całości, szykujemy ją w następujący sposób. Ściągamy skórkę, czyli pozbawiamy kaczkę całego tłuszczu. Mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie 3-4mm plasterki. Mieszamy je z łyżką oleju kokosowego, przyprawą pięć smaków i pieprzymy. Odstawiamy na 10-15 minut do zamarynowania. Do woka wlewamy 5-6 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego, mocno go rozgrzewamy. Wrzucamy partiami(...)krawędziach, ale w środku będą jeszcze różowe. Usmażone plasterki zdejmujemy z woka na talerz, tłuszcz po smażeniu odlewamy. Wok po usmażeniu kaczki czyścimy papierowym ręcznikiem. Wlewamy 3 łyżki oleju kokosowego lub sezamowego, wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż lekko się zezłocą. Wrzucamy pokrojone nerwy kapusty – smażymy mieszając, do czasu aż zaczną się robić przeźroczyste. Wrzucamy
Karo in the KitchenGdzie gościom serwuje się dary jesieni pod każdą postacią. Kocham kuchnię włoską, regionalną i dlatego dzielę się z Wami tym oto przepisem. Składniki spaghetti nr 4 LUBELLA olej kokosowy , masło, oliwa z oliwek borowiki brązowe pieczarki mleko kokosowe lub serek mascarpone lub śmietana sól różowa himalajska i czerwony pieprz (może być zwykła sól i może być zwykły pieprz) koniecznie(...)świeży lubczyk opcjonalnie wytrawne czerwone wino kuchenne do podlania duszących się grzybów Najpierw na patelnię wrzucamy olej kokosowy, trochę masła i oczyszczone borowiki.Solimy i pieprzymy. Dusimy do miękkości ,aż pojawi się charakterystyczny sok. Podlewamy winem i czekamy aż odparuje. Przyprawiamy wedle uznania. Miksujemy na pulpę. Podgrzewamy w garnku jeszcze trochę dodając albo serek mascarpone albo mleko kokosowe albo śmietanę, miksujemy
Z Kuchni Do Kuchnidomową konfiturą. Myślę, że dzieci jednak docenią je niezależnie od dodatków Jak zrobić kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału ? mąka ziemniaczana – ¾ szklanki mąka kokosowa – ½ szklanki mąka migdałowa lub mąka kasztanowa – ¼ szklanki rodzynki – ⅔ szklanki jajka – 2 olej kokosowy – ¼ szklanki ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka soda oczyszczona – ¼ łyżeczki ocet jabłkowy(...)albo sok z cytryny – ½ łyżki sól ( kłodawska lub himalajska ) – ¼ łyżeczki Do miseczki wbij jajka i wlej roztopiony (i ostudzony – nie gorący) olej kokosowy. Ubij je dobrze blenderem ręcznym, a następnie dosyp rodzynki i chwilę blenduj, aż rodzynki rozpadną się na kawałki, ale nie za drobne. Dodaj wszystkie pozostałe składniki poza octem jabłkowym albo sokiem z cytryny
PaleoSMAKznajdują się w ofercie sklepu wwww.ecoshop.com.pl takie jak ksylitol, cukier trzcinowy lub suszone daktyle. Budyń jaglany z owocami Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżka wiórków kokosowych dodatkowo mleko potrzebne do miksowania puddingu do posypania deseru: 2 łyżeczki garście suszonej żurawiny 2 łyżeczki łuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka wiórków kokosowych Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy na sicie(...)sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. Wsypujemy ją do garnka, zalewamy 1 szklanką mleka i gotujemy na najmniejszym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy wiórki kokosowe i stopniowo, podczas miksowania, tyle mleka, aby powstała jednolita masa o konsystencji budyniu. Gotowy pudding przekładamy do szklanek lub słoiczków, podajemy posypane rozrobionymi orzechami włoskimi, kawałkami suszonej żurawiny i wiórkami
Moja smaczna kuchniałyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 120 g cukru 120 ml oleju roślinnego ( u mnie nierafinowany olej kokosowy ) 50 g czekolady deserowej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego 3 jajka 50 g czekolady deserowej 1 łyżeczka masła lub tłuszczu kokosowego 5-7 łyżek śmietanki kremówki mini pianki marshmallow(...)Zestawiłam rondelek z ognia i odstawiłam do wystygnięcia. Do dużej miski wsypałam zmielone migdały i mąkę gryczaną oraz przyprawy i cukier. Dodałam jajka i zmiksowałam. Następnie wlałam olej kokosowy i wystudzoną rozpuszczoną czekoladę, oczywiście zmiksowałam. Na końcu dołożyłam odciśniętą cukinię i wymieszałam wszystko razem. Formę do muffinek wyłożyłam papierowymi papilotkami, które napełniłam ciastem do połowy wysokości. Wstawiłam
Blondynka Gotujemnie zjedliśmy wszystkie na raz😉 ). Nadal są przepyszne! ============================================================ Farsz mięsny: Ugotowane mięso z kurczaka Cebula (do smaku – ja dałam 2 średnie na 400g kurczaka) Olej kokosowy Sól, pieprz Opcjonalnie: czosnek Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Ugotowane mięso z kurczaka rwiemy w palcach na mniejsze kawałki i wrzucamy do malaksera razem z podsmażoną(...)pierogach będzie wydawał się mdły. Mielimy wszystko na gładką (albo prawie gładką) masę – i voilà – farsz gotowy! Farsz pieczarkowy: 250g pieczarek 1 średnia cebula Olej kokosowy Czosnek granulowany Sól, pieprz 2 łyżki sera białego (u mnie chudy) 2 łyżki startego parmezanu (albo innego twardego sera) Przygotowanie: Pieczarki trzemy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
Jak gotować i nie zwariowaćniemowlaka od 10 miesiąca życia Składniki: 2 duże dojrzałe awokado 2-4 łyżki mleka kokosowego 1½ łyżki miodu surowego 1 łyżka proszku kakao 1 łyżeczka oleju kokosowego ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 biszkopty okrągłe ,lub jakie są w domu. Wykonanie Umyte i obrane połączyć z mlekiem kokosowym , miodem , olejem kokosowym, kakao
w mojej kuchniNaturalna stewia jest kilkukrotnie słodsza niż cukier. Kto nie przepada za jej ziołowym posmakiem może wypróbować np.: wyjątkowo słodki cukier z agawy , ksylitol (działający świetnie na nasze zęby), cukier kokosowy, niskokaloryczny erytrol (z zerowym indeksem glikemicznym). Wszystkie te słodzidła nie dość, że przypominają zwykły cukier i możemy ich używać tak samo, to jeszcze są znacznie zdrowsze i mają mniej kalorii(...)smaży się już w głębokim tłuszczu, unika tłuszczy zwierzęcych, a także stawia się na różnorodność tłuszczy roślinnych. Przetworzona margaryna jest passé, natomiast półki spożywcze (i kosmetyczne) podbija olej kokosowy , który dzięki stałej konsystencji może być zamiennikiem masła. Dalej rządzi naturalna oliwa z oliwek , ale w koszykach coraz częściej lądują też olej lniany, olej z pestek dyni, z awokado
Poezja smakuCiasto z truskawkami chodziło za mną odkąd pojawił się truskawkowy sezon. Ostatnio jednak mniej czasu spędzam w kuchni, więc zamiast ciastem zajadałam się po prostu truskawkami z mleczkiem kokosowym na zmianę z truskawkowymi koktajlami. W końcu jednak się doczekałam. Powstało ciasto. Nie dość że bardzo zdrowe, bardzo proste i bardzo smaczne, to i przyzwoicie wygląda :) A do tego wszystkie składniki(...)SPÓD: - 1 szklanka płatków jaglanych (szklanka = 200 ml) - 1 szklanka suszonych daktyli - 2 łyżki kakao/karobu MASA BUDYNIOWA: - 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej - 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego - 5 łyżek syropu z agawy (lub wedle uznania) GÓRA - ok. 30 dag truskawek przekrojonych na połówki - opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy
Smakuje zdrowoNAPÓJ SOJOWY Napój sojowy jest kolejnym świetnym zastępnikiem mleka krowiego. Naturalnie bezglutenowy, bez cholesterolu, laktozy, substancji słodzących. Składniki to jedynie: woda, soja i sól morska. NAPÓJ RYŻOWO-KOKOSOWY Napój z pełnoziarnistego ryżu włoskiego z domieszką mleka kokosowego. Naturalnie bezglutenowy, bezlaktozowy. Skład: woda, ryż włoski, mleko kokosowe (4%), naturalny aromat kokosowy, sól morska. KREM/ŚMIETANKA RYŻOWA Bezmleczna, wegańska
Zdrowie na języku :Pjadłem. Nie spodziewaj się wyrazistej i charakternej zupy. Zupa pieczarkowa jest delikatna w smaku, o lekkiej nucie pieczarek ze względu na ich łagodny smak i aromat. Mleczko kokosowe może zostać zastąpione śmietanką. Najważniejsze, żeby czymś dobrze zupę zabielić (najlepiej czymś tłustym), ponieważ wyciągniemy z niej wtedy więcej smaku. Składniki: Pieczarki – 500g Ziemniaki – 2 średniej wielkości Cebula(...)sztuki Warzywa suszone – 4 łyżki Woda – 1 litr Mleczko kokosowe – 200g Pietruszka – 1/2 pęczka Lubczyk – 1 łyżeczka Kolendra – 1 łyżeczka Sos sojowy – do smaku Pieprz – do smaku Olej – 4 łyżki Wykonanie: Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki oraz ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę. Gdy cebula się
Blendmanalbo po protu ciasteczkami z patelni, przygotowuje się w bardzo prosty sposób ja jak zwykle zamieniłam tradycyjny przepis na bardziej zdrowy mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową cukier cukrem kokosowym, zostawiłam natomiast masło ale można zamienić je np na olej kokosowy, postanowiłam przygotować je na moim nowym grillu elektrycznym, który dostałam do przetestowania od firmy Russel Hobbs. Jeśli macie ochotę(...)maksymalnej kontroli Odłączany przewód i tacka ociekowa 2400W Przepis na walijskie ciasteczka : Składniki : 1 czubata szklanka mąki orkiszowej typu 1000 1/4 kostki masła klarowanego można zamienić na olej kokosowy 1/4 szklanki cukru kokosowego szczypta soli 1 jajko odrobina domowego ekstraktu waniliowego w oryginalnym przepisie jest 1/4 szklanki rodzynek ja natomiast dodałam 1/4 szklanki pokruszonych ziaren kakao, można dodać
zdrowa vege kuchniazupa orzechowa . Gdyby była piosenkarką, zapewne śpiewałaby jak Adele (lub chociaż jak Violetta Villas), gdyby była modelką, zostałaby muzą pana Lagerfelda… kremowa i delikatna z początku dzięki mleku kokosowemu i śmietanie staje się po chwili diablicą… gorącą kochanką rozpalającą kubki smakowe i pragnienia na więcej i więcej. Marchewkę z powodzeniem możemy zastępować innymi słodkimi warzywami, jak np. batat(...)naprawdę dobrze współgra z orzeszkami ziemnymi i mlekiem kokosowym. W składnikach podany jest miód. Oczywiście mam na myśli miód sztuczny. Możemy również zastąpić go syropem z agawy, klonowym czy po prostu cukrem. Dla mnie dodatek czegoś słodkiego, w przypadku tej zupy, to obowiązek. Mam nadzieję, że Was również zupa orzechowa uwiedzie i zniewoli. Staniecie się niewolnikami łyżki, którą będziecie dzierżyć
Blendmanwypróbowania. Składniki : (2 duże porcje lub 4 mniejsze ) 400 g gęstego jogurtu naturalnego może być typu greckiego 2 łyżki płatków orkiszowych 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżeczki sproszkowanych lub drobno zmielonych migdałów 1 łyżka kawy zbożowej INKA 2 łyżki nasion chia ok 100 ml mleka kokosowego lub sojowego ok.6 szt. orzechów nerkowca 4 suszone śliwki(...)suszone morele 8 szt. suszonej żurawiny 8 szt. rodzynek 2 płaskie łyżeczki ksylitolu,erytrolu lub innego ulubionego cukru 1 kiwi. Wykonanie: 1.Nasiona chia zlewamy mlekiem kokosowym lub sojowym słodzimy cukrem i odstawiamy do napęcznienia, 2. Jogurt dzielimy na 2 części pierwszą łączymy z sproszkowanymi migdałami, drugą z kawą inką. 3. Na dno naczynia układamy warstwę płatków orkiszowych
vaniliowoczekoladowazmielić w młynku do kawy) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki lub chili w proszku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 kopiaste łyżeczki oleju kokosowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego 125ml (pół szklanki) przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1 spora łodyga selera naciowego 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka(...)dokładnie myjemy, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W naczyniu z grubym dnem rozgrzewamy 1 kopiastą łyżeczkę oleju kokosowego. Do rozgrzanego naczynia wrzucamy cebulę i czosnek (ważne by wylądowały na oleju). Smażymy minutę i dodajemy kolejną kopiastą łyżeczkę oleju kokosowego, oregano i kminek. Smażymy kolejną minutę mieszając. Dodajemy ostrą
Fill The Bowl