Domowe mleczko kokosowe. 100 g wiórek kokosowych 2 szkl wrzątku Wiórki zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy na ok 2-3 godziny. Po tym czasie blendujemy je robiąc przerwy ( aby nie przegrzać blendera). Wyciskamy wiórki przez gazę lub na sitku. Wytłoczyny znów zalewamy szklanką wrzątku i znów blendujemy. Wyciskamy i cieszymy się smakiem doskonałego mleczka kokosowego. Polecam
Malinowe Pocałunkijest boskie. Robiłam to z tego co akurat miałam w domu ;) i liczę, że niczego nie pominęłam. Składniki na masę: 400 ml śmietany kremówki 30% 600 ml mleczka kokosowego pół laski wanilii lub cukier waniliowy 5 łyżeczek żelatyny Mus ananasowy: 1 galaretka ananasowa 1 łyżka żelatyny puszka ananasów Składniki na spód: 3 duże(...)musu ananasowego.Głęboki talerz lub mniejszą tortownicę wykładamy folią spożywczą i wlewamy mus, po czym wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Do garnka wlewamy śmietankę 30% i mleko kokosowe, dodajemy wyskrobane ziarenka z laski wanilii i pustą laskę lub cukier waniliowy i podgrzewamy, słodzimy do smaku można to zagotować, nie ma problemu;) 5 łyżeczek żelatyny zalewamy odrobiną zimnej wody
Malinowe PocałunkiKokosowa nutella. Czyż nie brzmi kusząco? Dla fanów kokosa jak znalazł. Sprawdza się na chrupkich tostach. Obstawiam, że na waflach, cz też ciastkach znajdzie zastosowanie. Moje dzieciaki wyjadały ją po prostu łyżeczką. Po wyjęciu z lodówki można nią normalnie smarować pieczywo. Składniki: 100 g wiórek kokosowych 1 szkl mleka 1 szkl mleka w proszku kilka kropel zapach waniliowego cukier(...)smaku ok 75 g masła lub margaryny Wiórki kokosowe wsypujemy do blendera i miksujemy je do uzyskania przynajmniej konsystencji mokrego piasku. Należy robić często przerwy, aby nie spalić blendera. Do tego wlewamy szklankę gorącego mleka i nadal miksujemy przez kilka min. Przelewamy wszystko do garnka, doprowadzamy do wrzenia i mieszając cały czas gotujemy ok 2 min. Słodzimy do smaku, dodajemy
Malinowe PocałunkiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kokosowe pralinki to nic innego jak znane batoniki bounty ze sklepowych półek. Są miękkie w środku i mega kokosowe. Dodatkowo oblane są mleczną czekoladą. Robi się je bardzo szybko. Polecam, smakują dużo lepiej niż ze sklepu. Post Kokosowe pralinki bounty pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeBabeczki - muffinki kokosowe sprawdzają się w roli przekąski do gorącej herbaty, w ponury jesienny dzień.Warto zabrać jedną do pracy lub dać dziecku do szkoły. Moja córa zabrała więcej, po to, by częstować koleżanki :)Babeczki możecie zrobić z owocami lub bez. Ja mam mrożone jagody i już zaczynam z nich korzystać. Warto było zrobić zapasy.Składniki:( na 12 sztuk(...)masła* 3/4 szklanki cukru pudru* 1,5 szklanki mąki* 1 szklanka wiórek kokosowych* 2 jajka* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia* 100 ml mleka lub jak u mnie - napoju owsianego Alpro* 1/2 szklanki mrożonych jagód lub innych owoców Wykonanie:Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Do masy maślanej dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania.Składniki suche: mąkę
kolorowotorcikoworoku. Niestety, zawsze jak kociołek startuje, u mnie jakieś życiowe zawirowania i masa do zrobienia.Obiecują jednak, że malinowych przepisów będzie więcej !Składniki:* 1 szklanka napoju kokosowego Alpro ( lub zamiennie chudego mleka + 2 łyżki mleka kokosowego )* 1/3 szklanki płatków owsianych górskich* 1 łyżeczka miodu* 2 łyżki wiórek kokosowych* malinyWykonanie:Napój migdałowy zagotować, na wrzący wsypać płatki owsiane i gotować
kolorowotorcikowopiórka 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku 1 litr wywaru warzywnego (lub mięsnego) 1 szklanka mleka 3,2% 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36% 60-70g uprażonych wcześniej wiórek kokosowych sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 3 wyfiletowane pomarańcze 1 łyżeczka skórki z pomarańczy tłuszcz do smażenia pulpecików przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, curry (u mnie: przyprawa kofta curry), łyżeczka(...)piórka cebuli. Przesmażone dodajemy do garnka z pulpecikami. Pulpeciki, obsmażony por i cebulę zalewamy wywarem warzywnym, mlekiem i śmietanką. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz uprażone wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość gotujemy na najmniejszym ogniu. Na garnek umieszczamy przykrywkę tak, aby nie zakrywała go całkowicie. Zupę gotujemy od 25 do 30min, często mieszając, aby nic nie przywarło
Symfonia SmakówTort ten to połączenie czekoladowego ciasta z pieczonym sernikiem z dodatkiem dyni hokkaido. Wszystko to przełożone kokosowy krem z dodatkiem białej czekolady, który łączy ze sobą wszystkie smaki. Bardzo smaczny, wilgotny i nie za ciężki. CIASTO CZEKOLADOWE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki kakao 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)wody gazowanej SERNIK DYNIOWY: 750 g twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 1 budyń waniliowy 4 jajka 300 g surowej dyni hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego KREM KOKOSOWY: 250 g twarogu zmielonego 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 200 g czekolady białej 1/3 szklanki cukru 2 szklanki śmietanki kremowej 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej
https:KKuchniaMniamKruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką Wariacja na temat znanego pewnie większości kruchego ciasta z budyniową pianką i malinami . Naszło mnie, by wrócić do tego przepisu, ale w lekko zmienionej formie. Jako że sezon na truskawki trwa, koniecznie musiało być to ciasto z truskawkami. Dwa, bardzo spodobał mi się pomysł na kokosową kruszonkę, którą zobaczyłam w filmiku(...)Allegro kuchnia , a że w szafce akurat mąkę kokosową miałam - poszła w ruch! Trzy - olej rzepakowy z pierwotnej wersji ciasta zastąpiłam kokosowym. I voila! Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką gotowe! Mówią, że dobre ;) Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką - przepis: Składniki: (na formę 28x23 cm) Spód: 2 szklanki mąki krupczatki 4 żółtka (jajka
Moje Qulinariatygodnie pod rząd z sernikiem w roli głównej, tego u nas jeszcze nie było! pierwszy dyniowy zaskoczył wszystkich, ten z założenia miał smakować domownikom. Lekki, puszysty, nie natrętnie kokosowy, niezbyt trudny w przygotowaniu. Sernikowy ideał. Polecam!Sernik kokosowy na ciasteczkowym spodzie300 g ciastek kokosowych
Dzieje kuchennej Wiewiórykąpieli wodnej z masłem. Po zdjęciu z palnika dać likier . Dać do ciasteczek. Dodać łyżeczkę kremówki z zagnieść. Brać śliwkę i obtaczać w czekoladowej mieszance. Następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić.Smacznego
Moje pyszne gotowanieJestem zwolennikiem łączenia owoców morza z mięsem. Dlatego też zrobiłam zupę tajską z kurczakiem i krewetkami oraz mleczkiem kokosowym. Doprawiłam imbirem, curry i wyszła ostra i pożywna zupa, która pięknie prezentuje się na talerzu dzięki salatom :)Skład:2 piersi z kurczakaokoło 10 krewetek ( u mnie mrożone)250 g mix sałaty (albo pekińska sałata)200 g włoszczyzny pokrojonej w słupkipół(...)curry, kurkumą, sosem sojowym, sosem rybnym, płatkami chili, tartym imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki, pieprzem cytrynowym. Pod sam koniec wrzucamy do zupy sałatę i zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleczko kokosowe. Dekorujemy kolendrą oraz szczypiorkiem. Podajemy z makaronem ryżowym albo chińskim.zupa tajska
Bon Appetit Małgorzatyokoło 1,5 litra).Dodajemy różyczki kalafiora i marchew (wcześniej obraną i pokrojoną w plastry). Gotujemy aż do miękkości. Następnie zupę miksujemy w blenderze i dodajemy mleczko kokosowe i nadal podgrzewamy na ogniu. Doprawiamy gałką, solą, pieprzem, curry oraz tartym imbirem. Dekorujemy ziołami. Proste? :) krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym
Bon Appetit Małgorzatyilość żelaza i witaminy C! :)Składniki: 1,5 litra bulionu z włoszczyzny 500 g szpinaku (u mnie mrożony rozdrobniony) 2 ząbki czosnku pół szklanki mleczka kokosowego garść prażonych płatków migdałowych sól, pieprzDo gotującego się bulionu wrzucamy szpinak, gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem(...)koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez krótka chwilę. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż zmienią się na złoty kolor. Podajemy z zupą. Rada: jeśli uznacie, że zupa ma zbyt mdły smak, można dodać do niej tarty chrzan. Zupa świetnie smakuje też ze smażonym kurczakiem oraz gotowanym jajkiem albo makaronem.szpinakowa z mleczkiem kokosowym
Bon Appetit Małgorzatyczas magiczny, może bardziej jako świecki zwyczaj, aniżeli tradycja religijna, ale jednak to wyjątkowe chwile. I niekoniecznie muszą się wiązać z takim, a nie innym wariactwem.ZUPA MIGDAŁOWA NA MLEKU KOKOSOWYM./własny;/200g migdałów w całości1 puszka (400 ml) mleka kokosowego500 ml mleka 1,5%4-5 ziaren kolendry skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczysok z 1/2 cytrynyłyżeczka(...)podania:ugotowany ryżsuszona żurawinaskórka otarta z pomarańczypłatki migdałów Migdały wrzucam do miseczki i zalewam wrzątkiem. Po kilku minutachprzelewam zimną wodą i obieram ze skórek.Do rondla wlewam mleko kokosowe i zwykłe. Wrzucam też migdał, ziarna kolendry.Doprowadzam do wrzenia i pilnując, aby nie wykipiało, gotuję około 5-6 minut,dodając w trakcie skórkę z cytrusów oraz sok. Miksuję następnie całość.Podaję
W kuchni Karmel-itki