Dzięki nim, zupa nie tylko świetnie smakuje, ale i powoduje, że po zjedzeniu ciepło we wspaniały sposób rozchodzi się po naszym ciele. Nie zapomnijcie również o solidnej dawce mleka kokosowego - ono nadaje delikatności i dopieszcza nasz pomarańczowy eliksir. Mam nadzieję, że mój sposób na rozgrzewający krem z dyni Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji Bulion: 1,5 l wody(...)marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka jałowca 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej Zupa: 1 kg ulubionej dyni 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki wędzonej papryki ¼ łyżeczki płatków chili 5 cm imbiru 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Do podania: groszek ptysiowy lub grzanki kwaśna śmietana
Food Squarejuż Wam oczywiście wspomniałam ( a pewnie z 5 milionów razy! ) od przeszło miesiąca ograniczyłam mąkę pszenną na rzecz mąki kokosowej, owsianej, gryczanej, amarantusowej czy też jaglanej. Zwykły olej zastąpiłam olejem kokosowym, ale jego ilość również ograniczyłam do potrzebnego minimum. Z pomocą w moich kulinarnych poczynaniach przyszła mi marka Ambition i jej najnowsza patelnia z linii Taurus wyposażona w oryginalny Teflon(...)patelni z linii Taurus wyposażoną w oryginalny Teflon™ PlatinumPlus.” Jest to pizza nie tylko smaczna i sycąca, ale i zdrowa. Mąkę pszenną zamieniłam tutaj w całości na mąkę kokosową, a do ciasta dodałam jogurt grecki, mozzarellę oraz suszone zioła. CIEKAWOSTKA! Jogurt grecki zawiera niewiele tłuszczu, a przy tym dobrze smakuje. Jest robiony ze specjalnie przygotowywanego mleka beztłuszczowego. Zawiera też duże
Ostra na SłodkoTorcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami jest kompozycją trzech warstw o kontrastujących ze sobą kolorach i idealnie do siebie pasujących smakach. Spód ciasta to murzynek, czyli puszyste ciasto czekoladowe, środkową warstwę tworzy kokosowy budyń, a wierzch zwieńcza galaretka z czereśniami. Przepis nie uwzględnia nasączenia ciasta czekoladowego; murzynek nie jest ciężkim i mokrym ciastem, nie jest jednak suchy jak klasyczny biszkopt(...)pytania i komentarze, choć może nie być to natychmiastowe. Na mój FANPAGE oraz INSTAGRAM będę wrzucać czasem zdjęcia, a więc śledźcie Smakołyki i tam :) Udanych wypieków! Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami Składniki: ciasto czekoladowe 160g (1 szklanka) mąki 150g (3/4 szklanki) cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 75g masła 50g gorzkiej czekolady 50ml wody
Smakołyki BerenikiPanowie poznajcie wegański "sernik" na zimno z...kaszy jaglanej! :) Składniki na formę o średnicy 24 cm: 2 szklanki suchej kaszy jaglanej KUPIEC 5 szklanek wody 1 puszka mleka kokosowego (śmietankę odłożyć do osobnego naczynia) 2 łyżki agar agar 3/4 szklanki syropu z agawy-można zastąpić innym słodziwem 1 laska wanilii szczypta soli Galaretka (można zastąpić opakowaniem gotowej wegańskiej galaretki(...)łyżki syropu z agawy 2-3 łyżeczki agar agar Świeże owoce-u mnie truskawki, maliny, borówki i kilka czereśni W garnku zagotowujemy 5 szklanek wody + 1 szklankę mleka kokosowego. Kaszę płuczemy na sitku-najpierw w zimnej, następnie w gorącej wodzie i dodajemy do garnka z gotującą się wodą. Laskę wanilii przekrajamy wzdłóż. Ziarenka dodajemy do śmietanki kokosowej, a korę dorzucamy
Zawsze głodna!Połączenie naszych cudownych polskich jagód i egzotycznego mleczka kokosowego jest fantastyczne i naprawdę zaskakuje swoim smakiem :) Z dodatkiem soku z cytryny, nasionami chia i odrobiną ksylitolu to również prawdziwa bomba witaminowa :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1 szklanka jagód 180 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżka ksylitolu (można więcej) sok z 1/2 cytryny 1 łyżka nasion chia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jagody miksujemy(...)ksylitolem na gładką masę. Odkładamy 1/4. Pozostałą część miksujemy z 1/2 mleczka kokosowego i nasionami chia. Pozostałe mleczko ubijamy z sokiem cytryny i łyżeczką ksylitolu. W szklance układamy kolejno : jagody, jagody z mleczkiem kokosowym, i mleczko kokosowe z sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje lekko schłodzone. Smacznego
DefinicjaSmakuDziś mam propozycję na bardzo zielony i niezwykle smaczny obiad inspirowany kuchnią indyjską. Dużo zielonych warzyw, delikatnego mięsa z kurczaka i mleka kokosowego, który doskonale równoważy ostrość zielonej pasty curry. Polecam szczególnie teraz, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw sezonowych. Jest naprawdę pyszne :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 garści słodkiego groszku pęczek zielonych szparagów 1/2 cukinii puszka mleka(...)kokosowego light lub zwykłego 1-2 łyżki zielonej pasty curry ( w zależności od preferowanego stopnia ostrości) 1 zielona papryczka chilli 1 cebula 2 ząbki czosnku sól olej kokosowy marynata do kurczaka sos sojowy 1 łyżeczka przyprawy shoarma ( lub innej ulubionej przyprawy) ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli do ugotowania groszku 1 łyżka soku
DefinicjaSmakuduże jabłka 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Krem: kostka masła lub margaryny 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 500 ml mleka 3 łyżki cukru pudru 50 ml wódki Blat kokosowy: 6-7 białek niepełna szklanka cukru 150 g wiórków kokosowych Ciasto: Tłuszcz rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Białka ubić na sztywno(...)dodać posiekane orzechy i jabłka. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 30 minut (do suchego patyczka). Blat kokosowy: Białka ubić na sztywną pianę. Dosypywać powoli cukier i mieszać tak długo, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Wówczas dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem
My simple kitchenpewno pojawią się przepisy na ciasteczka :) Wracając jednak do ciasta - M nawet porządnie nie zjadł pierwszego kęsa i stwierdził, że jest zajebiste :) Ja się przyłączam do jego opinii. Jogurtowo - kokosowa masa jest niezwykle delikatna i rozpływa się w ustach. Niczym najdelikatniejszy sernik. Całość otulona kruchym ciastem i chmurką cukru pudru. Gorąco polecam :) Korzystałam z przepisu znalezionego na WŻ ( klik ) Ciasto(...)małą blaszkę Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 6 żółtek 1 cukier waniliowy 1/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jogurtowo-kokosowa: 700 g jogurtu naturalnego 1/4 szklanki cukru 15 dag wiórków kokosowych 6 białek 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia dowolny dżem:* *najlepiej wybrać dżem o kwaśnym smaku. Ja dodałam
My simple kitchenpuszkach przed świętami. Oprócz tych tradycyjnych, które pojawiają się za każdym razem, co roku wybieramy jakiś nowy przepis ( no przecież nudą nie może wiać;)). W tym roku wybraliśmy kokosowe rogaliki. Kokosowe to one na pewno są, ale kształtem przypominają...hm...rogalika przejechanego walcem haha:D Tak się złożyło, że podczas pieczenia ciasteczka mocno się "rozjechały" co jednak nie ujmuje(...)spłaszczyć ją lekko w dłoni i ułożyć na blasze:) Wówczas zamiast rogalików otrzymacie placuszki:) Przepis znaleźliśmy na kartce wyrwanej z kalendarza :) Składniki na 2 duże blachy 20 dag wiórków kokosowych 5 dag mąki + mąka do podsypywania 1 małe jajko 25 dag cukru pudru 12 dag masła szczypta proszku do pieczenia gorzka czekolada wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji
My simple kitchennazwałam;)) zniknął ze stołu bardzo szybko i zasmakował nawet mnie, która za makiem nie przepada :) Ciasto jest niezwykle kruche, dlatego do krojenia radzę użyć ostrego noża. Warstwa makowa i kokosowa idealnie się ze sobą komponują tworząc zgrany duet. Do jednej połowy ciasta możemy dodać także kakao, wówczas ciasto zyska również na oryginalnym wyglądzie. Ciasto na małą blaszkę Składniki: Ciasto kruche(...)łyżeczka proszku do pieczenia 70 g cukru 100 g masła 3 żółtka Warstwa makowa: 550 g masy makowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kaszy manny Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli 100 g cukru pudru 150 g wiórek kokosowych Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część zawinąć w folię
My simple kitchentemperaturze 175°C przez 20 minut. Po upieczeniu zrzucamy biszkopt z wysokości około 0.5 m i odstawiamy do osiągnięcia, bez wyjmowania z formy. MASA (ŚRODEK): 2 puszki mleka kokosowego Ponadto: 1/2 szklanki soku jabłkowego 2 brzoskwinie bez skórki Oddzielamy tłuszcz kokosowy od wody kokosowej. Pamiętajmy, że puszki muszą być dobrze schłodzone. Minimum 12h w lodówce przed otwarciem. Tłuszcz(...)Musi się nieco napowietrzyć. Biszkopt kroimy na 3 blaty, będą dość cienkie. Wkładamy do formy 1 cz. biszkoptu i nasączamy go 1/3 soku jabłkowego i połową śmietany kokosowej. Na to kładziemy 2 cz. biszkoptu i nasączamy 1/3 soku. Nakładamy resztę śmietany kokosowej i posypujemy drobiutko pokrojonymi brzoskwiniami i przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu. Nasączamy resztą soku. Zakrywamy folią spożywczą
MamaOskarkaDwuwarstwowe lody : kokosowe z nasionami chia oraz truskawkowo-jogurtowe z truskawkami. O właściwościach nasion chia możesz przeczytać tu <klik> . Przepis łatwy, nie wymagający maszyny do robienia lodów ani specjalnych foremek. Ja po raz pierwszy użyłam foremek do robienia lodów (w Lidlu za 6,99). Jeśli jednak nie mamy takiego wyposażenia to spokojnie możemy(...)wykorzystać łyżeczkę do herbaty. Rada: lody wyjdą z każdego pojemniczka jeśli włożymy je na kilka sekund do ciepłej wody lub potrzemy wystarczająco długo rękami. Składniki: Część kokosowa z nasionami chia: 1/2 kubka ulubionego mleka (polecam kokosowe) 2 łyżki nasion chia 2 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka syropu z agawy lub innej substancji słodzącej Część truskawkowo-jogurtowa
Pora na pora i pomidoraPyszne dwukolorowe lody na patyku łączące się w jedną całość smaku pinacolady. Ś wieży, puszysty, lekko żelowy ananas i mocno kokosowa cześć z rumem. Bez mleka zwierzęcego więc odpowiednie dla wegan (; Potrzebne: kubeczki jednorazowe lub foremka z której będziemy w stanie wyjąć lody, patyczki do lodów, łyżeczki plastikowe albo po prostu łyżeczki(...)agarem gotujemy 2 minut na dużym ogniu (tak aby doszło do zawrzenia) cały czas mieszając - odkładamy aby wystygło Składniki na część rumowo-kokosową: trochę ponad 1/2 szklanki mleka kokosowego ( 150 ml) można użyć innego mleka jednak efekt nie będzie ten sam 2 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki rumu 1 płaska łyżeczka agaru
Pora na pora i pomidoraPtasie mleczko zatopione w serniku na zimno o smaku cytrynowym , pomiędzy biszkoptami kokosowym i kakaowym. SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) BISZKOPT KOKOSOWY 3 białka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 10 dkg kokosu 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczeni BISZKOPT KAKAOWY 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)proszku do pieczenia MASA SEROWA 1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka) 1 szklanka cukru 4 galaretki cytrynowe szklanka wody 350-400 g ptasiego mleczka Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt kokosowy Białka ubić na sztywno stopniowo dodawać cukier, na koniec dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia, ocet i kokos, wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem
RAROSSAPyszna, kakaowo-kokosowa granola z wiórkami kokosowymi, orzechami nerkowca i miodem <3 Składniki na 1 słoik: 20 g łuskanego słonecznika 50 g płatków migdałów 220 g płatków owsianych górskich 20 g otrębów owsianych 50 g orzechów nerkowca 70 g wiórków kokosowych szczypta soli 200 g płynnego miodu 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki oleju kokosowego CZAS PRZYGOTOWANIA(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Wszystkie suche składniki za wyjątkiem cukru mieszamy w misce. Miód, cukier i olej kokosowy umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ciepłym miodem polewamy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Pieczemy 40 minut, mieszając od czasu
My Culinary Art