Kolejna propozycja przepisu z wykorzystaniem amarantusa ekspandowanego :) Tym razem bez pieczenia, wystarczy zamieszać, uformować, wstawić do lodówki i po kilku godzinach możemy cieszyć się pysznym czekoladowo-kokosowym smakiem mięciutkich kuleczek :) W przepisie użyłam ziarenek Euforia od Ziarenkowa :) Składniki (16 kulek) - 60 g amarantusa ekspandowanego - 100 g mieszanki Euforia - 50 g oleju kokosowego - 50 g miodu - 2 czubate łyżki karobu(...)czubate łyżki jogurtu naturalnego Popping z mielonymi ziarenkami Ziarenka należy zblenodwać do momentu rozdrobnienia (tylko nie przesadzajmy z długością blendowania, ażeby nie wyszło masło słonecznikowe :D). Olej kokosowy z miodem i karobem podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia i połączenia się składników (nie zagotowujemy!). Wszystkie składniki łączymy ze sobą, oprócz jogurtu, który należy dodać na koniec. Kiedy masa będzie wystarczająco lepka
Zdrowie na języku :PMleko kokosowe, które sama robiłam, o TUTAJ , wykorzystałam do przygotowania puddingu z chia. Co mnie zaskoczyło? Gęstość puddingu - zdecydowanie konsystencja puddingu wyszła bardziej zwarta niż jak to jest zazwyczaj przy wykorzystaniu normalnego mleka. Ale efekt końcowy jak najbardziej zadowalający :) Jest kokos - to musi być pysznie! :D Ogólnie - bardzo kokosowo, kremowo z przełamującym smakiem gorzkiej czekolady :) Składniki: 2 łyżki nasion chia(...)Skworcu (20 g) 180 ml mleka kokosowego 1/3 łyżeczki stewi starta kostka gorzkiej czekolady Do słoiczka wsypać nasiona chia, zalać mlekiem kokosowym, wstrząsnąć. Po 10 minutach ponownie energicznie wstrząsnąć, daje nam to pewność, że nasionka się nie skleją :) Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać startą czekoladą :) Nasionka chia w sklepie Skworcu
Zdrowie na języku :PKolejna propozycja na pudding z wykorzystaniem małych i niezastąpionych nasionek chia :) Tym razem użyłam czekoladowej wody kokosowej CHI , swoją drogą jest przepyszna. polecam spróbować :) W połączeniu z nasionkami wychodzi bardzo smaczny pudding, który nie trzeba już słodzić (mleko jest słodkie). Jako urozmaicenie dodałam kleksa z jogurtu naturalnego i konfitury śliwkowej 100% , domowej roboty :) Składniki: 180 ml czekoladowej wody kokosowej(...)łyżki nasion chia (20g) dodatkowo: jogurt naturalny, konfitura śliwkowa Przygotowanie: Do słoiczka wsypać nasiona chia, zalać czekoladową wodą kokosową, wstrząsnąć. Po 10 minutach ponownie energicznie wstrząsnąć, daje nam to pewność, że nasionka się nie skleją :) Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem polać jogurtem naturalnym i konfiturą śliwkową
Zdrowie na języku :PSpiżarni :) W swojej paczce znalazłam: mąkę orkiszową (aktualnie widzę, że nie ma jej w ofercie, dlatego link jest do mąki innej firmy, ale również orkiszowej) masło migdałowe olej kokosowy kostki wołowe BIO herbatkę owocową Mąka orkiszowa Pierwszy raz będę miała styczność z mąką orkiszową, dlatego też bardzo chciałam ją dostać :) Mąka taka jest nieco droższa od typowej mąki pełnoziarnistej(...)wcześniej wspomnianą sól, dokładnie sól morską. Podsumowując - pychotka! Idealne do różnych słodkości, typu gofry, naleśniki, placuszki, ale także do owsianki, jogurtu czy po prostu wyjadania ze słoiczka :) Olej kokosowy W 90% składa się z tłuszczów nasyconych o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów
Zdrowie na języku :PKokosanki 50 g masła 200 g wiórków kokosowych 3 łyżki mleka 2 białka 3/4 szklanki cukru (gdy nie lubimy zbyt słodkiego, można dodać mniej) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i chwilę podgrzewamy na średnim ogniu, aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy mleko, całość mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe. Masa po wymieszaniu(...)będzie dosyć gęsta, ale taka ma być. Odstawiamy ją do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Do piany dodajemy wystudzoną masę kokosową i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników. Małą łyżeczką wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy ciasteczka. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy kokosanki
Kuchcik gotujeszklanki mąki z pełnego przemiału 0,5 łyżki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki miodu (spore) 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z sodą i proszkiem. Dodaj jajka, rozprowadź. Dodaj mleko, miód i olej, mieszaj, aż wszystko zamieni się w gładką masę o konsystencji śmietany(...)Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Bardzo dobrze rozgrzej małą patelnię z olejem kokosowym. Smaż na niej po jednym pancakesie, rozlewając masę (1 sporą chochlę) na całą patelnię. Kiedy zaczną pojawiać się bąble, przewróć na drugą stronę. Masa jest naprawdę świetna, placuszki robią się zwarte i nie rozpadają się. Po upieczeniu każdego pancakesa, wkładaj go na wyłożoną folią blachę
Gotowanie to kochanieprostu placuszki, ani pankejki takie klasyczne, to naprawdę obłędne śniadanie, które oprócz tego, że baaardzo smakuje całej mojej rodzinie (dzieci wciągają, aż miło patrzeć), to jeszcze pachną tak (olej kokosowy!), że można oszaleć z nadmiaru porannego szczęścia. Pod warunkiem oczywiście, że poranek zaczyna się o ósmej, a nie o szóstej rano od słów zaspanego niespełna trzylatka "wstajemy mamo, jest(...)choince światełka. Żadnych wczesnych pobudek w ten weekend! składniki: na ok. 10-12 placuszków 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub masła) 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu) 1/2 szklanki mielonych orzechów lub migdałów 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej oraz syrop klonowy banan orzechy pekan lub inne
bistro mamanastrój. Proponuję rozgrzać się talerzem smacznej zupy z soczewicy, która nie tylko ociepli deszczowy nastrój ale dostarczy wielu odżywczych składników zziębniętemu organizmowi.Składniki:1 szkl soczewicy brązowej1 szkl mleka kokosowego domowego3 łyżki przecieru pomidorowegoduża cebulamarchewkapietruszka kawałek selerapapryka czerwonapo łyżeczce - słodkiej papryki, ostrej papryki curry i kolendry sok z limonkiłyżeczka startego świeżego imbiru3 żąbki czosnkuszczypta cynamonu 3 łyżki oliwyPrzygotowanie(...)starte warzywa i pokrojoną w drobną kostkę paprykę - podsmażam jeszcze około 3 minut, na końcu dodając posiekany czosnek. Następnie zalewam podsmażone warzywa 1 litrem wody i dodaję połowę mleka kokosowego. Odlewam soczewicę dodaje do wody z warzywami i gotuję około 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie dodaję resztę mleka kokosowego, sok z limonki, szczyptę cynamonu
Magiczna kuchnia Dariiłyżeczki kolendry1 łyżeczka kuminuszczypta cynamonuszczypta kardamonu1 łyżeczka brązowego cukru 2 cm korzenia imbiru1 zielona papryczka chilli 1 szklanka świeżej kolendryPłaska łyżeczka soli sok z 1/2 limonkiWoda Szklanka mleka kokosowego Szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula1 mały bakłażan1 mała cukinia4 pomidory malinowe3 liście jarmużuKora cynamonuGwiazdka anyżuSok z 1/2 limonkiSer paneer3 łyżki oliwy Ser paneer przygotowuję dzień wcześniej. Pasta(...)głębokiej patelni rozgrzewam na mały ogniu oliwę z korą cynamonu i anyżem. Po około 3 minutach dodaję drobno posiekaną cebulę. Całość podsmażam do zeszklenia.Dodaję 1/2 szklanki mleka kokosowego i pastę curry. Kiedy składniki się połączą dodaję pokrojonego w kostkę bakłażana i pokrojoną w plasterki cukinię. Zalewam wywarem warzywnym i duszę około 10 minut. Dodaję sparzone, pokrojone w kostkę pomidory
Magiczna kuchnia Dariiblogi ogarnął szał na świąteczne potrawy i wypieki. A na moim cisza :) Dlatego dziś nie piernik, śledzik, ani sernik. Ale za to smaczna i rozgrzewająca zupa tajska z mlekiem kokosowym, kurczakiem i kolendrą. Pełna smaku i aromatu. Pikantna, kipiąca egzotyką, rozgrzeje Was w zimowe dni i wieczory. Smacznego :)Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 5 osóbKoszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI(...)wolnym ogniu ok. 5 min. Dolewamy bulionu warzywnego. Dodajemy rozbitą trawę cytrynową, liście limonki, sok z połówki limonki i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy jeszcze 5 min. Na końcu dodajemy świeżo posiekaną kolendrę. Jako dodatek do zupy polecam makaron ryżowy, długie wstążki.Makaron moczymy przez
kulinarnyJaDziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Chciałbym zaproponować Wam garstkę indii na talerzu. Soczyste kawałki kurczaka w gęstym, aromatycznym i pikantnym sosie. Złagodzonym aksamitnym mlekiem kokosowym. Jako dodatek do dania proponuję kaszę kuskus. Idealnie pasowała. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 17,00 złSKŁADNIKI:500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)2 czerwone papryki1 puszka pomidorów2
kulinarnyJamasa się połączy dodajemy ekstrakt pomarańczowy i sok z połówki cytryny. Mieszamy - łopatką albo mikserem. Mąkę mieszamy razem z suszoną żurawiną a następnie wsypujemy do masy maślanej.Wiórki kokosowe wrzucamy na patelnie i lekko prażymy - do złotego koloru, następnie wysypujemy je na folię spożywczą.Gotową masę przekładamy na folię spożywczą i zawijamy ją obtaczając ją tym samym w wiórkach(...)kokosowych. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto kroimy w talarki około 0,5 cm szerokości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.Studzimy na kratce.Smacznego
Słodkie Przyjemnościwyszedł tak świetnie, że postanowiłam przygotować z nim kilka deserów. Pierwszy z nich zaprezentuję Wam już dziś. Jest to krucha tarta - na cieniutkim cieście - z dżemem porzeczkowym, kremem malinowo-kokosowym i świeżymi malinami. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak należy pamiętać, że w momencie gdy krem ma się ostudzić trzeba czekać aż to nastąpi, inaczej kruche ciasto namięknie(...)cukru2 łyżki cukru z ziarenkami waniliiłyżeczka ekstraktu waniliowegołyżka mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej150 ml mleka krowiego250 ml mleka kokosowegoszklanka malinmały słoiczek (150 ml) dżemu porzeczkowegoSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 50 ml mleka krowiego i pozostawiamy do zagotowania.W tym czasie żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną kremową masę.W 100 ml zimnego mleka rozrabiamy dokładnie
Słodkie Przyjemnościjuż zrobienie Pina Colady, a Sylwester to doskonała okazja na przygotowanie jednego z ulubionych drinków. Można ją przygotować na kilka sposobów. Na pewno potrzebujecie rumu i mleczka kokosowego. W różnych wersjach widziałam sok ananasowy lub sam ananas. Ja użyłam świeżego ananasa, a raczej rozmrożonego świeżego. Składniki: 50 ml Malibu (lub innego rumu) 50 ml mleczka(...)kokosowego kilka plastrów ananasa lód Wykonanie: Ananasa miksujemy dodając Malibu i mleczko kokosowe. Przelewamy do szklanki wypełnionej w połowie lodem. Dekorujemy kawałkiem ananasa, podajemy ze słomką
Sto kolorów kuchni