grubych oczkach. Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Jabłka układamy na cieście a na nie równomiernie wylewamy masę budyniową. Wyrównujemy całość i oprószamy wiórkami kokosowymi. Drugą część ciasta delikatnie przekładamy na krem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 C. Jabłecznik pieczemy przez 30 minut, po czym wyjmujemy i studzimy.Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru pudru
Zainspirowana w kuchniporadzę, że pyszne...?;) Składniki: 4 banany 1 szklanka mąki ryżowej (ewentualnie pszennej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka cukier waniliowy 4 łyżki wiórek kokosowych ok. 1/2 szklanki wody 20 dag twarożku półtłustego 3 łyżki jogurtu naturalnego olej do smażenia Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, 1 łyżkę cukru waniliowego(...)wiórki kokosowe i taką ilość wody, by powstało gęste ciasto naleśnikowe. Odstawić je na 5 minut.Banany obrać, przekroić wzdłuż, obtoczyć w cieście. Smażyć na gorącym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z twarożkiem wymieszanym z jogurtem i pozostałym cukrem waniliowym z ewentualnym dodatkiem startej czekolady
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazamrażarce miejsce na kolejne zapasy.składniki:400 ml mleka kokosowego350 g mrożonych truskawek2 płaskie łyżki żelatyny do smaku cukier1 galaretka truskawkowaGalaretkę przygotować według przepisu i odstawić. Połowę mleczka kokosowego podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, przestudzić. Truskawki, moje były na pół rozmrożone, zmiksować. Zmiksowane truskawki dodać do wystudzonego mleczka z żelatyną, dodać pozostałe mleczko i dokładnie wymieszać. Dosłodzić
Monia miesza i gotujemisce mieszamy mąkę pszenną, mleko, jajka, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Pokrojonego w grubą kostkę kurczaka maczamy w przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki lub cedzaka wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy na małym ogniu
Fabryka pomysłówCzy wiecie ile dobra drzemie w tych malych czerwonych ziarenkach?SOCZEWICA jest jednym z najbogatszych zrodel bialka roslinnego.Zawiera takze witaminy z grupy B,PP i beta-karoten.Obecne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smak niesamowity i powalający. Można jeść na zimno albo na gorąco (my polecamy wersję na zimno, nawet w taką pogodę jak teraz). Do przygotowania deseru potrzebujemy: banany, mleko kokosowe, cukier i ziarna … Czytaj dalej
slodkokwasnaplzapraszam tutaj oraz tutaj, a tymczasem zapraszam po przepis. Aha, żeby nie było, że nie ostrzegałem - pudding niesamowicie uzależnia! :)Składniki (na 4 porcje):1 puszka mleka kokosowego (400 ml)150 ml wody lub dowolnego mleka roślinnego4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)2 łyżeczki miodu lub syropu z agawydowolne owoce do przybrania (np. melon, borówki, porzeczki, jeżyny, maliny
Food SquareGotowana w niezłej mieszance: mleko kokosowe, pasta krewetkowa, sos rybny, miód i różne przyprawy. Może być podana jako deser, jedno z dań lub jako dodatek. U nas była dodatkiem do kaczych nóg upieczonych z imbirem. Ostra, słodka, słona, pyszna. Sam … Czytaj dalej
slodkokwasnapllata - zachowaj paragon, najlepiej wcześniej go skopiuj). Jeśli chcesz być na bieżąco, dołącz do nas na facebook'u tutaj. Na pierwszy ogień poszedł chleb bezglutenowy z mąka kokosową, mąką gryczaną, olejem kokosowym i paroma innymi zdrowymi składnikami. Olej kokosowy mam świeżo tłoczony na zimno (tutaj można nabyć) a z pozostałości po tłoczeniu zamawiam od razu własną mąkę(...)kokosową (tutaj można zamówić). Pamiętajcie, że każdy inny tłuszcz niż olej kokosowy po podgrzaniu jest po prostu szkodliwy, a sklepowe oleje rafinowane stojące na półce omijajcie szerokim łukiem... Mikser sobie poradził z wyrobieniem i wymieszaniem ciasta. ********************************* Post pisałam rok temu, zapomniałam go jednak... opublikować. Dziś NIE polecam miksera z Lidla. Jak jest dziś? Niestety jedna
IzaGotujewielu kojarzy się ze smakami dzieciństwa. W czasach PRL – u prawie każda gospodyni potrafiła wyczarować z nich „cuda”. Czasy się zmieniły, a andruty nadal kuszą… Andruty biszkoptowo kokosowe. Składniki: - 5 kwadratowych andrutów (suchych wafli ) - 1 szklanka cukru * - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - ½ szklanki mleka 3,2% * - 250 g wiórków kokosowych - 250 g miękkiego masła - 3/4 szklanki mleka(...)proszku * - powidła węgierkowe (1 słoik 290 g) - 24 podłużne biszkopty * szklanka u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Zagotowujemy mleko kokosowe i zwykłe z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszając gotujemy do chwili, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę mleczno kokosową. Do masy wsypujemy następnie ¾ szklanki mleka w proszku i mieszamy
mojewypiekiinietylkoRiri Aqua zajmuje się produkcją, sprzedażą, a także dystrybucją naturalnych wód kokosowych. Do powstania obecnie dostępnego produktu potrzeba było wiele zaangażowania oraz wiele przeprowadzonych badań i testów, aby uzyskać odpowiedni smak i najwyższą jakość. Woda kokosowa Riri dostępna jest w 250 ml szklanych buteleczkach . Niezwykle estetycznych i poręcznych. A do butelki woda trafia prosto z ekologicznych plantacji orzechów kokosowych(...)Azji Południowo-Wschodniej. Orzechy są młode, zielone, mające ok. 5 miesięcy , wtedy to osiągają optymalne właściwości odżywcze. Woda kokosowa Riri nie zawiera konserwantów, koncentratów, ani innych sztucznych dodatków. Nie posiada tłuszczu, ani dodatku cukru , a węglowodany stanowią 6,5 g na 100 ml. Ma około 4 0% mniej kalorii niż zwykłe napoje sportowe. WŁAŚCIWOŚCI WODY KOKOSOWEJ Elektrolity
Zdrowie na języku :PPuszysty biszkopt, mocno nasączony ponczem z likierem kokosowym Canari , delikatny kokosowy krem i pianka z białej czekolady o wyrazistym smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru Masa kokosowa(...)litra śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 5 łyżek likieru kokosowego Canari 1/2 szklanki wiórek kokosowych białych 4 łyżki cukru pudru Poncz: 150 ml przegotowanej wody 150 ml likieru kokosowego Canari Masa z białej czekolady: 330 ml śmietany kremówki 1 tabliczka białej czekolady wiórki kokosowe do posypania Sposób wykonania: CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
Wanilia i Kardamonktóre posiadają naprawdę cenne, prozdrowotne właściwości. Myślę, że warto się z nimi zaprzyjaźnić, znaleźć dla nich odpowiednie miejsce w kuchni, bo pomogą nam zachować zdrowie przez dłuuugi czas. OLEJ KOKOSOWY - WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE: Olej kokosowy tłoczy się z twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Jest on bogaty zarówno w tłuszcze nasycone, jak i nienasycone. Wśród tych pierwszych dominują laurynowy(...)magnezu, żelaza, cynku i sodu. Zawiera także sporo przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Co to dla nas oznacza? Znacznie spowalniane są procesy starzenia komórek. Ponadto spożywanie oleju kokosowego wpływa na poprawienie odporności organizmu, zmniejszenie ryzyka cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego (między innymi poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu). Olej kokosowy pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia, przyspiesza także przemianę
Katsuumijestem wielką zwolenniczką "Raffaellek":) Sernik okazał się pyszny, kremowy i wilgotny (nie lubię zbyt wypieczonych serników). Jednym bardzo smakował spód sernika, innym ser, a jeszcze inni zachwycali się pianką kokosową. Warto wypróbować ten przepis, polecam. Składniki na formę o wymiarach 25x35 cm: Spód: 300 g wafelków z nadzieniem kokosowym lub śmietankowych; 7 łyżek zmielonych migdałów; 45 g masła; 9 łyżek(...)wiórków kokosowych; Wafelki pokruszyć, wymieszać z migdałami i roztopionym masłem, wyłożyć na dno formy (wyłożonej u mnie papierem do pieczenia), mocno uklepać. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe i wstawić do lodówki. Masa serowa: 750 g twarogu tłustego lub półtłustego; 750 g mascarpone; 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 czubate szklanki cukru; 2 cukry waniliowe; 7 dużych jajek; 3 żółtka (białka
In my kitchentrzcinowego 130 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki mielonego kardamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 4 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż masa będzie błyszcząca. Stopniowo dodawać po jednym żółtka, cały czas(...)przez ok. 40 minut - do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy. * Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem kokosowy ** 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) 350 g mocno schłodzonej śmietany śmietany 30% 500 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych. Mleko kokosowe zamknięte w puszce schłodzić przez
Pełny talerz