innej nie znajdę, to w poniedziałek ją kupię :) Śniadanie musiało być sycące, bo przecież 5 godzin łażenia po sklepach jest trochę wyczerpujące. A więc jogurtowa owsianka o smaku kakaowo-kokosowym :) ~ Jogurtowa owsianka z kakaem i wiórkami kokosowymi ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 1 łyżka naturalnego kakao 5g świeżo mielonego siemienia lnianego łyżka wiórków kokosowych 150g jogurtu naturalnego Płatki(...)otręby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Dodajemy kakao, siemię i gotujemy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Owsiankę przekładamy do miseczki, zalewamy jogurtem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wszystko razem mieszamy
Kuchenny Skrawek Niebazwłaszcza w te zimowe, ciemne poranki, to miód na zaspaną duszę łaknącą energii. Jeśli do tego wypełniona jest słodyczą jabłka i cynamonu, moje szczęście sięga zenitu. Dodajcie wiórki kokosowe i posypcie "zupę" kawałkami migdałów, a ODPŁYNIECIE! ŚNIADANIOWA OWSIANKA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM Składniki: ok.2 szklanki płatków owsianych ok.0,75 l mleka 1 jabłko, obrane ze skórki 3 łyżeczki wiórków(...)kokosowych 0,5 łyżki cynamonu płatki migdałów i kawałki jabłka do podania Przygotowanie: Płatki zalej odrobiną zimnego mleka i odstaw, by napęczniały. Pozostałe mleko zagotuj w garnuszku. Dodaj płatki do gorącego mleka, zamieszaj i chwilę gotuj. Jabłko zetrzyj do miseczki, wymieszaj z cynamonem i wiórkami kokosowymi. Dodaj do płatków, wymieszaj i jeszcze chwilę gotuj. Owsiankę nałóż do miseczek
Gotowanie to kochaniemąkę, dodajemy zimne masło, oraz pozostałe składniki wszystko siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Składniki na masę jogurtowo-kokosową: 3 opakowania jogurtów typu greckiego (po 350 g każdy) 250 g drobnych wiórków kokosowych 0,5 szklanki płatków migdałowych 0,5 szklanki suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami) 2 budynie(...)wiórkami, płatkami migdałów, żurawiną suszoną oraz budyniem i aromatem. Białka oraz sól ubić na sztywno następnie dodać cukier i ubić aż się rozpuści. Przełożyć do masy jogurtowo-kokosowej i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Z lodówki wyjąć schłodzone ciasto i podzielić na dwie równe części. Blaszkę 20 x 34 wyłożyć papierem pergaminowym. Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej
kgwjanczewocurry. Uwielbiam takie połączenia smaków, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też na łatwość przygotowania tej potrawy jak i zastosowanie zdrowych składników, tj. chili, pietruszka, olej kokosowy czy też kasza jaglana. Tak więc mogę Wam rzec: Na zdrowie i Smacznego! ;-) SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka podwójna - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki pasty z dyni - chili z ziarenkami(...)ostre! ;-) ) - odrobina imbiru świeżego - puszka mleka kokosowego - natka pietruszki - curry oryginalne - kasza jaglana ugotowana - sól, - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżki oleju rzepakowego - około 1/2 szklanki wody (opcjonalnie) - 2 łyżki płaskie mąki kukurydzianej W rozgrzanym woku smaż pokrojonego w kostkę kurczaka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir. Marchew kroimy na cieniutkie paseczki -makaron. Smażymy razem z kurczakiem
SMYKWKUCHNIPina colada to nazwa popularnego drinka ze śmietanką kokosową i napojem ananasowym. Dzisiejsze muffinki, choć bez grama alkoholu w składzie, idealnie do tej nazwy pasują. :-) Dodatek mąki pszennej i mieszanki ziaren nadał im zdrowego charakteru. Przepis wyłącznie dla fanów ananasa. Przepis, który zmodyfikowałam pochodzi stąd: KLIK . Wyszło mi z niego 18 muffinek. 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej(...)ziarenka do posypania muffinek (oryginalnie 1/2 szklanki płatków owsianych) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 250g anansów z puszki (pokrojonych na kawałki) 3 łyżki wiórek kokosowych 1. W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, ziarna, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wiórki kokosowe). 2. W drugiej misce łączymy składniki mokre: jajko, jogurt, sok ananasowy, olej
Szefowa kuchnichyba niewielu. Moje dzisiejsze to samo zdrowie, do jasnej mąki orkiszowej dodałam pełnoziarnistą, wlałam kefir (użyłam własny z grzybków kefirowych), do tego starte jabłka, jajka, ksylitol, soda, trochę oleju kokosowego do smażenia i mamy smaczne, bardzo zdrowe placuszki (ciasteczka) na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Możemy je śmiało przygotować dzień wcześniej, one tylko na tym zyskają, na drugi dzień smakowały(...)jeszcze bardziej. Z podanych składników wyszło mi ok.30 racuszków - idealnie na dwa dni. Ja smażyłam na minimalnej ilości oleju kokosowego i odsączałam na ręczniku papierowym. Były więc raczej dietetyczne. I jeszcze jedno, nie obawiajmy się smaku sody. W połączeniu z kefirem jej smak jest niewyczuwalny, a nadają racuszkom puszystości, dzięki niej pomimo użycia mąki pełnoziarnistej placuszki są leciutkie i puszyste
Smaczne Zdroweuwagę na jeden ważny aspekt zdrowotny tych ziarenek, mianowicie szczególnie są one polecane w diecie kobiet, mają silne właściwości antynowotworowe (głównie obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi). Dodatek mleka kokosowego i świeżych bananów, wprowadził bardzo kremową konsystencję, a dodatek świeżego liczi nie zapomnianą słodycz i aromat. Polecam! SKŁADNIKI: - 1 szt banana - 4 szt liczi - 4 łyżki wiórków kokosowych - 3 łyżki(...)ziarenek chia - 1/2 puszki mleka kokosowego Liczi obierz, wyjmij pestkę. Pokrój i wraz z sokiem wlej do pucharka na dno. 3/4 ilości mleka koksowego zmiksuj z bananem, dodaj nasionka chia. Wlej do pucharów. Resztę mleka kokosowego zmiksuj z wiórkami i wylej na sam wierzch pucharków. Odstaw na godzinę do lodówki, nasionka zwiększą swoją objętość. Nasiona możesz zakupić
SMYKWKUCHNIZnajdzie się tutaj jakiś miłośnik kokosa? :D Zgłaszam się jako pierwsza! :D Uwielbiam wszystko co kokosowe. Dosłownie. Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam dietetyczny odpowiednik Rafaello. I to dwie wersję, migdałową z różowymi wiórkami i czekoladową z kakao :P Migdałowe: - 200 ml mleka - 50 g kaszy manny - 4 pastylki słodzika - aromat migdałowy - 30 g wiórek kokosowych Czekoladowe(...)mleka - 50 g kaszy manny - 4 pastylki słodzika - 1 łyżeczka kakao - 30 g wiórek kokosowych Przygotowanie: Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy słodzik, aromat/kakao, kaszę mannę. Gotujemy przez chwilę, ciągle mieszając, na małym ogniu, aż kasza mocno spęcznieje i stanie się bardzo gęsta. Odstawiamy. Kiedy masa lekko ostygnie, formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki na kilka
Zdrowie na języku :Pdziwcie się, że na zdjęciu jest tylko "połówka" omleta, druga część zniknęła bardzo szybko w niewyjaśnionych okolicznościach zanim zdążyłam zrobić zdjęcie :D Składniki: - 2 jajka - 30 g mąki kokosowej Fresano (1 duża, czubata łyżka) - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 duża łyżka puree z dyni - 1 łyżeczka oleju (u mnie z awokado) - dodatki: jogurt naturalny, 1/2 banana, 1/3 kaki, jagody inkaskie(...)Fresano Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka miksować z cukrem waniliowym. Następnie do żółtek dodać puree z dyni i mąkę kokosową. Wymieszać i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wylać masę i smażyć na średnim ogniu bez przykrycia, do momentu lekkiego ścięcia się wierzchu omletu. Później przewrócić na drugą stronę
Zdrowie na języku :Pmały, kokosowy prezent dla Męża ;)Z okazji wiadomej;)Wyrób banalnie prosty, a smak pyszny...Kokosowe serceSkładniki:115 g wiórek kokosowych190 g mąki pszennej200 g cukru300 ml mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakaoPolewa:tabliczka czekolady3 łyżki mleka100 g posiekanych orzechówPrzygotowanie:Wszystkie składniki suche: kokos, mąka, cukier, proszek do pieczenia - wymieszać wszystkie składniki razem i zalać je mlekiem. Całość mieszamy łyżką(...)dzielimy je na trzy części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy :)Formę w kształcie serca mocno natłuszczamy i posypujemy mąką. Na spód wlewamy dwie części kokosowego ciasta, a na górę część kakaową. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.Na przestudzone ciasto wylewamy polewę: czekoladę kruszymy i rozpuszczamy na parze, dolewamy mleko i wsypujemy orzechy. Ciepłą masę wylewamy
Lawendowe Nieboraczej ja toczę walkę zarówno sama ze sobą jak również z dzieciakami. Więc pojawiają się co raz to nowe wersje odpowiedników sklepowych łakoci.Składniki:1/2 szklanki kaszy mannej1/2 wiórków kokosowych oraz wiórki do obtoczeniaszklanka mleka kokosowego3 łyżki syropu z agawy albo miodu3 łyżki płatków migdałowychWykonanie:Kaszę manną i 1/2 szklanki wiórków kokosowych zalewam zimnym mlekiem kokosowym. Doprowadzam do wrzenia
Magiczna kuchnia Dariiwody następnie dodaję 1 i 1/2 łyżeczki agaru. Mieszam do rozpuszczenia agaru i odstawiam do przestygnięcia a następnie daje do lodówki aby stężało. Sok ananasowy mieszam z mlekiem kokosowym (delikatnie oddzielam śmietane i wykorzystuję tylko czysty płyn) dodaję 200 ml wody i zagotowuję. Dodaję agar i postępuję dokładnie tak jak z galaretką wiśniową. Do galaretki ananasowo-kokosowej dodałam troszkę żółtego(...)barwnika.Kiedy galaretki stężeją widelcem "tnę" je na drobne kawałki. Do pucharków nakładam najpierw galaretkę anansowo-kokosową. Polewam jogurtem zmieszanym z miodem. Następnie nakładam galaretkę wiśniową i ponownie polewam jogurtem z miodem. Całość posypuje granolą czekoladową na którą przepis już niedługo
Magiczna kuchnia Darii