warte uwagi. Wszystkie są przygotowywane „na bogato” z dużą ilością warzyw, mięsa/krewetek/mięsnych klopsików/kawałków ryby, czasem z makaronem (sojowym, ryżowym, noodle), czasem na bazie mleka kokosowego. Palce lizać! Zupa Tom Yum z krewetkami i ryż jako dodatek Tajski bulion drobiowy. Genialny w smaku! Zupa z makaronem, rybą i mięsnymi kulkami Wegetarianie oraz osoby dbające(...)być desery ryżowe. Ten najbardziej znany - sticky rice i mango urzekł mnie do tego stopnia, że czasem jadłam go kilka razy dziennie. Niekoniecznie w porze deseru ;) Kleisty ryż, mleko kokosowe i mango. Prosty. Idealnie kremowy. Mdląco słodki, przełamany kwaskowym, soczystym owocem. GE-NIAL-NY! Na uwagę zasługuje również ryż z bananem wędzony w liściach palmowych. Pięknie się prezentuje
Zawsze głodna!Gofry z mąki kokosowej to nie lada wyzwanie. Przyznaję, że poświęciłam niezliczone ilości czasu i składników, ale w końcu metodą prób i błędów udało mi się upiec coś, co w pełni mnie zadowala! ;) Wyrośnięte, puszyste i lekko kruche. Śmiało mogą konkurować z tradycyjnymi, pszennymi goframi. Składniki (4 szt.): 4 żółtka i 4 białka (M) 1/3 szklanki dobrze zmielonej mąki kokosowej(...)łyżki mąki ryżowej 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka kokosowego (domowego lub z kartonu) 1 łyżka ksylitolu (lub inny słodzik) szczypta soli Wszystkie składniki (oprócz białek) dokładnie zmiksuj. W osobnej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie ubite białka dodawaj stopniowo do reszty ciasta, delikatnie mieszając
Powiedz dietom nieWielu z was pytało mnie jak to jest z tym mlekiem kokosowym, zdrowe czy nie, oczywiście, że zdrowe pisałam o jego właściwościach wielokrotnie, ale przecież taka puszka mleka zawiera mnóstwo niepotrzebnych składników a dodatkowo jest puszką (BPA) i co tu zrobić ? więc chciałam wam dzisiaj zaprezentować mleko kokosowe, którego używam, żeby rozwiać wasze dylematy :) w składzie mleko ma wyłączenie kokos(...)być rozsądna 15 zł za cały litr mleczka :) ja swoje znalazłam tutaj na bioindygo.pl. a wracając do przepisu ostatnio bardzo posmakowało mi połączenie gorzkiej czekolady i mleczka kokosowego smak jest niesamowity a do tego do kremu potrzebujemy tylko dwa składniki. Spód według przepisu bakerity z mąką migdałową jeśli takowej nie posiadacie zamieńcie ją na swoją ulubioną, trata
zdrowa vege kuchniadwóch smakach 450 g młodych ziemniaków 1 cebula 1 pomidor malinowy ½ czerwonej papryki 1 opakowanie serka wiejskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki suszonej bazylii kilka szczypt oregano kilka szczyp ziół prowansalskich sól ziołowa sól pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcie. Cebulę kroimy(...)piórka, lekko posypujemy solą ziołową i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Smażymy, aż cebula będzie złota. Odstawiamy. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Pomidora można wcześniej sparzyć i łatwo usunąć skórkę. Przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, bazylię, sól, pieprz i ostawiamy. Do serka wiejskiego dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól, pieprz. Czosnek siekamy i dodajemy
My Chcemy JeśćPudding chia, czyli nowy trend w kuchni. Ostatnio przeglądając Instagram co chwilę natrafiałam na zdjęcia tego cuda. Przygotowywany na najróżniejsze sposoby, z owocami, orzechami, na mleku kokosowym, na jogurcie - wariacji jest wiele. Postanowiłam sama poeksperymentować z nowym dla mnie produktem. I jak wyszło? Rewelacyjnie! W końcu znalazłam śniadaniową alternatywę dla mojej granoli . Jeżeli jeszcze nie poznaliście nasionek chia, czas(...)najwyższy! PUDDING CHIA Składniki na pudding: - 25 g nasion chia - 60 ml mleka kokosowego - 60 ml mleka 2% Składniki na kruszonkę: - 20 g otrąb owsianych - 20g płatków migdałowych - 20 g wiórków kokosowych - 5 g oleju kokosowego - 15 g masła orzechowego - 20 g gorzkiej czekolady Składniki na mus truskawkowy: - garstka truskawek - pół łyżeczki ksylitolu Moi drodzy, większość składników potrzebnych
Zgrabne Gotowaniezakupami i doprawiłem doświadczeniem. Z tego wszystkiego wyszły pyszne lody truskawkowe na kaszy jaglanej. Jedne z lepszych lodów domowej roboty jakie jadłem. Przy okazji do posłodzenia użyłem cukru kokosowego, który z powodzeniem można zastąpić np. daktylami lub, dla osób mających w d*upie dietę, zwykłym białym cukrem. Ja swój cukier dostałem od firmy Targroch. Już jakiś czas temu chodziło(...)mną kupienie go, ale cena mnie odstraszała. Teraz już wiem, że warto. Już podczas robienia seksowych czekoladek zakochałem się w nim, a w połączeniu z mleczkiem kokosowym i truskawkami zmiażdżył system i doprowadził do gastroorgazmu – delikatnie mówiąc. Istotne jest to, żeby co jakiś czas zamieszać lody, które już damy do zamrażarki, ponieważ inaczej stworzą się kryształki lodu. Jeśli
Blendmankiwi. Oczywiście musiałam trochę pokombinować ze zdrowymi produktami. Nie znajdziecie tutaj białej mąki czy cukru. A jak to wszystko wyszło? Kruchy, lecz nieco ciężki spód o przyjemnym, owsiano-kokosowym zapachu. Delikatna, kremowa masa; słodka, ale nie przesłodzona. Smak ciekawy, orzeźwiający, wywołujący tęsknotę za latem. Jedyne do czego mam zastrzeżenia to żelatyna i jej nieudolne rozpuszczenie. Tsaaa, gruuudki... Nie wiem(...)Pamiętajcie, by tartę dekorować przed samym podaniem, gdyż kiwi nie współpracuje z żelatyną. Do dzieła! ;) Składniki: na owsiany spód: 250 g płatków owsianych 2 banany 50 g oleju kokosowego nierafinowanego Płatki owsiane drobno zmielić, np. w malakserze. Banany zmiksować na gładkie puree. Olej kokosowy przełożyć do miseczki i rozpuścić podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagnieść
Kuchnia Elliektórej nie musiałam go później kroić. Jeśli chcecie zrobić wypiek w keksówce, zdecydowanie musicie podwoić wszystkie składniki. 1. Składniki na spód: Suche: 1/2 szklanki mąki owsianej 1/4 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki kakao w proszku 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka siemienia lnianego mielonego Mokre: 2 łyżki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1/4 szklanki miodu(...)czekolady gorzkiej minimum 70% kakao 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki tartej czekolady 2. Masa z tofu: 250 g tofu naturalnego (użyłam tofu naturalnego Polsoi) 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki oleju kokosowego 4 - 5 łyżek ksylitolu 7-10 kropli aromatu miętowego do ciast 4 łyżki soku z limonki 3. Barwnik miętowy do masy serowej: garść liści świeżej mięty
Powiedz dietom niejajek szczypta soli 200 g cukru 300 g orzechów włoskich zmielonych 35 g bułki tartej dodatkowo masło do wysmarowania tortownicy i tarta bułka do posypania jej Na masę kokosową 500 ml mleka (można zastąpić mlekiem kokosowym) 200 g kokosu 3 małe kieliszki wódki lub likieru kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 400 ml mleka 200 g masła(...)piekarnika na 100°C i zostawić w piekarniku na 20-30 minut (ciasto nie może być w środku surowe). Gotowy biszkopt ostudzić i przekroić na dwa placki. Masa kokosowa: W garnuszku zagotować mleko i wrzucić do niego kokos mieszając. Gotować do momentu, aż kokos wchłonie mleko, wyłączyć palnik, wlać wódkę lub likier i wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Przygotować budyń
Passions hobbies liferazem bez zbędnych wstępów - przepyszny krem kokosowy. Krem kokosowy Składniki 100 g wiórków kokosowych 1,5 tabliczki białej czekolady Duży kubek śmietanki 30% (330 g) Przygotowanie Wiórki przełożyć do blendera, miksować kilka minut, do momentu w którym z kokosa zacznie wydzielać się tłuszcz kokosowy (zacznie mieć kremową konsystencje, trwa to od 8 do 15 minut). W tym momencie dodajemy(...)łyżce wrzącej wody, i miksujemy kilka minut. Wodę należy dodawać dopóki masa kokosowa nie będzie miała konsystencji bardzo miękkiego, utartego masła. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, do roztopionej dodajemy partiami masę kokosową. Zostawiamy do ostudzenia. W międzyczasie ubijamy śmietankę. Do ubitej śmietany dodajemy partiami zimną masę czekoladowo-kokosową, mieszamy łyżką, tak aby nie zaburzyć puszystej konsystencji śmietany i połączyć
Kuchnia w szuwarachłyżki skrobi/mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych sól i pieprz do smaku (u mnie 1/2 płaskiej łyżeczki soli i szczypta pieprzu) Sos 1/2 + 1/3 szklanki mleka kokosowego 1/3 + 1/4 szklanki mleka ryżowego (można zastąpić sojowym) 2-3 spore szalotki (120g przed obraniem) 1 łyżeczka oleju kokosowego garść rozmarynu (liście z jednej gałązki) 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)pasty/kremu kokosowego (dostępny w Kuchniach Świata )* sól i pieprz (u mnie 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej i 1/5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu) *można pominąć Ser parmezan 75-80g (ok. 3/4 szklanki) migdałów bez skórki i nerkowców (u mnie z przewagą migdałów, proporcje dowolne) 2,5 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych 1/2 różowej soli himalajskiej/morskiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego Do podania
Fill The BowlOlej kokosowy w kuchni możemy stosować do smarowania, smażenia (dzięki wysokiej temperaturze dymienia - powyżej 200°C) czy gotowania. O tym wiedzą prawie wszyscy, ale możliwość zastosowania go jako uniwersalnego kosmetyku zadziwia nawet mnie ;) Zastosowania oleju kokosowego #1 Ssanie oleju Przede wszystkim codziennie rano robię ssanie oleju kokosowego. Oczywiście na początku wydawało mi się to obrzydliwe, niemożliwe do zrealizowania, jak wygospodarować(...)wygląda to całe ssanie/płukanie olejem ? Codziennie rano, na czczo płuczę jamę ustną 1 łyżką oleju, przeciągając go między zębami. Ja stosuję do tego właśnie nierafinowany olej kokosowy, niektórzy mówią o oleju sezamowym, słonecznikowym czy oliwie z oliwek. Myślę, że wszystko się nada, ważne, żeby było tłoczone na zimno i możliwie organiczne. Może to trwać do 30 minut
Corner With Recipeskokosowy* gotowany sernik podany z powidłami z mirabelki ~ *z dodatkiem mąki kokosowej i wiórków kokosowych PRZEPIS /1 porcja/ ~300g mielonego twarogu ~70ml mleka sojowego ~15g budyniu śmietankowego/waniliowego ~25g mąki kokosowej ~2 łyżki wiórków kokosowych ~jajko ~cukier/stevia do smaku W garnuszku wymieszać ser i mleko, gotować na małym ogniu aż masa zrzednie. Budyń rozmieszać w mleku i dodać do masy(...)serowej, lekko zwiększyć ognień i gotować do zgęstnienia i otrzymania "budyniowej" konsystencji. Wyłączyć palnik, dodać mąkę kokosową, wiórki kokosowe i cukier/stevię, wymieszać. Przełożyć do miseczki i jeść na ciepło z ulubionymi dodatkami lub po ostudzeniu wstawić na noc lodówki, a rano przełozyć z miseczki na talerz
breakfast of dreamsplacki z mąki kokosowej z karobowym jogurtem (jogurt naturalny + karob + syrop klonowy)~ W końcu stworzyłam przepis na placki TYLKO z mąki kokosowej, które nie są niedosmażone mimo, że spędziły na patelni 10 minut i...nie rozwalają się! To były najlepsze kokosowe placki jakie jadłam :) Jeśli dysponujecie mąką kokosową - róbcie!!! :) :) :) PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~białko ~1/2 szklanki mleka (roślinnego) ~łyżka(...)roztopionego oleju kokosowego ~40g mąki kokosowej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~cukier/ksylitol/stevia Mieszamy: jajka, białko, olej i mleko. Dodajemy mąkę kokosową wcześniej wymieszaną z proszkiem, sodą i cukrem/ksylitolem lub stevią i dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wykładamy porcje ciasta (ok. 1 łyżka na 1 placek) i smażmy na małym ogniu
breakfast of dreamskokosowe tarteletki z ciecierzycy z kokosowym tofu i malinami~ Kilka dni temu na jakimś blogu zobaczyłam pomysł na tartę na spodzie z ciecierzycy (albo to była fasola - nie pamiętam!). Musiałam tego spróbować! Dzisiaj dzielę się z Wami moim przepisem i szczerze polecam spróbowanie tych mini-tart bo są przepyszne! Nikt nie zgadłby, że spód jest wykonany z warzywa :) Wczoraj prawie(...)napiszę :)), a potem nauka :( PRZEPIS /1 porcja/ ~120g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) ~białko ( w wersji wegańskiej można użyć "jajka z siemienia") ~lekko czubata łyżka mąki kokosowej ~łyżka soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku Ciecierzycę, białko (lub "jajko z siemienia") i sok z cytryny miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę kokosową, cukier/stevię i mieszamy. Masa powinna być
breakfast of dreamssuper smaczny sernik. Ponoć koniec czerwca to data graniczna, później rabarbar posiada dużą ilość szczawianów, które nie służą naszemu zdrowiu. Sernik jest genialny jak wszystkie z dodatkiem mleka kokosowego, idealnie kremowy, choć pieczony bez kąpieli wodnej. Tutaj dodatkowo kokos występuje w spodzie ciasteczkowym, a rabarbar przykrywa chrupiąca kruszonka kokosowa. Nie muszę zapewniać, że rabarbar z delikatnym kokosem to udany duet(...)naszego zdrowia. Sernik idealny dla tych, którzy musieli ze względów zdrowotnych lub z własnej woli wykluczyli cukier z diety. Zapraszam do przepisu. Składniki na spód ciasteczkowy: 1 paczka ciasteczek kokosowych 3-4 łyżki masła Składniki na masę serową: 1 kg sera twarogowego z wiaderka ( u mnie Piątnica) 4 jajka 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 puszka mleka kokosowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Choć nie trzymam się systematycznego planu treningowego, pracuję nad sobą i swoją sylwetką. W końcu wakacje idą, jakoś w bikini trzeba się pokazać ;) PIKANTNA ZUPA Z BOTWINY Z MLEKIEM KOKOSOWYM /własny;/ dla 4 osób pęczek młodej botwiny 1 czerwona cebula 1 papryczka chili 1/4 pęczka świeżej kolendry 2 ząbki czosnku 3/4 litra aromatycznego bulionu warzywnego 1/2 szklanki gęstej(...)fazy mleka kokosowego* olej roślinny ew. sól i pieprz Cebulę i czosnek obieram, siekam bardzo drobno i wrzucam na rozgrzany olej do rondla. Papryczkę chili pozbawiam pestek (można zostawić, jeśli ktoś lubi mocne wrażenia), drobno siekam i dodaję do cebuli, przesmażam. Botwinę płuczę, suszę i siekam. Wrzucam do rondla, a kiedy liście się zeszklą, wrzucam posiekane liście kolendry. Wlewam bulion
W kuchni Karmel-itkiciepłym i przepysznym napoju... i dostajesz kakao z proszku :( Dlatego lepiej jest zrobić gorącą czekoladę w domu, wtedy jest dokładnie taka, jak chcesz:) Tą zrobiłam wyjątkowo z mleka kokosowego, zazwyczaj bazuję na sojowym. Różnica jest taka, że na kokosowym czekolada jest gęstsza - taką lubię:) Składniki: 100g czekolady 90% puszka mleka kokosowego (schłodzonego kilka godzin w lodówce) 1/4 szklanki mleka(...)sojowego 4 łyżki syropu z agawy (miodu, cukru, co wolicie, ilość wg uznania) szczypta stewii wiórki kokosowe i odrobina syropu z agawy do ozdoby Przygotowanie: Mleko kokosowe schłodzić. Krok ten można pominąć, jeśli nie chcesz ubijać śmietany kokosowej do ozdobienia. Ze schłodzonego mleka odłożyć 2 łyżki gęstej warstwy i ubić jak bitą śmietanę - odłozyć do lodówki Pozostałe mleko przelać
pyszne zdrowościlepszego pomysłu na młode buraczli niż botwinka. Tradycyjna już była, czas na nową wersję, jeszcze smaczniejszą od tradycyjnej. Ponieważ połączenie buraka z mlekiem kokosowym okazało się strzałem w dziesiątkę (przepis tutaj ), dzisiaj botwinka z mlekiem kokosowym. Szybka, prosta i absolutnie genialna w smaku. Słodkawy burak i delikatny smak kokosa nie tylko uwodzi smakiem, ale i kolorem. Na pewno będzie(...)marchewka mała pietruszka kawałek selera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kawałek imbiru 3 ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz kolendra mielona i natka 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 puszki mleka kokosowego Wykonanie: botwinkę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, małe buraczki oskrobać, większe obrać. Botwinkę pokroić w 2-cm kawałki pokroić obraną cebulę, czosnek i imbir. Zeszklić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Delikatne kokosowe placuszki z truskawkami , posypane różanym cukrem to pyszne danie na ciepłe, letnie dni. U mnie jak zwykle na obiad, ale smakują również wyśmienicie o każdej porze dnia zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: /8 -10 szt/ ok. 40 g mąki kokosowej(...)łyżki mąki ryżowej 100 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli oraz 4 truskawki cukier różany /do posypania/ wiórki kokosowe /do dekoracji/ Wykonanie: -Mąkę kokosową / drobniutkie wiórki kokosowe/ i ryżową wymieszać z sodą i solą. -Jajka wbić do miski, dodać jogurt, olej i ekstrakt
Zakamarki mojej kuchniPyszny biszkopt kokosowy przykryty cienką warstwą bitej śmietany, a u góry gruba warstwa truskawek z galaretką. Pycha! Ciasto jest mega smaczne, dlatego warto trochę ,,pobawić się" w kuchni podczas jego robienia. Podczas przygotowania tego ciasta brakowało mi kilku składników, a właściwie mąki i cukru, dlatego przyszło się trochę improwizować, zamieniając mąkę na wiórki kokosowe i dodając wszędzie mniejszą ilość(...)cukru. Teraz jestem bardzo szczęśliwy, że w moment przygotowania tego ciasta zabrakło składników, bo efekt końcowy wyszedł bardzo smaczny! Składniki: Biszkopt kokosowy: 3 jaja 3 łyżki cukru 75 g wiórków kokosowych Bita śmietana: 250 ml śmietany kremówki (30-36 %) 75 g kwaśnej śmietany (10-18 %) Łyżka cukru 2,5 łyżeczki żelatyny Inne: Truskawki (tyle, aby przykryć wierzch ciasta
Kuchnia ŁukaszaRoladki prezentują się wyśmienicie, a ich wykonanie jest proste i ekspresowe- nie wymagające pieczenia. Składniki: 2 szt. wafla Galaretka Wykonanie: Galaretkę ugotować i pozostawić do wystudzenia. Składniki na masę kokosową: 1 margaryna 15 dag wiórek kokosowych 10 łyżek mleka ½ szklanki cukru Wykonanie masy kokosowej: Cukier rozpuścić w mleku, następnie dodać wiórki kokosowe i zagotować aż cukier dobrze połączy się(...)wiórkami. Margarynę utrzeć i połączyć z ostudzoną masą kokosową. Składniki na masę kakaową: ½ szklanki wody ( może być pół na pół z mlekiem) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 paczki ciastek albertów- szkolnych Wykonanie masy kakaowej: Wszystkie składniki połączyć ze sobą, ciastka pokruszyć, dodać do masy kakaowej i zagotować około 5 minut. Składanie rolady: Wafel posmarować masą kakaową , ułożyć pasek
Tradycyjna KuchniaPyszny, kilkuwarstwowy przekładaniec, będący połączeniem kilku ciast tj: ciasto kakaowe+ ciasto kokosowe+ jasne ciasto ucierane. Wymaga niewątpliwie trochę pracy, ale efekt jest imponujący! Składniki na ciasto: 7 jajek 1 margaryna 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 1 mały proszek do pieczenia 2 łyżki kakao tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie ciasta: Żółtka utrzeć(...)ubitą pianę, lekko wymieszać, podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać dwie łyżki kakao i jeszcze raz wymieszać. Ciemne ciasto wylać na przygotowaną formę. Składniki na ciasto kokosowe: 4 jaja ¾ szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 jabłek Wykonanie ciasta kokosowego: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe
Tradycyjna Kuchniababeczki przygotowałam już niemal miesiąc temu, ale znów - jakoś nie było okazji o nich napisać. Szkoda, żeby przepały w czeluściach dysku, bo są naprawdę urocze i pyszne. Intensywnie kokosowa babeczka z delikatnie truskawkowym, bezowym kremem, który smakuje jak ciepłe lody . Dzieciaki je uwielbiają, a dorośli z rozrzewnieniem wspominają dawne czasy. Spróbujecie? Mini muffinki kokosowe z bezą truskawkową Składniki(...)sztuki) 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g cukru kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko 150 ml maślanki 45 ml oleju beza truskawkowa: 2 białka 100 g truskawek 220 g cukru 2 łyżki wody kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego w paście dodatkowo: 2 łyżki wiórków kokosowych Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasie daktylowej.... Podsumowując, baton jest bardzo słodki, delikatnie kakaowy z porządną dawką dużych kawałków orzechów. 2. COCO WHITE CHOCOLATE - baton energetyczny z suszonych owoców i orzechów o smaku kokosowym. W składzie znajdziemy: suszone daktyle, prażone migdały, wiórki kokosowe, prażone chipsy kokosowe, czekolada biała, olej kokosowy tłoczony na zimno. Jeden baton dostarcza 213 kcal . Przepyszny! I koniec! Mogę przejść(...)wahania pozwolić sobie na taki smakołyk częściej, tym bardziej, że tej białej czekolady pewnie nie jest aż tak dużo :D W tym rodzaju batonika totalnie zauroczył mnie kokosowy smak! Jestem ogromną wielbicielką kokosa! Dlatego to nic dziwnego, że ten baton bardzo mi zasmakował :) Wszystkie smaki bardzo ze sobą współgrały i stworzyły cudowną całość! Batonik jest przesłodki :) Mocno kokosowy
Zdrowie na języku :Płopatki każdego wymagającego smakosza. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek Nestea green tea Citrus (ok. 0,5 szklanki) mleko kokosowe (ok. 1 szklanki) kurkuma cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej kokosowy kurczak: pierś z kurczaka orzechy laskowe sezam jajko olej kokosowy sól pieprz Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na pastę(...)zmiksuj na gładką masę (poza Nestea, mlekiem kokosowym i olejem kokosowym). Pastę przesmaż na małym ogniu na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodaj Nestea green tea Citrus i mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Kurczaka pokrój w paski. Panieruj w jajku a następnie w sezamie wymieszanym z mielonymi orzechami. Dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż
Wielki apetytpszennej 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa Cappuccino : 1 łyżka żelatyny 5 łyżek cappucino (proszku) 2 opakowania Śnieżki 270 ml zimnego mleka Masa kokosowa: 1 łyżka żelatyny 50 ml gorącej wody 2 opakowania Śnieżki 270 ml zimnego mleka wiórki kokosowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt jasny Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka(...)parę minut. Do ubitej śmietany dodać zimną żelatynę i zmiksować aż połączy się ze śmietaną. Masę przełożyć na jasny biszkopt wstawić i do lodówki, by masa zaczęła tężeć Masa kokosowa Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do Śnieżki dodać mleko a następnie ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez parę minut. Do ubitej śmietany dodać
RAROSSADrożdżowe ślimaczki kokosowe to mięciutkie zawijane bułeczki z dużą ilością wiórków kokosowych. Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, jak to jest w przypadku każdego ciasta drożdżowego, ale jeśli ten rodzaj wypieków nie stanowi dla Was problemu, zachęcam Was do skorzystania z przepisu. Bułeczki można jeść przez kilka dni, a jeśli staną się lekko czerstwe, wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej(...)piekarniku. Z podanej ilości składników można przygotować 8-10 bułeczek (w zależności od grubości plastrów). Drożdżowe ślimaczki kokosowe Składniki: ciasto 240g mąki pszennej + do podsypania ciasta 140ml wody (lub mleka) 8g drożdży świeżych 3,5 łyżki domowego cukru z wanilią (lub zwykłego) 1 łyżeczka cukru (do rozczynu) 20g masła szczypta soli nadzienie 50g wiórków kokosowych 20g masła 20g cukru
Smakołyki Berenikiposiekać] 2 ząbki czosnku [przecisnąć przez praskę] 1 łyżka przyprawy (suszone pomidory z bazylią i czosnkiem) szczypta soli himalajskiej świeżo mielony pieprz 1 łyżka otrąb pszennych 1 łyżka oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszać z wyżej wymienionymi składnikami. Na patelni roztopić olej kokosowy. Z mięsa uformować kulki i lekko spłaszczyć. Smażyć, aż do zarumieniania się mięsa. DODATEK: sałata masłowa pomidory(...)oliwa z octem jabłkowym seler naciowy Cud oleju kokosowego polega na tym, że jest: Nietoksyczny dla ludzi i zwierząt, Nie ma żadnych szkodliwych skutków ubocznych, podczas jego stosowania Jest w 100% naturalny Zwiększa energię i wytrzymałość, idealny dla sportowców - wystarczy 1 łyżeczka zdrowego tłuszczu zamiast napoju energetycznego Ciekawy dodatek do herbat i kawy Idealny składnik każdego szejka z owoców
ClauditteMissCookingciepłe dni zbliżają się wielkimi krokami, a ja znalazłam zdjęcia z czasów zamierzchłych gdy jeszcze mieszkało się po studencku. A zdjęcia są z babeczkami czekoladowymi gdzie bazą jest mleko kokosowe i kakao, a wierzch zdobią mięciutkie pianki i wiórki kokosowe. Zapraszam Was do spróbowania kotków na dachu. Składniki: 150 g masła 300 g drobnego cukru 3 jajka roztrzepane(...)mleka kokosowego 225 mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50 g kakao Uwaga: jeśli zapragniesz babeczek o bardziej kokosowym smaku, nie dodawaj kakao, zastąp go większą ilością mąki i odrobiną aromatu kokosowego. (Na zdjęciach babeczki z i bez kakao) do dekoracji: pianki marshmallow grubo siekana deserowa czekolada orzechy włoskie- opcjonalnie pół tabliczki rozpuszczonej mlecznej czekolady Przygotowanie: Ucieraj
KreatywnePinykawy. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 2 łyżki kakao, 6 łyżek oleju, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 4 białka, 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki maku, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, Masa budyniowa: 250ml mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 kostki(...)masła, Dodatkowo: 1/2 słoika powideł śliwkowych, polewa czekoladowa, wiórki kokosowe do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24x24cm). Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Ciasto makowo-kokosowe
Tradycyjna kuchnia KasiWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto nazwałam je Kukurydziana kokosanka :) Połączenie kruchego ciasta z mąki kukurydzianej i masy kokosowej daje niesamowity smak :) Ciasto polecam szczególnie osobom które są na diecie bezglutenowej . Do wypieku użyłam mąki kukurydzianej(...)ciasto : 3 szklanki mąki kukurydzianej Piątnica 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 1 kostka margaryny Kasia 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 5 jajek 2 szklanki wiórek kokosowych 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru Blaszka o wymiarze 24/24 Wykonanie : Mąkę wysypać na stolnicę , dodać cukier , cukier waniliowy i margarynę , posiekać nożem
Sama słodycz i szczypta chiliwreszcie się udało. Blok kokosowo waniliowy jest. Przepis trochę zmodyfikowałam, a proporcje dopasowałam do własnych potrzeb. Składniki: - 400g mleka pełnego w proszku- 100g cukru- 130g masła- 250ml mleka kokosowego- 200g wiórków kokosowych- 120g herbatników (petit beurre)- ekstrakt waniliowy- ½ laski wanilii Do rondelka wkładamy masło, wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukier oraz dodajemy ziarenka z ½ laski wanilii. Gotujemy na średnim(...)ogniu mieszając, do chwili aż cukier dokładnie się rozpuści. Gotową masę odstawiamy do przestudzenia. Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, często mieszając, aby się nie przypaliły, mają się tylko zezłocić. Gorace przesypujemy do pojemnika, aby ostygły (na patelni nie polecam zostawiać). Do dużej miski wsypujemy mleko w proszku, dodajemy pokruszone herbatniki (wkładam do woreczka i rozbijam je tłuczkiem – mają być
mojewypiekiinietylkozabawie sylwestrowej. Szybkie w wykonaniu, bez pieczenia, wyglądają bardzo efektownie, a przy tym wszystkim smakują wyśmienicie. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji orzechowej.Bajaderki kokosowe w białej czekoladzieSkładniki:350 g herbatników kokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego50 g roztopionego masła5 łyżek Malibu lub innego alkoholu kokosowego½ szklanka wiórek kokosowych3(...)łyżki kakao3 łyżki kremu kokosowego* (opcjonalnie)1/3 szklanki płatków migdałowycharomat kokosowy lub migdałowyDo dekoracji:200 g białej czekoladywiórki kokosowepłatki migdałowe*krem znajdziecie w większych supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania.Przygotowanie:Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu
Mania Gotowanianisko kalorycznie i owocowo tak by była ta propozycja odpowiednia dla wszystkich, myślę że śniadanie jest najlepszą formą użycia newelli naturalnej. Optymistyczne śniadanie złoży się ze słońca z ananasów, kokosowych chmurek z newelli, pagórków z avocado i pięknej drogi z musu z owocu z kaki usłanej słonecznikiem. Ciekawe? No to zaczynamy :)Czas przygotowania: 20 minutPorcja dla 1 osobySkładniki:Newella klasyczna(...)100gAnanas 1/10Avocado 1/2Kaka 1/2Miód pół łyżkiCytryna kilka kropelKsylitolWiórki kokosowe 10gSłonecznik kilkanaście 10gŁyżka oleju kokosowegoPrzygotowanie:1/ Obieramy owoc kaki i kroimy w kawałki następnie wrzucamy do garnka z małą ilością wody (tak by się nie przypalał owoc - zagotowujemy owoc kaki z wodą i połową łyżki miodu na 5min. W między czasie rozbrajamy ananasa i wykrawamy jadalną część i kroimy
Kuchnia PROzdrowotnasłodkim kremem – każde zajadam z wielką przyjemnością! Robi się je błyskawicznie … a cały ich urok polega na fajnym ozdobieniu!Dziś mam dla Was przepis na kakaowe przepysznym kokosowym kremem!Polecam! SKŁADNIKI:( na ok. 8 szt )MUFFINKI:- jajko – 1 szt.- cukier – 3 łyżki- mąka pszenna – 0,5 szklanki- woda – ok.90 ml- olej(...)kakao – 2 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaKREM:- mleko – 1/4 szklanki- mleko kokosowe – 100 ml- mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka- mąka pszenna – 1 łyżeczka – cukier waniliowy – 1 łyżeczka- cukier – 2 łyżki- masło – ok. 30 g- wiórki kokosowe – 1 łyżkaDODATKOWO:- czekoladaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej
Ostra na Słodkokolekcji Star Bright . Składniki na około 35 sporych kuleczek:500g kruchych ciastek lub herbatników(użyłam ciasteczek korzennych i herbatników kakaowych)1 puszka słodzonego skondensowanego mleka6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki ulubionego likieru lub rumu 1-4 łyżki kakao bez cukruaromat rumowy (niekoniecznie)Dodatkowo:czerwony barwnik spożywczy wiórki kokosowe do obtoczenia 1.Ciastka zemleć w blenderze. Dodać do nich(...)alkohol, 4 łyżki wiórków kokosowych i mleko skondensowane, wymieszać. 2.Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i aromat. Jeśli masa wyjdzie za rzadka i zrobiona z niej kuleczka nie będzie trzymała kształtu, proszę dodać do masy więcej kakao. 3.Do drugiej połowy masy dodać jeszcze 2 łyżki wiórków kokosowych, wymieszać. Jeśli masa wyjdzie za rzadka i zrobiona
Mała Cukierenkamyśl, że zrobimy go znów (i, że znów go zjemy). No to co, to... zapraszamy! Tort z okazji... dobrego tortu.SKŁADNIKI I WYKONANIE:1. Biszkopty:- 3 blaty: 2 kokosowe, 1 budyniowy -Składniki:- 6 białek,- 12 dag cukru pudru (1/2 szklanki),- 6 dag mąki (3 łyżki)- proszek budyniowy mały,- szczypta proszku do pieczenia (bg),- kokos.Wykonanie:Ubijamy jajka z cukrem, następnie(...)dodajemy proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ubijając. Dzielimy na pół. Do połowy wsypujemy wiórki kokosowe (1/3 dużego opakowania).Pieczemy w temp 180 stopni (góra-dół, termoobieg) przez 30 minut dwa biszkopty: zwykły (lekko budyniowy) i kokosowy. Kokosowy wyjdzie grubszy - przekrajamy go na dwa blaty.Powstają nam 3 blaty - na górę i na dół kokosowy, w środek
Wypisz Wymalujwygląd sprawia iż coś wydaje nam się tym czym tak naprawdę wcale być nie musi. A zaczęło się tak niewinnie. Kiedyś moja Córka zajadając kanapkę z olejem kokosowym stwierdziła iż smakuje jej ona tak jakby jadła ze smalcem... Mózg przetworzył olej kokosowy po wyglądzie na smalec... ;-)Poszłyśmy o krok dalej i stwierdziłyśmy, że skoro taki czysty olej sprawia wrażenie smalcu(...)się najprawdziwszy smalec- niesmalec. Zapach, smak i wygląd ma prawdziwego smalcu, choć wspólne z nim ma tylko przyprawy, jest w 100% roślinny, dlatego nazwałyśmy go smalcem wegańskim. Tylko olej kokosowy, cebula, czosnek, majeranek i sól. Przygotowanie go jest banalnie proste a efekt powalający. Dla laika chyba nie do odróżnienia, a duuużo zdrowszy. U nas choć nie stronimy od dobrego, prawdziwego
Smaczne ZdrowePierwszy raz do zapiekanki dodaliśmy szparagi (które uwielbiamy) i wyszła bardzo delikatna i baaardzo smakowita. Sos beszamelowy przygotowałam na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej, bez dodatku masła, użyłam sam olej kokosowy. Makaron również był pełnoziarnisty orkiszowy (z małym dodatkiem jasnego). Bardzo pożywne ale zarazem lekkie danie obiadowe. Polecam do wypróbowania, nam smakował bardzo :-) Porcja na duży półmisek żaroodporny, dla ok.6-8 osób(...)zrobić z połowy porcji.Składniki:- 400g makaronu orkiszowego pełnoziarnistego (lub dowolny inny)- 1 cukinia ok.350g- 250g pieczarek- 1kg zielonych szparag (2 pęczki)- 2 duże cebule- ok.1 łyżki oleju kokosowego- starty żółty ser (u mnie cheddar)Sos beszamelowy:- 60g oleju kokosowego bezzapachowego- 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 500ml wody- 250ml mleka orkiszowego (lub zwykłego)- sól i pieprz do smakuW garnku roztopić olej
Smaczne ZdroweDzisiaj, jak mawiał klasyk, coś z zupełnie innej beczki. Moja wersja tajskiej zupy na bazie mleka kokosowego. Pełna aromatycznych przypraw, rozgrzewająca, krzepiąca, świetna dla żołądka, odżywcza. Podobno ta zupa to taki tajski rosół. Przygotowuje się ją w przypadku wszelkiego rodzaju infekcji. Faktycznie, mleko kokosowe ma działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze, a ponad to tyle składników odżywczych, że spokojnie może(...)które są nieodłącznymi składnikami tej zupy i także przynoszą wiele korzyści dla naszego organizmu. Jednym słowem- pyszne samo zdrowie. Do przygotowania ok. 3 litrów zupy potrzebujecie: 400 ml mleka kokosowego- zainwestujcie i kupcie takie bez konserwantów i innych dodatków, jest droższe, ale jest także ogromna różnica w jakości i smaku! 500 g mięsa z kurczaka 4 marchewek 1 pietruszki całego
Pichceniomaniatych się trochę zebrało :) Dziś pomysł spontaniczny - w zasadzie miałam zrobić szybką, najprostszą "chińszczyznę", ale w trakcie przypomniało mi się o kupionej dawno temu i zapomnianej puszce mleka kokosowego. Tak z dania poniekąd chińskiego wyszło poniekąd tajskie. Lekko fusion, lekko orientalnie, słodko i ostro równocześnie. Wspaniałe połączenie, które warto wypróbować w swojej kuchni :) Składniki: - 500 g mięsa z kurczaka - opakowanie(...)mrożonych chińskich warzyw - puszka mleka kokosowego - olej kokosowy / rzepakowy - curry - sos sojowy - słodka papryka - czosnek granulowany - chilli w proszku - sól, pieprz - opcjonalnie: imbir Najpierw mięso. W zasadzie dowolne, choć kurczaka przyrządza się najszybciej, pociachane w kostkę i zamarynowane w sosie sojowym, słodkiej papryce, czosnku, curry, soli i pieprzu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Jeśli macie kokosowy, używamy kokosowego, jeśli
Kulinarne zapędy Kokosamoje dania były smaczne i zdrowe, a jak przy okazji dobrze wyglądają jestem w pełni usatysfakcjonowana ;) wszak jemy również oczyma. Składniki na około 4-6 porcji: 1 l mleka kokosowego lub 0,5 l mleka kokosowego i 0,5 l śmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów(...)podzielić na pół. Każdy doda je sobie na talerzu wg uznania. Przystępujemy do gotowania :) Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na dno garnka wlać ok 100 ml mleka kokosowego, podgrzewać mieszając do momentu zgęstnienia i dodać pastę curry. Połączyć na jednolitą masę. Wlać resztę mleka kokosowego, lub tak jak pisałam wcześniej , mleko i śmietankę kokosową. Dodać łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę
Jemy PijemyJedne z lepszych drożdżówek na blogu! Kokosowy budyń jest tu szefem, świetnie współgra z puszystym i maślanym ciastem drożdżowym. Na górze każdej drożdżówki jest mała okrągła kakaowa posypka, która nadaje bułeczkom uroku. Kto nie spróbuje, ten gapa ;-). Zachęcam do pieczenia! Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 20 g świeżych drożdży 380 g mąki pszennej 190 g ciepłego(...)mleka 100 g cukru 1 jajko szczypta soli 60 g masła, stopionego i przestudzonego Budyń kokosowy: 500 ml mleka 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka 80 g wiórek kokosowych Kakaowa posypka: 30 g zimnego masła 30 g cukru pudru 50 g mąki pszennej 10 g kakao kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: białko
Nastoletnie Wypiekaniewiele sposobów, aby przemycić zdrowe składniki do codziennej diety. Nasiona chia (szałwia hiszpańska) należą do najzdrowszej żywności na świecie. Nawet jej małe ilości dostarczają organizmowi potężną dawkę wartości odżywczych. Kokosowe bułeczki francuskie z chia. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375g) - 500g (2 opakowania) serka mascarpone - 340g wiórków kokosowych - 3 żółtka - 2 białka - 2 łyżki cukru(...)ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie z przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - cukier puder lub zamiennik do oprószenia (Ksylitol puder) * Przygotowujemy masę. Wiórki kokosowe mielimy w młynku lub w blenderze. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy zmielone wiórki, cukier (zamiennie stevia* lub ksylitol*), ekstrakt waniliowy oraz 3 żółtka i 2 białka (białek nie ubijamy
mojewypiekiinietylkomożna wcinać. Taki niepozorny pudding syci na długo i smakuje naprawdę dobrze. Małe, ciemne ziarenka, nawet po nocy moczenia się w mleku, nadal delikatnie chrupią. Ta wersja jest obłędnie kokosowa (jeśli pudding rano będzie zbyt gęsty, można dolać odrobinę mleka i wymieszać) i niezbyt słodka. Mi zasmakowała bardzo. I na podwieczorek się nada, a nawet na zdrowy deser. Czego chcieć(...)więcej...? Kokosowy pudding chia z jeżynami Składniki: (na 2 porcje) 400 ml mleka kokosowego 3 łyżki nasion chia 2 łyżeczki miodu dodatkowo: chipsy kokosowe jeżyny Mleko kokosowe, miód i chia dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przełożyć do szklanek, udekorować chipsami kokosowymi i jeżynami. Smacznego! Chia jeszcze się z pewnością u mnie pojawi
Pożeraczka, czyli raz adobrzekokosowe pralinki z fasoli a'la Rafaello (z migdałem w srodku)~ Bardzo długo zwlekałam z tym przepisem, bo nie byłam przekonana do "surowej" fasoli na słodko...Ciasta z fasoli jak najbardziej, ale coś nie pieczonego...? Oczywiście nie żałuję że się przełamałam bo te pralinki były przepyszne a fasola bardzo mało wyczuwalna. PRZEPIS /1 porcja/ ~230g ugotowanej białej fasoli (może być(...)puszki) ~łyżka oleju kokosowego (płynnego) ~25g mąki kokosowej ~3 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku ~kilka sztuk migałów ~wiórki kokosowe do obtoczenia Fasolę, olej i sok z cytryny blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę kokosową i słodzimy do smaku. Z masy nabieramy porcje, lekko spłaszczamy, na środek kładziemy migdał, sklejamy boki i formujemy ładną kulkę. Tak przygotowane pralinki
breakfast of dreamsWychodzi ok. 4-5 porcji. Składniki na placki: - 220g mąki orkiszowej - 125g sera mascarpone - 125ml mleka - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: - 2 łyżki pasty kokosowej lub kremu kokosowego* (stała część mleczka kokosowego wytrącona po wcześniejszym włożeniu do lodówki) - 2 banany *jeżeli nie mamy pasty czy kremu kokosowego, można zmiksować 2-3 banany(...)będzie równie pyszne! Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w malakserze lub blenderem na jednolitą konsystencję bez grudek. Smażymy na patelni muśniętej olejem kokosowym bądź oliwą z oliwek na średnim ogniu, pamiętając o zasadzie: 1 łyżka = 1 placuszek . W międzyczasie możemy przygotować sos. Mieszamy składniki do uzyskania gładkiej struktury. Po usmażeniu układamy na talerzu i polewamy sosem. U mnie z wiórkami
Be Fit Be Strongogromną przyjemnością. Zainspirowały mnie one do zrobienia obłędnego koktajlu , który jest idealnym pomysłem na upalne dni. Świetnie zastąpi kawałek ciacha i wspaniale orzeźwi. Delikatny, kremowy , o wyraźnym smaku mleka kokosowego i chrupiących płatków migdałów. To taki koktajl, który podczas picia przeniesie nas myślami daleko daleko na egzotyczne plaże. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * mleko kokosowe – 200 ml * jogurt naturalny(...)wiórki kokosowe – 30 g * płatki migdałów – 30 g * wafelki kokosowe ( krajanki ) – 2 szt * cukier puder – 2 łyżki * sok z cytryny – 2 łyżki * kruszony lód SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kruszony lód miksujemy z mlekiem kokosowym, jogurtem, ciasteczkami i sokiem z cytryny. Dodajemy 3/4 podprażonych wiórków kokosowych oraz 3/4 płatków migdałów. Dosładzamy do smaku i jeszcze raz miksujemy. Podajemy
Ostra na SłodkoSkładniki: Biszkopt : 6 jajek 6 łyżek wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cappuccino 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wkładka kokosowa: 6 białek 200 g wiórków kokosowych 200 g cukru Krem czekoladowy: 1 l mleka 3 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 1,5 kostki masła 4 łyżki cukru pudru 2 tabliczki(...)wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier.Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Wkładka kokosowa: Białka ubić na sztywno. Wsypywać partiami cukier i ubijać aż powstanie gęsta beza. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około
My simple kitchenDalej pozostaję w orientalnych klimatach i dziś mam dla Was moją wersję tajskiej zupy kokosowej z mnóstwem krewetek i makaronem z cukinii. Makaron z cukinii to nic innego jak świeża cukinia starta na podłużne cienkie paseczki, przypominające makaron spaghetti. W internecie można znaleźć całą masę obieraczek do robienia warzywnego spaghetti i to w całkiem przystępnych cenach, bardzo polecam, bo taki(...)przepisów z użyciem warzywnego makaronu :) A wracając do zupy - jest pikantna dzięki paście curry i chilli, ma wspaniały aromat dzięki liściom kaffir i imbirowwi, a delikatności nadaje jej mleko kokosowe. Jest po prostu przepyszna! :) SKŁADNIKI 1 puszka mleka kokosowego 0,7 l bulionu drobiowego 30 krewetek tiger 1 cukinia 1 papryczka chilii 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku
DefinicjaSmakuJako, że jesteśmy wielkimi fanami wszelkiej maści muffinek to dzisiaj kolejna nasza propozycja, którą są muffinki Malibu Składniki na muffinki: - 1 szklanka mąki pszennej - ½ szklanki wiórek kokosowych - 1 szklanka cukru - ½ szklanki jogurtu - 1/3 szklanki oleju - 1/3 szklanki syropu kokosowego - 1 łyżeczka sody Składniki na masę: - 200g serka mascarpone - ½ szklanki wiórek kokosowych - 50ml rumu Malibu - 100g śmietanki 30% Do miski wrzucamy(...)przesianą mąkę, dodajemy wiórki kokosowe, cukier, sodę i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy syrop kokosowy, olej, jogurt i mieszamy do momentu całkowitego połączenia składników. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do wysokości 2/3 i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni na 25minut. Teraz zabieramy się za masę. Najpierw ubijamy śmietankę, następnie dodajemy serek mascarpone i wiórki kokosowe oraz rum. Wszystko razem
Kuchenne Wariacjejadłospisie. Są niskokalorycznym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Zawierają witaminy z grupy B, jod, wapń, selen, fluor oraz – w mniejszych ilościach – żelazo, magnez i cynk. Krewetki kokosowe na puree z mango. Składniki: - opakowanie mrożonych krewetek królewskich rozmiar 26/30 (1kg – po rozmrożeniu będzie 700g) Ciasto : - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli(...)mango: - 1 dojrzały owoc mango - 70 ml soku z mango - 1 papryczka chilli (ilość dodajemy w/g gustu) - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - ok. 200 g wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki pszennej - olej do głębokiego smażenia Umyte i osuszone mango obieramy ze skórki. Odkrajamy miąższ od pestki, kroimy w kostkę. Papryczkę chilli pozbawiamy gniazd nasiennych, drobno kroimy
mojewypiekiinietylkoNaleśniki kokosowe, czemu nie wpadłam na to wcześniej? Uwielbiam kokosa pod każdą postacią. Wiórki to jednak za mało, aby smak kokosa był na prawdę intensywny. Potrzeba mi było czegoś więcej. W oleju kokosowym jestem niemalże zakochana. To jak miłość od pierwszego "niuchnięcia". Olej kokosowy bardzo dobrze wiąże potrawy, ale nie tylko, jego smak jest wyczuwalny i zmienia ogólny smak potraw(...)razie czego piszcie do mnie. Naleśniki nie mają ani cukru, ani soli, są dla dziecka. Mimo tego kokos nadaje pewnej słodyczy, która jest wyczuwalna. Potrzebujemy: 20 g oleju kokosowego, u mnie olej koko od Olini 500 ml mleka 250 g mąki pszennej 2 jaja 4 łyżki wiórek kokosowych, ja użyłam wiórek naturalnych od Olini Olej kokosowy doprowadzamy do płynnej postaci
MamaOskarkaZupa krem z brokułów nie musi być nudna! Brokuł to bardzo zdrowe warzywo, którego nie powinniśmy pomijać w naszej diecie. Z dodatkiem zielonego groszku i mleka kokosowego zupa nabiera zupełnie nowej jakości. Chili z pestkami nadaje jej ostrego pazura, zaś mleko kokosowe łagodności. Możemy podawać ją samą, z grzankami lub domowym groszkiem ptysiowym. Nie jest gęsta – za to cudnie(...)fanom nietypowych połączeń i ostrych dań. Zupa krem z brokułów i groszku: 2 średnie główki brokułów (2 x 500 g) 1 szklanka mrożonego groszku + do dekoracji 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 duża cebula 1 duża czerwona lub zielona papryczka chili (można dać dwie) 3-4 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki oliwy z oliwek
Poezja smakuOstatnim moim wielkim odkryciem jest mleczko kokosowe. Pokochałam je nie tylko za świetny smak i za śmietankę (z której można zrobić pyszną wegańską bitą śmietanę), ale przede wszystkim za to, że świetnie nadaje się i do deserów i do dań wytrawnych. Jeśli chodzi o desery, znajdziecie je między innymi w tym puddingu chia. Dziś chciałabym Wam pokazać, że mleczko(...)świetnie się łączy z krewetkami :) Składniki na 2 porcje: 250g mrożonych krewetek 3 ząbki czosnku mała cebula kawałek imbiru łyżka oleju kokosowego 3-4 łyżki czerwonej pasty curry Kanokwan od DeCare.pl 300 ml passaty pomidorowej 300 ml mleczka kokosowego 3-4 łyżeczki cukru papryka ostra, sól, pieprz ryż (u mnie jaśminowy) do podania limonka i liście kolendry (lub natka
Zawsze głodna!Jakiś czas temu kupiłam dwie puszki mleczka kokosowego. Bardzo lubię curry, ale niestety nie wszyscy w mojej rodzinie podzielają moje zdanie :( Intensywnie szukałam jakiegoś fajnego przepisu na ciacho w którym można wykorzystać ów mleczko kokosowe, i znalazłam. Ciasto jest wilgotne i bardzo dobre. Polecam smakoszom kokosu :) Ciasto robi się w 5 min a ja lubię takie ekspresowe ciacha. Przepis(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleczka kokosowego 1 szklanka wiórków kokosowych Przygotowanie: Masło z cukrem utrzeć na biały "puch". Dodać ekstrakt waniliowy i po jednym jajku nadal miksując. Na koniec dodać
Amatorka kuchennaZupy, zupy, zupy… Ileż to razy stajemy przed dylematem, co zrobić z pozostałością rosołu. Tradycyjnie – pomidorową? A może… i tu się zaczyna problem. Zupa kokosowa z awokado i porem, to chyba, najlepsza alternatywa dla popularnej „pomidorówki”. Składniki: - 1 l rosołu- 2 puszki po 400ml mleka kokosowego- 2 marchewki z rosołu- 3 dojrzałe awokado- 1 czerwona papryka- 3 białe(...)grilla)- ½ limonki- 1 czerwona papryka- suszona chilli w plasterkach- ugotowany makaron tagliatelle- suszony czosnek- 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków tajskich- sól- biały pieprz- świeżo mielony czarny pieprz- olej kokosowy- szczypiorek, kilka gałązek natki pietruszki Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kroimy por, wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilę smażymy. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w cienkie paski, dorzucamy na patelnię razem
mojewypiekiinietylkoOrzeźwiające, dostarczające witamin i mikroelementów. Bezapelacyjnie – zdrowe. Każdy może dopasować i wyeksponować swoje ulubione smaki. Koktajl bananowo kokosowy z mango. Składniki: - 2 dojrzałe banany- 1 dojrzałe mango- 400 ml mleka kokosowego- sok z limonki- 1 łyżka syropu klonowego- wiórki kokosowe (do ozdoby) Umyte mango obieramy ze skórki (najwygodniej używając obieraczki do ziemniaków). Wszystkie składniki – mleko(...)kokosowe, sok z limonki, obrane, pokrojone banany i mango oraz łyżkę syropu klonowego miksujemy blenderem na gładką masę. Przelewamy do szklanek. Ozdabiamy kawałkami owoców i wiórkami kokosowymi. Można dodać listek mięty. Z podanych proporcji otrzymałam 1 litr aromatycznego napoju. Koktajle, to obszerny temat. Dostarczają nam wielu cennych składników. Warto pamiętać o nich przygotowując domowe posiłki. Wzbogacą naszą dietę o nowe
mojewypiekiinietylkojednak tegoroczne sa tak wyjatkowo slodkie i aromatyczne,ze najchetniej dodawalabym je do wszystkiego.Te wyladowaly w serniku.Masa serowa to moj nowy eksperyment Tym razem polaczylam cala zawartosc puszki mleka kokosowego z serem.Wyszlo pysznie!Sernik jest zwarty,ale idelnie kremowy z delikatna kokosowa nuta,po prostu cudowny.Oj,jest pelen smakow,bo i spod z kokosowych ciasteczek oblanych czekolada i chrupiaca polewa(...)slodkimi pestkami slonecznika.Dzieje sie,ale smaki sa idealnie zrownowazone.Schlodzony w lodowce jest idealnym deserem na upalne dni.Skladniki na spod sernika: ciasteczka owsiane kokosowe w czekoladzie-170 g40 g maslaSkladniki na mase serowa750g sera ( u mnie wiaderko z Piatnicy)puszka mleka kokosowego (85% Kokosnuss extrakt)220 g cukru4 jajka L1 budyn waniliowy1 lyzka maki ziemniaczanejWykonczenie sernika: 100 g pestek slonecznika100
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mega dominujący (co mi pasuje, bo, powiedzmy, są rzeczy, które smakują mi bardziej). Wiórki nadają lodom ciekawej struktury. Jeśli uwielbiacie kokos, możecie dać ich więcej, albo wlać więcej mleka kokosowego - zróbcie tak, żeby Wam smakowało. Te proporcje, według mnie, są jak najbardziej zjadliwe.Lody kokosowe z czereśniamiSkładniki:(na keskówkę 29x10 cm)masa:500 ml śmietany kremówki (38%)200 ml mleka kokosowego3(...)zmiksować z połową cukru na puszystą, jasną masę. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypując partiami cukier. Kremówkę ubić na sztywno, dodając ekstrakt i rum. Wlać mleko kokosowe, wymieszać. Do kremówki dodać żółtka, delikatnie wymieszać szpatułką. Partiami dodawać białka, ostrożnie mieszając. Na końcu wsypać wiórki, połączyć. Wsypać czereśnie, przemieszać.Masę przełożyć do keksówki lub innej formy
Pożeraczka, czyli raz adobrzePanang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli, trawy cytrynowej i galangalu, liście limonki kafir, sos rybny i mleko kokosowe. Istnieje również wersja dla wegetarian i wegan - pastę Panang przygotowuje się wówczas na specjalnym zamienniku pasty krewetkowej o nazwie kapi chae, sos rybny zastępujemy sosem sojowym lub silnym wywarem warzywnym(...)ŁATWY1. W rondlu z grubym dnem lub w wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy pastę Panang i smażymy, aż do uwolnienia aromatu (około 3 minut). Wlewamy 1/4 szklanki mleka kokosowego, doprowadzamy do wrzenia i przesmażamy, aż większość mleczka odparuje i zostanie gęsty sos. 2. Do sosu dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, aby pokrył każdy kawałek. Doprawiamy sosem rybnym, cukrem
Tajskie smakisię stworzyć czegoś równie pysznego. Pomyliłam się! Da się :)Biszkopt (mała blaszka):2 jajkapół kubka cukru pudrupół kubka mąki (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)pół łyżeczki proszku do pieczeniaKrem kokosowy:puszka mleka kokosowego100 g wiórków kokosowych3 łyżki cukru pudru+ płatki migdałów Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy po łyżce cukru pudru(...)blaszkę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 170 stopni. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Dobrze schłodzone mleko kokosowe ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Krem będzie bardziej gęsty jeśli wykorzystamy jedynie jego stałą część mleka, ja jednak polałam od serca nie rozwodząc się zbytnio. Wyszłam z założenia, że masa zgęstnieje
sama złodyczkuchni pojawiła się śnieżna kula. Domyślam się, że zniknie tak szybko jak ten wczorajszy śnieg. Śnieżna kula to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto-torcik, biszkopt z wiórkami kokosowymi przełożony warstwą dżemu wiśniowego oraz bitą śmietana, a wszystko oprószone wiórkami kokosowymi. Nic dodać nic ująć, tylko się zajadać. Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki".SKŁADNIKICiasto125 g masła125(...)biszkoptu posmarować dżemem wiśniowym, a następnie rozsmarować połowę bitej śmietany. Przykryć drugą warstwą biszkoptu, znowu posmarować dżemem i całe ciasto (wierzch i boki) pokryć pozostałą bitą śmietaną. Obsypać wiórkami kokosowymi, a przed samym podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem.*Ciasto wychodzi dość słodkie więc ilość cukru można zmniejszyć.**Najlepiej aby był to dżem domowej roboty lub taki z dużymi kawałkami wiśni
Złote przepisysmakołyki. Masa do wafelków przyjmie prawie każdy smak, jaki tylko sobie wymyślicie, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Ja proponuję dwa smaki. Tradycyjną krówkę i masę śmietankową z wiórkami kokosowymi. Wafelki można przygotować przekładając je nadzieniami naprzemiennie, tak jak ja to zrobiłam lub zrobić wafelki w dwóch różnych smakach. Robi się je szybko i przyjemnie. Tak naprawdę, to ich przygotowanie(...)więcej, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie) 3 szklanki mleka w proszku (ja użyłam granulowanego odtłuszczonego, bo tylko takie dostałam, ale nie miałam z nim żadnych problemów) 2 szklanki wiórków kokosowych Dodatkowo: jeśli wafli nie kupiliśmy w tzw. „sreberku”, to będziemy również potrzebować spory kawałek folii aluminiowej do owinięcia całości 200 g miękkiego masła miksujemy na puch, a następnie, ciągle miksując
Ratunku obiad