masłem orzechowym i polewą czekoladową Składniki: Spód: 100g zmielonych, uprzednio namoczonych daktyli (daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut, następnie osączyć i zemleć) 50g wiórków kokosowych 120g mąki jaglanej lub gryczanej lub pszennej 3 czubate łyżki oleju kokosowego 70ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego lub syropu z agawy Masa serowa: 750g gotowego sera(...)sernik (użyłam ser Wieluński) 100ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36% 5 jaj 150g masła orzechowego o zawartości orzechów minimum 90% (użyłam masła BIO o zawartości orzechów 100% patrz FILM ) 2/3 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu Polewa: 50ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36% 50-60g gorzkiej czekolady
Mała CukierenkaSzukałam pomysłu na coś słodkiego bez pieczenia, zobaczyłam herbatniki i stwierdziłam, że najlepsze i najszybsze będą trufle. No i rzeczywiście, wszystko poszło szybko i sprawnie, łącznie
Smakowy RajGęsty, pożywny koktajl na dobre rozpoczęcie dnia. Zielony, nie słodzony i bardzo smaczny. Powiem Wam, że wolę sobie rano zrobić podobny koktajl niż zastanawiać się co
Smaczna PyzaDługo myślałam nad tym jaki tort przygotować na pierwsze urodziny mojego młodszego syna. Ostatecznie wybór padł na tort kokosowy. Pyszny, delikatny (wielokrotnie przeze mnie wypróbowany) biszkopt rzucany, do tego koksowy krem na mleczku kokosowym i serku mascarpone, a całość zwieńczona płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. W efekcie mamy lekki, rozpływający się w ustach tort. Wierzcie mi, trudno poprzestać(...)gluten. Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków lub zwykłego cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Krem kokosowy: 2 puszki mleczka kokosowego (po 400g) 350g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 200g białej czekolady (2 tabliczki) 100g wiórków kokosowych Wykończenie tortu Herbata z łyżeczką aromatu migdałowego (szklanka) 100g
Kolizje SmakówS ocza zupa , jak już kilka razy pisałam, to jedna z moich ulubionych zup. Ma być gęsta, koniecznie a właściwie tylko z domowymi ogórkami kiszonymi żeby
Smaczna PyzaNieprzespane noce, wymioty, gluty, 38,5 i wycieczki do lekarza zamiast zakupów, pusta lodówka i brak produktów na obiad. Taki czas, ciężka pogoda więc i pora
Dzieje kuchennej WiewióryNie raz przechodziłam obok podobnych w sklepie. Zawsze zafoliowane odstręczały składem. Kiedy zobaczyłam te bułeczki na blogu I love bake byłam przekonana, że zauroczą moich domowników
Dzieje kuchennej WiewióryNie ma mnie dzisiaj w domu od rana do nocy. Nie zajmuję się dziećmi, nie gotuję u siebie w kuchni, jestem w Stolicy, uczę się, poznaję
Dzieje kuchennej WiewióryW tym roku odkrywam na nowo gruszki. Kiedyś pochłaniałam je namiętnie, szczególnie te twarde i chrupiące, dzisiaj piekę gruszkowe ciasta, smażę racuchy z tymi słodkimi a
Dzieje kuchennej WiewióryNajbliżej prawdy z poprzedniego posta była Yen z Ven i Aurora. Każda z Was zgadła jeden ze składników :) Dynia i kokos to były one. A teraz
Dzieje kuchennej WiewióryAleż miałam ochotę na łososia!!! Zapraszam dzisiaj na potrawkę warzywną z łososiem a wszystko pachnące kokosem i kolendrą. Przepis powstał w mojej głowie dziś rano. Miałam
Dzieje kuchennej WiewióryNim zajmę się smażeniem ciężkostrawnych pączków, pieczeniem tych pieczonych z marmoladką oraz produkcją sterty kardamonowych bubbles na jutrzejsze tłustoczwartkowe urodziny Syncia mam dla Was pyszny sposób
Dzieje kuchennej WiewióryWspominałam Wam wczoraj o panującym u nas czasie na koktajle. Dzisiaj proponuję bardzo orzeźwiający, prosty w przygotowaniu, bez mleczny koktajl, który zrobiłam specjal for Córcia. Smakował
Dzieje kuchennej WiewióryMały łakomczuch ostatnio rzadko zaglądał do mojej kuchni. Oczywiście łasuje często ale rzadziej pomaga. W ten weekend wpadła do mnie ze stwierdzeniem "mamusiu musisz mnie nauczyć
Dzieje kuchennej Wiewiórydobrze stężeć (ale to możecie zrobić dzień wcześniej:) Przepis znalazłam na blogu Przepisy Aleksandry i wiedziałam, że będzie fantastyczny:) Zmodyfikowałam go oczywiście nieco, ale ogólny efekt jest świetny. Delikatnie kokosowa masa sernikowa w połączeniu z malinowym wypełnieniem i czekoladowym puszystym biszkoptem to trio doskonałe! Wspaniale smakuje i pięknie się prezentuje, zatem koniecznie zróbcie ten tort!:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT(...)cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej6 łyżek kakao3 jaja2 łyżki olejuSKŁADNIKI NA MALINOWĄ GALARETKĘ:550 g malin4 łyżki cukru1 łyżeczka soku z cytryny200 ml wody2 opakowania galaretki o smaku malinowymSKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ MASĘ SERNIKOWĄ:500 g mascarpone1 puszka mleczka kokosowego (koniecznie trzymanego wcześniej przez 24 h w lodówce)200 g kremowego serka (użyłam "Delfico")300 g śmietany kremówki
Słodko-Słony Świat IlonyJak zapewne pamiętacie kilka dni temu miałam za ” zadanie bojowe ” przygotować tort urodzinowy dla mojego kolegi.Tomek zaskoczył mnie tym zadaniem o 6 rano , ale
Ostra na SłodkoRafaello na krakersach...Warstwy lekko słonych krakersów.A pomiędzy nimi kokosowy krem budyniowo-maślany.Wierzch oprószony wiórkami kokosowymi.Pyszne ciasto nie wymagające pieczenia.Zapraszam!Składniki:Krem kokosowy:2 żółtka;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);3/4 szklanki białego cukru;2 płaskie łyżki mąki pszennej;2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;500 ml mleka;250 g miekkiego masła;150 g wiórków kokosowych.Dodatkowo:2 paczki karkersów(...)utrzeć mikserem na puszystą masę. Do utartego masła, stale miksując, dodawać powoli wystudzony budyń. Miksować, aż do połączenia się masła z budyniem.Na koniec do kremu dodać wiórki kokosowe (150 g) i wymieszać.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie na jej dnie ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć 1/3 masy kokosowej, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy kokosowej, warstwę krakersów
Gospodyni MiejskaWyjątkowe, smaczne i zdrowa, z dużą zawartością łatwo przyswajalnej witaminy C. Konfitury mają głęboki, czerwono-brązowy kolor i zwartą konsystencję, nie trzeba stosować żadnych środków żelujących
SzczyptaSmaQSzybki sposób na niby to ,,tajską ,, potrawkę. Ostatnio eksperymentuję z aromatyzowaniem potraw herbatami smakowymi. Okazuje się, że fantastycznie sprawdzają się jako przyprawa. Z reguły wszystkie składniki
Buniabaje w kuchniJako ze jestesmy przy tlustym czwartku....Oto przepis na rewelacyjne pączki, któresa mieciutkie i nie chłonątłuszczu jak gąbka...Podajęskładniki na około 40 sztuk: 1 kg mąki
Z Kuchni Do KuchniUważam , że lato to najlepsza pora na racuszki z owocami. Można je podawać jako podstawowy posiłek lub deser- jak kto lubi. Podaję składniki na małą porcję
Buniabaje w kuchniNie piekłam ładnych kilka dni bo było tak gorąco, że na samą myśl o włączaniu piekarnika robiło mi się słabo. Ale nie ma przebacz i gdy
Smaczna PyzaJarmuż - już pisałam o nim kilka dni temu więc nie będę się powtarzać. Chyba właśnie duszony smakuje mi najbardziej.Tego dania jakie zaraz Wam pokażę przygotowałam niedużo
Smaczna Pyzaceliakią, a z pewnością zadowoli również zagorzałych wegan. Przepis na tartę nie zawiera Jajek, mleka krowiego, proszku do pieczenia ani produktów glutenowych . Spód to kombinacja mąki gryczanej oraz kokosowej, doprawiony solidną porcją cynamonu. Słodką nutę tworzy ciemny cukier trzcinowy oraz masło daktylowe. Masa iście budyniowa, gładka, aksamitna i bardzo kokosowa. Bazą kremu jest mleko kokosowe, które nie dosyć(...)specyficznym wyrazem wsparcia dla Biało-czerwonych podczas jutrzejszego meczu o półfinał ME. Zatem życzę miłego eksperymentowania. Składniki : Na spód : 1 szklanka mąki gryczanej 0,5 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklaanki oleju kokosowego 3 stołowe łyżki ciemnobrązowego cukru trzcinowego u mnie Muscovado 3 łyżeczki przecieru z suszonych daktyli lub opcjonalnie dowolnego miodu 1,5 łyżeczki cynamonu
vaniliowoczekoladowatortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. nasączenie: 100 ml przegotowanej i ostudzonej wody 100 ml likieru Amaretto lub kokosowego (ja użyłam 200 ml zaparzonej i ostudzonej herbaty, 3 łyżki likieru kawowego, 1 łyżeczka soku z cytryny) wykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem kokosowy: 200 g wiórków kokosowych(...)serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto lub kokosowego (ja użyłam kawowego) dodatkowo: kuleczki kokosowe do dekoracji wykonanie: 100 g wiórek kokosowych blendujemy przez ok. 3 min. aż wiórka staną się „mokre”. W garnku mieszamy serek mascarpone, likier oraz rozdrobnione wiórka. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania
Domowy Smak Jedzenia