postanowiłam zaprosić do kuchni Małego Łakomczucha. Córcia bo o niej tu mowa z chęcią zakasała rękawy pasiastej bluzeczki i zabrała się za wałkowanie i wycinanie ciasteczek. Te kruche i kokosowe maluszki upiekły się na złoto i zniknęły w naszych brzuchach w mgnieniu oka. Najlepsze były jeszcze ciepłe z mrożoną
Dzieje kuchennej Wiewióryprzychodzi dzień zupowy zawsze nawija mi się pod rękę i powstaje krem... dzisiaj z hinduską nutką curry i kokosu. Pyszny, aksamitny, pachnący i rozgrzewający! Zupa curry z Dyni na kokosową nutą1 mała cebula, posiekana1 mały ząbek czosnku, posiekany400 g miąższu dyni, u mnie Hokkaido1 łyżeczka przyprawy
Dzieje kuchennej WiewióryKasza manna z mleczkiem kokosowym* i sosem wiśniowym*z częścią gotowana, część na górze I jak tam po świętach?I w tym roku nie mogło zabraknąć u mnie drugiego dnia świąt domowego chleba z żurawiną (i słonecznikiem). Taka mała tradycja się już z tego robi, nie muszę wspominać, że po śniadaniu już go nie było
More food, love and dreamsmamy je robiły. Ja czasami wracam do starych przepisów. Lubię je za swój minimalizm i podstawowe składniki. Lubię zjeść takie nie przekombinowane słodkości i właśnie te kostki kokosowe do takich należą.Składniki:Ciasto 450 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa200 g cukru80 g margaryny2 jajka 3 łyżki płynnego miodu3/4 szkl mleka3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty klik2 kopiaste
Ala piecze i gotujeprzepadam za wiórkami kokosowymi, ale to ciasto robiłam już kilka razy i za każdym razem wcinam z apetytem. Na początku jak tylko koleżanka podsunęła mi linka do przepisu, który pochodzi z Moje wypieki byłam jakoś dziwnie nastawiona. Lekko przepis zmodyfikowałam i upiekłam. Ciasto jest rewelacyjne, łatwe do przygotowania ale nie polecam trzymać go w lodówce aby nie było twarde
Ewa w kuchniCiasto makowo, migdałowo, kokosowe do tego budyniowy krem i dodatek lekko kwaskowatej żurawiny. Moje kubki smakowe oszalały. Ciasto jest pyszne i z pewnością może zagościć na świątecznym stole. Składniki:Ciasto: 150 g suchego maku100 g kokosu Kresto100 g mielonych migdałów Back Mit80 g cukru8 białek4 żółtka0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem:0,5 l mleka 1 budyń
Ala piecze i gotuje500 g piersi kurczaka1 jajko3 łyżki mąki100 ml mleka50 ml wodypół łyżeczki soli3 łyżki sezamu2 łyżki wiórek kokosowycholej do smażeniasos słodko-kwaśnyBardzo lubię dania chińskie. Mam
Świat Domowej Kuchnijajko, roztrzepane Składniki na budyń:2 żółtka20 g mąki ziemniaczanej250 ml pełnego mleka40 g cukru1/2 łyżeczki ekstraktu z waniliiDodatkowo:3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki gorącej wodywiórki kokosowe, do oprószeniaJuż dawno nie robiłam drożdżówek. Na stronie mojewypieki znalazłam wyśmienity przepis, na pyszne i aromatyczne bułeczki Skoleboller, które są bardzo popularne w Norwegii i w Szwecji. Drożdżówki są naprawdę
Świat Ciastapierwszy odkrywam, że czasem najprostsze jest najsmaczniejsze. Wcześniej używałam oleju kokosowego przygotowując dania kuchni orientalnej. Potem przyzwyczaiłam się do niego. Dzięki niemu potrawy nabierają naturalnego smaku.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikokosowe kluski leniwe z sosem truskawkowymPomysł całkowicie ściągnięty od Martyny, ale gdy tylko zobaczyła te kluski wiedziałam, że będę musiała je zrobić.Faktycznie wyszły bardzo delikatne, a raczej suche? takie kruche strasznie. Musiałam trochę się nad nim pomęczyć, nie wiem, czy to winna dość suchego twarogu, choć i tak dodałam jeszcze ser mielony jak na sernik, czy może moja mąka
More food, love and dreamsRyż zapiekany w mleku kokosowym podany z malinami i jogurtem z mascarpone(potem)(inspiracja)Niby takie proste, a smakuje genialnie, zdecydowanie do powtórzenia *.*W ogóle kupiłam innej firmy mleczko i jest o wiele fajniejsze, niż te które kupowałam do tej pory :PCiasto upieczone, dom posprzątany, teraz znów do kuchni
More food, love and dreamsBananowa owsianka na mleczku kokosowym z malinami i karmelizowaną czekoladą( i dużą ilością soli)We wczorajszym zamieszaniu zachciało mi się jeszcze tą czekoladę zrobić, pff... co tam :PLubię takie wieczory, prawdę powiedziawszy bardziej niż te wszystkie imprezy.. sama nie wiem czemu, czuje się lepiej, pewniej siebie..Rodzinka przy stole, a "dzieciarnia"(tak, ja też xd) na kanapie próbująca
More food, love and dreamspierwszy spokojnie można ją uwzględnić. W oryginalnym przepisie są użyte świeże wiśnie, ja wykorzystałam drylowane ze słoika, gdyż tylko takimi tu dysponuję.Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam!Kruche ciasto: 4 szklanki mąki1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki)250 gram margaryny4 jajka (3 żółtka + 1 całe)2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy2
Walijskie Pichcenietłuszczu 2 łyżki cukru 180 ml mleka 40 dag mąki 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej Nadzienie. 2 białka 12 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 dag wiórków kokosowych Wykonanie. Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku Żółtka utrzeć z tłuszczem, dobry jest smalec. Dodać szczyptę soli, drożdże z mlekiem i tyle mąki, żeby ciasto dało się rozwałkować. Rozwałkowane
Kulinarny karnet ChristopheraCosik dobrego na sezon dyniowy :) Składniki: średniej wielkości dynia szczypta cynamonu odrobina gałki muszkatołowej szczypta szafranu opakowanie cukru wanilinowego cukier trzcinowy 1/3 puszki mleczka kokosowego 2 jajka ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder - do dekoracji Przepis:Dynię gotujemy (podczas gotowania nie dodawałyśmy żadnych składników) do miękkości. Następnie blendujemy do uzyskania jednolitego
WeAreCrazy