Składniki: na 4 porcje 1 dojrzałe mango 1 torebka ryżu 1 puszka mleczka kokosowego 400ml kubek mleka 2 kubki wiórków kokosowych 1 laska wanilii 0,5 kubka brązowego cukru 0,5 kubka rumu sok z 1 cytryny 2 łyżki budyniu waniliowego Przygotowanie: Mleko gotujemy z połową mleczka kokosowego i laską wanilii pozbawioną ziarenek, wsypujemy ryż i wiórki, gotujemy na małym(...)kostkę, na patelni karmelizujemy dwie łyżki cukru wrzucamy kawałeczki mango, smażymy do miękkości. Zalewamy rumem i flambirujemy. Po czym blendujemy na jednolitą masę. Przygotowujemy drugi sos- mianowicie gotujemy mleczko kokosowe z ziarenkami wanilii, rozrobionym w pół kubka wody budyniem, pozostałym cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Gotujemy ciągle mieszając ok 3 minut- aby sos zgęstniał. ryż wkładamy do filiżanek
Luźna KuchniaPrzepis dodaję niestety już po Walentynkach ale przecież Święto Zakochanych można obchodzić każdego dnia! Pyszny, zdrowy, bezglutenowy deser, Składniki: 85 gram mieszkanki mąk bezglutenowych (u mnie głównie mąka kokosowa, dwie łyżki mąki jaglanej i łyżka mąki kukurydzianej) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 jaja szczypta soli 4 łyżki cukru pudru/ stewii 6-7 świeżych truskawek 1/2 puszki mleka kokosowego (mleko(...)kokosowe dzień wcześniej umieszczamy w lodówce) 1 białko 2 łyżki cukru pudru/ stewii 1 łyżka syropu z Agawy (można pominąć) łyżeczka kakao 2 łyżki cukru trzcinowego 3 kostki czekolady gorzkiej o zawartości kakao nie mniej niż 75% (u mnie o smaku kawowym) 1 filiżanka espresso odrobina tartej czekolady gorzkiej (można pominąć) Biszkopt Białka ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty
Mango Papajawłożę do piekarnika. Może wyjdzie! Wyszedł wyszedł , nie był puszysty i miękki ale taki bardziej zbity gdyż mieszanki keksowej było sporo. Ciasto maślane , pyszne, wyjątkowe ,posmarowałam olejem kokosowym. Wiem z czym się kojarzy słowo olej. Olej Kokosowy Zielony Nurt jest czysty, naturalny, otrzymywany z pierwszego tłoczenia, nierafinowany. Jest 100% olejem otrzymywanym z miąższu owoców palmy kokosowej. Sprowadzany jest bezpośrednio(...)zakątków dziewiczej Tajladnii. Słowo olej kojarzy się z płynem, prawda? Ze względu na cenne wartości, jakie posiada olej kokosowy warto na stałe wprowadzić go do naszej diety. Dzięki stałej konsystencji (przy przechowywaniu w temp. powyżej 25 stopni) nadaje się do smarowania pieczywa. Idealnie sprawdza się jako olej do smażenia, gdyż nie pali się, nie jełczeje, natomiast nadaje potrawom orientalny smak
Z Kuchni Do KuchniAutorka przepisu poleca podawać ten posiłek z jogurtem lub bitą śmietaną. Kiedy to przeczytałam, przypomniałam sobie, że jakiś czas temu, Anita - autorka bloga RelishForLife - poleciła mi kupić mąkę kokosową i stworzyć domowy jogurt kokosowy . Tak się składa, że w zeszłą Niedzielę wybrałam się do sklepu ze zdrową żywnością i kupiłam nowe produkty. Tym razem nie mogłam przepuścić takiej okazji(...)bardziej, że w owsiance też są wiórki kokosowe; połączenie idealne. Owsianka - Składanki: 2/3 szklanki płatków owsianych 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki borówek 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki wiórków kokosowych jajko szczypta soli Jak przygotować? Mleko łączymy z jajkiem. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Na koniec wsypujemy borówki i znów wszystko delikatnie mieszamy. Przelewamy do żaroodpornego
Chocolate Stop Temptingowsianka chyba zostanie ze mną na dłużej :) A to za sprawą pysznego, wyważonego smaku kokosu, który wziął się z oleju kokosowego. A właśnie. Próbowaliście go? Do czego najczęściej dodajecie :) Śmiało piszcie, czekam na ciekawe propozycje :) Składniki: - 200 ml mleka - 50 g płatków owsianych - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 1 łyżeczka płatków kokosowych - 1 łyżeczka siemienia lnianego Mleko doprowadzamy(...)wrzenia i dodajemy do niego płatki. Ogień zmniejszamy, gotujemy powoli, ciągle mieszając. Kiedy płatki wsiąkną większą część mleka i będą miękkie dodajemy miód, olej kokosowy i siemię lniane. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy jeszcze ziarenkami siemienia lnianego i płatkami kokosu :) Smacznego :) Co dobrego znajdziemy w oleju kokosowym? W 90% składa się z tłuszczów nasyconych o średniej długości łańcucha, które przekształcane
Zdrowie na języku :Pmogę witać każdy poranek :) Wszystkie ulubione smaki w jednym miejscu - wanilia, kokosa, banan . Dodatek świeżej wody kokosowej jeszcze bardziej "podkręcił" smak całej jaglanki. Banan nadał słodyczy, a nowe ziarenka od Ziarenkowa - "Migdałowy Przylądek" wkomponowały się idealnie w tą kokosową rozkosz dla podniebienia :) Składniki: 200 ml mleka 100 ml wody kokosowej 3 łyżki kaszy jaglanej słodkiej Fresano 1/2 laski wanilii Piątnica(...)banan ziarenka "Migdałowy Przylądek" wiórki kokosowe Fresano Przygotowanie: Wymieszaj wodę kokosową i mleko. Dodaj ziarenka z połowy laski wanilii. Wszystko zagotuj także z oczyszczoną laską wanilii. Dodaj kaszę i gotuj ok. 15 minut. Następnie 2/3 banana rozgnieć na paćkę widelcem i dodaj do kaszy, wymieszaj. Wyłącza gaz i pozostaw kaszę po przykryciem na 10 minut, aby bardziej zgęstniała. Przed podaniem
Zdrowie na języku :Pdokładnie nie wiedziałam na co... "Chodziło" za mną coś kawowego, później stwierdziłam, że może jednak zrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym(...)dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało, a nie miałam serca do tradycyjnej, pięknej dekoracji tortu, poszłam na łatwiznę i posypałam go świeżo uprażonym, niesolonym popcornem (!), który oblałam toną przepysznego kajmaku!:) Nie będę ukrywać - tort ostro "idzie w biodra", ale kto by się tym przejmował
Słodko-Słony Świat Ilonyzupy użyłam czosnek pieczony, smażony i surowy. Składniki: - ok. 250g czosnku- 1 czerwona papryka- ziemniaki- ok. 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego- 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml)- młode części pora- 5 szalotek- 500g pieczarek- sól, pieprz- tymianek- natka pietruszki- łyżka oleju rzepakowego- olej kokosowy Czosnek obrałam, opłukałam. Umytą paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych, przekroiłam na ćwiartki. Blaszkę(...)piekłam przez ok. 15 minut (aż czosnek będzie miękki i lekko się zrumieni). Do gorącego bulionu dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie, na oleju kokosowym przesmażyłam pieczarki. Gdy odparowała woda, dodałam pokrojoną – jedną z pozostawionych główek czosnku oraz szalotki. Całość smażyłam jeszcze chwilę, aż się zeszkliły szalotki. Gorącą, upieczoną paprykę włożyłam do woreczka, szczelnie zamknęłam i odłożyłam
mojewypiekiinietylkoTempura 天ぷら jest potrawą kuchni japońskiej, ale jej korzenie sięgają Portugalii. Do przygotowania używamy owoców morza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki(...)się wydaje. Na spodzie orzecha są widoczne 3 wyraźne „plamki”. Jedna z nich będzie miękka, a wyczujemy to naciskając je nożykiem. Wydrążamy dziurkę i do szklanki wlewamy wodę kokosową, którą zużyjemy według uznania. Tym razem potrzebne będą wiórki. Kolejny etap, to rozłupanie orzecha. Można go lekko nadpiłować, a potem młotkiem i śrubokrętem dokończyć dzieła. Brzmi to może groźniej, niż wygląda
mojewypiekiinietylkozeszłym roku delektowałam się smakiem przepysznego likieru czekoladowego, a w tym roku miałam 'zachciewajkę' na kokosowe a la Malibu, które zrobiłam z myślą o zbliżającym się Nowym Roku.Likier przygotowany jest na wiórkach kokosowych- nasączonych rumem, a później zmiksowanych i wyciśniętych, dzięki czemu likier jest jeszcze bardziej aromatyczny i kokosowy- z mlekiem niesłodzonym z dodatkiem cukru i rumem, ale jak preferujecie(...)przywitacie sącząc ten fantastyczny w smaku likier :)))900 ml Malibu:* rum- 350 ml* wiórki- 200 g* mleko skondensowane niesłodzone- 500 ml (lub kremówka)* cukier- 1 szklanka* opcjonalnie syrop barmański kokosowy- 2 łyżkiWiórki kokosowe przesypać do litrowego słoika, zalać rumem, dobrze zakręcić i odstawić na 2 dni.Po 2 dniach 'leżakowania', w dużym garnku podgrzać mleko razem z cukrem, mieszając
Kraina Miodem Płynącamamą piekłyśmy świąteczne ciasteczka, dużo ciasteczek. Trwało to kilka godzin i było bardzo wyczerpujące, ale było przy tym także dużo śmiechu i wspomnień z dzieciństwa. Na śniadanko, delikatne, kokosowe kluseczki lane idealne na niedzielę :)~ Orkiszowe kluski lane na mleku kokosowym z serkiem naturalnym, jagodami, wiórkami kokosowymi i pyłkiem pszczelim ~Składniki:30g mąki razowej orkiszowej1 jajko250ml mleka kokosowegoszczypta soliłyżeczka wiórek(...)kokosowych+ serek naturalnywiórki kokosowejagodypyłek pszczeliMąkę, wiórki dokładnie mieszamy z jajkiem i solą. Mleko zagotowujemy i cienkim strumyczkiem wlewamy masę jajeczną. Całość gotujemy jeszcze przez 3 minuty i przelewamy do miseczki. Dodajemy serek, jagody i posypujemy wiórkami i pyłkiem pszczelim lub innymi dowolnymi dodatkami
Kuchenny Skrawek Niebaosób prosiło o takie przepisy, więc wychodzę naprzeciw ich sugestiom. Dlatego dzisiaj w Małej Cukierence pierwszy przepis bez glutenu, wegański. Przepyszny torcik tiramisu przygotowany z orzechów, daktyli i mleczka kokosowego. Byłam podekscytowana tym przepisem:), jak dla mnie zrobienie takiego torciku, to była dobra zabawa. Deser jest delikatny, rozpływa się u ustach i jest bardzo sycący, więc radzę kroić nieduże porcje(...)smaku interesujący, czuć w nim kokos, kawę i czekoladę. Wygląda bardzo apetycznie. Przed przystąpieniem do przygotowań proszę dokładnie przeczytać przepis. Mleczko kokosowe musi poleżeć trochę w chłodnym miejscu, żeby się rozwarstwiło. Jeśli nie chcemy daktyli i orzechów zalewać wrzątkiem, możemy je namoczyć w zimnej wodzie przez około 3 -4 godziny. Bardzo polecam… Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne
Mała Cukierenkaswiatecznego sernika ,mysle ten przepis polozy kres Waszym poszukiwaniom.Proponuje sernik pomaranczowy,ale z nienarzucajacym sie aromatem pomaraczy,bo aromatyzowany sokiem ze swiezo wycisnietych owocow i swiezo starta skorka.Dodatek kremu kokosowego sprawia ,ze jest nie tylko idealnie kremowy,ale znaczaco podnosi jego walory zdrowotne.Jak zdrowe jest mleko kokosowe pisalam tutaj:kokosdomowe-mleko-i-wiorki-kokosowe.Dodanie do sernika kremu kokosowgo jest swietna alternatywa dla smietany kremowki(...)lyzki2 plaskie lyzeczki przyprawy do piernika(lub samego cynamonu)Skladniki na mase serowa:750 g sera 3xmielonego180 g cukru3 jajka L (jesli M to 4)250 g kremu kokosowego (65%)skorka starta z 2 pomaranczysok wycisniety z 2 pomaranczy-125 ml1-2 lyzki likieru cointreau lub rumu 3 lyzki maczki kukurydzianej -mondamin (lub ziemniaczanej) Skladniki na polewe czekoladowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kolejny przepis na sernik!A właściwie to ciasto serowo – czekoladowo – kokosowe.Połączenie tych 3 smaków tworzy fantastyczną całość , której nikt się nie oprze!Serowo – kokosowe kulki przykryte delikatnym czekoladowym ciastem zachwycają nie tylko oczy , ale i podniebienie.Idealny pomysł nie tylko na Święta!Spróbujcie! SKŁADNIKI:( tortownica 20 cm )CIASTO CZEKOLADOWE:* jajko – 2 szt* cukier(...)mąka pszenna – 60 g* mąka ziemniaczana – 40 g* kakao – 2 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaMASA SEROWO – KOKOSOWA:* ser biały 3-krotnie mielony – 250 g* jajko – 1 szt* wiórki kokosowe – 80 g* cukier – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MASA SEROWO – KOKOSOWA:Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy
Ostra na Słodkojego stworzenia wybrać dobrej jakości, nie przesłodzoną czekoladę. Prócz słodyczy (którą ja osobiście uwielbiam) tort jest przepyszny. Słodkość przełamuje orzeźwiająca konfitura z czarnej porzeczki. Sercem ciasta jest makowo-kokosowa warstwa, która nadaje charakteru tortowi. Połączenie wszystkich wspomnianych smaków składa się na przepyszny tort, którego warto przygotować w domu.Dla osób, które jednak za białą czekoladą nie przepadają i chciałyby zrobić mniej(...)Białej Czekolady:250 g białej czekolady330 ml śmietanki 30 %Biszkopt:4 jajka7 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyok. 1/5 szklanki makuWarstwa Makowo-Kokosowa:5 białek1/2 szklanki cukru1/2 szklanki suchego maku1/2 szklanki wiórków kokosowych1/4 łyżeczki proszku do pieczeniakonfitura z czarnej porzeczkiTort Makowy z Białą Czekoladą - Sposób przygotowania:Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy). Gdy śmietanka lekko
Słodka Strona