taką piękną pogodę? :) Z racji tak wysokich temperatur proponuję znów zdrowe, niskokaloryczne lody, które każdy/każda z Was zrobi w domu bez użycia maszynki. Wystarczą tylko truskawki, mleczko kokosowe, lodówka i mikser! Wychodzi ok. 4 porcje, 100g lodów to tylko 55kcal! Składniki: - 350-400g truskawek - 3-4 łyżki stałej części z mleczka kokosowego *opcjonalnie: ksylitol do posłodzenia(...)dzień dzisiejszy, pozbywamy się szypułek, kroimy je na połówki lub ćwiartki, wkładamy do plastikowego pojemniczka i do zamrażarki na 2-3h. Dzień wcześniej powinniśmy włożyć do lodówki mleczko kokosowe, w celu otrzymania kremu kokosowego. (Tworzy się on w górnej części puszki, a na dole pozostaje woda kokosowa. Warto dodawać ich do kremów, ciast, koktajli czy innych rzeczy, gdyż nadają
Be Fit Be StrongKokosowy chłodnik z melona i limonki to zupa numer jeden tego lata! Zakochałam się w tym połączeniu. Robię ją drugi raz w tym tygodniu. Ten wegański chłodnik na mleku kokosowy z melonem i miętą przełamany kwaskiem limonki jest i dealny na ciepłe dni . Pomimo tego, że mleko kokosowe jest bardzo tłuste jest ono bardzo zdrowe. Zawiera więcej(...)potasu niż słynące z tego banany, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Dodaje energii na przebrnięcie ciężkiego dnia. Mleko kokosowe jest lepsze dla osób uprawiających sport niż napoje izotoniczne. Chodnik wygląda tez fajnie wygląda też podany w skórce od melona. Składniki (4 porcje): 1/2 zielonego
Pora na pora i pomidoraBardzo lubimy serniki dlatego dla ich miłośników mamy sernik kokosowy. Składniki na sernik: - 500 g sera białego - 1 szklanka cukru pudru - 100 g masła - 3 jajka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki wiórków kokosowych Składniki na krem: - 1/2 szklanki śmietany 30% - 2 łyżki cukru pudru - 3 łyżki wiórków kokosowych - 1 opakowanie śmietan-fix Dodatkowo trochę wiórków(...)kokosowych do dekoracji i kulek rafaello. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę i stopniowo dodajemy miękkie masło dalej miksując. Następnie dodajemy mąkę, cukier migdałowy i wiórki kokosowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy 17 cm, wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury
Kuchenne Wariacjeamarantus na mleku kokosowym gotowany z puree dyniowym, podany z jogurtem naturalnym i wiórkami kokosowymi~ Moje drugie podejście do ziaren amarantusa. Pierwsze było niezbyt smaczne. Za to dzisiejsze...Obłęd! Amarantus ma swój specyficzny smak, to prawda. Można go lubić, można nie lubić. Ale jeśli macie w domu ziarna amarantusa na prawdę zachęcam do przetestowania tego przepisu! :) PRZEPIS /1 porcja(...)amarantusa + woda ~3/4 szklanki mleka kokosowego ~cukier/stevia do posłodzenia do smaku ~szczypta soli ~2-3 łyżki puree z dyni (użyłam mrożonego :) ok. 45g) ~3 łyżki jogurtu naturalnego ~2 łyżki wiórków kokosowych Amarantus zalać wodą i zostawić pod przykryciem na noc. Rano w garnuszku zagotować mleko kokosowe, dodać sól i cukier/stevię, a następnie odsączony amarantus i gotować do momentu wchłonięcia
breakfast of dreamskokosowy deser białkowy z kakao i wiórkami kokosowymi (również w środku)~ to.smakowało.obłędnie! Chyba najlepsza wersja kokosowej kazeiny! PRZEPIS /1 porcja/ ~30g kazeiny kokosowej KFD ~165ml mleka ~10g kakao ~10g wiórków kokosowych + opcjonalnie łyżeczka na wierzch Do miski wsypać kazeinę, wlać mleko i ubić mikserem przez ok. 2 minuty do otrzymania gęstej, budyniowej konsystencji. Ciągle ubijając dodać wiórki kokosowe(...)chwili kakao, ubijać do momentu połączenia się składników. Przełożyć do naczynia, podawać z wiórkami kokosowymi lub innymi dodatkami. Smacznego! :) *ja włożyłam do lodówki na 10 minut przed spożyciem Szybkie śniadanie i...w drogę. Kierunek Mazury. Zmieniam nastawienie i myślę pozytywnie - może będzie fajnie! :) Czy śniadania będę dodawać na bloga - to się okaże jutro rano. Ale na pewno będę na instagramie
breakfast of dreamsOlej kokosowy ma wiele zastosowań, również w kosmetyce! Jednym z produktów, które mnie osobiście zachwyciły (używa go również moja rodzina) jest ekologiczny antyperspirant w formie kremu , na bazie oleju kokosowego. Taki antyperspirant ma właściwości: antyseptyczne, antybakteryjne, antygrzybiczne. Poza tym, nie hamuje wydzielania potu, ale neutralizuje jego zapach! Jak to wygląda? Opiszę to prosto: kiedy schodzę(...)orbiterka po intensywnym treningu owszem jestem spocona, ale tego potu po prostu nie czuć! Wszystko to zasługa niezastąpionego oleju kokosowego. Bez wahania mogę go również użyć zaraz po goleniu - nie podrażania skóry. Jeśli masz ochotę pozbyć się ze swojej kosmetyczki niebezpiecznego Aluminium i innych toksycznych dodatków , po prostu zacznij czerpać darów oleju kokosowego
IzaGotujeEksplozja smaku i bomba witaminowa. Czterowarstwowy koktajl idealny. 4 smaki - 4 kolory- 9 składników. Kiwi, malina, truskawka, banan, mango, borówka, szpinak,awokado i mleczko kokosowe. Składniki (2 duże porcje): 1/2 mango 1 banan 1 i 1/2 kiwi 1/2 szklanki mrożonych malin 1/2 szklanki mrożonych truskawek 1/3 szklanki mrożonych borówek 1/2 awokado 5 listków szpinaku 4 łyżki mleka kokosowego(...)posypania np. granat lub czipsy kokosowe Przygotowanie (15-20 minut): ZIELONY: miksujemy kiwi z łyżką mleczka kokosowego i szpinakiem KREMOWY/ŻÓŁTY: miksujemy 1/2 banana z awokado, mango i łyżką mleczka kokosowego CZERWONY: miksujemy maliny z truskawkami i 1/2 banana oraz łyżką mleczka kokosowego. Zostawiamy 3 łyżki koktajlu do części fioletowej FIOLETOWY: miksujemy borówki z 3 łyżkami części czerwonej
Pora na pora i pomidorawymaganiom i stworzyć alternatywną bezmleczną wersję mazurka. Zarówno kruchy spód, jak i kajmak to był totalny eksperyment. Okazało się, że całkiem udany. Kruche ciasto na mące orkiszowej i mleku kokosowym wyszło świetne. Wspaniale się zagniata i formuje. Zaś po upieczeniu jest idealnie kruche. Kajmak zrobiłem ekspresową metodą, więc bardziej przypomina toffee, ale myślę, że znajdzie on swoich amatorów. Drugi mazurek(...)muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Gorąco polecam w te Święta. :) Kruche ciasto: 200 g białej mąki orkiszowej 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 100 g śmietanki kokosowej (zebranej z góry puszki z mlekiem kokosowym) Z podanych wyżej składników zagnieć kruche ciasto. Powinno mieć konsystencję jak tradycyjne. W razie potrzeby podsyp je trochę mąką lub dodaj odrobinę więcej
Food Squaresię robić nowej porcji, więc postanowiłam upiec ciasto bezowe, które potem przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z galaretkami i owocami. Polecam też inne przepisy na ciasta z dodatkiem wiórków kokosowych: Sernik królewski Styropian (ciasto) Czekoladowy styropian Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną Ciasto kokosowo-truskawkowe(...)dzisiaj Wam polecam przepis na Ciasto kokosowe z pianką i owocami. Składniki na ciasto: 250 g wiórków kokosowych, 3 jajka 100 g masła, 5 łyżek śmietanki 30%, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 330 g jogurtu greckiego Szczypta soli Składniki na masę: 2 galaretki truskawkowe 330 g śmietanki 30% Mix mrożonych owoców Przygotowanie: Masło rozpuszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczki soku z cytrynybiszkoptowe czekoladowe* 4 białka* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 budyń czekoladowy* 1/3 szklanki mielonych migdałów* 1/4 szklanki olejukrem kokosowy* 1 szklanka wiórek kokosowych* 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej* 1 szklanka cukru* 1/2 szklanki mleka zagęszczanego niesłodzonego (może też być zwykłe)* 1/2 szklanki wódki* 250 g masła lub margarynykrem budyniowy(...)mleka* 1 budyń śmietankowy* 3 łyżki cukru kryształu* 250 g masła lub margaryny* 3 łyżki cukru pudrudodatki* likier migdałowy* wiórki kokosowe* cukierki perełki* barwniki spożywcze* biała masa cukrowa przepis tutajSposób wykonaniabiszkopt jasnyOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem
Mix smakuschabu są tradycyjne schabowe, panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym. Składniki: - 4 kotlety schabowe (ok. 600g)- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)- sól morska- świeżo mielony pieprz (grubo)- papryka wędzona w proszku- chilli w płatkach- trochę świeżego koperku- olej kokosowy(...)Wyszło 8 porcji. Posypałam świeżo zmielonym pieprzem (dałam sporo), chilli w płatkach i papryką wędzoną. Oprószyłam z obu stron mąką pszenną, a jej nadmiar usunęłam. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, położyłam kotlety i smażyłam do zrumienienia. Przełożyłam na talerz, a na patelnię położyłam następną porcję. Gdy kolejne zostały obsmażone, włożyłam ponownie wszystkie na patelnię (sos, który był na talerzu, też
mojewypiekiinietylkopierniczki mogą być fit i w dodatku paleo? Pewnie, że mogą! Wystarczy tylko odrobina wyobraźni aby stworzyć wegańskie bezglutenowe pierniczki bez ani krzty cukru! Ciasteczka te upiekłem na mące kokosowej w połączeniu z mielonymi migdałami. Zamiast miodu i cukru wykorzystałem daktyle, zaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie(...)możecie również zrobić w wersji raw — wystarczy po wycinaniu kształtów ich nie piec. ;) * SKŁADNIKI na 2 blaszki bezglutenowych pierniczków 300 g daktyli 200 g mielonych migdałów 150 g mąki kokosowej 100 g oleju kokosowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru i mąki, najlepiej zrobić samemu) * PRZYGOTOWANIE Daktyle zalej ciepłą lub gorącą wodą i odstaw na kwadrans do dwóch
Food Squarewarte uwagi. Wszystkie są przygotowywane „na bogato” z dużą ilością warzyw, mięsa/krewetek/mięsnych klopsików/kawałków ryby, czasem z makaronem (sojowym, ryżowym, noodle), czasem na bazie mleka kokosowego. Palce lizać! Zupa Tom Yum z krewetkami i ryż jako dodatek Tajski bulion drobiowy. Genialny w smaku! Zupa z makaronem, rybą i mięsnymi kulkami Wegetarianie oraz osoby dbające(...)być desery ryżowe. Ten najbardziej znany - sticky rice i mango urzekł mnie do tego stopnia, że czasem jadłam go kilka razy dziennie. Niekoniecznie w porze deseru ;) Kleisty ryż, mleko kokosowe i mango. Prosty. Idealnie kremowy. Mdląco słodki, przełamany kwaskowym, soczystym owocem. GE-NIAL-NY! Na uwagę zasługuje również ryż z bananem wędzony w liściach palmowych. Pięknie się prezentuje
Zawsze głodna!Gofry z mąki kokosowej to nie lada wyzwanie. Przyznaję, że poświęciłam niezliczone ilości czasu i składników, ale w końcu metodą prób i błędów udało mi się upiec coś, co w pełni mnie zadowala! ;) Wyrośnięte, puszyste i lekko kruche. Śmiało mogą konkurować z tradycyjnymi, pszennymi goframi. Składniki (4 szt.): 4 żółtka i 4 białka (M) 1/3 szklanki dobrze zmielonej mąki kokosowej(...)łyżki mąki ryżowej 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka kokosowego (domowego lub z kartonu) 1 łyżka ksylitolu (lub inny słodzik) szczypta soli Wszystkie składniki (oprócz białek) dokładnie zmiksuj. W osobnej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie ubite białka dodawaj stopniowo do reszty ciasta, delikatnie mieszając
Powiedz dietom nieWielu z was pytało mnie jak to jest z tym mlekiem kokosowym, zdrowe czy nie, oczywiście, że zdrowe pisałam o jego właściwościach wielokrotnie, ale przecież taka puszka mleka zawiera mnóstwo niepotrzebnych składników a dodatkowo jest puszką (BPA) i co tu zrobić ? więc chciałam wam dzisiaj zaprezentować mleko kokosowe, którego używam, żeby rozwiać wasze dylematy :) w składzie mleko ma wyłączenie kokos(...)być rozsądna 15 zł za cały litr mleczka :) ja swoje znalazłam tutaj na bioindygo.pl. a wracając do przepisu ostatnio bardzo posmakowało mi połączenie gorzkiej czekolady i mleczka kokosowego smak jest niesamowity a do tego do kremu potrzebujemy tylko dwa składniki. Spód według przepisu bakerity z mąką migdałową jeśli takowej nie posiadacie zamieńcie ją na swoją ulubioną, trata
zdrowa vege kuchnia