kokosowy - 4500 przepisów (strona:46/300)

Chłodnik truskawkowy z kokosową nutą, czyli niedziela pod znakiem truskawek:) 141

różnych postaciach. Najważniejsze, że smakowały i znikały z talerzy:Tysio i truskawkowe śniadanie:A teraz już czas na chłodnik truskawkowy przygotowany na bazie pozostałego po bitej śmietanie mleka kokosowego. Świetna propozycja na upalny dzień :)Składniki:mleko kokosowe (pozostałe po ściągnięciu śmietany u mnie 1 i 1/2 szkl)1 kilogram truskawek2 żółtkałyżka mąki ziemniaczanejgarść świeżej mięty cukier do smakumakaronPrzygotowanie:Truskawki obieram(...)dobrze je schłodzić.Żółtka wbijam do garnka i dodaje mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszam aż powstanie gładka masa. Garnek stawiam na kuchenkę. Powoli podgrzewam jajka z mąką dodając porcjami mleko kokosowe - cały czas mieszam. Doprowadzam do wrzenia i ściągam z kuchenki.Do przestudzonego mleka kokosowego przelewam zmiksowane gotowane truskawki i pozostawiam do wystygnięcia. Kiedy mleko kokosowe przestygnie dodaję schłodzone zmiksowane, świeże truskawki

Magiczna kuchnia Darii
847. Krem z fasoli? Z bananem i kokosem! 142

Bananowo-kokosowy krem z fasoli*z borówkami i białą czekoladą*z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym, z białej fasoli Pokochałam wszelkiego rodzaju kremy. W tygodniu to jak zbawienie z rana ;)Nawet pogoda za oknem nie przeszkadza, aby je jeść.Przepis:150g białej fasoli duży banan30-40g mąki kokosowej 1/4 szklanki mleczka kokosowego coś do posłodzenia Banana

More food, love and dreams
845. Krem jaglany & "warkocz" z czekoladą. 146

Bananowo-kokosowy krem jaglany* z granatem i płatkami migdałowymi*z mąką kokosową i mleczkiem kokosowym Krem genialny, za to za zdjęciami w ciemności nie tęskniła, uznajmy po prostu, że prawie, że szare zdjęcia są ładniejsze od tych "normalnych" ;) Dobrze, że za 1,5 tygodnia mogę wrócić do mojego leniuchowania ;)Warkocz wyszedł,( dobra warkoczem w 100% nie był(...)Zdjęć jako takich też za bardzo nie ma bo ciemno było i za dobry był by czekać ;PSkładniki: (na krem)60g kaszy jaglanej 20g mąki kokosowej spory banan1/3 - 1/2 szklanki mleczka kokosowego (ew. trochę mleka)ew. coś do posłodzeniaKaszę uprażyć w garnuszku. Zalać 1 1/3 szklanki wody, posolić, przykryć i gotować do czasu wchłonięcia się wody. Ugotowaną

More food, love and dreams
Batoniki kokosowe bez cukru! 160

możliwą okazję. W moim wypadku były po prostu podarunkiem dla domowników na drugie śniadanie. Robi się je szybko, a ich dodatkową zaletą jest praktyczny brak cukru, do tego mleczko kokosowe i zdrowe ziarna. Muszę coś jeszcze dodawać? Batoniki kokosowe!"Składniki:3 szklanki płatków owsianych1 puszka mleka kokosowego garść rodzynekgarść suszonych czereśni1/3 szklanki słonecznikałyżeczka makułyżeczka sezamugarść migdałówgarść wiórków kokosowychgarść rozgniecionych(...)miodu2 łyżeczki cynamonuokoło łyżeczki startego imbiru łyżeczka przyprawy do piernikapół szklanki mąki pszennej ( robiłam też z pszenno-żytnią)Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 190`C.Puszkę z mleczkiem kokosowym mocno wstrząsamy, a następnie przelewamy jego zawartość do garnuszka, (mleczko będzie zwarte, ale pod wpływem temperatury, nabierze odpowiedniej, płynnej konsystencji), do ciepłego mleczka dodajemy miód i chwile gotujemy.Do wysokiej miski

Słodkie Przyjemności
Krem patissiere z mleka kokosowego z malinami 189

lekki krem który robi się w mgnieniu oka? Już nie musicie się martwić i dalej szukać. Znaleźliście idealny krem do ciast i deserów. Krem patissiere (waniliowy) z mleka kokosowego z malinami, jest wariacją tradycyjnego kremu patissiere do którego dodaje się tylko mleko krowie (bez kokosowego) i pomija się maliny. Sposób przygotowania się niczym nie różni. Dlaczego to mówię(...)każdy ma schowaną w spiżarni puszkę mleka kokosowego, a przecież i tak oba warianty są pyszne, kwestia dodatków, do których zamierzacie dodać owe kremy. Warto przepis zapamiętać, albo dodać go do zakładki, bo tak jak mówię, krem patissiere pasuje praktycznie do wszystkiego!Składniki4 żółtka80 g cukru2 łyżki cukru z ziarenkami waniliiłyżeczka ekstraktu waniliowegołyżka mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej150 ml mleka krowiego250

Słodkie Przyjemności
Puszyste ciasto kokosowe z orzechami macadamia 289

jajkami, z kokosem i niebiańskimi orzechami macadamia. Jest nadzwyczaj prostym ciastem które nie zajmie wiele czasu, idealnie pasuje na spotkanie ze znajomymi czy samotny słodki wieczór. Dodatek mąki kokosowej i jaglanej sprawi że nasze ciasto będzie niesamowicie delikatne kokosowo - jajeczne. Mąka kokosowa to spore źródło białka, błonnika i dobra propozycja dla diabetyków ze względu na pozytywny wpływ na poziom cukru(...)jest charakterystyczny dla tego rodzaju orzechów, pomaga on w metaboliźmie tłuszczów więc warto więcej dowiedzieć się o nim.Rozgrzewajcie piekarnik i do dzieła! Na blaszkę 28x24Czas przygotowania 50minSkładniki:Mąka kokosowa 100mlMąka pszenna luksusowa 200mlMąka jaglana 100mlWiórki kokosowe 100ml250 ml cukru bądź ksylitolu150ml śmietany kremówki 30%tł200 ml mleka 3,2% tł.3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka Eko100

Kuchnia PROzdrowotna
Chińszczyzna 462

różowa)- 1 główka czosnku- papryka czerwona i zielona (po połowie)- białe części pora (2-3)- kawałek świeżego imbiruDodatkowo:- 250g wędzonego boczku- olej arachidowy- kilka gałązek szczypiorkuRyż przygotowany na mleku kokosowym:375g ryżu400 ml mleka kokosowego (puszka)350 ml zimnej wodypłaska łyżeczka soliolej kokosowyUmyte i osuszone filety drobiowe kroimy na cienkie paski. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny(...)lodówki. W międzyczasie szykujemy warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebule w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paski, por i imbir w plasterki. Przygotowujemy ryż. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wsypujemy ryż, solimy i smażymy. Gdy starci swoją przezroczystość i zmieni barwę – wlewamy zimną wodę oraz mleko kokosowe. Gotujemy do chwili, aż stanie się gęsty, a płyn prawie wyparuje. Garnek

mojewypiekiinietylko
Bezowo kokosowy koszyczek z granatami 125

jest cudownym wytworem kulinarnym. Słodkie ciasto z białek i cukru, któremu jednocześnie możemy nadawać różne kształty. Bez dodatków lub z dodatkami, za każdym razem inspirują do nowych wyzwań. Bezowo kokosowy koszyczek z granatami.      Składniki na bezę: - ¾ szklanki białek (4 szt.)- 220g drobnego cukru- 1 łyżka soku z cytryny- szczypta soliSkładniki na masę:- 230ml śmietany kremówki- 1 łyżka cukru pudru- 250g(...)serka mascarpone- 1 płaska łyżka mleka w proszkuDodatkowo:- owoc granatu- 3 łyżki wiórków kokosowych- polewa z dobrej czekolady (81%)     Białka z solą ubijamy na sztywno. Stopniowo, po łyżce dodajemy cukier (każdorazowo dokładnie go wrabiamy do całkowitego rozpuszczenia). Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Masę wkładamy do worka cukierniczego

mojewypiekiinietylko
Ciasto "do góry nogami" 409

Ciasto "do góry nogami" to bardzo ciekawe połączenie kilku smaków. To nic innego, niż oryginalne połączenie szarlotki, masy kokosowej i ciasta orzechowego. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ponieważ zadowoli większość naszych gości.Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag margaryny 4 żółtka 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Masa jabłkowa:9 dużych jabłek 1/2 galaretki np. jabłkowej lub gruszkowej 10 dag cukru Masa kokosowa: 4 białka 15 dag cukru 15 dag wiórków kokosowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Masa orzechowa: 4 jajka 15 dag zmielonych orzechów włoskich 15 dag cukru 2 łyżki bułki tartej

Świat Ciasta
Ciasto Bounty- smak raju 418

rodzaju. Jedno z nich to Bounty. PolecamSKŁADNIKINa biszkopt:7 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej  4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa kokosowa:3 szklanki mleka  ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 35 dag wiórków kokosowych budyń śmietankowy 250 g masłaWYKONANIE Pieczemy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek(...)sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Pieczemy 180 stopni ok. 40 min. Upieczony biszkopt studzimyRobimy masę kokosową.2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając. Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy

W kuchennym oknie Ewy
Pralinki amerykańskie 139

Składniki na około 40 sztuk: 15 g tłuszczu kokosowego 150 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g płatków kukurydzianychMoim ostatnim odkryciem kulinarnym, został tłuszcz kokosowy. Doskonale sprawdza się do smażenia, wyrobu ciast i produkcji czekolady. Jest on otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany(...)postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).Tym razem wykorzystamy go do prostych w wykonaniu, ale za to bardzo smacznych pralinek. Przyszykować wszystkie składniki (fot.1). Tłuszcz kokosowy podgrzać w kąpieli wodnej. Dodać czekoladę. Całość podgrzewać, aż do momentu kiedy wszystko dobrze się rozpuści. Zdjąć z ognia

Świat Ciasta
Ciasto "Pijak" 389

smak jest na prawdę wyjątkowy. Ciasto "Pijak" - Składniki:Biszkopt:2 jajka4 łyżki cukru1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 cukru waniliowego (8 g)Warstwa Makowo-Kokosowa:5 białek3/4 szklanki cukru1/2 szklanki suchego maku1/2 szklanki wiórków kokosowych1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:5 żółtek3/4 szklanki cukru (lub mniej)budyń śmietankowy (bez cukru)500 ml mleka1 łyżka mąki ziemniaczanej2(...)ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka"Warstwa makowo-kokosowa:Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, a następnie wsypać mak oraz wiórki kokosowe - delikatnie wymieszać łyżką - piec ok. 20 minut w temp. 170°C.Krem:Do mleka wrzucić cukier

Słodka Strona
Tort "Rafaello" - Najlepszy 193

pralinki "Raffaello" z pewnością pokocha "Tort Rafaello". Przepyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach krem, kokos, migdały, oraz puszysty, delikatny biszkopt naponczowanym malibu. Wszystko pokrywa biała czekolada oprószona wiórkami kokosowymi - ideał. Ponadto "tort Rafaello" jest eleganckim i nietrudnym w przygotowaniu ciastem. Polecam przepis. Tort "Rafaello" - Składniki:biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku(...)mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g masłacukier waniliowypolewa:75 g białej czekolady40 g masła2 łyżki mleka100 g cukru pudruok. 75 g wiórków kokosowychok. 50 g płatków migdałówok. 75 g wiórków kokosowych (na wierzch)odrobina malibu/ wódki rozcieńczonej w mleku Tort "Rafaello" -Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 21 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek

Słodka Strona
Trufle razy dwa 171

dopiero w przyszłym roku.Ale przejdźmy do rzeczy bardziej interesujących, czyli świątecznych słodkości.Razem z Maggie upiekłyśmy nie tylko słodkie pierniczki z witrażykami. U  Usagi Maggie zobaczyła kokosowe trufle, którym nie mogła się oprzeć. Ja do kokosa jestem nastawiona dość neutralnie, ale moi Panowie uwielbiają. W związku z tym pomyślałam, że sprawię im nimi frajdę. Nie myliłam się(...)muszę przyznać, że moje nastawienie do kokosu po spróbowaniu tych drobiazgów zdecydowanie się poprawiło. Słodziutkie, ale nie mdłe za sprawą alkoholu - następnym razem dałabym nieco więcej. Nie miałam likieru kokosowego, ale biały rum sprawdził się znakomicie. Jakoś tak pasuje mi do kokosu... Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada. A ciemna czekolada świetnie równoważy słodkość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Flapjacks po raz pierwszy 157

mały wypad, przygotowania zamykają się trzydziestu minutach. Potem dwadzieścia na pieczenie, i dłużące się oczekiwanie, aż ciasto ostygnie i będzie je można pokroić. Ciepłe bowiem się pokruszy.Moje flapjacki są kokosowe, słodkie, lepkie i lekko ciągnące. Z jagodami, które wręcz eksplodują między zębami, ożywiając całość. Wyszły pyszne i sycące, idealne na drugie śniadanie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - jak najszybciej naprawcie(...)cukru40 g cukru kokosowego3 łyżki złotego syropu40 g chipsów kokosowych125 g jagód (świeżych lub mrożonych)Masło, oba cukry i syrop rozpuścić w garnuszku.Płatki owsiane wymieszać z chipsami kokosowymi, wlać masło, dokładnie wymieszać. Dodać jagody, delikatnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć masę do formy, ugnieść łyżką lub dłonią uważając, żeby nie rozgnieść jagód.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze