tarce o małych oczkach ucieramy(...)czosnek i imbir. Wrzucamy na rozgrzany olej, a po chwili dodajemy pastę curry. Smażymy minutę, a następnie dodajemy mleko kokosowe i sos rybny. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę. 2/ Gdy nasze mięso się gotuje, obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Gotujemy razem z fasolką 5 minut

Tajskie smaki
Wołowy Rendang z żółtym ryżem 166

masz liści curry? Nie przejmuj się, danie i tak jest baardzo aromatyczne! Dodatkowo te zapachy... mmm... polecam! Składniki (2-3 porcje): 300g wołowiny 1 czerwona cebula 400ml mleka kokosowego 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 2 strąki kardamonu 2 kory cynamonu 50 ml oleju, najlepiej arachidowego 2 łyżeczki kolendry mielonej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kurkumy 1 trawa cytrynowa(...)grubym dnem wlewamy olej i porządnie go rozgrzewamy. Wrzucamy czerwoną cebulę, podsmażamy minutę i dodajemy przygotowaną pastę. Mieszamy i podsmażamy jeszcze minutę. Wrzucamy wołowinę, dodajemy wszystko poza mlekiem kokosowym. Dokładnie mieszamy, przesmażamy 30 sekund i wlewamy mleko. 3/ Całość dusimy 2-4 godziny, aż mleko odparuje, co jakiś czas mieszając. Pod koniec, gdy duszenie zamieni się w smażenie, często mieszamy

Tajskie smaki
Domowa biała czekolada z bakaliami 234

było takiej potrzeby. Czekolada zniknęła w całości w 15 minut ! Jest pyszna i wbrew temu co wyczytałam w sieci, jest bardzo krucha. Polecam! Składniki: 4 czubate łyżki oleju kokosowego lub masła kakaowego 3 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego 2 czubate łyżki mleka w proszku  1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu mieszanka studencka Felix CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN POZIOM(...)TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy. Cukier puder i mleko w proszku przesiewamy i łączymy. Powoli dodajemy do oleju. Dodajemy nasiona wanilii (lub ekstrakt waniliowy). Cały czas mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Keksówkę wykładamy folią aluminiową. Wysypujemy formę mieszanką studencką i zalewamy gorącą masą. Wstawiamy do lodówki na trzy godziny. Gotowe! :) Już niedługo przygotuję czekoladę gorzką

My Culinary Art
Zupa Tom Kha Goong (ต้มข่ากุ้ง) 167

Składniki:  600 ml mleka kokosowego 400 ml wody 2 łodygi trawy cytrynowej 1 łyżka pasty Tom Kha 2 liście kafiru 1 dymka  1 papryczka chilli 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 ząbek czosnku świeży imbir (ok. 2cm) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła Do podania (dla jednej osoby): 1/2 szklanki krewetek, usmażonych na maśle(...)liści i miażdżymy nożem.  2. W rondlu roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy starty imbir, czosnek, białą część dymki (w całości) i papryczkę chilli. Smażymy ok. 2 minut. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy trawę cytrynową, kolendrę i ostrą paprykę. Doprowadzamy do wrzenia.  3. Do zupy dodajemy pastę Tom Kha, cukier i liście kafiru. Gotujemy pod przykryciem 7-10 minut. Wyciągamy

Tajskie smaki