pralinki "Raffaello" z pewnością pokocha "Tort Rafaello". Przepyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach krem, kokos, migdały, oraz puszysty, delikatny biszkopt naponczowanym malibu. Wszystko pokrywa biała czekolada oprószona wiórkami kokosowymi - ideał. Ponadto "tort Rafaello" jest eleganckim i nietrudnym w przygotowaniu ciastem. Polecam przepis. Tort "Rafaello" - Składniki:biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku(...)mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g masłacukier waniliowypolewa:75 g białej czekolady40 g masła2 łyżki mleka100 g cukru pudruok. 75 g wiórków kokosowychok. 50 g płatków migdałówok. 75 g wiórków kokosowych (na wierzch)odrobina malibu/ wódki rozcieńczonej w mleku Tort "Rafaello" -Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 21 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek
Słodka Stronadopiero w przyszłym roku.Ale przejdźmy do rzeczy bardziej interesujących, czyli świątecznych słodkości.Razem z Maggie upiekłyśmy nie tylko słodkie pierniczki z witrażykami. U Usagi Maggie zobaczyła kokosowe trufle, którym nie mogła się oprzeć. Ja do kokosa jestem nastawiona dość neutralnie, ale moi Panowie uwielbiają. W związku z tym pomyślałam, że sprawię im nimi frajdę. Nie myliłam się(...)muszę przyznać, że moje nastawienie do kokosu po spróbowaniu tych drobiazgów zdecydowanie się poprawiło. Słodziutkie, ale nie mdłe za sprawą alkoholu - następnym razem dałabym nieco więcej. Nie miałam likieru kokosowego, ale biały rum sprawdził się znakomicie. Jakoś tak pasuje mi do kokosu... Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada. A ciemna czekolada świetnie równoważy słodkość
Pożeraczka, czyli raz adobrzemały wypad, przygotowania zamykają się trzydziestu minutach. Potem dwadzieścia na pieczenie, i dłużące się oczekiwanie, aż ciasto ostygnie i będzie je można pokroić. Ciepłe bowiem się pokruszy.Moje flapjacki są kokosowe, słodkie, lepkie i lekko ciągnące. Z jagodami, które wręcz eksplodują między zębami, ożywiając całość. Wyszły pyszne i sycące, idealne na drugie śniadanie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - jak najszybciej naprawcie(...)cukru40 g cukru kokosowego3 łyżki złotego syropu40 g chipsów kokosowych125 g jagód (świeżych lub mrożonych)Masło, oba cukry i syrop rozpuścić w garnuszku.Płatki owsiane wymieszać z chipsami kokosowymi, wlać masło, dokładnie wymieszać. Dodać jagody, delikatnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć masę do formy, ugnieść łyżką lub dłonią uważając, żeby nie rozgnieść jagód.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzebananowo- kokosowa kasza manna* z suszoną kostką kokosową i kremem kokosowym*z mleczkiem kokosowym i mąką kokosowąNo, ale co ja poradzę, że kocham te połączenie *.*Nieee, wcale z lekka nie zaspałam
More food, love and dreamsbananowo-kokosowa owsianka z ricotta i kremem kokosowymIstne niebo w miseczce, gdyby nie moje "jeszcze można dolać trochę wody, przez noc i tak zgęstnieje" była by megaaa gęsta, a tak była tylko tak trochę, ale w sumie taka też była pyszna :) O dziwo pomimo tej dziwnej i chorej sytuacji w mojej klasie która teraz się dzieje, nagle jesteśmy jakby bardziej(...)zgrani, kto wie? Może tak już zostanie? Miło by było. Składniki:50g płatków owsianych/mieszanki do owsianki1/2 szklanki mleczka kokosowego(u mnie jakieś 4/1 z mlekiem)1 1/2 szklanki wody(+/-) zmiksowany banan(ok.100g?)łyżka mąki kokosowejłyża wiórek kokosowychszczypta soliew. coś do posłodzenia(Najlepiej wieczorem)Szklankę wody zagotowujemy, wrzucamy płatki, solimy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Kiedy płatki wchłoną cały
More food, love and dreamsbananowo-kokosowy suflet z kaszy manny z chipsami kokosowymi podany z ricottą i gorącymi truskawkamiZ głową w chmurach ostatnio chodzę. Uśmiechając się nawet do ściany.Składniki:50g kaszy mannyłyżka mąki koksowej (ok12-15g?)jajkomały zmiksowany banan(ok.80g?)łyżka jogurtu naturalnego1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaew. kapka mleka/mleczka kokosowego(jeżeli masa będzie zbyt gęsta)coś do posłodzenia+chipsy kokosowe(...)wiórki kokosowe)Białko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, resztę składników ze sobą łącze i delikatnie mieszam z białkiem, przelewam do natłuszczonej formy, posypuje chipsami i piekę ok.20-25min w 180stopniach
More food, love and dreamsKokosowy sernik* gotowany z truskawkami i chipsami kokosowymi(potem jeszcze waniliowym serkiem homogenizowanym) * z mąką kokosową i budyniem waniliowym, z serka "emilki" i z kostkiTaa, logika jeść ser z serem xdKiedyś robiłam go w wersji na ciepło i jakoś mnie nie przekonał, ale wersja na zimno jak najbardziej mnie kupiła :PBałam się, że wyjdzie za rzadki i nie zgęstnieje
More food, love and dreamssmaczną chrupiącą słodką skorupką na wierzchu.Składniki:ciasto:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru2 szklanki mąki3 jajka1.5 łyżeczki proszku do pieczeniamasa budyniowa:1 litr mleka3 budynie śmietankowe z cukremmasa kokosowa:200 g wiórek kokosowych1/2 kostki masła2 jajka1/2 szklanki cukrucukier puder do posypaniaWykonanie:ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy na blachę 24X32 wyłożoną papierem do pieczenia.masa budyniowa: Gotujemy budyń, na litr(...)mleka 3 opakowania budyniu. Wystudzony budyń wykładamy na ciasto.masa kokosowa: margaryne roztapiamy, studzimy. Dodajemy do niej cukier, wiórki kokosowe, jajka. Wszystko dobrze mieszamy.Gotową masę kokosową wykładamy na budyń. Rozsmarowujemy po całym cieście. Masa jest dośc gęsta.Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st.w termoobiegu. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchnibrązowego ale niekoniecznie)- 200 ml oleju (np.słonecznikowego) - ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe) - 2,5 szklanki mąki- łyżeczka proszku do pieczenia- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej- ewentualnie łyżeczka cynamonu - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/najlepsze-ciasto-marchewkowe.html#sthash.YqEjcqN2.dpuf - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego(...)niekoniecznie)- 200 ml oleju (np.słonecznikowego) - ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe) - 2,5 szklanki mąki- łyżeczka proszku do pieczenia- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej- ewentualnie łyżeczka cynamonu - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/najlepsze-ciasto-marchewkowe.html#sthash.YqEjcqN2.dpuf 2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki2,5 szklanki mąki3/4
W kuchni Karmel-itkiKokosanki to jeden z lepszych smaków dzieciństwa . Delikatne ciasto, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. Idealne do kawy. Zamieniłam tradycyjny aromat do ciast na likier kokosowy. Ciasto: 4 jajka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 8 łyż. oleju 8 łyż. wody likier kokosowy 2 łyż. proszku do pieczenia Polewa: kostka margaryny 3/4 szkl. cukru szklanka wody(...)łyż, kakao tabliczka czekolady Dodatkowo 400 g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem , dodać wodę i olej dalej ucierając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubite białka i likier kokosowy wymieszać z masą . Wstawić do piekarnika na 35 min 175 stopni.Ostygnięte ciasto pokroić na niewielkie kwadraty, które obtaczamy w lekko
Wypieki Uliszklanki pszennej- 2/3 szklanki kakao- 2 płaskie łyżeczki sody- 1 płaska łyżeczka soli- 2 szklanki mleka roślinnego (np. owsiane, ryżowe...)- 2 łyżki octu jabłkowego- 2/3 szklanki oleju kokosowego (u mnie o smaku kokosowym, nierafinowany)- 1 i 1/3 szklanki ksylitolu (lub cukru)Dodatkowo:- maliny ilość wg uznania (u mnie mrożone)Składniki polewy:- 100g gorzkiej czekolady (u mnie wegańska z ksylitolem)- ok.50ml(...)kremówki (gdy nie zależy nam na tym by ciasto było wege) lub mleka roślinnego- 1 łyżka ksylitolu- 1 łyżeczka oleju kokosowego- płatki czekoladowe do posypania (nie trzeba)Mąkę przesiać do miski, dodać do niej kakao, sodę oraz sól i dokładnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać mleko roślinne (letnie, nie z lodówki) z octem jabłkowym i odstawić na 10 minut.Po
Smaczne Zdrowekremu alkoholem i pozwólcie im się macerować przez noc. Następnym razem dodam też kapkę alkoholu do kremu. Tarta Rafaello Składniki: Spód 100 g roztopionego masła 320 g wafelków kokosowych 70 g wiórków kokosowych Masa 250 g serka mascarpone 330 ml kremówki 30%3 łyżki cukru pudru 100 g białej czekolady 100 g wiórków kokosowychDo dekoracjikakaowiórki kokosowe Wykonanie:Kremówka i mascarpone(...)które zostawiamy w temperaturze pokojowej. Dodamy je później do rozpuszczonej czekolady.Wafle miksujemy w blenderze, dodajemy do nich roztopione masło i wiórki kokosowe, miksujemy do połączenia wszystkich składników. Przygotowaną masą wyklejamy formę na tartę o średnicy 24 cm i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.Czekoladę rozpuszczamy
Kulinarne przygody Gatitymówić, zobaczcie sami jaki był efekt: Składniki: biszkopt: 6 jajek szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklank cukru łyżeczka proszku do pieczenia ciasto kokosowe: 200 g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru 4 białka z jajek masa kawowa: kostka masła 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki cukru 1 l mleka 2 budynie śmietankowe Wykonanie: biszkopt(...)razem delikatnie mieszamy. Następnie powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy, wszystko razem mieszamy, przelewamy do formy prostokątnej i pieczemy 35 min. w 180 stopniach. ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier a gdy już białka będą całkiem sztywno ubite wsypujemy wiórki. Masę przelewamy do formy i pieczemy 20 minut
ciastkarnia na kruchym spodziecebule- 3 duże ząbki czosnku- 2 bakłażany- 200g kurek- 1 cały brokuł- 200g sera żółtego (u mnie cheddar)- 2 polędwiczki wieprzowe (u mnie każda po ok.400g)- kilka łyżek oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwySos beszamelowy:- 3 łyżki skrobi kukurydzianej (Maizena)- 300ml zimnego mleka- 300ml wody- sół i pieprz do smaku- szczypta gałki muszkatołowej (nie trzeba)- ok.50g pikantnego sera pleśniowego typu lazur(...)odstawiam bez przykrycia.Polędwiczki umyć, poodcinać błony i pokroić na dość cienkie kawałki. Każdy kawałek rozdusić w dłoni, (rozpłaszczyć), oprószyć pieprzem i odstawić.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego i obsmażyć partiami kawałki mięsa do zrumienienia. Odstawić na talerz i podsmażyć następną partię. Po podsmażeniu całego mięsa na patelnię dodajemy łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy pokrojone w dużą kostkę
Smaczne Zdrowepamiętam z dzieciństwa. Chciałam ten smak przywołać, ale w troszkę bogatszej formie. Zdecydowałam się na jasny biszkopt, przełożony lekkim kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem ananasa i przykrytym chrupiącą, kokosową bezą. Pyszne polączenie) Co tu dużo mówić, ciasto wyszło pyszne, lekkie, odpowiednio wilgotne i kwaskowe. Jest trochę pracochłonne, ale warte zachodu) Polecam bardzo! Moja rada, biszkopt lepiej będzie się kroił(...)budynie śmietankowe z cukrem( jeśli bez cukru należy dodać 5 łyżek cukru) 750 ml mleka 170 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżka rumu/wodki Beza kokosowa: 4 białka 165 g cukru 160 g wiórek kokosowych Poncz: sok z ananasa dopełniony wodą do objętości jednej szklanki Biszkopt: Białka ubijamy mikserem. Do lekko ubitych białek stopniowo dodajemy cukier
Mia Cucina Sofieta