kokosowy - 4500 przepisów (strona:51/300)

Curry Laksa 357

Laksa jest jedną z najbardziej znanych zup w Malezji. Wariantów tej zupy jest wiele, ilu kucharzy tyle wersji. Niektóre w składzie mają mleko kokosowe (np. Curry Laksa), inne nie (np. Asam Laksa). Moja jest na bazie mleka kokosowego, które nadaje zupie kremową konsystencję i czerwonej pasty curry. Składniki te w połączeniu z przyprawami oraz kurczakiem, krewetkami, przysmażonym tofu i makaronem(...)Polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 500 g) 250 g mrożonych krewetek 300 g chińskiego makaronu jajecznego 200 g tofu 1,75 l bulionu drobiowego 300 ml mleka kokosowego 1/2 słoiczka czerwonej pasty curry (około 60 g) 1/2 małej papryczki chili świeży imbir (wielkości kciuka) 2 trawy cytrynowe 2 szalotki 3 duże ząbki czosnku 20 g orzechów nerkowca

Oryginalny smak
Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup 346

Pyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek dalekowschodnich, rozgrzewających przypraw jak kolendra, kurkuma czy curry, idealnie wkomponowują się w tą chłodną porę roku. Ekspresowy posiłek w pracowitym tygodniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kokosowa zupa z curry, kurczakiem(...)czerwonej pasty curry 1 ½ łyżeczki curry w proszku ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki mielonej kolendry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 6 szklanek bulionu z kurczaka 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 450 g upieczonych/ugotowanych piersi z kurczaka, pokrojonych lub podzielonych widelcem na włókna 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki ½ szklanki posiekanej dymki 2 łyżki cukru 2 łyżki sosu rybnego sól

karmelowy
Mazurek kokosowy 131

Składniki: ciasto: 2 szkl mąki krupczatki 1szkl cukru pudru 0,5 kostki masła 3 ugotowane na twardo żółtka masa: 3 białka 1 szkl wiórków kokosowych skórka starta z 1 cytryny sok z 1 cytryny szczypta soli 1 szkl cukru pudru Przygotowanie: mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy cukier, siekamy z masłem i żółtkami na kruszonkę, szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy(...)lodówki na około 1 godzinę przygotowujemy masę kokosową- białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i wiórki, dolewamy sok i wrzucamy skórkę spód wyklejmy na wysmarowaną i wysypaną mąką blachę lub na papier do pieczenia boki zawijamy do środka, aby masa nie wypłynęła- pieczemy ok 20 minut w temp 200-220"C. Po upieczeniu i ostudzeniu wylewamy

Luźna Kuchnia
Pszenno - orkiszowe muffiny z kokosem i suszonymi morelami 144

Uwielbiam wypieki z wiórkami kokosowymi., nie tylko ja ale i wszyscy domownicy. Znalazłam tutaj przepis na kokosowe muffiny z suszonymi morelami. Z podanego przepisu wyszło mi ok 14 muffinek. Były tak aromatyczne i smaczne, że były tylko przez moment  :-) Składniki na 14 sztuk: 150 g mąki pszennej 150 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 125 g masła lub margaryny, (roztopione i wystudzone) 3/4 szklanki cukru  1 szklanka pokrojonej drobno suszonej moreli około 150 g 1 szklanka wiórków kokosowych  około 90 g 2 duże jajka 3/4 szklanki mleka około 180 ml. Sposób wykonania: W jednym naczyniu połączyć ze sobą składniki suche:  mąki, proszek do pieczenia ,  cukier ,sodę, , wiórki kokosowe

Na słodko lub wytrawnie
Rafaello bez pieczenia 180

przepis na wspaniałe ciasto rafaello, które robiła moja siostra wraz z dziećmi przy okazji urodzin mojej córki.   Ciasto wyszło pyszne, niesamowicie   delikatne. Połączenie kremu, kajmaku i wiórków kokosowych to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Pycha! Składniki: 3-4 duże paczki herbatników 1 litr mleka 250 g margaryny 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej(...)szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych puszka masy kajmakowej Sposób wykonania kremu budyniowego: Z litra mleka odlać 600 ml i podgrzać w garnku.   Pozostałą część mleka połączyć z mąką pszenną, ziemniaczaną i cukrem, wszystko dokładnie wymieszać . Gotową masę przełożyć do ciepłego mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż się utworzy gęsta masa budyniowa. Gotową

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka z bezą kokosową 128

cukru 150 g masła lub margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych. Dodatkowo Tłuszcz do wysmarowania blachy 1 – 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć(...)dosyć cienkie paski. Przełożyć do rondelka, dodać cukry i cynamon. Całość dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu do momentu aż jabłka się rozpadną. Przygotować bezę kokosową: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec, nie przerywając ubijania dodać stopniowo cukier puder i wszystko jeszcze chwilę zmiksować. Pod koniec dodać wiórki i wszystko wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć masę

Na słodko lub wytrawnie
Kokosowe Kudłacze 184

jakieś imprezy szkolne w podstawówce typu Dzień Babci, Mamy, Bal karnawałowy zawsze któraś z mam dzieciaków piekła właśnie te słodkości. Co więcej, gdy byłam mała uwielbiałam wszystko co kokosowe. Zawsze, gdy tata szedł do sklepu i pytał co chcę słodkiego, mówiłam żeby kupił mi Bounty, a na urodziny często dostawałam Rafaello. Obecnie nadal lubię kokosowe pyszności, ale nie jest(...)pieczenia 50 g margaryny 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki miodu Polewa: 3/4 szklanki mleka 150 g margaryny 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych Przygotowanie Ciasto: Ucieramy margarynę z cukrem w misce. Można użyć w tym celu miksera. Dodajemy pomału jajko, miód, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy ciasto na blachę. Pieczemy

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk 219

Dziś po raz kolejny przedstawiam dodatek do dania głównego w stylu wschodnim. Moja ulubiona dynia, tym razem w towarzystwie bakłażana duszone w mleku kokosowym tworzą zaskakująco smaczną kompozycję. Sprawdzi się tak samo dobrze jako dodatek do mięs jaki i ryb, niekoniecznie na sposób wschodni. Po uduszeniu można je też zmiksować na gładkie puree, ja jednak tym razem zostawiłam(...)całości. Warto eksperymentować z nowymi smakami, zachęcam i polecam:)Scroll down for recipe in EnglishDynia z bakłażanem duszone w mleku kokosowym(4 porcje)Składniki:1 łyżka oleju roślinnego2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę250 g dyni, obranej i pokrojonej w ok. 1 cm kostkę250 g bakłażana, pokrojonego w w ok. 1 cm kostkę1 puszka

karmelowy
Jabłecznik budyniowy 172

jabłkowa* 1,3 kg jabłek najlepiej kwaśnych* 1/2 litra wody* 2/3 szklanki cukru* 2 budynie śmietankowe bez cukru* 2 łyżeczki mąki pszennej (płaskie)* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie)warstwa kokosowa* 120 g margaryny* 200 g wiórków kokosowych* 3 jajka jajka* 3 łyżki cukruSposób wykonaniabiszkoptUbić białka z cukrem, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem(...)się jabłka ugotować budyń. Proszek budyniowy oraz mąki rozrobić w 150 ml zimnej wody.Na biszkopcie ułożyć odsączone jabłka i zalać je ugotowanym budyniem, wyrównać.warstwa kokosowaRozpuścić margarynę, dodać wiórki kokosowe, cukier i jajka, wymieszać i wyłożyć na budyń.Temperaturę piekarnika podwyższyć do 200°C i zapiekać ok.25

Mix smaku
Pijak adwokatowy 253

składnikiciasto* 7 białek* 1 szklanka maku* 150 g wiórek kokosowych* 2/3 szklanki cukrumasa* 500 ml śmietany 36%* 2 łyżki cukru pudru* 2 opakowania usztywniacza do śmietany* 270 ml adwokata* 4 łyżeczki żelatynydodatkowo* 1 czekolada mleczna* 6 łyżek śmietany kremówki* wiórki kokosowe* okrągłe biszkopty* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnejSposób wykonaniaBiałka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Do piany(...)dodać mak, wiórki kokosowe i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy prostokątnej  (24/30 cm) lub okrągłej (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni, ok. 30 min. przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem.Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Wymieszać rozpuszczoną żelatynę

Mix smaku
Sezamki owsiano kokosowe 139

batoniki skuszą niejednego łasucha. Idealne dla dzieci, ale dorośli nimi też nie pogardzą. Do konsumpcji nie trzeba nikogo zapraszać, dlatego polecam poświęcenie chwili w kuchni, aby przygotować sezamki owsiano kokosowe.   Składniki:                                                 - 170g płatków owsianych- 170g wiórków kokosowych- 150g sezamu- 210g masła- 200g mąki tortowej- 120g cukru pudru- 2 łyżki miodu- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej- 4 łyżki(...)170º C przez 8 – 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka przekroiłam na połówki, aby przywrócić im kształt batonika i ułożyłam na kratce do ostudzenia.            Sezamki owsiano kokosowe możemy polać czekoladą, dodatkowo posypać orzechami, albo zjeść same.  Zdrowe i pyszne, akurat na przekąskę. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sezamki owsiano kokosowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Camembert kokosowo pistacjowy 133

camembert kokosowo pistacjowy, to moje ulubione. Przekąska lub danie kolacyjne. Podane z sałatką i ryżem idealnie nada się też na obiad.     Składniki:  -  1 serek camembert (250g)-  ok.150g wiórków kokosowych-  ok. 50g orzeszków pistacjowych niesolonych-  1 jajko-  olej kokosowy  Wiórki kokosowe i orzeszki pistacjowe mielimy w blenderze (osobno – najpierw wiórki, potem orzeszki). Camembert dzielimy na 4 części(...)jajku, wiórkach, ponownie w jajku, orzeszkach pistacjowych i na koniec we wiórkach. Odstawiamy na 10-15 minut, aby panierka podeschła (nie będzie odpadać od serka). Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (nie ustawiamy zbyt wysokiej temperatury) i smażymy serek, na rumiano ze wszystkich stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Jeżeli odczekamy 10-15 minut, serek lekko stężeje i nie będzie wypływał. Moim

mojewypiekiinietylko
Kokosowo-śmietankowy krem z mangowym puree 129

lekki,puszysty i bardzo aromatyczny.Subtelny, upajajacy smak mango w polaczeniu z delikatnym kokosem ,to istna poezja smakow,ktora skusi kazdego.A idealna,kremowa konsystencja deseru przelamuja chrupiace orzeszki pistacjowe.Ach ten kokosowy smak......po prostu pycha.Skladniki na okolo 6 porcji ( lub 4 wieksze) :400 ml mleka kokosowego ( puszka)5 listkow zelatyny (5 lyzeczek)2-4 lyzki cukru1 lyzeczka cukru wyniliowegokardamon-mielony(...)szczypty200 ml smietany kremowki1 owoc mango1 lyzka cukru pudruorzeszki pistacjoweWykonanie: Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie.Jesli uzywasz zelatyny w proszku w bardzo malej ilosci zimnej wody.Mleko kokosowe, cukier,cukier waniliowy i 2 szczypty kardamonu umiescic w garnuszku i pogrzac.Nie ma potrzeby zagotowywac.Miekka zelatyne odcisnac z wody i dolozyc do mleka kokosowego.Mieszac ,az do calkowitego rozpuszczenia zelatyny.Ostudzic i schlodzic w lodowce.Gdy mleko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koktajl malinowo – kokosowy z arbuzem ( bez laktozy ) 172

obfitują w przepyszne owoce mam dużo większą ochotę na wszelkiego rodzaju koktajle i shake.Tym razem wersja full wypad  – chyba moja ulubiona!Połączenie świeżych soczystych malin … z mlekiem kokosowym i słodkim arbuzem tworzy fantastyczną całość , którą duszkiem wypijam do dna!Mleko kokosowe śmiało można zastąpić zwykłym mlekiem i dodać np. wiórki kokosowe lub cukier puder!SKŁADNIKI :( 3 porcje )* mleko(...)kokosowe – 1 szkl* słodkie maliny – 1,5 szkl* pokrojony arbuz – 1,5 szkl* miód lub cukier  – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą miksujemy.Miód lub cukier dodajemy na samym końcu zwiększając jego ilość w zależności od upodobań smakowych.Mocno! chłodzimy – koniecznie!Podajemy ze świeżą miętą.Pijemy

Ostra na Słodko
Owsianka z amarantusa z suszoną morelą, daktylami, żurawiną i pistacjami 145

nich:Owsianka z amarantusa to miseczka pełna zdrowia na dobry poranek. Nie można wyobrazić sobie bardziej pysznego, pożywnego i bogatego w odżywcze składniki śniadania. Doskonała kompozycja owoców suszonych, mleka kokosowego i karobu nadaje jej niepowtarzalny smak, a mieszanka pięknych kolorów w misce cieszy oko. Co więcej, przygotowanie jej nie zajmie Wam więcej niż 10 minut.Amarantus, czyli inaczej szarłat wyniosły(...)Zawartość skwalenu opóźnia procesy starzenia się. Melasa z karobu dodaje przyjemnego słodkiego czekoladowego aromatu i stanowi cenne źródło magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Mleko kokosowe jest pełne składników odżywczych, ma właściwości lecznicze oraz niezwykle korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Suszone owoce to również cenne źródło witamin i minerałów. Morele regulują ciśnienie i opóźniają

Food Square