kokosowy - 4500 przepisów (strona:67/300)

Kokosowe ciasto z burakami i karobem 192

powstało brownie (jak w oryginale), ale równie dobre ciasto. Trochę się obawiałam efektów po wyjęciu z piekarnika, bo nie rośnie zbyt dużo, ale struktura jest idealna - delikatna dzięki mące kokosowej. Dodatkowo w cieście wylądowały posiekane orzechy, więc jest i element chrupkości ;)  Kokosowe ciasto z burakami i karobem 4 małe ugotowane buraki 3 jaja 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli(...)morskiej 2 łyżeczki karobu 4 łyżki ksylitolu 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów włoskich ksylitol w pudrze do posypania Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o bokach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę. Jajka przełożyć do misy i ubić na puszystą pianę z dodatkiem

FitKot
Drink "Kokosowa Mandarynka" 297

Kokosowa mandarynka, tak można powiedzieć o dzisiejszym drinku. Moc mandarynki z nutą kokosa, w zestawieniu kolorystycznym, które kojarzy mi się z rozgrzanym piaskiem na plaży i lazurowym morzem. Zapraszam :) Składniki: lód 15 ml syropu barmańskiego blue curacao ( polecam syropy   Victoria's ) 15 ml kokosowego syropu barmańskiego ( Victoria(...)soku z mandarynek (polecam soki Victoria Cymes ) 20 ml likieru Blue Curacao 30 ml wódki Wykonanie: Do szklanki wkładamy kostki lodu. Wlewamy kolejno dwa syropy barmańskie: blue curacao i kokosowy. Delikatnie, po łyżce, wlewamy sok mandarynkowy. Ilość dostosujcie do wielkości szklanki. Likier Blue Curacao i wódkę wlewamy do kieliszka. Napoje alkoholowe się zmieszają. Napoje alkoholowe, z kieliszka, wlewamy delikatnie

Smak mojego domu
Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich 163

wersji korzennej. Koniecznie musicie ich spróbować! I pamiętajcie, aby upiec porcję takich ciastek Mikołajowi! ;) * SKŁADNIKI na 16 ciastek 4 szklanki amarantusa ekspandowanego 200 g orzechów włoskich 50 g oleju kokosowego 2-3 łyżki syropu klonowego (albo miodu lub syropu z agawy) 2 łyżki mielonego lnu 3 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych do piernika (bez cukru i mąki) * PRZYGOTOWANIE Orzechy włoskie zmiksuj(...)proszek i połącz z amarantusem. Dodaj przyprawę korzenną. Len w osobnej szklance zalej 100 ml wrzątku i energicznie wymieszaj. Powinna powstać gęsta pasta. Wlej ją do amarantusa. Olej kokosowy podgrzej i wlej do reszty składników. Dodaj syrop klonowy. Wszystko wymieszaj dokładnie i wyrób lekko jak ciasto. Powinna powstać gęsta i lepka masa, pozwalająca się formować. W razie potrzeby dosyp więcej

Food Square
Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami 176

Zbieranie jagód w tym roku zaliczone, więc musiało powstać ciasto ;) Zamiast drożdżowego z kruszonką upiekłam biszkopt na mące kokosowej i przełożyłam lekkim kremem twarożkowym z nutą wanilii. Tort podarowałam w prezencie imieninowym. Jest lekki, nie zawiera masła i doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami :) Oczywiście całość posłodziłam ksylitolem, więc tort nie zawiera tradycyjnego cukru. Na lato doskonały! :) Biszkopt kokosowy(...)lekkim kremem waniliowym i jagodami Składniki na 2 blaty: 8 jajek 8 łyżek ksylitolu 80 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki podzielić na pół. Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką

FitKot
Mango lassi – indyjski koktajl 117

domu i również się w nim zakochacie. Sekretem najlepszego mango lassi moim zdaniem jest… po prostu dobre mango, które jest dojrzałe i świeże (nie z puszki) oraz mleko kokosowe, najlepiej własnej produkcji ( przepis na mleko kokosowe ). Mango lassi - indyjski koktajl Wydrukuj przepis Porcji: 2 Czas przygotowania: 3 min Potrzebujesz: 1 dojrzałe mango 300ml mleka kokosowego (przepis na blogu) duża

Blendman
Smażona ryba z sosem z mango i sambalu 217

Wschodniej, przede wszystkim indonezyjską. Do najważniejszych składników należą bowiem jednoznacznie kojarzone z Indonezją sambal oelek ( ulek ), gałka muszkatołowa oraz goździki. W połączeniu z mango, czerwoną cebulą, limonką i mlekiem kokosowym tworzą bardzo oryginalny sos, łączący trzy rodzaje smaków: słodkie, kwaśne i ostre. O tym ostatnim decyduje w praktyce sambal, który w wersji znanej jako sambal oelek to tak naprawdę starte(...)ząbki czosnku 2 średnie czerwone cebule 1 duże dojrzałe mango (500g) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki sambalu oelek 1 łyżeczka gałki muszkatołowej kilka goździków 150ml mleka kokosowego „light” sól brązowy cukier olej rzepakowy mąka pszenna świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie) Instrukcje Czosnek obieramy z łupinek i dokładnie miażdżymy np. w wyciskarce. Mięso dzielimy na kilka mniejszych kawałków, posypujemy

Kulinarna Pokusa
Wegańskie lody różane z makaronem ryżowym. 179

sorbet, ale wiedziałam, że moje muszą być bardziej kremowe. Tylko odrobinę, bo to właśnie odrobinę kremowej konsystencji brakowało mi w nich do ideału. Moją wersję przygotowałam na bazie śmietanki kokosowej, dzięki czemu konsystencja jest idealnie kremowa. Śmietankę kupicie między innymi w Kuchniach Świata (polecam Real Thai, ma bardzo czysty skład). Wegańskie lody różane z makaronem ryżowym Składniki: na 4 duże(...)gałki 1 puszka schłodzonej śmietanki kokosowej (niesłodzonej) 4 łyżki stewii z erytrytolem 1 łyżka wody różanej 1 łyżka roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego ok. 30g makaronu ryżowego (nitki) Sposób przygotowania 1. Śmietankę przelewamy do garnuszka, stawiamy na gaz i podgrzewamy. 2. Dodajemy stewię z etrytrytolem, wodę różaną i olej. Mieszamy. Gdy śmietanka się zagotuje (powinna mocno bulgotać przez ok. 2 minuty

Fill The Bowl
Pasztet sojowy – bez pieczenia 220

sojowy po prostu wymiata i jak dla mnie staje na podium wśród pasztetów i past. Moim skromnym zdaniem wszystkie składniki użyte do wykonania pasztetu są niezbędne. Duża ilość oleju kokosowego zapewni fajną konsystencję oraz pełny smak. Sos worcester jest składnikiem, który w wersji wegańskiej może być ciężej dostępny (ja swój kupiłem za jakieś śmieszne pieniądze w Kauflandzie). Zawsze można spróbować(...)zastąpić, np. winem (porto). Smak pasztetu powinien być inny, ale równie ciekawy. Składniki: Soja – 1kg (ugotowanej) Cebula – 3 duże Bulion – 250ml Borowiki suszone – 20g Olej kokosowy bezzapachowy – 250g Sos sojowy – 5 łyżek Sos worcester – 2 łyżki Płatki drożdżowe – 5 łyżek Wykonanie: Na dużej patelni rozgrzej cały olej kokosowy i podsmaż na średnim

Blendman
"Sernik" kokosowy z musem mango na spodzie orzechowo-daktylowym.Pysznei bardzo zdrowe ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia. 205

Przepyszny i bardzo zdrowy deser. Orzechowo-daktylowy słodki spód, miękka lekko kokosowa masa i cudowny, owocowy mus. W iększość osób nie orientuje się  nawet , że to ciasto z kaszy! Dla mnie to taka wegańska wersja sernika. Zachęcam do wypróbowania. Wszystkie produkty potrzebne do tego przepisu możecie znaleźć w sklepie internetowym FRISCO <klik(...)zakupy. Wysyłka powyżej danej kwoty (w zależności od miasta) gratis. Składniki ( na 2 serniczki ): 100 g kaszy jaglanej (ok 1/2 szklanki) 240 ml mleka kokosowego 1/2 dużego, dojrzałego mango lub 120-140 g pulpy z puszki            14 daktyli ( ok 70 g) duża garść nerkowców (ok 40 g) 30 migdałów

Pora na pora i pomidora
Zupa krem z dyni z nutką chili. 211

Zupa krem z dyni z nutką chili, na mleku kokosowym - prosta w przygotowaniu, a efekt zachwycający. Delikatna, kremowa, lekko słodkawa i... i wtedy pojawia się chili.  Co tu dużo pisać, musicie spróbować. Zupa z dyni z nutą chili. Składniki na 4 porcje: średniej wielkości dynia 200 ml mleczka kokosowego sól, pieprz, chili Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki(...)wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok. 190 stopni) na około 25 minut, aż dynia będzie miękka. Po upieczeniu łyżką oddzielamy miąższ od skóry. Przekładamy do wysokiego garnka dolewamy mleko kokosowe. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy pieprzem i chili i jeśli jeszcze trzeba to solą. Podgrzewamy. Możemy podawać z grzankami lub solo. Smacznego

Miksturownik
Śniadaniowa komosanka (komosa ryżowa) z karmelizowanymi gruszkami i migdałami 115

karmelizacje jeśli wydaje się Wam zbyt skomplikowana). Składniki na 2 średnie porcje lub 1 bardzo dużą 60g komosy ryżowej (1/3 szklanki) 320ml wody (1 i 1/3 szklanki) 80ml mleka kokosowego (1/3 szklanki) + po 1 łyżce na porcję 20g suszonej żurawiny 20g daktyli (3 daktyle) 1-2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu szczypta imbiru Na karmelizowane gruszki(...)migdały z gruszką Sposób przygotowania Odmierzoną komosę ryżową przemyć i wsypać do garnka. Zalać szklanką wody i gotować aż do jej wyparowania. Po tym czasie dolewamy 1/3 szklanki mleka kokosowego i resztę wody. Dodajemy posiekane daktyle, żurawinę i przyprawy. Gotujemy, aż komosa zrobi się w miarę gęsta (ok. 13-15 minut). Gruszkę kroimy w dowolny kształt – można w kostkę, można

Fill The Bowl
Uzależniająca zupa tajska mojego taty 144

trzeba dostosować do swoich możliwości i upodobań –  u mnie jada się zdecydowanie na ostro. Podstawą tej zupy jest dobry rosół, a niezbędne składniki to imbir, trawa cytrynowa, mleczko kokosowe i chili oraz cytryna. Jest dość podobna to tom kha gai, o czym dowiedziałam się odwiedzając blog Mirabelkowy , choć w moim przepisie galangal nie jest według mnie niezbędny. Poziom trudności(...)listków kafiru (3+3) ·          5-6 łyżeczek świeżego imbiru ·          300-400 ml mleczka kokosowego ·          kilka ostrych papryczek (u mnie 5 taotao) ·          sok z 1 małej cytryny

Bazując na smaku
Rozgrzewający krem curry 187

swoim składzie chilli (możecie dodać papryczkę razem z pestkami, jeśli lubicie ostre dania, lub pesteczki usunąć, aby uzyskać nieco łagodniejszą wersję) i pastę curry, które łagodzi mleczko kokosowe. Smak papryki przełamany jest kwaśną limonką i aromatycznymi przyprawami. Zupa podana z makaronem ryżowym syci na długo; drugie danie jest zupełnie zbędne. Jeśli więc jesteście takimi zmarzluchami jak ja, koniecznie musicie wpisać(...)łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 liście kafiru 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 cebula 1 jabłko 1 papryczka chilli 700 ml wody 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) sok z 1/2 limonki 2 łyżki sosu sojowego sól dodatkowo: 250 g makaronu ryżowego 1 papryczka chilli pęczek kolendry Papryki ułożyć na blasze. Piec w 200 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chlebek bananowy (bez glutenu, jajek, cukru i laktozy) 177

Składniki: około 900 g bardzo dojrzałych bananów ze skórką (potrzebne jest 500 g bananów bez skórki) 350 g mąki ryżowej  100 g suszonych daktyli 120 ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron 30 g nasion chia 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu ½ łyżeczki sody oczyszczonej  oraz: sezam(...)posypania wierzchu wiórki kokosowe do posypania foremki Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i nasionami chia. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć na sitku, odstawić do przestygnięcia. Banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z olejem, daktylami i sokiem z cytryny na gładką masę

maniapieczenia
Fioletowy pudding chia z kokosowo-różaną bitą śmietaną i figami (wegański) 147

śmietana z różanym posmakiem to całkowity strzał w dziesiątkę, nie dość, że pięknie pachnie to w dodatku smakuje niebiańsko. Przepis na 5 porcji, jedna ok. 141kcal. Składniki: - 400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona dzień wcześniej do lodówki - chodzi o krem kokosowy) - 200ml mleka np. sojowego - 150g jeżyn, jagód, borówek itp.  - 150g jogurtu naturalnego (u mnie sojowy) - 30g nasion chia(...)dużej miski i za pomocą trzepaczki mieszamy z jogurtem i nasionami chia do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiamy. Puszkę mleczka otwieramy,do drugiej miski, za pomocą łyżki wyjmujemy, TYLKO krem kokosowy, który nam się wytrącił. Wodę, która pozostała w puszcze warto wykorzystać później, np. do naleśników. Do kremu dodajemy wodę różaną i trzepiemy do konsystencji bitej śmietany. Figi myjemy i kroimy

Be Fit Be Strong