Ciasto: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% 2 łyżki kakao Pół szklanki cukru Krem kokosowy: 200-250g wiórek kokosowych 500ml kremówki 2 łyżki masła lub margaryny Pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: Polewa czekoladowa (u mnie deserowa) Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę(...)koniec pieczenia go zdejmuję (ok. 5 ostatnich minut) i wstawiam na jeszcze chwilę. Piec w temperaturze 200 stopni. Ostudzić ciasto. Krem: Do garnka wlać kremówkę, zagotować, wsypać wiórki kokosowe. Mieszać do czasu, gdy nie wchłoną śmietany. Ostudzić. Następnie margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodać do masy kokosowej. Na ostudzony spód tarty wyłożyć krem kokosowy. Wstawić na 30 minut
Fabryka pomysłówsłodkie, więc już jedna spokojnie uzupełni nasz niedobór cukru na długi czas. To, że smakują wyśmienicie, nie muszę Wam mówić, bo sami zapewne myślicie podobnie. Domowe kokosowe pralinki były na tzw. liście do zrobienia już bardzo długo, aż wreszcie się za nie wzięłam, gdyż wszystkie składniki posiadałam w domu. Musiałam je w końcu spróbować! Szkoda tylko(...)sobą, gdybym co nieco nie zmieniła. Nie miałam rumu, więc dodałam aromat migdałowy, w środku natomiast zamieściłam małą niespodziankę w postaci migdałów, a kuleczkę dodatkowo obtoczyłam w wiórkach kokosowych. Składniki na ok. 20-25 sztuk: 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka zmielonych herbatników (niecałe opakowanie 100g) 8 łyżek miękkiego masła 2/3 szklanki cukru
Fabryka pomysłówPyszna mieszanka owoców i mleczka kokosowego. Koktajl jest dosyć gęsty, jeżeli wolimy rzadszy można dodać więcej mleczka kokosowego lub po prostu wody.składniki1 mango1 bananok 200 ml mleczka kokosowego1/2 łyżeczki wody pomarańczowej (opcjonalnie)przygotowanieowoce obrać, zmiksować z mleczkiem kokosowym i wodą pomarańczową. Smacznego
Stare Garybardzo smaczne danie z udzialem lososia.Jesli lubicie tajskie klimaty to danie jest dla Was idealne.To kuchnia pelna ryb i owocow morza.Podstawa sosu zamiast tradycyjnej smietany kremowki jest tu mleko kokosowe-zdrowe,tluste,a nie podnoszace poziomu cholesterolu.Ryba w tym wydaniu smakuje wysmienicie.Smak czerwonej pasty curry z mlekiem kokosowym to cudowna harmonia smakow.W orginale aromatu calemu daniu nadaja listki limonki-kaffir(...)potrawie tylko urody i charakteru.Skladniki:400 g lososia ( swiezy lub mrozony-wczesniej rozmrozic)400 ml mleka kokosowego2 lyzki czerwonej curry pastysol,cukiertymianek cytrynowy,ewentualnie skorka z limonkijagody gojiWykonanie:Mleko kokosowe wlac do garnuszka dodac paste curry i zagotowac.Zmniejszyc moc palnika i odparowac sos do uzyskania kremowej konsystencji.Do sosu dolozyc filety fososia.Dusic je w zaleznosci jak duze kawalki dolozylismy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowanego dorsza zje nawet najwiekszy niejadek.Na zimno bedzie zas swietnym dodatkiem do kanapek,czy Fischburgera.Skladniki:4-6 porcji dorszasok z 1/2 cytrynysol 1 jajko4 lyzki bulki tartej4 lyzki wiorkow kokosowych+ 2 lyzki maslo ghee lub olej do smazeniaWykonanie:dorsza rozmrozic,osuszyc recznikiem papierowym,skropic sokiem z cytryny,posolic i odstawic.bulke tarta wymieszac z wiorkami kokosowymiroztrzepac jajko w glebokim talerzu.Obtaczac kazda(...)porcje dorsza w jajku,nastepnie w kokosowej panierce ( dokladnie docisnac) i smazyc na masle ghee po 2-3 minuty z kazdej strony.Usmazone ukladac na papierowym reczniku,by pozbyc sie nadmiaru tluszczu.dodatkowe 2 lyzki wiorkow podsmazyc na suchej patelni do delikatnego zrumienienia.Posypac surowke lub salatke z ktora bedziemy podawac rybe.Dzieki temu cale danie nabierze milego,kokosowego i smaku i zapachu.Podawac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wegeterianskich.Tym razem naprawde light,bo w towarzystwie mleka kokosowego.Jesli drazni Cie intensywny smak i aromat pora (siarka !) musisz wiedziec ,ze po obrobce termicznej bardzo onlagodnieje.Natomiast w towarzystwie mleka kokosowego por zamienia sie w prawdziwy w delikates.Co prawda prezentowalam juz duszonego pora w smietanie ( link na gorze postu),jednak zamiana smietany na mleko kokosowe calkowicie odmienila nie tylko smak pora(...)pokroic w 2 cm krazki, a imbir w drobna kostke .Rozgrzac maslo na patelni,dolozyc imbir i pokrojonego pora. Przesmazyc kilka minut do momentu ,az por straci objetoscwlac mleko kokosowe,dodac paste curry i pogotowac kilka chwil.Jak lekko mleko zgestnieje zdjac patelnie z ognia. Dodac soli, pieprzu,posiekana zielona pietruszke i podawac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mdly i bez smaku.W rankingu zup kremow plasowal sie na pewno na szarym koncu.Po dzisiejszym eksperymencie nadal nie jest moim ulubionym kremem,ale naprawde zyskal na smaku.Dodalam mleko kokosowe i zielona paste curry,ktorej glownym skladnikiem jest trawa cytrynowa.Idealne zestawienie smakow na lato.Skladniki :500 g brokula1 cebula1 zabek czosnku0,5 l bulionu warzywnego250 ml mleka kokosowego plaska lyzeczka zielonej(...)umyc,odzielic rozyczki od glaba i umiescic w garnkudolac bulion warzywny i gotowac okolo 5-7 minut.Brokul powinien byc miekki,ale nie rozgotowanyzblendowac calosc na gladki kremdodac mleko kokosowe,zielone curry.Doprawic ewentualnie solapodawac z kleksem mleka kokosowego .Posypalam dodatkowo szczypiorkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdobić jak zostają nam białka po przygotowaniu np. kruchego ciasta? Proponuję przygotować super szybkie makaroniki kokosowe, które znikają równie szybko jak się je przygotowuje…:) Nie można ich nie polubić. Miałam nawet zamiar część z nich polać odrobiną rozpuszczonej, gorzkiej czekolady ale… nie zdążyłam bo wszystkie zniknęły… Makaroniki kokosowe – składniki:-2-3 białka-240 g wiórków kokosowych(...)wkładam do lodówki na około dwie godziny. Wyjmuję i łyżką wykładam masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę na złoty kolor w tem. ok 160 stopni.Smacznego Post Makaroniki kokosowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plWiosna czas kolorowym smacznych surówek. Czas świeżutkich warzyw więc do bólu trzeba to wykorzystać. Ostatnio na półce zobaczyłam mleczko kokosowe i przyszła mi myśl ....a może by tak....... i tak powstało jak dla mnie niecodzienne połączenia kapust oraz mleczka kokosowego. Nie zawiodłam się na inwencji smakowej :)) Szybka i prosta w wykonaniu a też o to chodzi. SKŁADNIKI: przepis autorski(...)dużą marchew sok z połowy limonkiok 1 cm startego świeżego imbiru 2 łyżeczki cukru sól ok pół łyżeczki garść słonecznika ok 70 ml mleczka kokosowego SPOSÓB WYKONANIA:- kapusty przekrawam i szatkuję na drobno, marchew myję obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach- gdy kapusty mam już poszatkowane posypuje je solą
Basia w kuchniwaniliowegoSzczypta soliPrzygotowanie:Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, aromat i miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy i delikatnie mieszamy z pianą. Na rozgrzaną patelnie dodajemy olej kokosowy. Przelewamy masę i smażymy kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi owocami, bo w omlecie zrezygnowaliśmy z cukru. Omlet kokosowy z owocami
Czarnawisienkakażdym składnikiem i doskonale smakuje zarówno z nutką słodyczy, jak i w ostrzejszym wydaniu. Dziś przepis o lekko wschodnim zabarwieniu, czyli z mlekiem kokosowym. Przepis znalazłam na Filozofii smaku. Kurczak w mleku kokosowym Składniki ( 2-3 porcje): 1 cebula pokrojona w kostkę 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 posiekana papryczka chili 1 zielona(...)czerwona papryka pokrojona w kostkę 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów 400 g 200 g mleka kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól świeżo zmielony pieprzolej do smażenia Wykonanie:Mięso kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy, następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego czosnek, chili i cebulę i smażymy dalej prze 5 minut. Po tym czasie
Kulinarne przygody Gatityzalewajka, jak i te z bardziej odległych zakątków Świata. Była już na blogu pekińska zupa pikantno-kwaśna i zupa z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, dziś kolej na zupę tajską. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, jest gotowa w dosłownie 20 minut. Delikatna, przesiąknięta rożnymi wschodnimi aromatami. Jeśli wolicie bardziej zdecydowany smak trzeba dodać do niej(...)więcej chili. Zdecydowanie polecam zamiast sztucznych zup chińskich w proszku. Inspiracja Filozofia smaku Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Składniki:800 ml bulionu warzywnego400 ml mleka kokosowego1 szalotka3 ząbki czosnku1 papryczka chili3 cm kawałek imbiru1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej1 łyżeczka kminu rzymskiego1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnegosok
Kulinarne przygody GatitySłodko kwaśna masa serowa ze śliwek węgierek, złagodzona bitą śmietaną z dodatkiem wiórek kokosowych. Masa śliwkowa 20 sztuk śliwek 250 g sera białego 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku(...)dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać cały czas mieszając dodawać żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić masę śmietanową do lodówki. masa śliwkowa Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Śliwki umyć wyjść pestki rozdrobnić blenderem
RAROSSAtych klimatach, z tym, że jak zwykle upraszczamy sprawę i serwujemy Wam przepis ekspresowy i prawie wcale nie wymagający wysiłku. Tym razem cos dla fanów bananów i wiórek kokosowych, ponieważ to one dominują w tonacji smaku ekspresowych pączków. Porównując czas przygotowania z efektem – jest ogień! Z podanej porcji wychodzi ok. 14 małych pączków. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII(...)banany nam nie sczernieją) i mieszamy. Dorzucamy całość do miski z jajkami i cukrem. Podlewamy łyżką alkoholu (wtedy pączki nie opiją się tłuszczem). Mieszamy całość trzepaczką. 3. MĄKA + WIÓRKI KOKOSOWE +PROSZEK DO PIECZENIA + SÓL (1 min): do mokrych składników dorzucamy teraz suche, czyli: 1 i 1/5 szklanki mąki (najlepiej przesianej przez sitko), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki wiórek
Nerds Kitchenwreszcie z dumą zaprezentować. Z dumą, bo kiedyś drożdżowe wypieki nie bardzo mnie lubiły, a teraz nie sprawiają mi już najmniejszego problemu :))) Drożdżowe ślimaczki na kefirze z budyniem kokosowym (z przepisu wychodzi 12 sporych bułeczek) Do ciasta drożdżowego potrzebujemy: 4 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam zwykłej, najzwyklejszej, typ 500) 1/2 szklanki cukru + 4 płaskie łyżeczki 3/4 szklanki kefiru(...)świeżych drożdży dużą szczyptę soli Do budyniu: 3 i 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 1 szklankę wiórków kokosowych Drożdże wkruszamy do miseczki i zasypujemy 4 łyżeczkami cukru. Czekamy aż się rozpuszczą i delikatnie spienią. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy masło (może być delikatnie ciepłe
Ratunku obiad