kaszka manna orkiszowa prażona na oleju kokosowym z groszkami czekoladowymi i bananem*~ *1/2 w środku, 1/2 na wierzchu Ostatnio stałam się posiadaczką dwóch produktów, których jeszcze nigdy nie używałam - oleju kokosowego i mąki sezamowej. Oleju użyłam już do odsmażenia naleśników z twarożkiem - pycha! ♥ W dzisiejszym śniadaniu sprawdził się równie świetnie! Jak je zrobiłam? Na patelni rozpuściłam łyżeczkę oleju kokosowego , dodałam(...)kaszki orkiszowej i prażyłam ok. 3 minuty, potem wsypałam do gotującej się wody (1 1/2 szklanki) i gotowałam jak zwykle :) Kaszka miała niesamowicie kokosowy aromat ♥ Mąkę muszę przetestować jak najszybciej, na razie mogę jedynie powiedzieć że pachnie bosko :3 Zaraz wsiądę w busa i ruszam w długą podróż...Gdzie dojadę? O tym już jutro! :) *buduje napięcie
breakfast of dreamskokosowe* placki z sosem czekoladowym~ *z mąki kokosowej Od wczoraj mamy wiosnę ! Teraz będzie już tylko cieplej :) A na powitanie nowej pory roku jemy z Karoliną wspólne śniadanie, którego motywem są kokosowe placki . Wspólnie-wirtualnie, ale kto wie, może uda się ponownie zjeść je razem 'w realu'? :) Dzięki Karolina! ♥ Chyba udało nam ośmielić wiosnę, bo u mnie pięknie świeci(...)słoneczko! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~30g mąki pszennej razowej ~40g mąki kokosowej ~jajko ~szczypta soli ~cukier/stevia ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~210ml mleka sojowego Wymieszać mąki, cukier/stevię, sól, proszek do pieczenia i sodę, dodać jajko i mleko i wymieszać. Odstawić na ok. 3 minuty i smażyć placki. Smacznego
breakfast of dreamskokosowe* "bułeczki" z konfiturą miętowe jabłuszko , domową czekowiśnią i kremem czekoladowym~ *z mąki kokosowej PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~40g mąki kokosowej ~łyżka oleju kokosowego, rozpuszczonego i ostudzonego ~mleko (sojowe) do odpowiedniej konsystencji - trudno mi określić ilość, bo ciagle dolewałam, najlepiej dodać ok. 5 łyżek i jeśli dalej będzie za gęste dodać jeszcze ze 2-3 łyżki. ~6 pastylek stevii
breakfast of dreamskokosowe* ciasto z fasoli podane z kremem o smaku gorzkiej czekolady z kawałkami kakao~ *z mąką kokosową Wczoraj było brownie, dziś czas na...blondie(?) :) Ciasto idealne dla wszystkich miłośników kokosu ♥ Ten krem czekoladowy znalazłam jakiś czas temu w Lidlu i jest bardzo smaczny! Zwłaszcza małe kawałki kakao które fajnie chrupią podczas jedzenia! :) U Was też wczoraj była taka tragiczna pogoda(...)domu, bo nie wiadomo na co trafi...Coś za bardzo ten kwiecień przeplata :P PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki) ~jajko ~30g mąki kokosowej ~łyżka soku z cytryny ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/4 szklanki mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego ~cukier/stevia wg. smaku ~1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Fasolę i jajko miksujemy, dodajemy mąkę, sodę
breakfast of dreamskokosowe* placki z fasoli podane z sosem z kokosowego masła orzechowego ~ *z mąki kokosowej To były dosłownie najgrubsze placki jakie kiedykolwiek usmażyłam :D Na zdjęciu dokładnie tego nie widać, ale miały może z 1,5cm grubości :o Magia mąki kokosowej ♥ Dzisiaj jednak zostajemy w domu - nie pojechaliśmy nigdzie. Troche lenistwa się przyda ;) Zwłaszcza, że jutro chcę jechać z tatą
breakfast of dreamstrafiłam na zdjęcie chilli&sugar. Był to ananas w cieście naleśnikowym, ale co dla mnie było bajecznym pomysłem i stwierdziłam, że ten smak musi być obłędny? Prażone wiórki kokosowe! Jako, że ciasto do ananasa mam własne wypróbowane to bardzo chciałam wypróbować dodatek w postaci wiórek :) Spróbujcie :) Składniki: puszka ananasa w zalewie (u mnie 12 sztuk) pół szklanki soku(...)zalewy ananasowej 3/4 szklanki mąki łyżka jogurtu naturalnego cukier waniliowy (16g) płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko 2-3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo jeżeli lubicie kropla zapachu migdałowego (pięknie pachnie w połączeniu z wiórkami kokosowymi). Przygotowanie: Miksujemy jajko razem z cukrem i po kolei dodajemy składniki (mąkę przesiewamy, aby ciasto było delikatniejsze). Mieszamy. Ananas wyjmujemy z puszki
ChilliJemyświeżego imbiru 3 cebulki dymki 1 żółta papryka 200 g makaronu Chow-Mein 1 opakowanie (200g) Bio Tofu marynowanego w sosie tamari Polsoja 1 łyżeczka plus 1 łyżka oleju kokosowego 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 owoc anyżu gwiazdkowatego 2/3 szklanki mleka kokosowego odrobina sezamu do podania Wszystkie warzywa pokrój: czosnek i imbir w drobną kosteczkę, dymki w krążki, a żółtą(...)słupki. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu i po odcedzeniu zahartuj go zimną wodą. Tofu pokrój w 0,5 cm plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju kokosowego i smaż plastry tofu do momentu, aż mocno się zarumienią i staną się chrupiące. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok. Na tej samej patelni rozgrzej teraz 1 łyżkę
Roślinna - blog wegańskifiliżanką aromatycznej kawy. Polecam! :) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 65 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 50 g wiórków kokosowych 2 jajka 125 g roztopionego masła 50 ml soku z cytryny W jednym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i wiórki kokosowe. Jajka roztrzepać, dodać roztopione masło(...)wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Krem: 125 serka kremowego naturalnego Apetina 25 ml kremówki 2-3 łyżeczki cukru pudru 25 g płatków kokosowych Serek wymieszać z kremówką i cukrem pudrem. Odłożyć do lodówki na kilka minut. Kremem ozdabiać babeczki, z wierzchu udekorować płatkami kokosowymi. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewyowocami jest idealnym pomysłem na leniwe drugie śniadanie, słodki obiad, podwieczorek albo deser! Taka zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa! Świetnym dodatkiem do niej jest delikatny kokosowy sos jogurtowy – to taka kropka nad I, która sprawia, że ciężko wstać od talerza! Koniecznie spróbujcie! CIEKAWOSTKA! O mleko od jakiegoś czasu toczy się „spór”. Pić(...)jajko – 4 szt * cukier – 5-6 łyżek DODATKOWO: * truskawki, maliny – 300 g * płatki migdałów – ok. 80 g * kokos – ok. 50 g KOKOSOWY SOS JOGURTOWY: * jogurt naturalny – 100 ml * mleko kokosowe – 100 ml * cukier puder – 1 łyżka * wiórki kokosowe – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kaszę jaglaną 2x płuczemy, zalewamy mlekiem, dodajemy 2 łyżki
Ostra na Słodkoprzyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) WARSTWA JAGODOWA: * herbata miętowa ( Posti ) – 125 ml * owoce leśne : maliny, borówki, jeżyny – 3/4 szkl * miód – 2 łyżki WARSTWA KOKOSOWA: * herbata miętowa ( Posti ) – 125 ml * mleko kokosowe – 125 ml * kokos – 2 łyżki * miód – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: WARSTWA JAGODOWA: Wystudzony napar miętowy miksujemy z owocami(...)miodem. WARSTWA KOKOSOWA: Wystudzony napar miętowy miksujemy z mlekiem kokosowym , prażonymi wiórkami i miodem. CAŁOŚĆ: Rozlewamy do naczyń , podajemy mocno schłodzone! Smacznego
Ostra na Słodkoidealną strukturę, do tego soczyste truskawki i rabarbar oraz ogromna ilość przepysznej bezy - miękkiej w środku i pięknie chrupiącej na zewnątrz. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi, a spód oprószyłam wiórkami kokosowymi, które wchłonęły nadmiar soku i nadały całości delikatnej, kokosowej nutki. Ciasto znika błyskawicznie za jednym podejściem, a pracy przy nim naprawdę niewiele. Możecie je zrobić również z samymi truskawkami(...)białek 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 400 g rabarbaru 450 g truskawek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 6 łyżek wiórków kokosowych 6 łyżek płatków migdałowych WYKONANIE: SPÓD: Zimne masło pokrój w kosteczkę i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagnieć hakiem miksera lub ręcznie gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, spłaszcz
Słodko-Słony Świat Ilonyokoło 2-3 cm na około 5-6 cm- można również zrobić mniejsze batoniki wielkości trufelki by były bardziej podzielne wtedy wyjdzie ich znacznie więcej) 200 g wiórków kokosowych 70 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru 30 g masła 2 łyżki likieru śmietankowego- bądź kokosowego 40 ml mleka kokosowego 150 g białej czekolady Czekolada-polewa(...)będzie bulgotać- uważać by nie przypalić masy 3. zdjąć z ognia i zalać wiórki z cukrem pudrem, dokładnie wymieszać, Jeśli zauważysz, że masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę wiórków kokosowych i cukru pudru. 4. Układać masę łyżką na kształt batoników- prostokąciki o wymiarach ok 2-3 cm na 5-6 cm, bądź wedle upodobania, na talerzykach wyłożonych folią aluminiową bądź
KreatywnePinyZapiekanka ryżowa z dynią. Składniki: 1 kg dyni 2 woreczki ryżu 3 łyżki cukru 5 łyżek masła 1 szklanka mleka 5 dag bakalii 3-4 jaja 1 szklanka mleczka kokosowego Tłuszcz Wiórki kokosowe do formy Sól Cynamon Wykonanie: Ryż ugotować w mleku wymieszanym z mleczkiem kokosowym, z odrobiną soli do smaku. Dynię obrać, pokroić i dusić na dwóch łyżkach(...)białek i utrzeć z pozostałym masłem i cukrem. Następnie połączyć wszystkie składniki i dodać sztywno ubitą pianę. Gotową masę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypanego wiórkami kokosowymi. Zapiec w gorącym piekarniku na złoty kolor
Tradycyjna KuchniaUwielbiam andrutowe wariacje :) Dziś z pyszną masą kokosową. Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 kostka masła 1 opakowanie wafli 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 20 dag powidło Wykonanie: Mleko gotować z cukrem na karmel około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie wsypać wiórki i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z karmelem kokosowym i złożyć wafel(...)następujący sposób: pierwszy wafel smarujemy powidłem, następnie przykrywamy waflem i smarujemy go ½ masy kokosowej, po czym układamy na całości biszkopty i smarujemy drugą częścią masy, nakładamy wafel i smarujemy go powidłem, przykrywając go waflem
Tradycyjna KuchniaWyjątkowy smak tej zupy tkwi przede wszystkim w typowo wschodnich składnikach tj. mleczko kokosowe i w curry. Wyjątkowo delikatny smak na pewno przekona niejednego przeciwnika kuchni wschodniej. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 cebule 1 ostra papryczka 1 limonka 25 dag szpinaku 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka curry ½ szklanki bulionu drobiowego sól do smaku Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki(...)cebulę i papryczkę drobno posiekać, a limonkę sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce. Podgrzać ½ mleczka kokosowego, dodać cebulę z papryczką, startą skórkę z limonki, pokrojone mięso, curry i dusić około 5 minut. Następnie wlać bulion, resztę mleczka kokosowego i gotować jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać szpinak , podgotować 5 minut i doprawić do smaku
Tradycyjna Kuchnia