kokosowy - 4500 przepisów (strona:58/300)

Ciasto kokosowe 103

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę.Całość dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28cm. Przygotować wierzch. Składniki na warstwę kokosową:  400 cukru 6 łyżek mleka 240 g masła 500 g wiórek kokosowych  Sposób przygotowania: Masło rozpuścić wraz z cukrem i mlekiem w garnuszku.Zagotować i zdjąć z palnika.Doda(...)wiórki kokosowe,zamieszać i poczekać aż całość przestygnie. Masę kokosową wylewamy na wierzch ciasta. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.Gdy ciasto będzie już gotowe,studzimy je i przekrawamy na 2 blaty. Przekładamy je kajmakiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Zając Wielkanocny 125

będzie również cudowną ozdobą każdego stołu. Składniki: na ciasto: 300 g drobno startej marchwi    100 g ananasa   40 g migdałów w płatkach   70 g wiórków kokosowych   300 g mąki pszennej   1 opakowanie cukru wanilinowego   2 łyżeczki przyprawy piernikowej   1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej   3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)oleju roślinnego sok z 1 pomarańczy krem: 270 g serka śmietankowego ( 23,5 g tłuszczu/ 100g) 135 g miękkiego masła 90 g cukru pudru barwniki spożywcze  dodatkowo: wiórki kokosowe (ok. 200 g) 1 raffaello masa cukrowa z tego przepisu ( tu ) różowy barwnik motylki cukrowe ciastka kakaowe   Sposób przygotowania: Do startej marchewki dodajemy wiórki kokosowe, drobno pokrojonego ananasa, posiekane

Wielki apetyt
Deser kokosowy z nasionami chia. 119

Nasiona chia-czyli szałwia hiszpańska.  Nasiona te zawierają bardzo dużo kwasów omega-3, są bogate w wapń i żelazo. Składniki: 2 łyżki nasion chia 1 puszka mleczka kokosowego 1/2 szklanki mleka 2 łyżki miodu 1 duże jabłko 1 pomarańcza Wykonanie: Do naczynia wsypać nasiona chia i zalać mleczkiem kokosowym. Wymieszać i odstawić na całą noc. Po tym czasie(...)mleka kokosowego z nasionami dodać miód i mleko i dobrze wymieszać. Jabłko obrać , usunąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze cząstki. Pomarańczę obrać i podzielić na mniejsze części. Owoce razem zmiksować na gładko. W pucharkach ułożyć warstwę mleczną , a na górze warstwę owocową . Pycha. deser kokosowy z nasionami chia

O kuchni z uczuciem
Wspaniały WITARIAŃSKI MAKOWIEC i równie wspaniały SOS CZEKOLADOWY 163

oraz 3/4 szklanki maku. Do "ciasta" potrzebujemy jeszcze: - 2 szklanki orzechów - Adam mówi, że pecan, a opcjonalnie włoskich, więc ja użyłam włoskich, oraz  - 3 duże łyżki roztopionego oleju kokosowego. Koniec składników na sam makowiec, prawda, że piękne? :) W celu przygotowania masy ciastowej należy zmielić orzechy, zmielić daktyle (tę 1 szklankę) oraz połączyć je razem z olejem kokosowym w jednolitą(...)podejrzeć, jakiej czekolady użył Adam, ja natomiast polałam swojego makowca sosem czekoladowym, znalezionym w innym miejscu tego smakowitego bloga, dokładnie  TYM. Mieszamy więc: - 4 duże łyżki roztopionego oleju kokosowego, - 2 duże łyżki syropu klonowego, - 3 duże łyżki kakao w proszku (w oryginale surowego ale ze zwykłym też wychodzi ;)), - 1 małą łyżeczkę ekstraktu waniliowego - ja dodałam po prostu torebkę cukru

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Lekka sałatka na grilla z botwinki i jajka. Proste dietetyczne przepisy kulinarne: niezbędne potrawy na grilla więc masz szybki 199

być lodowa 1/2 główki, Botwinka 5 sztuk ( użyjemy każdej części), Rzodkiewka 1 duży pęczek lub 2 małe, Jajo wiejskie 3 sztuki, Oliwa z oliwek (do polania), olej ryżowy lub kokosowy (do duszenia), Jogurt naturalny 0% ,  1 łyżka domowego ketczupu ( lub domowy majonez Klik ), Szczypiorek, słonecznik, sezam, Przyprawy: pieprz, sól himalajska, czarnuszka , czosnek. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy(...)następnie kroimy w kostkę. Korzeń botwinki (mini buraczek) cienko obieramy, kroimy w plasterki. Następnie te plasterki dusimy w minimalnej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem oleju ryżowego lub kokosowego pod przykryciem, przez około 7-10 minut. Rzodkiewkę kroimy w ćwiartki. Wyszuszoną sałatę i liście botwinki rwiemy na kawałki. Mieszamy w dużej misce wszystkie warzywa, dodajemy jajo, szczypiorek, ziarna. Na koniec

IzaGotuje
Czekoladowa babeczka z lodami kokosowymi | dietetycze, bez laktozy | lody z odżywką białkową 169

Pyszna, mocno czekoladowa, jeszcze ciepła.. z lodami kokosowymi..poezja! Składniki: Babeczka: 30g mąki orkiszowej 1 jajko 1 płaska łyżeczka kakao Aromat waniliowy i/lub karmelowy 2 łyżeczki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Odrobina wody lub mleka Lody kokosowe: 100g mrożonego kalafiora 15g odżywki białkowej kokosowej lub waniliowej 20g wiórek kokosowych Przygotowanie: Jajko należy rozbełtać przy pomocy widelca. Dodajemy

Czarnawisienka
Grillowane bakłażany z sosem bazyliowym i wołowiną 130

wersja grillowanego bakłażana.  Składniki: 2 duże bakłażany 100 g serka typu Philadelfia  200 g mięsa wołowego 2 ząbki czosnku sól i tabasco do smaku odrobina oleju kokosowego do smażenia sos 100 ml jogurtu greckiego 2 łyżki mleka kokosowego  2 garści świeżej bazylii sól i pieprz do smaku wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: bakłażan myjemy(...)paski wzdłuż  ok 0,5 cm osuszamy papierowym ręcznikiem i delikatnie solimy, smażymy z obu stron na patelni grillowej. Na oddzielnej patelni smażymy na oleju kokosowym mięso, dodajemy sprasowany czosnek i doprawiamy do smaku na ostro. Z grillowane bakłażany smarujemy serkiem następnie układamy farsz i zwijamy w rulon i spiąć wykałaczką. Ułożyć w formie do pieczenia

Niezły Młynek
"SERNIK" Z MIGDAŁÓW NA SPODZIE Z MĄKI Z CIECIERZYCY 142

180g masła bez laktozy * 1/2 szklanki ksylitolu (cukier brzozowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu kilka kropel ekstraktu waniliowego masa: 300g migdałów (u mnie płatki) 320 ml mleka kokosowego domowej roboty ** 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Winiary *** 1/3 szklanki ksylitolu kilka kropel aromatu śmietankowego Migdały zalewam wrzątkiem i zostawiam na 3 godziny, by zmiękły. Następnie odcedzam(...)miksuję blenderem na jednolitą, gładką masę. Dodaję mleko  kokosowe, cukier, aromat. Delikatnie łączę z proszkiem budyniowym  i odstawiam na bok. W tym czasie przyrządzam spód. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Mąkę, cukier, proszek rozcieram w palcach z masłem, zagniatam, dodając ekstrakt waniliowy. Jeśli masa jest zbyt sypka, dodać łyżkę zimnej wody. Powstałym ciastem wylepiam wyłożoną papierem do pieczenia

W kuchni Karmel-itki
Kokosowo-cytrynowa potrawka z kurczaka 170

Dziś kolejny przepis na zastosowanie mleka kokosowego, które bardzo lubię ze względu na delikatny smak. W daniu, które proponuję, dominuje kokos, a przełamuję go jedynie zapachem i smakiem trawy cytrynowej z parapetu. Nie gryzie się z nimi reszta przypraw. Danie jest bardzo łatwe do wykonania i zajmuje tyle czasu, ile trwa gotowanie ryżu. Składniki (na 4-5 porcji(...)szklanki ryżu podwójna pierś kurczaka płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz 1-4 trawy cytrynowe (w zależności od grubości) duża puszka mleka kokosowego pół cebuli olej Ryż ugotować bez soli w podwójnej ilości wody. W czasie gotowania ryżu pokroić pierś kurczaka w kostkę. Posypać papryką w proszku i pieprzem. Wymieszać. Podsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju. Przełożyć kurczaka

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort kokosowo-limonkowy 158

czasie gdy robi ciasto się piecze przygotowujemy bazę na krem.  Krem [składniki]: Do tego potrzebujemy: -> 1 opakowanie serka mascarpone -> 1 jogurt grecki -> Pół szklanki wiórek kokosowych + do dekoracji -> Sok z połowy limonki -> Skórka z połowy limonki -> 0.5 kg truskawek  Krem [wykonanie]; Przygotowanie wkładki jest banalnie proste. Serek mascarpone rozbijamy mikserem. Dodajemy jogurt(...)grecki i mieszamy ze sobą. Gdy otrzymamy gładką , jednolitą masę wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy ze sobą dokładnie. Następnie wysikamy sok z limonki [ można dodać więcej jeśli ktoś lubi smak bardziej kwaśny] oraz ścieramy skórkę z niej skórkę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykończenie:   Gdy biszkopt już nam ostygnie wyjmujemy i kroimy go na pół. Dolny talerz smarujemy kremem kokosowym

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Domowe Masło kokosowe 92

Masło kokosowe... dla mnie dopóki nie odkryłam domowego przepisu brzmiało bardzo ekskluzywnie, kojarzyło się z zawrotnymi cenami i przy okazji nie miałam pojęcia gdzie coś takiego można kupić. Książka "Rzucam cukier" Sarah Wilson zainspirowała mnie abym poczytała o kokosie i poszukała przepisów na domowe wyroby kokosowe, które są po pierwsze dużo zdrowsze niż tradycyjne słodzone produkty (np. tost z masłem(...)kokosowym, który nie zawiera ani grama cukru zamiast tosta z dżemem czy powidłem obficie słodzonym), a po drugie... są wspaniałą odskocznią od codziennej monotonii w kuchni i pozwalają poznać gamę nowych wariantów tej samej potrawy ;) Składniki: Wiórki kokosowe (celowo nie podaję ilości ponieważ to zależy ile chcemy uzyskać masełka. Na zdjęciu na samym dole jest ilość masła jaka mi wyszła

Jedzeniomania
Płatki ryżowe na mleku kokosowym 118

dawna nosiłam się z zamiarem ugotowania czegoś dla dziecka na mleku roślinnym. Wpadłam na pomysł, aby to było mleko kokosowe. Czytałam, że zrobić można je z wiorek kokosowych. Hmm.. nie spotkałam wiorek, które by odpowiadały mi składem dla niemowlaka. Kupiłam kokosa i z niego powstało mleko o którym pisałam tutaj (jak się je robi). Na nim zrobiłam przepyszne(...)prawdę prze prze przepyszne płatki ryżowe. Potrzebujemy: Szklankę mleka kokosowego 4 łyżki płatków ryżowych szczypta czasu  Na gaz wstawiamy mleko kokosowe, kiedy się już chwilkę podgrzeje wsypujemy płatki ryżowe i cały czas mieszamy tą szczyptą czasu :) Mieszamy aż masa zgęstnieje, gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez około pół minuty. Skomentuj

MamaOskarka
Panna cotta mojito - idealne chłodzenie. 140

Oryginalna panna cotta pochodzi z północnych Włoch i składa się ze śmietany, żelatyny i cukru oraz różnych dodatków np. wanilii. Dziś proponuję chłodzącą panna cottę w stylu karaibskim: mleczko kokosowe, mięta, rum, sok z limonki i ewentualnie dodatek zielonej herbaty matcha dla koloru.     Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki: 400 ml mleczka kokosowego, 3 płatki żelatyny(...)cukrem, sokiem z agawa itp. Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut, napęczniałą podgrzewać mieszając do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować!).  W gorącym płynie rozpuścić zieloną herbatę. Mleczko kokosowe zmiksować w blenderze kielichowym z miętą, stewią, rumem i sokiem z limonki, ewentualnie dosłodzić do smaku. Do żelatyny dodać w kilku porcjach 3-4 łyżki mleczka kokosowego, wymieszać, przelać

SzczyptaSmaQ
Bułeczki kokosowe 174

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Dzisiaj dzień leniuchowania, więc czas opublikować kolejny wpis. Co powiecie o pysznych kokosowych bułeczkach? Są tak pyszne, że nie zdążyłam ich sfotografować przekrojonych, bo wyparowały ;-)   Przepis wypatrzyłam w jednej z gazet. Składniki na 10 bułeczek: 460g mąki pszennej ½ opakowania cukru waniliowego(...)cukru 120 ml mleka kokosowego 50 ml mleka krowiego 70 ml ciepłej wody 30g wiórków kokosowych ½ łyżeczki soli 50 g masła lub margaryny 7g suchych drożdży Dodatkowo: Odrobina rozpuszczonego masła Brązowy cukier do posypania. Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto a następnie odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko

Na słodko lub wytrawnie
Ananasowa babeczka chili w parze z z limonkową muffinką kokosową :) Na ostro czy na słodko - oto jest pytanie? 132

mleka 2% 4 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko 1/4 puszki ananasa 1,5 łyżki jogurtu greckiego 5 łyżek soku z ananasa sok z jednej limonki 3 łyżki wiórków kokosowych łyżka namoczonych rodzynek Składnikiem wspólnym, którego proporcjami nie warto manipulować jest 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie:  Na początku mieszam dokładnie mąkę (całe 300 gram) z proszkiem do pieczenia(...)pieprzem). Dokładnie mieszam. Do wymieszanych składników suchych dodaję ciekłe. Mieszam łyżką na jednolitą masę (wychodzi bardzo gęsta) Wykładam do silikonowych foremek lekko natłuszczonych i obsypanych bułką tartą. babeczki limonkowo-kokosowe: do mąki z proszkiem dodaję cukier i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszam. Do ciekłej mieszanki dodaję rodzynki i wyciśnięty sok z limonki. Składniki mokre łączę z suchymi. Ciasto wychodzi rzadsze niż

Kuchnia po mojemu